Каша з гарбуза — 11 рецептів швидких і смачних

Гарбузова каша сьогодні рідко готується на сучасних кухнях. Вона була незаслужено забута, хоча в гарбузі дуже багато корисних речовин і вона володіє приємним ароматом і смаком. Каша з гарбуза може стати смачним і ситним сніданком або вечерею як для дітей, так і дорослих. Її можна доповнити різними крупами, фруктами, приготувати на плиті, в духовці або мультиварці. Пропонуємо розглянути декілька різноманітних варіантів приготування цієї страви.

Пшоняна каша на молоці з гарбузом

Багато хто може згадати, як у дитинстві мама готувала пшоняну кашу на молоці з гарбузом.

Рецепт складається з простих продуктів:

  • 1 маленька гарбуз;
  • 1 ст. молока;
  • ⅔ Ст. води;
  • 3 ч. л. цукру;
  • пара дрібок солі;
  • 200 г пшона.

Готуємо так:

  • Гарбуз добре промиваємо водою, видаляючи залишки бруду. Ріжемо її часточками, щоб було зручніше з нею працювати. Далі потрібно гострим ножем зрізати шкірку. Очищену м’якоть нарізаємо невеликими кубиками.
  • У каструльку наливаємо молоко і воду, розводимо в них цукор і ставимо на плиту розігріватися. Коли вміст почне кипіти, викладаємо в нього гарбузове кубики. Вже через чверть години м’якоть досить розвариться, щоб можна було розім’яти товкачиком її в пюре.
  • Пшоняну крупу добре промиваємо, при необхідності перебираємо, щоб видалити зіпсовані зерна і викладаємо в гарбузове пюре, солимо.
  • Вогонь робимо повільним, накриваємо кришкою і варимо протягом 20-ти хвилин, періодично помішуючи.

На замітку. Якщо під час варіння каша здасться занадто густий, можна додати ще молока.

Каша в гарбузі, запечена в духовці

  • гарбуз — ½ одного плоду або 1 маленький плід (близько 750 г);
  • рис відварний — 1 ст.;
  • ванільний цукор — 2 ч. л.;
  • цукор звичайний — ⅓ ст;
  • молоко;
  • жменя світлого родзинок;
  • вершкового масла шматочок.

Рис повинен бути заздалегідь відварений до напівготовності, то тесть трохи твердий.

  • До нього додаємо ванільний і звичайний цукор, промиті родзинки. Все добре перемішуємо.
  • Гарбуз миємо та очищаємо від насіння. Якщо вона великих розмірів, то відрізаємо половинку. Якщо маленька — зрізаємо зверху кришечку і ложкою вичищаємо насіння.
  • Всередині змащуємо ложкою масла, потім наповнюємо кашею, робимо поглиблення, заливаємо молоком (скільки поміститься) і зверху кладемо масло — воно зробить кашу ніжною, просочить гарбузову м’якоть і допоможе їй добре пропектися.
  • Гарбуз ставимо на деко або у форму. Духову піч розігріваємо до 180 º с. Випікаємо протягом 45-60 хвилин.

Готовність страви перевіряється зубочисткою — якщо гарбузова м’якоть добре протикається, значить пропеклась. На замітку. Змастіть краї гарбуза маслом — воно не дасть піднялася молока потекти.

Дивіться також:  Омлет: класичний рецепт – 7 способів приготування

Кукурудзяна каша

  • кукурудзяна крупа — 2 ст.;
  • гарбуз — 400 г;
  • цукор тростинний — 2 ст. л.;
  • молоко — стакан;
  • слив. масло — 50-70 г;
  • вода — 300 гр.

Готувати будемо так:

  • Крупу промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися.
  • Тим часом м’якоть гарбуза чистимо від шкірки, обполіскуємо і ріжемо дрібними кубиками — чим дрібніше скибочки, тим швидше вони розваряться.
  • Крупу не забуваємо періодично помішувати, щоб не було грудочок і вона не пригоріла. Додаємо до неї цукор і гарбуз, заливаємо молоком, варимо на повільному вогні протягом 10-ти хвилин, помішуючи кожні пару хвилин.

Додаємо масло, тримаємо кашу ще 5 хвилин під кришкою, а після відразу подаємо до столу.

