Картопляні зрази — 15 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

Картопляні зрази — найкращий привід постаратися і блиснути кулінарними талантами. Вибір начинок такий величезний, що очі розбігаються. З цибулею, грибами, сайрою…Вже при описі рецептів зчинився неймовірний апетит. Розповімо, як приготувати ніжні котлетки з соковитою начинкою так, щоб вони не розвалилися.

Класичні картопляні зрази з фаршем

Зрази з фаршем з картоплі називають ще кортопляниками. Такі картопляні котлетки з різними начинками неймовірно люблять на Західній Україні, в Литві, часто готують в Білорусії та Росії. Згадують котлетки навіть класики літератури. У Бабеля в «Одеських оповіданнях», є фраза, як «старий випив горілки з чайника, з’їв зразу, пахне як щасливе дитинство»… загалом, вчимося готувати котлети, гідні літературного пера.

Для приготування нам знадобиться:

  • кілограм картоплі (кращим буде червоний сорт для запікання — він не розвалиться);
  • велика головка ріпчастої цибулі;
  • півкіло будь-якого якісного фаршу;
  • стакан молока;
  • половину склянки вершків будь-якої жирності;
  • курячі яйця – 2 шт;
  • борошно (кількість залежатиме від кількості котлеток);
  • рослинне або вершкове масло для смаження – за смаком;
  • щіпка солі, перцю.

Картоплю миємо під водою і ретельно чистимо залізною щіткою. Відварюємо до готовності в підсоленій воді. Готову картоплю тремо на крупній тертці в окрему ємність.

Цибулю чистимо і ріжемо на кубики. Обсмажуємо фарш з цибулею, сіллю на сковорідці. Присаливаем, перчимо за смаком і додаємо 2 курячих яйця. При цьому фарш не повинен бути занадто гарячою, щоб яйця не «зварилися».

Якщо класти в зрази сирий м’ясний фарш, він ризикує не просмажиться і зрази залишаться сирими.

Формуем з картоплі коржі. У центр кожної викладаємо трохи фаршу, защипуємо краю, щоб вийшли гарні, рівні котлетки. Залишилося обваляти їх у борошні і обсмажити з двох сторін на суміші рослинного і вершкового масла до красивої золотої скоринки.

Зрази подаємо теплими з соусом з борошна, молока або вершків. Але, в принципі, ви можете не морочитися з соусом. Подавайте котлети зі свіжою сметаною і листочками петрушки. Їжте і облизувати тарілку! Приємного апетиту.

Рецепт приготування з грибами в духовці

Часто буває, що з вечора залишається трохи картопляного пюре. На другий день його мало, хто хоче їсти, адже пюре смачно їсти тільки свіжим. Саме час реанімувати картоплю і подати до вечері шикарні ароматні картопляні зрази з грибами, з соусом з кисляку, сметани і збитих вершків.

Для приготування нам буде потрібна невелика каструлька готового картопляного пюре, свіжі печериці – 200 г, велика цибулина, пара курячих яєць, сіль, перець за смаком, трохи масла не смаження.

Гриби краще обсмажувати на вершковому маслі – так вони вийдуть чудово вершковими. Воду випаровуйте повністю, інакше начинка розм’якшить зрази, і вони розклеїтися прямо на сковорідці.

Покрокова інструкція виглядає так:

  • У картопляне пюре вбиваємо яйця.
  • Додаємо трохи борошна.
  • Ретельно вимішуємо картопляну суміш.
  • Якщо треба – присоліть, інакше котлетки вийдуть прісними.
  • На сковорідці обсмажуємо гриби, порізані кубиками, і цибулину.
  • Робимо гарні коржі, в центр викладаємо грибну начинку і защипуємо краю.
  • Зрази обвалюємо в борошні й обсмажуємо на розпеченій сковорідці з двох сторін.

Рум’яні, апетитні зрази подаємо на великому плоскому блюді, приклавши до них соус зі сметани і дрібні мариновані або свіжі огірочки – на ваш розсуд. Їмо, смакуючи тонкий грибний смак, підкреслений вершковим картопляним пюре. Приємного апетиту!

З сиром

При розрізі зрази з сиром виявляють тягучу розплавлену начинку, дивовижно гармонують з повітряним картопляним пюре. Сир беріть будь – гостренький, прісний російський, солодкуватий маасдам, класичний пармезан. Смак вийде різним. Але на сир не скупіться – начинки повинно бути досить багато.

Є варіант на швидку руку – з кубиками хорошого плавленого сиру. Якщо сир буде з добавками, начебто шматочків шинки або грибів, страва заграє по-новому.

