Кава арабіка: в зернах, мелена, розчинна, сублімована – яку вибрати? 4 рецепта приготування

Кава арабіка – самий популярний і затребуваний вид кавових зерен. Саме його вирощують на 70% плантаціях і саме його ми всі прагнемо купити в магазині або в кав’ярні. Однак, щоб вибрати дійсно смачний, густий кава і правильно його приготувати, потрібно озброїтися знаннями.

Кава арабіка: різновиди та критерії вибору

Батьківщина арабіки – Африка, а точніше Ефіопія. Саме тут спочатку виростали кавові зерна цього сорту і тут же пастухи, воїни і ченці виявили властивість кавових зерен надавати сил і бадьорості.

Арабські торговці, прибувши на чорний континент, зацікавилися зернами і ягодами произраставшего тут каву і вирішили залучити до нього своїх співвітчизників. Так кава з Африки на торгових судах потрапив в Ємен, а звідси поширився по всьому арабському світу і далі. Саме завдяки тому, що араби успішно вирощували в себе каву і всіляко охороняли унікальність його поширення тільки в своїх країнах, він отримав свою назву «арабіка» в честь Аравії. Вже пізніше вчені з’ясували, що батьківщиною цього сорту є Ефіопія. Але було вже пізно – ця кава поширився у світі саме під ім’ям Арабіка.

На сьогоднішній день арабіка вважається найбільш дорогим видом кави завдяки своєму насиченому аромату, багатому вмісту ефірних олій і яскравим відтінкам смаку. І відповідно цей вид набагато дорожче, ніж трохи менш поширена робуста.

Кава арабіка в зернах

Арабіка росте скрізь, де в принципі обробляють каву, по всьому, так званого кавовому поясі Землі. Більшість плантацій – посадки, створені людиною. На цих кавових плантаціях ростуть тисячі дерев, на яких одночасно можуть набухати бутони, цвісти квіти і зріти плоди. Цвіте кави всього пару днів, а після цього на місці квітки утворюється ягода. Дозріваючи, вона з зеленої перетворюється в яскраво-червону, глянсову. М’якоть у кавових ягід соковита і солодка, а в середині є кісточка, яка складається з двох овальних половинок. Коли ягоду збирають і очищають, залишилися кісточки обсмажують, отримуючи тим самим знайомі всім кавові зерна.

Арабіка – це 70% всього кави, що вирощується в світі. Тому вибираючи кава арабіка в зернах в магазині або в кав’ярні поцікавтесь назвою сорту. В залежності від регіону вирощування ви можете отримати напій з більш або менш вираженою кислинкою або різноманітними фруктовими нотками. Існують елітні сорти арабіки, смачні і яскраві самі по собі, а є дешеві, менш виразні. Їх частіше використовують не моно, а в купажі або суміші з іншими сортами арабіки. Тому якщо на пачці з кавою гордо написано «100% арабіка» це ще не гарантує вам насичений смак і аромат напою.

Крім сорту зверніть увагу і на ступінь обжарювання зерен. Світла або середня обжарка менше гірчать, але в них більше кислинки. А темна обсмажування дає більше гіркоти за рахунок паленого цукру в складі зерна, що кислоту практично нейтралізує.

Справжні кавові гурмани віддають перевагу купувати тільки кава в зернах, адже по-справжньому ароматний напій виходить тільки з свіжомелених зерен. З тієї ж причини молоти зерна краще невеликими порціями, на один раз. Звичайно, це подовжує час приготування напою, проте справжні кавомани бачать в цьому особливий ритуал.

Мелену каву

Більш простий спосіб насолодитися чашкою ароматної арабіки у себе вдома – це купити вже мелену каву. Це той же натуральну каву в зернах, тільки спеціально змелений на фабриці. Зберігати його в щільно зачиненій пакеті і краще в холодильнику, щоб аромамасла не вивітрилися, і напій вийшов насиченим.

Якщо ви не знаєте який вибрати мелену каву, перш за все, звертайте увагу на помел.

Для різних способів заварювання і помел повинен бути різними, наприклад:

  • грубий помел — для френч-преса і краплинної кавоварки, у них великі частинки краще завариться гарячою водою;
  • середній помел — для кавоварки, такі частинки добре пресуються і швидко дають потрібну ступінь екстракції;
  • тонкий помел – ідеальний для джезви або турки, так як дрібні частинки швидше осядуть на дно;
  • сверхмелкий помел – підходить для заварювання в чашці.

Крім цього, важлива і рівномірність помелу, тобто всі крупинки мають бути одного розміру. Добитися цього за допомогою звичайної електричної кавомолки важкувато, вона часто пропускає більш великі частки зерен. Тому мелена кава – це золота середина для тих, хто хоче випити натуральну каву, не витрачаючи на його приготування багато часу.

Розчинний

Справжні кавомани вважають, що розчинна кава і не кава зовсім, а продукт хімічної промисловості, лише віддалено нагадує смак справжнього напою. З одного боку, це вірно для недорогих масових брендів. Хоча і в них для виробництва використовують зерна арабіки. Правда беруть найгірші частини, залишки помелу і дешеві сорти.

Однак, є і більш дорогі марки розчинної кави, в яких якісної арабіки більше і властивості такої кави близькі до зерновому.

На виробництві спочатку роблять міцний напій з натуральних зерен, потім впорскують в сушарку, краплі його висихають, утворивши порошок, який потім можна розвести гарячою водою. Цей порошок можуть за допомогою пари об’єднати в гранули, тоді розчинна кава буде гранульованим – це найбільш звичний нам тип такого напою, що продається в магазинах.

Так як в процесі такого виробництва втрачається велика частина смаку і аромату, до складу порошку додають різні ароматизатори. І якщо в дешевий кави кладуть хімічні ароматизатори, то більш дорогі бренди додають в каву натуральні кавові масла.

Сублімована кава

Цей вид чимось схожий на розчинну, але технологія його виробництва дещо інша – концентрат з кави спочатку заморожують, а потім за допомогою вакууму зневоднюють. Завдяки тому, що каву не випаровується, він не втрачає своїх ароматичних масел, ферментів і всіх корисних речовин. Саме тому такий вид цінується набагато більше гранульованого, але варто врахувати, що він і дорожче.

На відміну від гранульованого, в сублімованому частіше міститься більше арабіки. У більш дешевих сортах розчинної кави завжди присутня переважно робуста, причому не найкращі її сорти.