Картопляний салат — 15 смачних рецептів приготування!

Картопляний салат можна прирівняти до повноцінного обіду або вечері, так як він завжди виходить ситним. Картопля відмінно поєднується з будь-якими продуктами, що дозволяє експериментувати, додавати всілякі компоненти і створювати нові варіанти страви.

Картопляний салат — класичний рецепт

Список інгредієнтів:

  • 2 середніх картоплі;
  • 120 г варено-копченої ковбаси;
  • 1 свіжий огірок;
  • 2 яйця;
  • 5 пір’їн зеленого цибулі;
  • 40 г майонезу;
  • сіль, чорний мелений перець за смаком.

Особливо смачним цей салат виходить з молодої картоплі.

Порядок дій.

  • Цілісні картоплини в шкірці відварюють до м’якості, остуджують і ріжуть довільними шматочками.
  • Яйця, огірок і ковбасу ріжуть соломкою.
  • Цибулю дрібно рубають.
  • Всі компоненти змішують в салатнику.
  • Блюдо солять, перчать і заправляють майонезом.

Готуємо з солоними огірками

Цей простий у приготуванні салат наситить і різноманітить звичне меню.

Потрібно:

  • 3 картопляні бульби;
  • 4 солоних огірка;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • 60 мл соняшникової олії;
  • 50 г маслин без кісточок;
  • 10 г кропу.

Процес приготування.

  • Цибулю ріжуть півкільцями і заливають окропом на 10 хвилин, щоб видалити гіркоту.
  • Солоні огірки нарізають витонченої соломкою.
  • Відварену в шкірці картоплю очищають і подрібнюють невеликими брусочками.
  • Продукти з’єднують і заправляють маслом.
  • Салат з солоними огірками прикрашають рубаним кропом і розрізаними на половинки маслинами.

Традиційний німецький картопляний салат

Німці вважають цей салат своїм національним блюдом. У Німеччині його подають як гарнір до смажених ковбасок або до м’яса-гриль.

Список продуктів:

  • 1 кг картоплі;
  • 300 г маринованих огірків;
  • 1 велика цибулина;
  • 100 мл огіркового розсолу;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 40 р діжонської гірчиці;
  • 20 г зелені петрушки;
  • сіль і чорний свіжозмелену перець.

Етапи готування.

  • Картоплю варять неочищеної, остуджують і потім очищають.
  • Огірки і картоплю нарізують тонкими скибочками.
  • Цибулю дрібно рубають.
  • Всі інгредієнти змішують.
  • Готують маринад: з’єднують розсіл, масло, гірчицю, сіль і перець.
  • Цим соусом заливають овочі.
  • Блюдо закривають харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин. Перед подаванням посипають рубаною петрушкою.

По-корейськи

Легкий у приготуванні салат з хрусткою картопляної соломки порадує своїм пікантним смаком і оригінальним зовнішнім виглядом.

Знадобиться:

  • 0,4 кг картоплі;
  • 7 г солі;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 5 г цукрового піску;
  • 20 мл яблучного оцту;
  • 20 мл соєвого соусу;
  • 2 г червоного меленого перцю;
  • 7 г коріандру;
  • 5 р часникового порошку.

Покроковий рецепт.

  • Сиру картоплю очищають і подрібнюють на терці для корейської моркви.
  • Отримані картопляні смужки відварюють у підсоленій воді 2 хвилини, потім промивають у холодній воді.
  • У сотейнику розігрівають рослинне масло.
  • Промитий картоплю змішують з сухими приправами і цукром і заливають гарячим маслом.
  • У страву додають соєвий соус і оцет, перемішують.
  • Салат по-корейськи перед подачею охолоджують протягом години.
Дивіться також:  Кабачки по-корейськи – 7 найсмачніших рецептів швидкого приготування

Картопляний салат по-американськи

Справжній американський салат з картоплі готували в замороженому вигляді для солдатів. Рецепт цієї страви запатентований. Існує і класичний варіант приготування салату, який не передбачає заморожування.

Склад:

  • до кілограма картоплі;
  • 5 варених яєць;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • 2 корінці селери;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 маринованих огірка;
  • 1 маринований перець;
  • 40 мл яблучного оцту;
  • 150 г майонезу;
  • 20 г гірчиці;
  • сіль;
  • мелений перець.

Етапи готування.

  • Зварену «в мундирі» картоплю очищають, нарізають кубиками.
  • Ще теплий овоч поливають оцтом, солять і перчать.
  • Овочі і яйця нарізають невеликими шматочками і змішують з картоплею.
  • Салат заправляють гірчицею з майонезом і перед подачею тримають в холодильнику 1 годину.