З вівсянкою

  • 630 г гарбузової м’якоті без шкірки;
  • 10 г вівсяних пластівців;
  • 50 г молока;
  • 2 ст. л. цукру;
  • щіпка солі;
  • 100 г води.

Щоб швидко приготувати поживний сніданок, потрібно:

  • Натерти м’якоть на крупній тертці, скласти її в ківш, залити водою і поставити варитися.
  • Через 5 хвилин влити молоко, перемішати і готувати ще пару хвилин.
  • Додати вівсяні пластівці, цукор і сіль, гарненько все перемішати. Продовжувати варити під кришкою на повільному вогні протягом 4-5-ти хвилин. Вимкнути вогонь і залишити на кілька хвилин настоятися.
  • Подати до столу. Можна доповнити нарізаними сухофруктами.

Пісна рисова каша з гарбузом на воді

  • 250 г сирого рису;
  • 2 ст. л. цукру;
  • жменя чорносливу і кураги;
  • 300 г гарбузової м’якоті без шкірки;
  • ложка олії;
  • 1 ст. води.

Готуємо так:

  • Очищену гарбузову м’якоть ріжемо кубиками.
  • Курагу і чорнослив добре промиваємо водою, а після, заливаємо окропом так, щоб вода покрила плоди. Через 3-5 хвилин воду зливаємо і повторно промиваємо.
  • У глибокій сковороді або каструлі з товстим дном розігріваємо олію, викладаємо в нього гарбузове шматочки і залишаємо нудитися на 10 хвилин.
  • Через певний час гарбуз трохи розм’якшиться. Додаємо до неї цукор, рис і заливаємо водою. Накриваємо кришкою і залишаємо готуватися орієнтовно на 10-15 хвилин
  • Тим часом сухофрукти дрібно нарізаємо. Коли страва майже готова, додаємо їх в кашу, перемішуємо і залишаємо ще на 5 хвилин.
  • Після, вимикаємо вогонь, а каструльку накриваємо щільним рушником/пледом і залишаємо пропаритися на півгодини.

Варіант приготування в горщиках

  • 1 скл. пшона;
  • 400 г гарбуза;
  • 700 г молока;
  • 5 ст. л. цукру;
  • пара пучок меленої кориці;
  • щіпка кардамону.
Дивіться також:  Плов в мультиварці з куркою – 7 рецептів, як приготувати

Приступаємо!

  • Промиваємо пшоно від пилу і бруду. Пересипаємо його в каструлю і заливаємо водою так, щоб крупа була нею покрита. Ставимо на вогонь. Коли вода закипить, зливаємо її.
  • Поки закипає пшоно, чистимо гарбуз від шкірки та насіння, обполіскуємо, ріжемо часточками, а потім тремо на крупній тертці.
  • Беремо порційні горщики або 1 великий. Викладаємо по черзі шари гарбуза і каші, наповнюючи на ⅔ ємності. Заливаємо молоком так, щоб воно було на 1-2 пальця вище вмісту.
  • Горщики ставимо на решітку. Духову піч розігріваємо до 200 º с. Горщики повинні бути вже в духовці. Через 5 хвилин після початку розігріву засікаємо ще 50 хвилин. Через це час пробуємо трохи крупи на смак — якщо вона твердовата, готуємо ще 5 хвилин. І так до тих пір, поки блюдо не приготується.

Манна молочна каша з гарбузом

З розрахунку на 2 порції знадобиться:

  • 100 г гарбуза;
  • щіпка солі;
  • ½ Ст. л. цукру;
  • 2 ½ ст. л. манки;
  • 400 г борошна;
  • вершкового масла шматочок.

Готуємо страву так:

  • Поставити кип’ятитися воду в каструльці.
  • Тим часом гарбуз почистити і нарізати невеликими шматочками. Закинути її в закипающую воду і варити 12-15 хвилин.
  • Коли відведений час пройде, злити окріп, а гарбуз перетворити в пюре за допомогою блендера або товкачика для картоплі.
  • Потім додати молоко і знову поставити на вогонь. Почекати закипання і всипати манку невеликими порціями, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.

Гречана каша з гарбузом

Ситний і корисний обід — це гречана каша з овочами і куркою.

