Картопляний пиріг – 12 рецептів приготування в духовці, мультиварці і на сковороді

Смачний картопляний пиріг почали випікати приблизно з середини 18-го століття. Традиційно його готували і готують донині на основі пшеничного борошна, соковитою картопляної начинки, з додаванням різних прянощів. Завдяки відмінному поєднанню картоплі з іншими продуктами в начинку для пирога часто кладуть м’ясо, сир, рибу, гриби, овочі. Смачну, не складне в приготуванні випічку можна готувати на повсякденний і святковий стіл, скориставшись одним з улюблених рецептів.

Класичний картопляний пиріг в духовці

Готувати пиріг можна на основі будь-якого тесту – прісного, листкового, дріжджового, приготованого будинку або купленого в магазині. Випічка завжди виходить смачною, незважаючи на те, що стряпается з доступних продуктів.

Для приготування пирога слід запастися:

  • картопляними бульбами – 600 г;
  • сиром – 170 г;
  • яйцями – пару штук;
  • кефір – 200 мл;
  • вершковим маслом – 170 г;
  • борошном – 450 г;
  • панірувальними сухарями – 40 г;
  • спеціями, сіллю.

Картоплю очистити і відварити як на пюре в підсоленій воді, придушити. У мисці змішати яйця з кисломолочним продуктом, сіллю і розтопленим маслом. Додати просіяне борошно, замісити тісто.

Підходить за розміром форму змастити маслом, злегка притрусити сухарями. Викласти розкачане тісто, сформувати бортики. Внутрішню частину заповнити картопляною начинкою, посипати зеленню, тертим сиром і сухарями. Запекти в духовій шафі до готовності при температурі 190 градусів.

Рецепт приготування з фаршем

Щоб приготувати картопляний пиріг з фаршем, слід запастися:

  • картоплею – пару бульб;
  • борошно – 180 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • вершкове масло – 75 г;
  • пташиним фаршем – 450 г;
  • томатами – кілька плодів;
  • сиром – 90 г;
  • цибулею;
  • замороженої овочевої сумішшю – 65 г;
  • меленої солодкої паприкою – 5 м;
  • сіллю, перцем;
  • рослинним жиром.

З очищених варених бульб готується картопляне пюре. Маса приправляється вершковим маслом, розмішати. Слідом поступово вводиться борошно і замішують еластичне картопляне тісто.

Для приготування начинки цибулю очищається, дрібно нарізається і обсмажується на олії. Коли овоч придбає красивий золотистий відтінок, до нього вводиться фарш. Коли зайва рідина випарується, додаються спеції, сіль, овочева суміш. Через пару хвилин піджарка знімається з вогню.

У круглу форму, змащену маслом, викласти тісто. Його потрібно розтягнути по всій формі, сформувавши акуратні бортики. Всередину викладається суміш із м’яса і овочів, поверх кладуть порізані тонкими скибочками помідори. Верхівка заповнюється тертим сиром і заготівля відправляється в духову шафу, розігрітий до 190 градусів. Час випікання становить 35-40 хвилин. Випічку можна подавати до столу теплою або повністю охолола.

Готуємо з куркою

Для тих, хто стежить за харчуванням і здоров’ям в цілому, добре приготувати пиріг з куркою. Це ніжне дієтичне м’ясо допоможе насититися, але при цьому не відкластися у вигляді шкідливого холестерину в організмі.

Готується страва на основі:

  • курячого м’яса – 450 г;
  • картоплі – 800 г;
  • вершкового масла – ¼ пачки;
  • сметани – 120 мл;
  • лука – пару штук;
  • морквини;
  • борошна – близько 150 м;
  • молока – 180 мл;
  • сиру – 220 г;
  • яєць – 3 шт.;
  • болгарського перцю.
Дивіться також:  Плов з куркою – 10 рецептів приготування розсипчастого плову з куркою

У відварену розім’яту картоплю вводиться масло, борошно і 2 яєчка. Все вимішується, приправляється невеликою кількістю солі і перцю.

На сковороді в маслі обсмажується цибуля і порізане кубиками м’ясо. Слідом додається терта морква, перчик. Маса приправляється спеціями.

У форму викласти тісто, начинка. Все заливається збитими зі сметаною, яйцями, посипається сирним продуктом. Випікати в духовій шафі при температурі 200 градусів до готовності. Добре подати випічку з салатом на основі рису або свіжих овочів.

Картопляний пиріг в мультиварці

Щоб отримати дійсно смачне блюдо, слід вибирати сир хорошої якості. При цьому можна використовувати будь-який молочний продукт – з добавками або без них.

