Кава гляссе – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Можна назвати кава Гляссе унікальним коктейлем. Це приголомшливий мікс з улюбленого всіма напою і ніжного вершкового морозива. Справжній кавовий десерт, який заслужив покликання і любов гурманів усього світу.

Що таке кава гляссе, історія появи напою

Розповісти, що таке кава Гляссе, досить просто. Це напій, в який входить холодний експрессо і порція морозива.

Прийнято вважати, що з’явився він в Австрії. Місцеві бармени навіть розповідають історію, як одного разу в невелике кафе забіг молодий хлопець. Він запізнювався на дуже важливу зустріч, але хотів спочатку випити чашечку кави. Під рукою у співробітника закладу не виявилося молока. Він, бажаючи виручити юного кавомана, замінив звичний інгредієнт вершковим морозивом.

Клієнт був у захваті від оригінального напою. За ще однією чашкою частування він прийшов відразу ж після вдалої зустрічі. І з тих пір став частенько замовляти ласощі, та ще й розповідати про нього своїм друзям.

Традиційний склад кава гляссе

Класичний склад кава Гляссе. Він включає в себе лише два основних інгредієнта – вже зварений еспресо (солодкий) і вершковий пломбір.

Звичайно, з часом традиційний рецепт неодноразово змінювався і вдосконалювався. В сучасних кав’ярнях можна спробувати навіть яєчний або фруктовий Гляссе. Вибір буде залежати тільки від уподобань самого кавомана.

Яка різниця між гляссе і латте?

Для початку варто відзначити подібність у двох цих напоїв. І Латте і Гляссе мають ніжний, м’який смак (у порівнянні з традиційним чорним кави). Схожі вони і за кольором.

А ось добавки на основі обговорюваних напої відрізняються. В Латте це цільне коров’яче молоко, Гляссе – вершкове морозиво.

Класичний рецепт кава гляссе

Інгредієнти:

  • вже зварений готовий кави – 550 мл;
  • вершковий пломбір – 200 р.
Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Приготування:

  • Для початку потрібно приготувати еспресо за допомогою кавомашини. Звичайно, можна використовувати розчинний компонент, але це значно погіршить смак напою.
  • Налити готовий кави у високі скляні стакани. На цьому етапі при необхідності додати в нього цукровий пісок, натуральний бджолиний мед або будь-які інші підсолоджувачі. Підійде і цукрозамінник.
  • Охолодити напій.
  • Морозиво за допомогою спеціальної ложки отримати у вигляді кульок. Укласти по одному в кожну склянку.

Подати напій з трубочками.

Білий напій з витонченим смаком

Це ще більш ніжний і м’який варіант напою. Крім вершкового морозива, в нього додається молоко.

Інгредієнти:

  • вже зварений кави із зерен сильної обжарювання – 130 мл;
  • молоко – 120 мл;
  • морозиво – 80 г;
  • цукровий пісок – за смаком.

Приготування:

  • Зварити міцну каву. Процідити його будь-яким зручним способом.
  • Злегка охолодити. Розбавити напій молоком (в рівних частках). Треба взяти свіже цілісний молочний продукт. Бажано – підвищеної жирності. Чудово, якщо є можливість використовувати домашнє молоко.
  • Перелити суміш у чистий скляний стакан. Додати цукровий пісок за смаком.
  • У кожну порцію відправити по кульці морозива.

Подати напій відразу, поки заморожена солодкість не розтанула. Для такого рецепта можна використовувати кокосове морозиво, а також замінити молоко нежирними вершками.

З яєчними жовтками

У такого варіанту обговорюваного напою має свою окрему назву – «Санрайз». Вказаного в рецепті кількості інгредієнтів вистачить, щоб приготувати каву на велику компанію.

Інгредієнти:

  • перемелені кавові зерна – 220 г;
  • цукровий пісок – 1 повний стакан;
  • дуже свіжі курячі яйця – 10 шт.;
  • очищена питна вода – 2 л;
  • морозиво – півкіло;
  • ванілін і тертий шоколад – за смаком.

