Кава Лювак – що це таке? Як правильно готувати в’єтнамську каву

Чим відрізняється кави Лювак від звичайного напою, знають тільки гурмани і справжні цінителі. А між тим, його вартість висока завдяки незвичайному способу виробництва. Цікаві подробиці про цьому сорті кави і рецепти приготування ароматного напою читайте в цій статті.

Кава Лювак – що це таке?

У цій різновиди кави менше кофеїну. Всі інші властивості кави такі ж, як і у звичайного напою.

Вживання його може бути корисно в наступних випадках:

  • при хворобі Паркінсона;
  • в якості профілактики захворювання раком грудей;
  • для стимуляція нервової діяльності.

Крім того, напій має сечогінний ефект.

Фахівці стверджують, що чотири чашки кави в день продовжують життя.

Кава Лювак продається в дерев’яних коробках і розфасований по 100 г в упаковці, тому що продукт цей рідкісний і ексклюзивний.

  • На оригінальній упаковці повинен бути текст англійською та індонезійською мовами. Бажано при купівлі подивитися дату обсмажування – чим ближче вона до моменту покупки, тим краще.
  • У правильній упаковці є клапан, який дозволяє кави «дихати». Якщо натиснути на пакет, можна почути приємний кавовий запах. Зберігати каву слід у закритому пакеті.

У кави Лювак під час приготування небажано додавати цукор, молоко і вершки, щоб не втратити унікальність смакових відчуттів. Його смак відрізняється від звичайного, в ньому відчувається «фруктовість» та приємне шоколадне післясмак. Якщо додати цукор, виходить карамельно-шоколадно-медовий смак.

Найдорожча кава з екскрементів – міф або правда

Індонезія – це єдине місце на Землі, де в природі живуть звірята циветы (або мусанги), з фекалій яких роблять каву Лювак. Кава – це ягоди, які звірі з задоволенням з’їдають, частково перетравлюють і повертають природі природним шляхом. Ферментовані таким чином зерна відправляються на подальшу переробку.

Дивіться також:  Буряковий квас: користь і шкода, 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Історія появи цього кава така. Раби, які працювали в Індонезії на кавових плантаціях, не могли дозволити собі пити каву, тому що воно коштувало дуже дорого. Але одного разу вони помітили зерна на землі в екскрементах циветы. Ці плоди почали відмивати, обсмажувати і робити з них ароматний кави.

У шлунку циветт кавові зерна проходять спеціальну обробку. Під дією шлункового соку розщеплюються білки, додають каву гіркоту, а також на зерна впливають бактерії ШКТ та виділення особливих залоз звірка.

Як роблять каву Лювак сьогодні

Виготовляють кави Лювак (або копі Лувак) на спеціальних фермах в промислових масштабах. Виробництво є у В’єтнамі, Індонезії, Південній Індії, на Філіппінах.

Там, де циветы живуть в дикій природі, збирають сировину для кави прямо в заростях кавових дерев.

Складається цей примітивний процес в тому, що мусанги, з’ївши плоди стиглого кавового дерева, перетравлюють навколишнє кавові зерна м’якоть і евакуюють з кишечника все, що залишилося для їх організму непотрібним. Екскременти звіра збираються людьми, миються і сушаться на сонці.

Докладний опис процесу виробництва на фермі

На фермах мусангам дають стиглі кавові зерна сорту арабіка. Вони надкушують м’якоть зубами, проковтують кісточки, і випльовує шкірку. Через шість годин суміш зерен і фруктів, пройшовши через травний тракт звіра перетворюється у цінні екскременти.

У шлунку тварини з кавою відбувається два головних зміни:

  • цукор від завялившихся фруктів йде всередину зерен і робить їх більш солодкими;
  • у кави залишається тільки 1% кофеїну від вихідних 3%, оскільки звірята-наркомани, всмоктують більшу його частину, роблячи перероблені зерна більш «м’якими», придатними для вживання навіть людьми з хворим серцем.

З усіх сортів кави Лувак – найбезпечніший для серця і печінки.