Готується страва з:

  • сиру твердого – 160 г;
  • курячих яєць – 3-4 шт.;
  • майонезу – 7 ст. л.;
  • солі і розпушувача – по 1 ч. л.;
  • борошна пшеничного – 7 ст. л.;
  • картоплі – пару невеликих бульб.

Сиру очищену картоплю і сир подрібнити на терці, змішати. У великій ємності збити жовтки з білками, майонез. Додати сіль, разрыхляющий порошок і борошно. Вимісити до однорідності.

Після обидві маси з’єднуються, вимішується не густе тісто. Після воно відправляється в чашу мультиварки, змащену маслом і готується в режимі «Випічка» приблизно 38 хвилин. Для отримання рум’яної скоринки наприкінці готування вмикається на кілька хвилин підігрів.

З додаванням грибів

Мало знайдеться людей, хто не любить страви з лісовими грибами. Ароматні, ситні, рослинні замінники м’яса ідеально поєднуються з картоплею, доповнюючи і збагачуючи її чудовим смаком. Випічка на основі цих продуктів ідеальна для повсякденного і святкової трапези.

Готується пиріг з грибами з:

  • картоплі – 700 г;
  • відварених лісових грибів – 450 г;
  • яйця;
  • борошна – 1 склянку з гіркою;
  • рослинного жиру;
  • сметани – 30 мл;
  • солі, спецій.

Картоплю відварити в шкірці до готовності. Попередньо зварені гриби обсмажити на олії до рум’яної скоринки, додати спеції і білок.

Картоплю очистити від шкірки, натерти на тертку, перемішати з жовтком. Посолити, поперчити, додати потрібну кількість борошна.

На пергаментному аркуші розкачати з тіста прямокутний пласт, всередину в середину викласти грибну начинку, закрити тістом. Викласти на деко пиріг так, щоб «шов» опинився внизу. Зубчиками виделки зробити по всій поверхні акуратні проколи, змастити верх майонезним соусом. Запекти в духовій шафі при температурі 200 градусів близько 40 хвилин.

З шинкою і сиром

Цей рецепт запозичений з італійської кухні. Він дуже простий, не вимагає великих витрат часу на приготування.

Щоб приготувати пиріг з шинкою і сиром, слід запастися:

  • картоплею – 550 г;
  • оливковою олією;
  • борошном – 160 г;
  • яйцем;
  • шинкою – 120 г;
  • сиром – 120 г;
  • сіллю і перцем.
Дивіться також:  Пастуший пиріг – 7 рецептів приготування

Неочищені бульби відварюють в підсоленій воді. Після їх слід очистити, натерти на тертці, перемішати з сіллю, яйцем і просіяним борошном.

На сковороду, змащену маслом, викласти частину тіста у вигляді коржа. Зверху кладеться частину шинки, потім сир, потім залишився м’ясний продукт. Верхівка формується з решти тіста, краї обох коржів ретельно защипываются. Обсмажити з обох сторін по 12 хвилин, до появи гарної скоринки. Їсти в гарячому або теплому вигляді, насолоджуючись тягнеться сиром, соковитим тестом і смачною начинкою.

Варіант для тих, хто постить

Це пісне корисне блюдо виручить тих, хто дотримується посту і часто відмовляється від багатьох продуктів. Красивий вигляд поєднується з хорошим смаком, який порадує і здивує домочадців.

Готується пісна випічка з:

  • борошна – 600 г;
  • сухих дріжджів – 12 м;
  • води – 200 мл;
  • соняшникової та оливкової олії – 3 ст. л.;
  • цукрового піску – 50 г;
  • солі;
  • картоплі – 5 невеликих бульб;
  • шпинату – 180 г;
  • часникових зубів – пару штук.

В підігрітій воді розчиняються дріжджі, цукор і трохи борошна. Коли опара буде готова, в неї додається рослинний жир, борошно і замішують тісто. Його необхідно відправити в тепле місце для підйому. Щоб прискорити процес, можна потримати масу в мікрохвильовці 7 хвилин при температурі 160 градусів.

Картопля відварюється і давиться товкачиком. Шпинат обдается окропом, нарізати і гаситься на оливковій олії з додаванням часничку 8 хвилин. Готовий шпинат змішати з картоплею, посолити.

Тісто розкачати в пласт товщиною 10 мм, викласти начинку, защипати краї, притиснути. Корж покласти в мультиварочную чашу, готувати в режимі «випічка» 30 хвилин.

Відкритий м’ясний пиріг з картопляного тіста

Замість другого блюда цілком можна подати відкритий пиріг з смачною м’ясною начинкою і ніжним картопляним тестом.