Варіант із зеленим горошком

Цей простий салат для повсякденного меню можна доповнювати будь-якими інгредієнтами на свій смак.

Потрібно:

  • 3 бульби картоплі;
  • 3 маринованих огірка;
  • 2 яйця;
  • пів-цибулини;
  • 200 г консервованого горошку;
  • сіль, мелений перець;
  • 60 мл соняшникової олії з запахом.

Кроки приготування.

  • Неочищений картоплю і яйця відварюють, охолоджують, чистять і нарізають кубиками.
  • Тонкими слайсами ріжуть цибулю, огірки дрібно рубають.
  • Інгредієнти змішують, додають горошок без рідини.
  • Салат заправляють олією, солять і перчать.

З картопляної соломкою

Цей багатий за складом салат можна сміливо ставити на святковий стіл: він виглядає ефектно і виходить дуже смачним.

Список інгредієнтів:

  • 2 великих картоплі;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 часникових зубки;
  • 1 апельсин;
  • 1 р імбирного порошку;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 20 мл кунжутного масла;
  • 200 мл олії для обсмажування.

Технологія приготування.

  • Моркву, цибулю і огірок нарізають тонкою соломкою. Так само роблять і з очищеним картоплею.
  • Для соусу з’єднують дрібно нарізаний часник, імбир, цедру цілого апельсина, оливкова і кунжутну олії, соєвий соус.
  • У сотейнику розігрівають рослинне масло і відправляють в нього картоплю невеликими порціями. Подрумянившуюся соломку викладають на паперові серветки.
  • У тарілку кладуть спочатку овочеву, потім картопляну стружку. Все акуратно розмішують.
  • Салат з картопляної соломкою заливають заправкою і відразу ж подають.

З беконом

Цей салат оцінять любителі страв з насиченим, пікантним смаком. Він виходить дуже ситним, тому його вживають без хліба і додаткового гарніру.

Склад:

  • 1 кг картоплі;
  • 250 г бекону;
  • 20 г зеленої цибулі;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 250 мл м’ясного бульйону;
  • 20 мл столового оцту;
  • 20 г гірчиці;
  • сіль за смаком;
  • олія для смаження.

Етапи готування:

  • Відварену картоплю нарізають тонкими шайбами.
  • Обидва види цибулі дрібно шаткують.
  • Бекон ріжуть тонкими смужками.
  • На сковороді з гарячим маслом обсмажують бекон з цибулею до м’якості.
  • Злегка підігрітий бульйон з’єднують з оцтом, сіллю і гірчицею.
  • У миску викладають картопляні кругляш, наливають трохи заправки, додають обсмажений бекон з цибулею і виливають залишився соус.
  • Салат подають до столу як гарячим, так і в охолодженому вигляді.
Дивіться також:  Салат з курячим філе – 13 смачних рецептів приготування

Рецепт з додаванням грибів

Цей ситний салат з оригінальною заправкою стане прекрасною закускою для святкового столу.

Знадобиться:

  • 2 молодих картоплі;
  • 100 г свіжих лисичок;
  • пів-цибулини;
  • по 10 г зеленої цибулі та кропу;
  • 40 мл соняшникової олії;
  • 20 г меду;
  • 40 мл соєвого соусу;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 5 г гірчиці;
  • 20 мл лимонного соку.

Рецепт покроково.

  • Неочищений картоплю нарізають скибочками і відварюють до м’якості.
  • Лисички обсмажують на соняшниковій олії протягом 25 хвилин.
  • Змішують компоненти для соусу: оливкова олія, гірчицю, сік лимона, соєвий соус і мед.
  • На дно миски викладають відварну картоплю в шкірці.
  • Зверху розподіляють обсмажені гриби.
  • Додають цибульні півкільця.
  • Все заливають приготовленим соусом і посипають рубаною зеленню.

Святковий салат з картоплею і оселедцем

Страва готується з простих інгредієнтів, проте користується великою популярністю на будь-якому святі.

Потрібно:

  • 3 бульби картоплі;
  • 2 відварних яйця;
  • 1 слабосолона оселедець;
  • 1 кисло-солодке яблуко;
  • 1 червона цибулина;
  • 80 г майонезу.

Покроковий рецепт.

  • Картоплю варять в підсоленій воді.
  • Рибу розбирають на філе і нарізати невеликими шматочками. Небажано брати вже готове філе в банках — його смак резковат для салату з-за великої кількості спецій і консервантів.
  • Яйця, охолоджену картоплю і яблука ріжуть акуратними кубиками.
  • Компоненти змішують і заправляють майонезом.
  • Салат прикрашають яскравими цибульними кільцями.

Теплий картопляний салат

Цей салат на смак нагадує гамбургер, тому сподобається всім любителям фаст-фуду.

