Кава по-ірландськи — класичний рецепт і 5 варіантів приготування знаменитого алкогольного коктейлю в домашніх умовах

Будь-який хороший бармен знає, що таке кава по-ірландськи. Правда, не в кожному питному закладі його можна спробувати. Але при бажанні цей оригінальний кавовий коктейль легко приготувати в умовах звичайної домашньої кухні. Зробити це можна різними способами.

Історія напою

У кожного напою є своя історія. Найчастіше вона пов’язана з яким-небудь важливим або цікавою подією. Але тут все сталося абсолютно випадково. Сама історія проста і водночас повчальна. Було це багато років тому, коли великі авіакомпанії тільки починали здійснювати трансатлантичні перельоти. В один з днів з-за неприємних погодних умов літак, що прямує до Нью-Йорка, здійснив вимушену посадку в аеропорту неподалік від ірландського міста Фойнс. В той час саме через нього відбувалося повітряне сполучення Америки з Європою. Треба зауважити, що в той час лайнери не опалювалися, і люди змушені були страждати від холоду протягом всього багатогодинного перельоту. Змерзлі і незадоволені пасажири попрямували в ресторан в надії знайти там що-небудь гаряче. Винахідливий шеф-кухар Джозеф Шерідан запропонував їм випити чашечку гарячої кави, додавши туди трохи віскі. Це був справді історичний момент. Задоволені пасажири були приємно здивовані зігріваючим ефектом невідомого напою. На питання про те, як називається цей незвичайний кави, Шерідан відповів коротко: «Ірландський». Дуже скоро слава про нього вийшла далеко за межі країни. І сьогодні кава по-ірландськи користується величезною популярністю в усьому світі. А в пам’ять про цю подію 19 липня в Фойнсі щорічно відзначається День кави, коли в місто з’їжджаються бариста з різних країн, щоб позмагатися один з одним в мистецтві приготування цього легендарного напою.

Правильний склад і пропорції алкогольного коктейлю

Спосіб, яким вперше був зроблений кава по-ірландськи, нагадує собою методику приготування коктейлів. Недарма в списках Міжнародної Асоціації Барменів він значиться, як алкогольний коктейль категорії «Сучасна класика». Там же офіційно зареєстрований і його склад.

За затвердженою рецептурою для приготування такого напою потрібно:

  • 80 мл міцної чорної кави;
  • 1 чайна ложка (25 грамів) коричневого (тростинного) цукру;
  • 40 мл ірландського віскі (бажано Jameson або Bushmills);
  • 30 мл збитих вершків.

Дотримуючись даного переліку, можна помітити, що рідкі компоненти беруться в наступній пропорції: 2:1:1,5 на 1 ложку цукру. Таке співвідношення зручно використовувати, якщо коктейль потрібно робити у великих кількостях.

Кава по-ірландськи — класичний рецепт

Не можна сказати, що створений Шеріданом напій, був якийсь революцією. Ірландці і раніше додавали віскі в каву. Винахідливий шеф-кухар лише злегка підкоригував цю суміш і перетворив її в оригінальний коктейль. Сьогодні у цього напою є багато різних модифікацій і способів приготування.

Але за класичним рецептом для роботи потрібна:

  • 80 мл питної води;
  • 40 мл віскі;
  • 1 чайна ложка меленої кави і стільки ж коричневого цукру.

Для прикраси:

  • 30 мілілітрів готових збитих вершків.

Щоб правильно зробити каву по-ірландськи, необхідно:

  • В турці або спеціальній машині заварити міцну каву.
  • Для роботи знадобиться особливий скляний келих із ручкою на ніжці. Бармени його називають «айріш-стакан». Попередньо посуд потрібно прогріти. Для цього можна скористатися спеціальною функцією будь кавоварки або потримати бокал під струменем гарячої води, а потім насухо витерти.
  • Засипати в склянку цукор.
  • Залити свіжоприготований кави і гарненько перемішати. Цукор повинен повністю розчинитися.
  • Додати в келих віскі.
  • Зверху викласти збиті вершки у вигляді ефектною «шапки». Вона відіграє двояку роль: надає напою ніжний вершковий смак і дозволяє йому якомога довше залишатися гарячим.

Після цього перемішувати готовий коктейль вже не потрібно. Пити його слід через край маленькими ковтками.

З вершковим лікером «Бейліс»

Існує багато різних рецептів приготування знаменитого кавового коктейлю. Кожен з них по-своєму гарний. Наприклад, існує особливий жіночий варіант ірландського кави. Рецепт відрізняється від класичного лише тим, що до складу напою замість віскі входить знаменитий вершковий лікер «Бейліс». Для представниць слабкої статі така заміна цілком логічна. Завдяки новій добавці коктейль ставати більш легким і ніжним.

