Картопляне пюре – 13 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

Рецепт картопляного пюре знають всі, але адже його можна приготувати скоєного по-різному, та ще й зробивши більш насиченим за допомогою інших інгредієнтів.

Класичний рецепт картопляного пюре

Класичний рецепт пюре – це легке в приготуванні блюдо, але при цьому ситне і поєднується з будь-яким м’ясом і овочами.

Необхідні продукти:

  • 50 грам вершкового масла;
  • спеції;
  • 0,2 літра молока;
  • кілограм картоплі.

Процес приготування:

  • Картопля очищаємо, якщо він дуже великий, то його можна порізати на половини (так вона швидше звариться). Заливаємо гарячою водою, додаємо сіль і на невеликому вогні варимо до готовності приблизно 20 хвилин.
  • Зливаємо зайву рідину, трохи підсушуємо на мінімальному вогні. Вміст переминаем, вливаємо підігріте молоко, все перемішуємо, а потім викладаємо масло. Знову все ретельно перемішуємо і можна подавати.

Пюре з картоплі в мультиварці

Пюре з картоплі в мультиварці виходить таким же смачним, як і на плиті, а ось робиться трохи простіше.

Необхідні продукти:

  • сіль за смаком;
  • півтора кілограм картоплі;
  • 0,1 кг вершкового масла;
  • 0,25 літра молока.

Процес приготування:

  • Потрібну кількість картоплі звільніть від шкірки, поріжте на частини, так щоб вони були не занадто дрібні. Покладіть в чашу мультиварки і покрийте водою, вона повинна бути вище вмісту на сантиметр, всипте сіль.
  • Увімкніть режим «Суп» на 25 хвилин, після чого видаліть рідину, що залишилася, пам’ятайте картоплю будь-яким зручним способом, влийте гаряче молоко і масло, перемішайте до однорідності за допомогою виделки.

Рада! Щоб не пошкодити поверхню чаші, перекладіть бульби в іншу ємність.

Картопляне пюре з яйцем і молоком

Хочете не тільки смачне, але ще і повітряне страву? Тоді скористайтеся цим варіантом.

Необхідні продукти:

  • 50 г вершкового масла;
  • одне яйце;
  • 150 мл молока;
  • сіль;
  • кілограм картоплі.

Готуємо по порядку:

  • Очищену картоплю заливаємо водою, доводимо до кипіння, додаємо сіль на свій смак і чекаємо, поки вона не стане повністю готовою.
  • Прибираємо рідина, даємо їй постояти кілька хвилин і починаємо переминати будь-яким способом. Викладаємо масло, молоко по частинах і робимо однорідну масу.
  • Вбиваємо яйце, збиваємо за допомогою міксера або блендера.
Дивіться також:  Щука в духовці у фользі – 8 рецептів приготування

Святковий варіант в духовці

Приготована за цим рецептом пюре цілком можна подати до святкового столу, воно виходить ситним і красивим.

Необхідні продукти:

  • чотири яйця;
  • кілограм картоплі;
  • спеції.

Процес приготування:

  • Звільняємо картоплю від шкірки, відправляємо варитися до готовності, потім зливаємо воду, що залишилася, перемішуємо з яйцями і сіллю.
  • Добре перебиваємо міксером, викладаємо у форму для випікання, зверху промазуємо яйцем і посипаємо меленим перцем. Тримаємо в духовці 20 хвилин на 180 градусів, а при подачі можна нарізати на шматочки.

Як смачно приготувати без молока?

Якщо вдома не знайшлося цього продукту, але дуже захотілося картопельки, можна зробити пюре без молока.

Необхідні продукти:

  • півтора кілограма картоплі;
  • приправи;
  • лист лавра;
  • 0,1 кг вершкового масла.

Процес приготування:

  • Очищаємо картоплю, нарізаємо на половини і ставимо варитися на 25 хвилин, помістивши злегка надірваний лист лаврушки після закипання.
  • Рідину зливаємо, але не до кінця, перекладаємо з каструлі картоплю і в бульйоні, що залишився, топимо масло. Додаємо сіль і перець.
  • Викладаємо туди картоплю, переминаем будь-яким способом.

З молоком і маслом

Картопляне пюре з молоком по цьому рецепту робиться майже так само, як і в класичному варіанті.

Необхідні продукти:

  • 150 мілілітрів молока;
  • 60 грам вершкового масла;
  • 1,5 кілограма картоплі.

Процес приготування:

  • Картопляні бульби очищаємо від шкірки, ділимо на половинки, заливаємо водою і ставимо на плиту готуватися. Коли вміст закипить, підсолюємо його.
  • Прибираємо залишилася після варіння рідина, вливаємо до страви заздалегідь добре нагріту молоко, шматочки масла і перетворюємо на пюре будь-яким способом.

З сиром

Рецепт, за допомогою якого звичне блюдо можна зробити більш цікавим, з вершковим смаком.

