Кава Лавацца: види і опис, як готувати, щоб було смачно

Великою популярністю у всьому світі користується італійський бренд кави Лавацца. Чим відрізняється цей сорт, які існують види кави, як правильно його приготувати — нижче наведена вся корисна інформація для любителів цього ароматного напою, що бадьорить.

Історія знаменитого бренду Lavazza

Особливістю кави Лавацца є його склад. Адже в одній пачці гармонійно поєднуються кілька сортів зерен, створюючи неповторний смак і аромат.

Ідея такого змішування прийшла в голову італійському бакалейщику Луїджі Лавацца в кінці XVIII століття. Саме він почав створювати цікаві варіанти поєднань обсмажених зерен. Йому ж належить ідея упаковувати їх в пергаментний папір, щоб аромат зберігався довше.

Таку каву припав до смаку італійцям. Тому дуже швидко з маленької крамниці виросла велика кавова компанія на чолі з засновником бренду. У повоєнний час підприємство почало активно розвиватися.

Після смерті засновника, в 1949 році, його справу взяли в руки спадкоємці, розширивши компанію. Вони придбали завод, де обладнали лінію для обжарювання зерен і збільшили асортимент кавових сумішей.

Сьогодні Lavazza є безперечним лідером у сфері виробництва кави.

Традиції і технології виробництва

Компанія продовжує вдосконалюватися, спираючись на традиційні принципи виробництва кави. Як і засновник Лавацца, його послідовники особливу увагу приділяють якості вироблених зерен на всіх етапах: від збору — до упаковки.

До того ж, з допомогою сучасних методів обжарювання виходять нові оригінальні суміші. Компанія використовує близько 50 видів сировини для розширення асортименту кави, що випускається під відомою маркою.

Велика частина продукції Lavazza — це кава в зернах. Його продають у герметичних пачках та жерстяних банках. Крім того, компанія виробляє мелену каву і пресований, у вигляді капсул для машин.

Види і опис

Серед асортименту продукції виділяють кілька видів кави з ступеня обжарювання:

  • скандинавська — м’яка, надає легкий коричневий відтінок зернам;
  • віденська обжарювання — середня ступінь, після якої колір кава стає шоколадним, а смак — німого солодким;
  • французька — сильна, що надає зернам насичений коричневий колір;
  • італійська — особливо сильне обсмаження, після якої кава має виразну гіркоту.
Дивіться також:  Лимонад в домашніх умовах – 8 рецептів як зробити

Залежно від наявності і пропорції арабіки і робусти в кавової суміші, існує кілька видів кави Lavazza.

Мелена кава Лавацца

Крім інших відмінностей, кавові суміші мають різну ступінь помелу.

Серед популярних видів меленої кави варто відзначити:

  • Espresso, у складі якого 100% арабіки. Кава має легкий смак, помірну насиченість і використовується для приготування… звичайно, еспресо!
  • Crema e Gusto має 30% арабіки і 70% робусти. Напій з такої суміші має тонкий вершковий аромат, насичений смак і чудово бадьорить з-за великого вмісту робусти.
  • Qualita Oro — суміш зерен арабіки середньої обжарювання. Кава відрізняється медово-квітковим смаком і насиченим ароматом.
  • Qualita Rossa в складі має 70% арабіки і 30 %робусти. Суміш з легким шоколадним ароматом ідеально підходить для приготування капучино або латте.
  • Lavazza Club містить 100% арабіки. Аромат слабкий, ледве вловимий, смак напою не особливо насичений. Використовується цей вид кави в гейзерній кавоварці.
  • Super Gusto — найбільш натуральний, екологічно чистий вид. Компанія стверджує, що зерна цього виду вирощені без хімічних добрив.
  • Gran Riserva з складом 70% арабіки і 30% робусти має невелику кислинку. Використовується для кофеварочных машин.

Decaffeinato складається з 60% арабіки і 40% робусти. Відмітна особливість цієї суміші — відсутність кофеїну. Але це не знижує підбадьорливі властивості напою і не позначається на його ароматі.

Кава Лавацца в зернах

Всі попередні суміші випускаються і у вигляді цілих зерен. Але існують і кілька особливих сортів, які представлені тільки в зернах.

Серед них:

  • Pienaroma містить тільки арабіку. В каву не багато кофеїну і присутній насичений кислий присмак.
  • Grand Espresso має у складі індонезійську арабіку. Кава відрізняється насиченим смаком, густою консистенцією, високою міцністю і присмаком шоколаду.
  • Top Class — суміш арабіки (90%) та робусти (10%). Зерна мають середню обжарку, напій виходить гіркий і міцний.
  • Gold Selection вважається кращим купажем арабіки. Кава на основі такої суміші особливо ароматний, має смак вершків.
  • Super Crema складається з арабіки (80%) і робусти (20%). Кава легкий, не дуже міцний.
Дивіться також:  Молочний коктейль — 17 рецептів приготування в домашніх умовах

Вибираємо кавову суміш

Вибір кави від відомого бренду залежить, в першу чергу, від смакових пристрастей кавомана. Адже лінійка продукції Лавацца розрахована на покупців з різним достатком.