Склад:

  • 2 великих картопляні бульби;
  • 120 г яловичого фаршу;
  • 5 черрі;
  • 2 яйця;
  • 5 салатних листків;
  • 1 цибуля;
  • 5 мл яблучного оцту;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 5 г гірчиці;
  • 1 маринований огірок;
  • 220 мл рослинного масла;
  • сіль.

Послідовність приготування.

  • Фарш солять. З нього формують невеликі кульки і відправляють їх у духовку, розігріту до 190°С на 7 хвилин.
  • Очищену картоплю ріжуть кружальцями, їх солять і обсмажують у великій кількості олії до рум’яного стану.
  • Варені яйця нарізують кільцями. Черрі ділять на 4 частини. Огірок ріжуть невеликими шматочками, цибулю — кільцями. Листя салату рвуть на кілька частин і викладають на дно страви.
  • Зверху кладуть томати, огірки, цибулю і яйця.
  • Рівномірно розкладають картоплю і м’ясні кульки.
  • З оцту, оливкового масла і гірчиці готують соус і поливають їм салат.
  • Готову страву одразу ж подають на стіл.

Готуємо за французьким рецептом

Французький салат готується з невеликої кількості інгредієнтів, але виходить неймовірно смачним і ситним.

Дивіться також:  Оселедець під шубою – 7 рецептів

Склад:

  • приблизно, кіло картоплі;
  • 80 мл сухого білого вина;
  • 40 мл винного оцту;
  • 5 г гірчиці;
  • 1 г солі;
  • 120 мл оливкової олії;
  • 15 г зеленої цибулі;
  • 20 г суміші прованських трав;
  • чорний мелений перець.

Процес приготування.

  • Варену картоплю довільно нарізають і збризкують вином.
  • Перемішують оцет, перець, гірчицю і сіль до повного розчинення солоних кристалів. Додають оливкове масло і дрібно нарізаний зелений лук.
  • Картоплю заливають заправкою і доповнюють прованськими травами. Подають в теплому вигляді.

З корейською морквою

Блюдо виходить дуже ситним, тому може замінити повноцінний обід.

Список продуктів:

  • 3 картоплини;
  • 250 г моркви по-корейськи;
  • 120 г консервованого горошку;
  • 10 г зелені кропу;
  • 2 часникового зубчики;
  • 3 г солі;
  • 60 мл рослинного масла.

Порядок приготування.

  • Картоплю варять, охолоджують і нарізають кубиками.
  • З допомогою виделки рівномірно перемішують картоплю і корейську моркву.
  • Додають горошок.
  • Часник і кріп рубають подрібніше, з’єднують із сіллю і маслом.
  • Основний склад змішують із заправкою і негайно подають на стіл.

З яловичої печінкою

Салат виходить дуже ніжним, соковитим і обов’язково сподобається тим, хто любить печінку.

Склад:

  • 2 картопляні бульби;
  • 0,5 кг яловичої печінки;
  • 2 маринованих огірка;
  • 30 г сушеного кропу;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • 200 г легкого майонезу.

Кроки приготування.

  • Печінку звільняють від плівок, відварюють у підсоленій воді півгодини. Щоб субпродукт у готовому блюді був смачніший, його попередньо можна вимочити в молоці пару годин.
  • На крупній тертці варену картоплю подрібнюють, печінка і огірки.
  • На блюдо викладають продукти шарами: картопля, печінка, огірки, зелень. Кожний ряд промащують майонезом.
  • Перед подачею салат тримають в холодильнику 1 годину.

Картопляний салат по-фінськи покроковий

Важливу роль в цьому салаті грають мариновані огірки: вони не повинні бути занадто прісними або кислими. Свій незабутній смак страва набуває також завдяки оригінальній заправці.

Знадобиться:

  • 6 картопляних бульб;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 3 маринованих (не бочкових і не солоних) огірка;
  • 10 г свіжого кропу;
  • 200 мл среднежирной сметани;
  • 3 г солі;
  • 5 г цукру;
  • 20 г негострої гірчиці;
  • 2 г меленого перцю.

Спосіб приготування:

  • Відварену картоплю ріжуть акуратними кубиками.
  • Цибулю дрібно шаткують.
  • Огірки розрізаю навпіл вздовж і ріжуть тонкими слайсами.
  • Для заправки з’єднують сметану, цукор, перець, сіль і гірчицю.
  • Нарізані інгредієнти заправляють соусом і перемішують.

Швидкі в приготуванні, апетитні, ситні салати на основі картоплі — справжня знахідка для будь-якої господині. Їх можна подавати як самостійну страву, як гарнір або як швидку закуску на святковий стіл.