Кава Мокко (мокко): що це таке, склад, як приготувати. 4 рецепта ароматного напою

Благородний і неповторний смак кави мокко, залишає після себе вишукане післясмак, здобув напою славу «продукту для лордів». У деяких смак цього виду кави, завдяки пікантною кислинки, асоціюється з вином. Але практично всі, спробували цей напій, єдині в думці – забути його практично неможливо. Що особливого знаходять цінителі в цьому кави і чи можна його приготувати самостійно?

Кава мокко (мокко) – що це таке?

Досить часто слово мокко викликає деяку плутанину, з-за якої буває складно зрозуміти: кава мокко – що це таке, власне?

У цій плутанині немає нічого дивного, адже одним терміном може бути названо кілька абсолютно різних напоїв:

  • Мокко (мокачино). Готовий напій на основі кавових зерен, какао та молока. У процесі приготування зазвичай використовуються каву різних сортів і видів.
  • Мока. Слово, співзвучне з «мокко». По суті, мока – це різновид кавоварки для виготовлення еспрессо допомогою парового тиску.
  • Мокко. Кавовий сорт, найбільшого поширення набув у місті Моха, що знаходиться на узбережжі Червоного моря. З часом кави з віддаленого містечка Моха трансформувався в мокко. Цей варіант здався європейцям більш зручним для вимови.
  • Мокко. Так називається шоколад, в процесі виготовлення якого застосовують кавовий порошок. При цьому сорт кави може бути будь-яким, не тільки мокка.

Трохи історії. Довгий час постачанням кава мокко займалися виключно купці з кавової провінції Моха. Жителі міста ревно стежили за тим, щоб руки до заїжджих чужинцям не потрапили зерна, з яких можна було б проростити кавове дерево.

З цієї причини на ринки Європи кава мокко довго потрапляв виключно у вигляді висушених зерен. Проникнути на місцеву закриту кавову плантацію в місті чужинцям було досить складно, тому секрет дивовижного кави довго залишався нерозкритим. Але як тільки бажані плоди потрапили в руки європейців, таємниця перестала бути таємницею, і місто Моха втратив монополію на оригінальні зерна.

Дивіться також:  Банановий коктейль – 7 рецептів, як зробити в блендері з молоком

Склад і калорійність

До складу кави мокко входять:

  • білки — 7,45 м;
  • вуглеводи — 38,59 г;
  • жири — 8,98 р.

Калорійність кави мокко на 100 грамів продукту складає 260,6 ккал.

Сорт кави мокко, країна постачальник

Кавомани знають, що сировина для цього напою класифікують за такими ознаками:

  • Походження. Сюди відносять країну-постачальника, а іноді навіть порт, звідки прибув кави.
  • Різновид дерева і дані про плантації, з якої були зібрані зерна.
  • Географічне положення плантації.
  • Комерційну назву.

Кавові зерна розрізняються за такими критеріями:

  • якість (елітні, середні, низькоякісні кавові сорту);
  • географічне місце виростання (гори, рівнини, передгір’я та ін.);
  • твердість (дуже тверді, тверді);
  • методи обробки (американська чи європейська);
  • ступінь помелу (великий або тонкий).

Що стосується мокко, то його за цими критеріями можна описати як азіатський кави, що росте на рівнинній чи гірській місцевостях, комерційна назва: Арабіка Ємен мокка маттарі.

Провідними сортами кави в усьому світі визнані арабіка і робуста. Причому перший сорт вважається більш елітним.

Ємен мокка — елітна різновид арабіки. Країнами-рекордсменами за його виробництва вважаються В’єтнам, Бразилія, Ефіопія, країни Латинської Америки і Азії.

Кава мокко не даремно називають Єменським. Саме в азіатських країнах, а конкретно в місті Ємені, вперше вирощування кавових дерев набуло небувалий промисловий масштаб. Проблема полягала лише в невеликій площі землі, придатної для цієї культури. З часом країни-конкуренти з більш придатним для вирощування рельєфом позбавили цей куточок привілейованої лідируючої позиції. В даний час Ємен за кількістю поставок кавових зерен в рік займає позицію в п’ятому десятку країн-виробників.