Серед необхідних інгредієнтів:

  • сир – 100 г;
  • 2 курячих яйця;
  • картопляне пюре – 500 г;
  • сіль, перець за смаком;
  • панірувальні сухарі – 300 г;
  • рослинна олія для смаження – 100 мл

Сир натираємо на тертці. У пюре вбиваємо яйця і ретельно вимішуємо картопляне тісто. Формуємо коржі розміром з долоню, в центр кожної насипаємо щедру порцію сиру. «Запечатуємо» котлетки з двох сторін, щоб вони вийшли щільними, а начинка не витекла. Обвалюємо зрази в сухариках, швидко кидаємо на розігріту сковорідку. Обсмажуємо з усіх боків до скоринки.

Коржі зручно ліпити, періодично змочуючи руки холодною водою — так вони не будуть прилипати.

Готові зрази викладемо на паперовий рушник, так вбирається зайвий жир. Подаємо із зеленню, помідорками черрі, свіжим огірком.

З капустою

Під час посту чи на дієті радимо приготувати картоплянники з капустою. Соковита начинка, картопляне тісто, рум’яна скоринка… Мммм… Вийде приємна варіація пиріжків, особливо смачна в холодному вигляді.

При гасінні капусту краще приправити сухим кропом. Він додасть ледве вловимий грибний смак начинки.

Для приготування нам знадобиться трохи заздалегідь протушеної на рослинному маслі капусти, картопляне пюре і пара яєць (можна не брати, якщо ви постите).

Чинимо так:

  • Картоплю злегка підігріваємо (або просто беремо кімнатної температури).
  • Робимо акуратні коржі, а в центр кожної викладаємо тушковану капусту так, щоб начинка не випадали.
  • Защипуємо краю дуже щільно.
  • Обсмажуємо зрази на гарячій сковорідці, змащеній рясно рослинним маслом.

Подаємо із зеленню, огірочками, шматочками оселедця. Можна полити томатним соусом – смак вийде надзвичайним, з легкою кислинкою. Такі зрази легко давати дітям у школу і брати з собою на роботу як легкий, але ситний перекус.

Зрази з картопляного пюре з м’ясом

Картопляні зрази з м’ясом теж виходять смачніші з пюре: такими вони виходять ніжніше, пишніше, дуже подобаються дітям. Легко приготувати дієтичний варіант зраз, якщо не полінуватися: попередньо зварити м’ясо і прокрутити його з цибулею через м’ясорубку.

Якщо картопляне пюре вийшло рідким, краще додати в нього одні жовтки.

Білки зроблять консистенцію ще більш водянистою, доведеться додати борошно і зрази вийдуть грубуватими.

Для приготування знадобиться:

  • 300 г пісної яловичини;
  • велика цибулина;
  • вершкове масло або олію (для обжарювання);
  • картопляне пюре – 500 г;
  • і 2 курячих яйця.

М’ясо варимо до м’якості, подрібнюємо в м’ясорубці або блендері, пропускаючи разом з цибулею, обсмаженою на олії або вершковому маслі. У пюре вбиваємо яйця, добре перемішуємо тісто. Присаливаем і перчимо за смаком.

Ліпимо гарні овальні котлети з пюре, розміщуючи всередину м’ясну начинку. Зрази злегка обсмажуємо на сковорідці.

Подавати такі картоплянники можна з квасним молоком (кисляком), сметаною і навіть збитими вершками. Страва підходить для дітей раннього віку. Можна приготувати м’ясну запіканку, чергуючи шари картоплі і м’яса, і запекти її в духовці до золотистої скоринки.

Варіант без додавання яєць

Зрази легко готувати без яєць та борошна. Вони вийдуть тануть, із приємною хрусткої скоринки. Начинку вибирайте будь-яку. А ми пропонуємо класичне поєднання картоплі з грибами. Пюре будемо готувати з невеликою кількістю рідини, щоб тісто вийшло досить крутим.

Кортоплянники готуються з: кілограми картоплі, 500 г грибів (можна сухих, попередньо вимочених у воді), манки – нею будемо обсипати наші котлетки, великої цибулини, солі, перцю до смаку і соняшникової олії.

Діємо так:

  • Картоплю відварюємо, розминаємо в пюре (воду зливаємо практично повністю, залишаючи мінімум).
  • Гриби ріжемо дрібно, обсмажуємо на сковорідці з цибулиною.
  • Присаливаем, перчимо.
  • Ліпимо млинці з пюре завтовшки 1,5 див.
  • Викладаємо столову ложку начинки.
  • Защипуємо краю.
  • Формуємо овальні пиріжки.
  • Обвалюємо їх у манці – вона зробить тісто клейким навіть без яєць.
  • Нагріваємо сковорідку.
  • Виливаємо масло.
  • Швидко обсмажуємо пиріжки.