Більш доступною вважається Lavazza крему густо, а ось Lavazza qualita — вже преміальний варіант цієї кави.

Якщо ви завзятий кавоман і давно визначилися зі своїми кавовими пристрастями, то залишається лише вибрати якісний напій.

Для цього слід звернути увагу на упаковку:

  • ребро не повинна мати вм’ятин і складок;
  • на клапані оригінального кава має бути напис «Luigi Goglio Milano»;
  • добре видний, не затертий штрих-код свідчить про оригінальної продукції;
  • продукція для внутрішнього продажу в Італії трохи краще, ніж експортний кави.

Вибір кавової суміші залежить також від того, які напої будуть готуватися з неї.

Любителям еспресо краще зупинити свій вибір на:

  • Espresso;
  • Gran Riserva;
  • Qualita Oro;
  • Qualita Rossa.

А от для приготування капучино, мокко або популярного латте краще придбати:

  • Super Crema;
  • Crema e Gusto;
  • Decaffeinato;
  • Gold Selection.

Кожен вибирає свій вид кави за смаком, звертаючи увагу на співвідношення в суміші арабіки та робусти.

Як готувати каву Лавацца, щоб було смачно

Для приготування напою можна використовувати кілька способів. Адже асортимент кави Лавацца дозволяє вибрати ідеальний купаж для різних видів варіння.

Варто спробувати приготувати напій:

  • в кавомашині;
  • у турці;
  • у френч-пресі;
  • в кавоварці «мока».

Перший варіант — найшвидший і зручний для тих, хто вранці поспішає швидше поснідати і підбадьоритися порцією ароматного напою. Натисканням декількох кнопок на машині можна отримати чашку смачного еспресо. В Італії його наливають у фарфорові чашки з товстими стінками, всього півчашки, щоб смак і аромат напою відчувався більш яскраво.

Приготування у турці

Щоб приготувати смачний напій у джезві, треба вибрати каву правильного помелу, не надто великого, щоб на зубах не залишалися частинки зерен.

Дивіться також:  Кава Мокко (мокко): що це таке, склад, як приготувати. 4 рецепта ароматного напою

Етапи приготування:

  • Підігріти турку, сполоснувши її окропом.
  • Насипати мелену каву з розрахунку 2 ч. л. на 100 — 150 мл чистої води.
  • Повільно налити в джезву окріп, поставити її на плиту, довести напій до кипіння, але не кип’ятити.
  • Зняти кави з вогню, коли піна підніметься доверху турки.
  • Почекати 1 — 2 хвилини і розлити по чашках.

Щоб гуща в свіжозаварений кави швидше осіла, в напій можна капнути кілька крапель кип’яченої охолодженої води.

Оригінальний рецепт приготування італійської кави на молоці дозволяє отримати більш насичений смак напою. Для цього замість води в джезву треба налити 150 мл холодного молока на 1 ч. л. меленої кави.

Напій «Мока»

Приготування спеціальної кавоварці «мока» — найпоширеніший спосіб в Італії. З цим складним пристосуванням дуже легко приготувати особливо тягучий і насичений напій.

Для цього необхідно:

  • зерна кави;
  • кавомолка;
  • чиста вода;
  • гейзерна кавоварка.

Етапи приготування:

  • Закип’ятити воду в інший посуд.
  • Розкрутити «моку», залити окріп в основу до рівня клапана.
  • Помолоти зерна кави, зробивши не занадто дрібний помел.
  • Помістити суміш у фільтр, з’єднати частини кавоварки, поставити каструльку на вогонь і закрити кришкою.
  • Через 2 — 3 хвилини, коли з’явиться звук «фиркання», треба знімати кави з плити.
  • Підстава пристрої поставити під струмінь холодної води на кілька секунд.
  • Розлити напій по чашках.

Кава в гейзерній кавоварці виходить густий і дуже міцний, а підбадьорливий аромат змусить прокинутися навіть самих сонних «сов».

А для тих, хто хоче освіжитися, підійде варіант холодної кави, або freddo, як його називають в Італії. Приготувати такий напій просто: вже зварений і охолоджений кава треба додати молоко і цукор, а потім добре збити суміш. Також можна покласти в келих з холодним кави кілька кубиків льоду.

Кожен кавоман вибирає свій спосіб приготування ароматного напою. Але незмінно одне — правильно заварений кава бадьорить, дарує енергію і гарний настрій.