Пропонуємо наступний рецепт:

  • 1 середня цибулина;
  • 1 маленька гарбуз;
  • кубик імбиру розміром 1х2 см;
  • 300 г курячого філе;
  • суміш перців (за смаком);
  • сіль;
  • хмелі-сунелі.

Готуємо:

  • М’ясо обполіскуємо, ріжемо невеликими шматочками.
  • Імбир чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо в олії з куркою, періодично помішуючи.
  • Через кілька хвилин додаємо суміш перців і трохи солі.
  • Через 5-7 хвилин вливаємо склянку води і залишаємо гаситися під кришкою на третину години.
  • Паралельно готуємо крупу: промиваємо, викладаємо в каструлю і ставимо закипати.
  • Тим часом чистимо гарбуз з цибулею. Гарбуз ріжемо дрібними кубиками, а цибулю шаткуємо.
  • Овочі додаємо в гречку, все трохи солимо і притрушиваем хмелі-сунелі, перемішуємо. Варимо 10 хвилин.
  • М’ясо перекладаємо в кашу, знову перемішуємо і готуємо на повільному вогні ще 5-7 хвилин.
Дивіться також:  Як відокремити жовток від білка легко і швидко – 7 способів

Каша з гарбуза з рисом і яблуками

Гарбузово-рисова каша обов’язково сподобається маленьким ласунам і виручить мам в питанні ситного сніданку для зростаючого організму.

Заздалегідь підготуйте:

  • круглозернистий рис — 125 г;
  • молоко — 1 л;
  • гарбузова м’якоть — 250 г;
  • яблуко — 1 одиниця;
  • мед — 1 ст. л.

Алгоритм приготування дуже простий:

  • Ріжемо м’якоть гарбуза невеликими скибочками і ставимо варитися в невеликій кількості води.
  • Крупу добре промиваємо.
  • Через 10 хвилин після закипання, пюре трохи опрацьовуємо блендером, вливаємо в нього молоко і всипаємо рис. Варити потрібно 20 хвилин.
  • Яблуко помити, видалити серцевиною, нарізати кубиками і додати в кашу.
  • Готувати ще 10 хвилин на повільному вогні, потім заправити медом і дати настоятися з чверть години.

Солодка пшоняна каша з гарбузом і медом

Приготовлена пшоняна каша з гарбузом в мультиварці або на плиті буде однаково солодкої і ароматною.

  • ⅔ Ст. пшоняної крупи;
  • 150 г очищеної м’якоті;
  • 200 г води;
  • 50 г слив. масла;
  • 2 ст. л. меду;
  • 200 г молока;
  • щіпка солі.

Приготування за даним рецептом нічим не відрізняється від інших.

  • Спочатку крупу промиваємо, а гарбуз ріжемо шматочками. З’єднуємо разом в каструльці і заливаємо водою. Ставимо варитися.
  • Коли закипить — додати сіль, перемішати і засікти чверть години. Готуємо на повільному вогні під кришкою.
  • Через 15 хвилин вливаємо молоко, кладемо шматочок масла і продовжуємо готувати 10-15 хвилин, перевіряючи готовність на смак — коли крупа і гарбуз будуть м’якими, кашу можна відключити.

Залишилося заправити страву медом, добре перемішати і дати настоятися протягом 20-ти хвилин.

Класична гарбузова каша в мультиварці

  • 4 ст. молока;
  • 800-900 г гарбузової м’якоті без шкірки і насіння;
  • шматочок вершкового жирного масла;
  • 2 ст. л. цукру/меду;
  • пара дрібок солі;
  • пакетик ваніліну.

В цьому випадку процес ну просто примітивний!

  • Гарбуз треба заздалегідь почистити, помити і нарізати невеликими брусочками. Скласти в мультиварочную чашу, посипати цукром і сіллю, додати ванілін, олію і залити молоком. Все перемішати. Закрити кришку.
  • В меню програм мультиварки вибрати один з наступних режимів (в залежності від того, який є в наявності): «Гасіння», «Випічка», «Мультиповар», «Каша». Час приготування — 45 хвилин.
  • По закінченні приготування залишилося перемішати вміст і залишити під кришкою ще на 15 хвилин.