Кава з калу – найдорожча в світі. Які тварини «роблять» елітні сорти кави

Якісна кава – задоволення не з найдешевших. Тому той продукт, який продається за низькою ціною, не вселяє довіри, так як найчастіше є підробкою або виробляється з неякісної сировини. Однак ціни на каву з калу тварин дивують і приводять в подив середньостатистичних жителів планети. Цей ексклюзивний продукт можуть дозволити собі лише одиниці.

Найдорожчий у світі кави з калу тварин

Скласти рейтинг найбільш дорогих видів кави, одержаних з продуктів життєдіяльності тварин, складно. Однак він виглядає приблизно так:
1. Terra Nera з калу пальмових циветт. Вартість 1000 м вражає і досягає значення більше 20 тис. дол. Продають його лише в одному з магазинів столиці Великобританії в ексклюзивній упаковці з спеціальною тонкою срібною папери.
2. Black Ivory – напій з слонячого посліду. Вартість такої кави – понад 1100 доларів за 1 кг.
3. Luwak – кава з калу тварин з В’єтнаму. Дозволити собі елітний в’єтнамський кави може не кожен, так як 1 кг обсмаженої сировини з назвою Luwak коштує в районі 250 – 1200 доларів. Спробувати його можна в дуже дорогих ресторанах або придбати в країні його виробництва.
Є також чимало інших дорогих, але менш популярних сортів кави.

Які тварини «роблять» елітні сорти кави

Більшість елітних сортів кави людині вдається отримати за допомогою тварин. Деякі з них мають унікальну экстрасенсорику і можуть знайти добірні зерна. Найвідоміші помічники в цій справі – лемури, мавпи, кажани і навіть слони. З естетичної точки зору, багатьом важко вжити напій, приготований із зерен, колись побували в посліді тварин. Однак кавомани стверджують, що смак таких напоїв дивовижний і не порівняти ні з чим іншим.
Знаючи, з калу яких тварин роблять смачний кави, легше орієнтуватися в цінах і назвах продукту.

Дивіться також:  Молочний коктейль — 17 рецептів приготування в домашніх умовах

Елітний в’єтнамський кавовий напій – Лювак з посліду звірка мусанг

Індонезійська кави Лювак допомагає виробляти певний вид куниць, званих мусангами. Їх ареал проживання охоплює багато регіонів Південно-Східної і Південної Азії. Всі гурмани сходяться на думці, що таке кава з В’єтнаму не соромно подати і королю. Обсяг виробництва невеликий і не перевищує кілька сотень кілограмів на рік.
Кавові плоди – улюблена їжа малайських куниць. Вони дуже перебірливі в їжі, ніколи не стануть їсти зелені зерна, а виберуть самі зрілі і смачні. За день куниця може з’їсти близько 900 – 1000 зерен, понад 90% з яких переваряться в кишечнику звірів, і лише 5 – 10% вийде назовні в первісному вигляді, але без м’якоті.

Під час перебування в травній системі тваринного плоди кавового дерева проходять обробку шлунковим соком і особливими ферментами, що дає їм унікальні смакові властивості.

Цікаво, що зерна з калу самок вибирають тільки протягом 6 місяців, а в решту часу «дівчатка» не виробляють пахучий фермент.
Зібрані зерна ретельно миють, сушать і обсмажують за спеціальною технологією. Подробиці виготовлення і обробки сировини тримаються в таємниці, однак виробники обіцяють чистоту і високу якість готового продукту. Напій з нього має елегантний букет смаків солодкої карамелі, ніжної ванілі і гіркого чорного шоколаду.
Сьогодні цей кави намагаються виробляти в промислових масштабах. Однак такий напій відрізняється від виготовленого природним способом. Мабуть, у неволі звіри не так щедрі на ферменти.

«Чорний бивень» з фекалій слона

Цей кави вважається одним з самих ексклюзивних. Його продають тільки в кількох магазинах Таїланду – батьківщини цього бренду – в загальній кількості близько 48 – 49 кг в рік. Ці цифри не дивні, адже щоб отримати 1000 г кави з фекалій слона, тайського гігантові потрібно з’їсти не менше 34 кг відбірних кавових плодів арабіки, вирощених на високогір’ї. Процес збору сировини малоприємний: після випорожнення дружини погоничів слонів збирають його і ретельно перебирають, вишукуючи вцілілі зерна. Потім сировину промивають і відвозять в інше місце для подальшого сушіння.

Дивіться також:  Буряковий квас: користь і шкода, 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Зерна, які не переварилися в організмі слона, повністю втрачають свою гіркоту, так як шлункова кислота розщеплює білки, що додають напою гіркуватий присмак.

Замість втраченої гірчинки плоди кавового дерева насичуються ароматами бананів, цукрової тростини та іншої тропічної рослинності, якими так рясніє меню тварини. Зерна знаходяться в шлунку слона більше 20 – 30 годин, і цього часу достатньо, щоб повністю змінити свої властивості. Отриманий кава має м’який, насичений, ніжний, трохи солодкуватий смак без звичайної гіркоти.
Спробувати такий ексклюзивний напій можна лише на кількох курорти на Мальдівах. Зерна завжди перемелюються прямо перед клієнтом, щоб він міг повною мірою оцінити смак напою. Чашечка свіжозвареної кави коштує не менше 50 доларів.

Terra Nera з калу пальмових циветт

Кава цієї марки по праву вважається самим дорогим, так як кількість продаваного продукту складає всього 45 кг на рік, що пов’язано з унікальним способом його виготовлення. «Виробляють» такої кави пальмові сивет, які живуть у південно-східній частині Перу. Зерна, побувавши всередині цих тварин і вийшовши назовні разом з екскрементами, набувають неповторний аромат какао і фундука. Зібрану сировину відбирають, очищають і обсмажують до потрібної кондиції. Готовий кави ділять на 6 класів прожарювання, а це обов’язково вказується на упаковці.
Вартість однієї упаковки починається від 11 тис. доларів. Всі мішечки з кавою перев’язані шнурками з бирками з 24-каратного золота, де викарбувано інформація про виробника і ступеня прожарки.

Кава Blue Mountain з Ямайки

Цей кави отримують традиційним способом. Проте на смак впливає все: і унікальний склад грунту, і напрямок вітрів, і розташування плантацій. В зернах поєднуються різні смаки – від гіркоти до солодощі з кислинкою. Аромат напою незвичайний і нагадує запах свіжих нектарин.
Понад 85% виробленого на Ямайці продукту продають в Японії, тому придбати такий напій в нашій країні проблематично. До того ж 1 кг готового сировини коштує близько 27 тис. рублів.
Спробувати всі екзотичні види кави вдається далеко не всім. Крім дорожнечі, велика небезпека придбати підробку. Тому пробувати такий напій краще у тих країнах, де його виробляють.

Дивіться також:  Кисіль з журавлини – 7 рецептів приготування