Подавати грибні зрази без яєць пропонуємо зі свіжими овочами, зеленню або маринованими огірочками.

Деякі господині завжди додають в картопляне тісто трохи (десертну ложку) цукру. Він робить смак страви набагато яскравіше.

Картопляні зрази без начинки — на гарнір

Зрази без начинки — прекрасний спосіб використовувати залишився з вечері пюре. Відбивна зі свинини, картопляна котлетка, зелень — вечеря буде простим, недорогим, але майже святковим. При бажанні можна додати начинку: бекон, ковбасу, курку. Але ми радимо спробувати незвичайний рецепт з кроповим маслом: шматочки вершкового олії треба змішати з дрібно порізаним кропом і дати застигнути в морозилці.

Необхідні компоненти:

  • два склянки картопляного пюре;
  • одне яйце;
  • пара столових ложок борошна;
  • щіпка солі, перцю, мускатного горіха;
  • 30 г будь-якого сиру (якщо є);
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія для обсмажування.

У пюре додаємо спеції, тремо сир, кладемо трохи борошна і розбиваємо яйце. Вимішуємо тісто. Ліпимо картопляні пиріжки, фаршируя кожен шматочком укропного масла. Щільно защипуємо, обвалюємо в сухарях і швидко обсмажуємо на розпеченій сковорідці. Подаємо з будь-яким м’ясним блюдом, полив свіжою сметаною. Прикрашаємо гілочками петрушки!

З горохом

Приготувати зрази можна додаванням гороху. Він коштує копійки, але надзвичайно смачний, особливо в поєднанні з шматочками м’яса, курячої печінки, так і просто картоплею.

У сезон можна замінити сушений горох зеленим. Його важливо зварити і злегка пробити в блендері з орегано або свіжим кропом.

Нам буде потрібно: 200 г вареного гороху, картопляне пюре 700 г, велика цибулина, сіль, перець, рослинна олія, 2-3 столові ложки борошна, жовток курячого яйця, панірувальні сухарі.

Як готувати? Просто:

  • З гороху варимо круте пюре.
  • Додаємо в тепле пюре картопляне пюре, жовток, трохи борошна для більшої клейкості тесту.
  • Даємо трохи охолонути, щоб воно не пекло руки.
  • Горох обсмажуємо з цибулею. Лука можна додавати багато – так горох вийде соковитим.
  • Ліпимо пиріжки з горохової начинкою.
  • Обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
  • Обсмажуємо на рослинній олії до скоринки.

Котлетки їмо трохи теплими або навіть холодними – на ваш розсуд. Ситні, але легкі для засвоєння вони смачні під гарячий чай або легкий овочевий салат, приправлений запашним маслом. Їх можна посипати подрібненим солодким луком для додання особливої пікантності.

Соковиті зрази з картоплі з яйцем і цибулею

Зрази в духовці на манер улюблених усіма пиріжків з зеленою цибулею і яйцем готуються без обжарювання. А значить, вони не тільки смачні, але і менш калорійні. Рекомендуємо їсти їх усім, хто стежить за вагою, але воліє ситну їжу.

Підготуємо холодне картопляне пюре, жовток, білок, пучок зеленого цибулі, 2 варених яйця, сіль, перець, рослинна олія і 2-3 столових ложки борошна.

Запам’ятовуємо правила приготування:

  • У пюре додаємо будь-які спеції, жовток, ретельно вимішуємо. Повинно вийде гладке картопляне тісто, не прилипающее до рук.
  • Яйця дрібно рубаємо в крихту.
  • Зелену цибулю нарізаємо кружечками.
  • Змішуємо яйця і цибулю. Для однорідності начинки рекомендуємо додати трохи рослинного масла або шматочок вершкового.
  • Ліпимо картоплянники, загортаючи всередину цибульну начинку.
  • Викладаємо кожен на деко так, щоб вони не прилипали один до одного.
  • Змащуємо пиріжки білком.
  • Відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.
  • Випікаємо 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Готові гарячі пиріжки можна промазати маслом, полити соусом з молока, вершків або їсти з нежирної сметаною. Обов’язково спробуйте закушувати пиріжки маринованими опеньками, заправленими запашним маслом. Беріть таку страву з собою на роботу, їжте з холодним чаєм – всі колеги обов’язково запитають рецепт.