Необхідні продукти:

  • приправи;
  • кілограм картоплі;
  • 150 грам вершкового масла або вершків;
  • 150 грам твердого сиру.
Дивіться також:  Що приготувати з свинячої вирізки – 7 смачних рецептів

Процес приготування:

  • Прибираємо з картоплі шкірку, ставимо варитися на 25 хвилин, не забуваючи посолити воду, після чого звільняємо від зайвої рідини і даємо постояти пару хвилин.
  • Переминаем товкачем або міксером, вливаємо гарячі вершки або топлене масло і тертий сир, все добре вимішуємо, щоб він повністю розчинився у страві.

Пюре з картоплі з грибами

Рецепт більш ситного страви, яке може бути самостійним обідом або вечерею.

Необхідні компоненти:

  • 0,3 кг грибів;
  • два зубчики часнику;
  • кілограм картоплі;
  • 4 ложки вершкового масла;
  • 0,2 літра молока;
  • приправи.

Готуємо по порядку:

  • Подрібнюємо гриби на шматочки, відправляємо на сковороду, смажимо кілька хвилин, потім додаємо порізаний часник і тримаємо на вогні ще п’ять хвилин.
  • Очищену і порізану картоплю відварюємо до готовності, додаємо спеції, переминаем.
  • Кладемо в пюре масло, ще раз перемішуємо і починаємо акуратно вводити молоко – точну кількість дивіться по консистенції маси.
  • При подачі перемішуємо пюре з обсмаженими грибами або просто кладемо їх поруч.

Готуємо з м’ясним фаршем

Ще одне смачне поєднання: картоплю і м’ясо.

Необхідні продукти:

  • 0,1 кг вершкового масла;
  • кілограм картоплі;
  • 150 грам сиру;
  • спеції;
  • 0,5 кг будь-якого фаршу;
  • 150 мілілітрів вершків.

Процес приготування:

  • Вибраний фарш обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, не забуваючи приправити його сіллю і перцем.
  • Картоплю відварюємо, з’єднайте з маслом і вершками, переминаем до стану пюре.
  • У форму спочатку викладаємо картоплю, рівномірно розподіливши його по дну, зверху йде шар фаршу, а завершує все тертий сир. Відправляємо на 20 хвилин у духовку, встановивши нагрівання на 180 градусів.

Картопляне пюре з часником

Блюдо для тих, хто любить гостре і пікантне. Кількість часнику вказано приблизний, на свій смак його можна класти більше або менше.

Необхідні продукти:

  • п’ять зубчиків часнику;
  • півтора кілограма картоплі;
  • 150 мілілітрів молока;
  • спеції;
  • 2 ложки вершкового масла;
  • 100 грам твердого сиру.

Процес приготування:

  • Очищену і нарізану картоплю, разом із зубчиками часнику залийте водою, приправити спеціями і варіть до готовності.
  • Приберіть з каструлі воду, що залишилася, влийте туди молоко заздалегідь нагріту, покладіть масло і тертий сир. Скористайтеся міксером або блендером, зробіть з маси пюре.
Дивіться також:  Ескалоп з свинини – 7 правильних рецептів приготування

З додаванням гірчиці

Часте блюдо в Ірландії. Гірчицю можна брати звичайну або зернисту, але бажано не дуже гострий.

Необхідні продукти:

  • 2 ложки вершкового масла;
  • кілограм картоплі;
  • 150 мілілітрів молока;
  • спеції;
  • 40 г гірчиці.

Готуємо по порядку:

  • Доведіть очищену картоплю до готовності на плиті. Розімніть її до стану пюре, змішайте зі спеціями, маслом і гарячим молоком. Бажано трохи збити міксером.
  • Додати гірчицю і перемішати.

Гарбузово – картопляне пюре

Рецепт дуже корисного страви, яке можна їсти навіть під час дієти.

Необхідні продукти:

  • 2 ложки оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику і спеції;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,4 кг гарбуза.

Процес приготування:

  • Очистити гарбуз і картоплю, перетворити на шматочки середнього розміру, залити водою і варити близько 25 хвилин, в процесі додавши сіль.
  • Приберіть з ємності зайву рідину, викладіть роздавлений часник і зазначена кількість масла, передавите до стану пюре.

З кабачками

Цікавий рецепт, який рідко буває на наших столах. Якщо ви не знаєте, що приготувати з кабачків, щоб було ситно і смачно, то цей варіант саме для вас. Якщо ви дотримуєтеся дієти, то можна зробити страву без олії і вершків, воно буде корисним і малокалорійним.

Необхідні продукти:

  • 100 мілілітрів вершків;
  • 0,3 кг кабачків;
  • близько кілограма картоплі;
  • спеції;
  • 30 грам вершкового масла.

Процес приготування:

  • Очистити кабачки і картоплю, порізати не дуже дрібно, покрити водою, додати солі і тримати на плиті близько 20 хвилин до готовності.
  • Рідина, яка залишається після варіння перелити в інший посуд, але не виливати.
  • Овочі змішати з маслом, вершками і перебити блендером до однорідності. Додати трохи бульйону, вводячи його частинами і доводячи до потрібної консистенції пюре.