Приготування:

  • Зварити із зерен кави будь-яким зручним способом. Ретельно процідити отриманий напій.
  • Яйця (сирі!) розділити на складові. Далі будуть використовуватися виключно жовтки. Їх потрібно збити до пишної піни, поступово всипаючи в процесі цукор.
  • Знову довести готову каву до закипання і тонкою цівкою ввести в нього солодку жовткову масу.
  • Варити напій ще 2 – 3 хвилини. За цей час повинні добре об’єднатися всі його інгредієнти.
  • Трохи остудити готовий кави.
  • Заповнити напоєм підготовлений посуд приблизно до середини.
  • Викласти у кожну склянку по великій кульці морозива.
Дивіться також:  Коктейль Лонг Айленд — 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Прикрасити порції ваніліном і тертим шоколадом.

«Парадайз» з морозивом

Цей варіант напою виходить особливо солодким і повітряним. Деякі господині вирішуються подати його до столу в якості оригінального десерту.

Інгредієнти:

  • свіжий чорний кава – 130 мл;
  • вершковий пломбір – 60 г;
  • збиті вершки (вже з додаванням цукру) – 2 десертні ложки;
  • сироп з шоколадним смаком – 1 десертна ложка;
  • кондитерська посипання або какао – за смаком.

Приготування:

  • Заздалегідь зварити напій. Зцідити з нього гущу і остудити.
  • На дно підготовлених склянок відправити порції вершкового добре охолодженого мороженого.
  • Зверху тонкою цівкою сироп розлити з шоколадним смаком.
  • Заповнити місце, що залишилося кави. Поверх ласощі укласти шапочку зі збитих вершків.

Готову каву з морозивом прикрасити какао та/або кондитерської посипкою. Замість шоколадного сиропу можна використовувати і будь-який інший за своїм смаком.

З шоколадним сиропом і льодяниками

Інгредієнти:

  • якісна кава – 2 ч. л.;
  • ретельно охолоджене морозиво – 70 г;
  • шоколадний сироп – 60 г;
  • цукрова пудра – за смаком;
  • вершки – ½ ст.;
  • льодяники зі вершковим смаком – 20 р.

Приготування:

  • Яким зручним способом зварити міцну каву. Остудити до теплого стану.
  • В окремому посуді збити дуже густі вершки, в процесі додаючи в них цукрову пудру. Зручно використовувати для цього міксер або блендер.
  • Морозиво викласти у відповідний келих. Зверху полити його шоколадним сиропом.
  • Тонкою цівкою влити до інших компонентів вже не гарячий кави.
  • Зверху прикрасити порції збитими вершками.
  • Подрібнити льодяники. Присипати ними вже готове ласощі.

Подати до столу відразу.

Алкогольний кава гляссе

Солодкий напій з кави і морозива може бути алкогольних. Частіше в нього додається вершковий або яєчний лікер. Також підійдуть різні бальзами. Приготувати кава Гляссе з алкоголем можна всього за кілька хвилин.

Дивіться також:  Морс з журавлини – 8 рецептів приготування з свіжої та замороженої журавлини

Інгредієнти:

  • свіжозварена кава – 1 чашка;
  • лід – 2 – 3 кубики;
  • морозиво – 20 г;
  • улюблений лікер – 15 мл

Приготування:

  • Охолодити вже готовий кави.
  • Влити алкоголь. Добре перемішати компоненти.
  • Тільки після цього всипати в каву кубики льоду.
  • Зверху розташувати морозиво. Можна відмовитися від додавання останнього і просто подати холодний кави з додаванням льоду. Або заморозити для нього жирне молоко/вершки.

Вважається, що для ідеального алкогольного кави спиртні напої в його складі повинні займати не більше 15 відсотків. Звичайно, таке частування заборонено пробувати самим молодшим членам родини.

Обговорюваний кавовий напій стає особливо популярним серед відвідувачів кафе у спекотну літню пору. Він одночасно дозволяє охолодитися, підбадьоритися і насолодитися ніжним солодким ласощі. Особливо смачно додавати в каву саморобний морозиво, виготовлене зі свіжих фермерських вершків.