З курячим фаршем зрази

З куркою зрази більше подобаються дітям, адже страва виходить повітряним, але ситним. А ще курка готується набагато швидше, що збільшує швидкість приготування. Для начинки можна взяти філе курячих стегенець і навіть курячу грудку, особливо якщо її відварити і подрібнити у блендері до стану густої м’ясної пасти.

Нам знадобляться 400 г курки або грудки, ріпчаста цибулина, вершкове масло або олію (для обжарювання), картопляне пюре — 500 г та 2 курячих яйця.

Зрази виходити ще цікавіше, якщо у фарш додати трохи тертого твердого сиру.

  • Відварюємо курку, пропускаємо через м’ясорубку або пробиваємо блендером.
  • Додаємо обсмажені на вершковому маслі цибулю.
  • Фарш солимо, перчимо за смаком.
  • З пюре готуємо еластичне тісто, робимо коржі, а всередину кожної кладемо по ложечці курино-цибулевої начинки. Защипуємо краю.
  • Далі дійте на свій розсуд – печіть пиріжки в духовці або обсмажуйте.

До курячим котлеткам приготуйте грибний бешамель: капелюшки будь-яких грибів подрібнити, злегка обсмажте з цибулею. У масу додайте склянку молока, 2 ст. л. борошна. Тушкуйте, поки соус злегка не загусне. Вершковий соус, м’ясна котлетка з соковитою начинкою і ніжне пюре — прекрасне частування, яке домочадці обов’язково оцінять.

З начинкою з сайри

Навіть ті, хто категорично не любить рибу, поїдають зрази з картопляного пюре з сайрою. Риба надає присмак цікавий і чомусь зовсім не рибний (швидше, м’ясний). Сайра — риба досить жирна, зрази виходять поживними, хоча їдці, всі без винятку, завжди вимагають добавки.

Для рибних зраз підготуємо: банку сайри, дві склянки картопляного пюре, цибулину, борошно — 100 г, рослинна олія, чорний мелений перчик і яйце.

Процес приготування дуже простий:

  • З пюре замішуємо тісто з борошном і яєчком.
  • З банки з сайрою зливаємо рідину.
  • На сковорідці обсмажуємо цибулю, додаємо рибу і притушиваем, щоб рідина випарувалася.
  • Формуємо пиріжки, начиняючи їх сайрою.
  • Обвалюємо в манці або борошні і обсмажуємо.

Готові котлетки покриваємо тонкою сіточкою з майонезу, присипаємо петрушкою. Котлети особливо смачні в холодному вигляді — варто їм охолонути, як вони відлітають з тарілки зі швидкістю світла. Рецепт зраз можна виконати і у вигляді запіканки. Це ситно, смачно і дуже просто.

Картопляні чаклуни по-білоруськи

Білоруси звели картоплю в культ, зробили народним надбанням. Але чаклуни люблять не тільки в цій країні. Їх часто готують в Прибалтиці. Але хто б посмів заперечити у білоруського народу авторство фірмових чаклунів! Готуємо, дотримуючись порад гостинних жителів самої картопляної країни світу.

Чаклуни є особливою різновидів драніков. На відміну від зраз, їх завжди готують з тертої картоплі.

Необхідні інгредієнти:

  • кілограм білого великого картоплі;
  • 500 г будь-якого фаршу з цибулею, перцем (радимо використовувати курку, яка готується набагато швидше свинини або яловичини);
  • борошно – 3 ст. л;
  • яйце – 1 шт.;
  • рослинне масло – 100 г;
  • сіль, перець за смаком.

Трьом чищений картоплю на крупній тертці і присаливаем. Даємо соку виділитися. Віджимаємо надлишки через марлю або відкидаємо на друшляк. Додаємо борошно, яйце, солимо і перчимо. А тепер – увага – будемо робити все дуже швидко! Сковорідку розжарюємо, виливаємо туди рослинне масло і прогріваємо.

Тут же робимо коржик (можна ліпити руками), зверху кладемо фарш, защипуємо краю і злегка стискаємо, щоб форма вийшла більш плоскою. Негайно кладемо на сковорідку. Обсмажуємо до хрусткої скоринки. В кінці можна прикрити кришкою, щоб фарш остаточно приготувався.

Занадто сильним вогонь не робіть, інакше знизу картопля пригорить, а всередині залишиться сирим. Фарш не протушкується тим більше.

Чаклуни зі сметаною присипають зеленню. Ситні, з соковитою м’ясною начинкою, зажаристые коржі — ідеальне початок вихідного дня.