  • Зібрані екскременти звірів сушать півроку в сухому і прохолодному місці.
  • Потім каву з екскрементів відмивають гарячою водою і отримують сухі кавові зерна в лушпинні.
  • Кожне зерно вручну звільняють від сухої шкірки, в якій воно помандрувало крізь шлунок звіра і зазнавало хімічні зміни.
  • Після очищення від мембрани зерно відправляють на поліровку водою, що надходить при температурі 40°C і тиску у 2 атмосфери. Кава стає гладким, чистим, і його відправляють в обжарку.
  • При 180°C кавове зерно збільшується в розмірах, набуває красивого темно-шоколадний колір, з ядра виходить ефірне масло, з’являється смак і аромат.
Дивіться також:  Марокканський чай: склад, 5 рецептів приготування

Рудий наліт на готових зернах – це речовина циветин, яке виробляє підшлункова залоза звіра. Проникнувши всередину кави, воно нейтралізувало кислоту і тепер, як би міцно не заварювався напій, вилиці зводити не буде.

Поширені сорти напою

Відомий сорт Копі Лювак Wild – 100% елітна арабіка. Сировина для його приготування збирають у природних умовах.

Різновиди кави Лювак розрізняють по країні виробнику. Немає брендів та купажів цього напою, тільки моносорти, зроблені в певній країні – В’єтнамі, Індонезії, Філіппінах і т. д. Кави може продаватися в зернах або мелений.

Орієнтовні ціни на каву Лювак

Цей сорт кави вважається найдорожчим у світі. Вартість 1 кг починається від 250 і доходить до 1200 доларів. Дешевше всього напій продають на фермах, де тримають циветт, і займаються виробництвом кави в промислових масштабах.

Якісної кави в Європі і країнах СНД продається мало, а ціна пачки напою вагою 100 г доходить до 100 доларів.

Як правильно заварювати в’єтнамський кави

Рекомендовані способи приготування напою – це френч-прес і зварена в турці. В’єтнамський кави Лювак заслуговує найбільше похвал.

Для приготування кави в’єтнамським способом знадобиться:

  • прозорий стакан;
  • прес-фільтр;
  • чайник з окропом;
  • мелену каву.

Опис процесу:

  • Прес-фільтр складається з кришки, залізного сита, склянки і преса.
  • Перед початком приготування фільтр встановлюють поверх склянки, і прогрівають з допомогою окропу, який потім зливають.
  • Насипають у стакан фільтра 2 ч. л. меленої кави, потім вирівнюють його, струшуючи склянку, і ущільнюють пресом, прокручуючи останній за годинниковою стрілкою.
  • На дно склянки-фільтра наливають трохи окропу, щоб кава распарилось і прогрілося.
  • Через 15 сек. заповнюють фільтр-стакан і закривають кришкою.
  • Коли кава тече струмком, значить, його погано спресував. Якщо не капає – спресував занадто сильно.
  • Потрібно трохи почекати, поки кава по краплях наповнить скляний стакан.
  • Цукор можна покласти у кінці або на початку процесу, це не грає особливої ролі.
Дивіться також:  Гарячий шоколад – 8 рецептів в домашніх умовах

Кава виходить міцний, «жирної» і ароматний, а процес приготування не займає багато часу.

В домашніх умовах в’єтнамський каву готують також у турці. Додавати цукор або ні, залежить від особистих переваг.

Класичний спосіб приготування:

  • Турку прогрівають на вогні.
  • Насипають в неї 2 ч. л. меленої кави. За смаком додають цукор.
  • Прогрівають вміст турки кілька секунд і додають 150 мл води кімнатної температури.
  • Варять на повільному вогні, а коли з’явиться пінка, напій знімають з плити і дають йому трохи охолонути.
  • Повторюють процедуру кілька разів, не допускаючи сильного кипіння, щоб не пропав аромат.
  • Розливають каву по чашках.

На поверхні правильно приготовленого напою повинна бути пінка.

Кава Лювак багато пробують з побоюванням, дізнавшись, як його роблять. А особливо вразливі кавомани гидливо кривляться. Однак, якщо вірити відгукам, напій виходить просто унікальний і з чудовим смаком.