В цьому випадку для приготування напою потрібно:

  • 160 мл кави;
  • за 40 мілілітрів вершків і лікеру «Бейліс»;
  • цукор (за бажанням).

Технологія приготування практично залишається тією ж:

  • Спочатку прогріти келих.
  • Налити в нього лікер.
  • Покласти цукор (якщо треба).
  • Повільно влити каву і перемішати.
  • Окремо збити вершки і прикрасити ними напій.

Для жінок такий коктейль буде відмінним засобом від депресії.

 

Загрузка...

З використання молока

В Європі величезною популярністю сьогодні користується «латте». Це – кавовий напій з додаванням молока. При бажанні на європейський манер можна приготувати і ірландський кави.

Рецепт дуже простий і вимагає наявності наступних компонентів:

  • 200 мілілітрів кави;
  • цукор (за смаком);
  • 50 мл віскі;
  • гаряче молоко.

Зробити такий коктейль самому зовсім не складно:

  • Спочатку треба зварити звичайний чорний кави. Якщо готувати його в турці, то потім обов’язково потрібно процідити, щоб осад не потрапив в напій.
  • Перелити кави в келих.
  • Додати до нього віскі. Його кількість має становити рівно ¼ частину від кави.
  • Засипати цукор. Бажано використовувати тростинний. Якщо ж такого немає, то можна взяти і звичайний, але попередньо трохи обсмажити його для додання приємного золотистого відтінку.
  • Влити гаряче молоко і перемішати.

Для прикраси традиційно можна використовувати вершки. Але в даному випадку робити це не обов’язково. Напій і без того буде мати приємний вершковий смак. Фортеця готового коктейлю можна регулювати кількістю взятого молока.

Рецепт з вогненним віскі

У деяких закладах кави з ірландським віскі готують за не зовсім звичайною оригінальної технології.

Для роботи береться стандартний набір продуктів:

  • 4 частини кави;
  • 4 частини віскі;
  • 1-2 чайні ложки цукру;
  • 1,5 частини вершків.

Методика приготування напою:

  • У френч-пресі заварити мелену каву.
  • Гарненько прогріти, а потім насухо витерти келих.
  • Покласти в нього цукор.
  • Залити віскі і трохи перемішати. Цукор повинен частково розчинитися.
  • Підпалити суміш. Це робиться для того, щоб цукор придбав карамельний присмак, а віскі став більш м’яким.
  • Погасити вогонь і долити в келих готовий кави.
  • Вершки окремо збити в шейкері з додаванням декількох шматочків льоду.
  • Прикрасити ними напій. За рахунок різниці температур «шапка» не розчиниться відразу, а деякий час буде утримуватися на поверхні.

Для такого коктейлю трубочки не потрібно. Його краще пити великими ковтками, чергуючи холодні вершки і гарячу каву.

Безалкогольний кава по-ірландськи

Противники алкоголю теж можуть приготувати для себе каву по-ірландськи.

Правда, в цьому випадку їм знадобиться інший набір компонентів:

  • 1 чашка готової кави;
  • 5 грамів лимонного і 20 грам апельсинового соку;
  • збиті вершки.

Як потрібно робити безалкогольний ірландський кави:

  • Першим ділом, як звичайно, треба вимити і добре прогріти келих.
  • Налити в нього приготований кави.
  • По черзі додати обидва соку.
  • Злегка перемішати. При необхідності можна досипати трохи цукру.
  • Прикрасити напій вершками.

Виходить оригінальний кавовий коктейль з приємним цитрусовим смаком і ніжним ароматом. Це – непогана альтернатива класичним варіантом для тих, хто зовсім не вживає алкоголю.

Як зробити з корицею

У деяких довідниках є рецепт, за яким Irish Coffee можна приготувати з корицею.

З розрахунку на 2 порції такого напою знадобиться:

  • 1 повний стакан питної води;
  • 60 мілілітрів віскі;
  • 2 чайні ложки меленої кави;
  • 100 мл нежирних вершків;
  • трохи цукру (білого і коричневого);
  • 4 грами меленої кориці.

Як правильно готувати таку каву?

Для цього треба:

  • Заварити каву разом з корицею в турці, додавши до них відразу коричневий цукор.
  • Окремо добре збити вершки в м’яку піну з цукром.
  • Нагрівати келих.
  • Через ситечко залити в нього свіжий, гарячий кави.
  • Додати потрібну кількість віскі.
  • Зверху ложкою покласти піну із збитих вершків.

Цей варіант обов’язково сподобається любителям незвичайних смаків. Щоб коктейль був більш ефектно, келих додатково можна поставити паличку кориці.

Загрузка...