Рецепти ароматного напою

З чудовою арабіки мокко можна приготувати дуже смачні підбадьорливі напої. Їх склад не обмежується тільки лише каву, додаткові інгредієнти надають ласощів оригінальні смакові якості.

Дивіться також:  Кава з морозивом – 8 рецептів, як зробити каву гляссе в домашніх умовах

Класичний рецепт мокко

Вам знадобиться:

  • кава – 7 г;
  • молока – 70 мл;
  • гарячого шоколаду – 50 мл;
  • збитих вершків – 50 г;
  • шоколаду – 10 р.

Приготування:

  • Приготувати еспресо з застосуванням кавомашини.
  • У зручній ємності зробити гарячий шоколад, застосувавши метод водяній лазні або за допомогою мікрохвильової печі.
  • У келих влити гарячий шоколад. Додати тепле молоко, використовуючи барну ложку.
  • Все тієї ж ложкою влити каву. Робити це слід методично, не допустивши змішування шарів.

Прикрасити напій вершками з балона і шоколадною крихтою.

На основі гарячого шоколаду

Інгредієнти:

  • мелена кава – 3 ч. л.;
  • какао-порошок – 3 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • вода – 1 ст.;
  • молоко – 3 ст. л.;
  • ваніль – 0,5 ч. л.

Приготування:

  • В джезві прогріти цукор, кава і какао.
  • Додати воду і зварити каву.
  • Перелити рідину в невелику ємність. Акуратно малими порціями влити в неї молоко і тримати напій на невеликому вогні до повного змішування компонентів.
  • До закінчення приготування додати ваніль і прикрасити напій вершками.

Кава мокко з ваніллю

Інгредієнти:

  • кава мелена – 3 ч. л.;
  • молоко – 1 ст.;
  • вода – 1 ст.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • какао – ст. л.;
  • ванілін – 1 пакетик.

Приготування:

  • Змішати сухі інгредієнти і підігріти їх в джезві.
  • Додати воду, перемішати. Нагрівати рідина і зняти з вогню при перших ознаках освіти високої піни.
  • За бажанням, можна додати в мокко тертий шоколад.
  • Перелити рідину в невелику ємність і продовжувати нагрівати на середньому вогні. Безперервно помішуючи, ввести молоко.
  • Додати ванілін, довести до кипіння, прибрати з вогню.
  • Розлити каву в келихи і при бажанні полити вершками і шоколадом.

Готуємо з сиропом

Інгредієнти:

  • кава – 7 г;
  • кокосовий сироп – 20 мл;
  • гарячий шоколад – 45 г;
  • стружка кокоса – 10 г;
  • молоко – 50 мл
Дивіться також:  Коктейль Апероль Шприц і ще 6 рецептів коктейлів з аперитиву Апероль в домашніх умовах

Приготування

  • Приготувати 45 г гарячого шоколаду в спеціальній ємності-питчере на водяній бані. Або, як варіант, – в мікрохвильовці. Готовий напій відправити в келих.
  • Акуратно влити шоколад і кокосовий сироп, щоб він плавно ліг на перший шар.
  • Підігріти молоко. З максимальною акуратністю розподілити його по сиропу барною ложкою.
  • Зварити еспресо. Все тієї ж ложкою влити його на поверхню попередніх шарів.
  • Готовий багатошаровий напій прикрасити вершками з балона і, за бажанням, кокосовою стружкою.

Небувалу популярність серед кавоманів всього світу набув сорт кави мокко. Готовий напій з цього різновиду арабіки смачний, ароматний і запам’ятовується. Ця кава відмінно уживається з іншими компонентами – молоком, гарячим шоколадом, збитими вершками, різними сиропами, ваніллю і іншим, що дозволяє любителям складати оригінальні смакові комбінації цього напою. Додатковим бонусом кава мокко вважається його доступність — купівля продукту не вдарить по кишені, оскільки він знаходиться в середньому ціновому сегменті.