Готується він на основі:

  • картоплі – 180 г;
  • м’ясного фаршу – 380 г;
  • яєць – 3 шт.;
  • цибулі ріпчастої;
  • цвітної капусти – 125 г;
  • свіжих томатів – пару штук;
  • сметани – 60 мл;
  • вершкового масла – 80 г;
  • рослинного жиру – 70 г;
  • сиру твердого – 85 м;
  • борошна – 200 г;
  • чорного меленого перцю, спецій.

Очищений картопля відварити до готовності. На розігрітій олії обсмажуються суцвіття капусти, тушкують під кришкою кілька хвилин.

Нарізаний цибуля обсмажується з фаршем до готовності. До піджарки вводиться капуста, сіль, перчик. Все перемішується.

Відварену картоплю давиться товкачиком. До неї додається жовток і трохи вершкового масла, сіль за смаком. Потихеньку підмішується борошно, замішують пружне тісто.

На змащену маслом форму викладається основа пирога, розподіляється начинка. Сумішшю сметани з яйцем заливається заготівля, зверху викладаються кільця томатів та сир. Форма відправляється в духовку на 35 хвилин при температурі 210 градусів. Картопляний пиріг з м’ясом сподобається дорослим і дітям різного віку.

Дивіться також:  Смачний гуляш з курячого філе – 7 рецептів, як приготувати гуляш з підливою, зі сметаною, з грибами

На сковороді з сирої картоплі

Для начинки береться картопля – 3 бульби, цибуля, зелень і трохи олії.

Тісто готується на основі:

  • яйця;
  • яєчного білка;
  • борошна – 40 г;
  • солі, перцю.

Трохи знадобиться тертого сиру для посипання. Для приготування страви картопля натирається на крупній тертці і змішується з цибулевої нарізкою, зеленню. Окремо змішується яйце з білком, борошном, сіллю і перцем. Обидві маси з’єднуються, ретельно вимішуються.

На розігріте масло викладається вся начинка, розрівнюється. При закритій кришці пиріг обсмажується з обох сторін близько 12-14 хвилин. В кінці блюдо посипається подрібненим сиром, настоюється і подається до столу.

З консервованої сайрою

Готується страва з:

  • картоплі – 6 маленьких бульб;
  • сайри – 1 банка;
  • ріпчастої цибулі – пару штук;
  • пшеничного борошна – 7 ст. л.;
  • майонезного соусу – 220 г;
  • яєць – пару штук;
  • сметана – 120 г;
  • рослинного жиру;
  • спецій.

Борошно, сметана, майонезний соус і яєчка змішуються у великій ємності. Картопля натирається на турці, цибуля обсмажується до рум’яності. Консервовану рибу розім’яти виделкою, попередньо видаливши зайву рідину.

На розкачаний корж викласти картоплю, після рибу і цибулю. Закрити другим розкатаним коржем, запекти при температурі 210 градусів протягом 40 хвилин.

Заливний картопляний пиріг на кефірі

Для приготування смачної випічки слід запастися:

  • яйцями – пару штук;
  • кефіром – 2,5 склянки;
  • борошном – 80 г;
  • сіллю;
  • розпушувачем – пару чайних ложок;
  • рослинним маслом (пару столових ложок в тісто і трохи для смаження);
  • картоплею – 550 г;
  • цибулею;
  • кропом;
  • часниковими зубами – пару штук;
  • спеціями.

Бульби очищаються і відварюють до напівготовності, після дрібно нарізати. Цибулю порізати, обсмажити, з’єднати з картоплею. Додати зелень, спеції, трохи потомити на вогні.

Для приготування тіста в ємності збиваються яєчка з кефіром, сипучими компонентами і сіллю. Замішують рідке тісто. Наприкінці в нього вводиться дрібно рубана зелень і трохи жиру.

Половина основи виливається в форму, зверху-начинку і тісто. Випікати в розігрітій до 190 градусів духовці протягом 40 хвилин.

Як приготувати з сирною скоринкою

Щоб приготувати страву, слід запастися:

  • водою – 180 мл;
  • курячим яйцем;
  • борошном пшеничним – 450 г;
  • пресованими дріжджами – 35 г;
  • рослинним жиром;
  • сіллю, цукровим піском;
  • картопля – 5 бульб;
  • твердим сиром – 120 г;
  • майонезним соусом 60 г;
  • сіллю, спеціями.

Воду підігріти, додати цукровий пісок з дріжджами. Коли дріжджі піднімуться, додати яєчко, потрібну кількість борошна, олію. Вимішати, масу відставити, щоб підійшла.

Картопля очищається, нарізати пластинами. Сир натирається. На деко викладається розкачане тісто, зверху картопляні пластини, спеції, майонезний соус і тертий сирний продукт. Запікати 50 хвилин при 180 градусах. Теплий і рум’яний пиріг можна подавати до столу. Він підійде в якості перекусу або замість сніданку – до чаю чи свіжого овочевого фрешу.