З сосискою

Всі діти люблять сосиску в тісті. А якщо тісто буде картопляним, пиріжок вийде набагато цікавіше і смачніше. Всього-то й треба: кілька сосисок, вчорашнє картопляне пюре, яйце, трохи борошна, рослинного масла, сіль, перець за смаком.

Сосиски повинні бути якісними, наприклад, молочними, ГОСТ помаранчевими.

Як готуємо?

  • З пюре, борошна, яйця замішуємо щільне тісто.
  • Руками готуємо коржик, а всередину загортаємо сосиску.
  • Обсмажуємо пиріжок на розігрітому маслі.
  • Викладаємо на паперовий рушник – воно вбере надлишки масла.

Пиріжки з сосискою смачні в холодному вигляді з гарячим трав’яним чаєм, запашну каву-лате. На дитяче свято легко зробити міні-версії з сосисок-крихт (вони продаються в будь-якому магазині) або просто розрізаючи стандартну на 2 – 3 частини.

Як приготувати страву в мультиварці?

Винахідливі господині готують зрази в мультиварці. Але, відразу попереджаємо, картопляні котлети в мультичаше можуть розповзтися. Спробуйте зробити чисто м’ясні котлетки. Зрази з чистого м’яса – родом з Польщі; там їх готують з різних сортів, начиняючи котлетки різними начинками; в перекладі з польської зрази переводяться як «окремі шматочки м’яса» — раніше м’ясо тільки рубали, ніколи не прокручували через м’ясорубку.

Нам потрібні:

  • м’ясний фарш – 700 г;
  • яйце – 6 шт.;
  • сіль, перець за смаком.

5 яєць відварюємо круто, охолоджуємо і очищаємо. У м’ясо додаємо яйце, відбиваємо руками. Солимо і перчимо. Робимо коржі. Всередину кладемо яйце, акуратно защипуємо — котлетка повинна вийти рівною, щільною.
Сміливі господині можуть спробувати приготувати класичні картопляні зрази. Кришку мультиварки при цьому закривати не можна, а готувати потрібно тільки на режимі «Смаження».

Обсмажуємо зрази на день мультичаши, розігрітій з рослинним маслом. Закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності на режимі «М’ясо», «Гасіння» або «Випічка». В процесі зрази дадуть ароматний м’ясний сік — до них обов’язково потрібно гарнір. Зваріть пюре, пасту, рис. Подавайте котлетки з соусом каррі, солоними каперсами, свіжим хлібом, зеленню.
При розрізі всередині кожної «зразинки» виявиться яєчко. Виглядають вони дуже апетитно, і смак у зраз неймовірно приємний.

З сиром

Зрази з сиром полюбятся всім, хто любить кулінарні експерименти, і не боїться відкривати нові смакові поєднання. Здавалося б, як картопля поєднується з сиром? Наша відповідь – чудово. При цьому рекомендуємо зробити начинку складну – сир приправити зеленню, сметаною і неодмінно видавити туди зубчик часнику.

Підготуємо: картопляне пюре, пачку сиру будь-якої жирності, пучок зелені, трохи сметани, сіль, перець, зубчик часнику, трохи борошна і яйце. Додайте в пюре трохи орегано, базиліка або будь-яких запашних трав — так страва вийде дуже ароматним.

Процес виглядає так:

  • Вимішуємо еластичне, гладке картопляне тісто з борошном, яйцем.
  • Сир змішуємо зі сметаною, зеленню, часником, присаливаем.
  • Формуємо котлетки, всередину кожної викладаємо столову ложку з гіркою сирної начинки.
  • Розподіляємо котлетки у формі для запікання.
  • Змащуємо білком.
  • Запікаємо в духовці до золотистої скоринки.

При бажанні, зрази легко не запікати, а обсмажувати. Технологія теж дуже доступна, а результат приголомшливий. Котлеткам обов’язково потрібно дати трохи охолонути — сир повинен «схопитися». Подаємо з соусом тартар або на основі кислого з зеленню.

Рецептів зраз існують тисячі: в кожній білоруської, української, литовської сім’ї є свій фірмовий рецепт. На Україні зрази обожнюють зі шкварками, в Білорусії зі сметаною, в Литві з вершками і, уявіть, малосоленой оселедцем. Зустрічаються навіть дуже оригінальні рецепти зраз з сухофруктами. Ви теж можете пробувати, винаходити свої комбінації. Тоді страва ніколи не набридне. Приємного апетиту і нових відкриттів на кулінарному «фронті»!