Кава з медом чи можна пити? Так, якщо правильно приготувати! 5 незвичайних рецептів смачного і корисного напою

Ароматна кава з медом може здатися гурманам дивним напоєм, що складається з непоєднуваного інгредієнтів. Насправді ж він виходить дуже смачним, та ще й корисним. Головне, використовувати в приготуванні якісні натуральні продукти.

Чи можна пити каву з медом

Багато любителі обговорюваного напою задаються питанням: а чи можна пити каву з медом? Насправді, навіть потрібно. Це хоч і незвичне, але дуже корисне поєднання.

Сьогодні дуже багато людей не уявляють початок свого дня без чашечки ароматної міцної кави. Щоб зробити такий напій ще смачніший, в нього додаються різні додаткові інгредієнти: молочні продукти, спеції, різні підсолоджувачі. А що робити, якщо кавоману заборонено вживати цукор в будь-якому вигляді? Замінити його натуральним бджолиним медом!

Від цього смак улюбленого напою стане ще яскравішим та цікавішим, а замість зайвих калорій, він принесе організму виключно користь.

Цікаво, що поєднання кави з медом визнавалося корисним і навіть цілющим кілька століть поспіль. Ще в 16 столітті в Англії воно рекомендувалося і дітям, і дорослим як засіб від застуди. Такий напій дійсно зміцнює захисні сили організму, допомагає впоратися з вірусами. Якщо пити його з самого ранку і заварювати міцніше, то заряду бадьорості і активності вистачить відразу на кілька годин.

Корисні властивості напою

Крім загальнозміцнюючий, кава з медовою добавкою характеризується й іншими корисними властивостями:

  • прискорює процес обміну речовин;
  • відмінно тонізує і підтримує роботу всіх важливих життєвих систем в нормі;
  • заспокоює і в цілому благотворно впливає на психіку людини, розвиваючи стресостійкість (для такої мети в напої повинна бути мінімальна порція кави);
  • підвищує активність і працездатність, особливо якщо напій зроблений міцним і доповнено невеликою кількістю соку лайма/лимона.
Дивіться також:  Хріновуха – 8 рецептів з горілки в домашніх умовах

Класичний рецепт кави з медом

Інгредієнти:

  • свіжомелені кавові зерна – 2 десертні ложки;
  • вода – 300 – 320 мл;
  • бджолиний мед – 3 десертні ложки.

Приготування:

  • Всі подрібнені зерна відразу відправити в турку.
  • Залити холодною рідиною.
  • Поставити на плиту, довести до закипання і відразу вимкнути нагрів. Дуже важливо не перетримати напій на вогні. Його температура не повинна перевищити 94 градуси.
  • Дати отриманого напою трохи охолонути і налити його в чашку через дрібне сито.

Додати мед і добре перемішати.

З додаванням лимона

Додавання цитруса робить напій ще більш насиченим і вітамінним. Підійде не тільки лимон, але і лайм.

Інгредієнти:

  • кавові зерна – 1 десертна ложка;
  • чиста вода – ½ ст.;
  • мед – 1 десертна ложка;
  • лимон – 1 зубчик (без кісточок).

Приготування:

  • Із зазначеної кількості інгредієнтів зварити в турці міцний чорний кави.
  • Остудити і процідити, використовуючи пару шарів чистої марлі.
  • Тільки після цього додати рідкий мед. Добре перемішати.

Вже перед подачею відправити в чашку часточку цитруса. Випити, поки кава теплий.

Як зробити з молоком

Смачний напій можна приготувати і з будь-якого розчинної кави. Головне, вибрати якісний ароматний продукт.

Інгредієнти:

  • розчинна кава – 2 десертні ложки;
  • молоко (чим жирніше, тим краще) – 1 літр;
  • окріп – ¼ ст.;
  • холодна вода – ¾ склянки;
  • рідкий мед – ¼ ст.;
  • лід.

Приготування:

  • Першим ділом залити каву тільки що скипіла водою. Ретельно перемішати.
  • Злегка остудити отриманий напій.
  • Додати в нього мед. Перемішуючи, повністю розчинити.
  • Останніми залити в напій холодну воду і молоко. Розлити по склянках.

Подавати каву з медом і молоком, доповнивши його кубиками льоду. Можна для цієї мети заморозити лимонний сік.

Дивіться також:  Молочний кисіль – 9 рецептів приготування

Кава з часником і медом

Несподіване поєднання меду та часнику, які додаються до кави, дозволяє приготувати дуже оригінальний ароматний напій. Головне, брати свіжі, а не гранульовані часникові часточки.

Інгредієнти:

  • очищена питна вода – на 1 стандартну чашку;
  • натуральна мелена кава – 1 мал. ложка;
  • бджолиний/квітковий мед – 1/3 малий. ложки;
  • часник – 1 тоненька пластинка;
  • цукровий пісок – 1,5 малий. ложки.

Приготування:

  • Щоб приготувати каву по такому рецепту, насамперед потрібно висипати мелений продукт в турку і зверху викласти шматочок свіжого часнику. «Пелюстка» потрібно відрізати від досить великої часточки – близько 2 см в довжину.
  • Вміст ємності залити гарячою водою. Рідину потрібно попередньо довести до кипіння і злегка остудити (буквально на пару градусів).
  • Готувати напій за принципом каву по-турецьки. Його потрібно три рази довести до закипання і зняти з плити.
  • Готову каву разом з гущею відправити в керамічну чашку.
  • Додати бджолиний/квітковий мед і повністю розчинити його в процесі помішування.
  • Останнім всипати цукровий пісок.

За бажанням можна додати в чашку з вже готовим напоєм 1 – 2 часточки лимона. Подавати каву обов’язково гарячим.

З корицею

Такий варіант кави рекомендується регулярно вживати в період боротьби із зайвою вагою.

Кориця має благотворний вплив на обмін речовин, зменшує апетит, а значить, значно прискорює процес схуднення.

Інгредієнти:

  • подрібнена кориця – ¼ малий. ложки;
  • натуральний бджолиний мед в рідкому вигляді – 2 малий. ложки;
  • мелений чорний кава – 2 малий. ложки;
  • солодкі вершки збиті – 1 мал. ложка;
  • фільтрована вода – 300 мл

Приготування:

  • Для цього рецепта корицю краще перемолоти безпосередньо перед приготуванням кави. Тоді добавка виявиться особливо ароматною.
  • Рідина відправити в будь-яку підходящу ємність і довести до кипіння.
  • Відразу вилити її в турку з сухим меленим чорним кави.
  • Поставити спеціальний посуд з усім вмістом на плиту. Дочекатися, поки на вогні трохи менше середнього кави в три рази підніметься пінка. Кожен раз в цей момент слід прибирати турку на кілька секунд з конфорки.
  • Злегка охолодити отриманий напій.
  • Додати в теплу каву мед. Розмішати до повного розчинення.
  • Вилити каву в скляний посуд. Щедро присипати корицею.
Дивіться також:  Компот з журавлини – 8 рецептів, як зварити смачний і корисний журавлинний компот

Прикрасити напій збитими вершками. Замість цього молочного продукту можна використовувати вершкове морозиво.

Кому напій протипоказаний?

З особливою обережністю каву з медом і будь-якими добавками слід пити вагітним представницям прекрасної статі і мамам в період лактації. При таких умовах куштувати напій дозволяється тільки після консультації з лікарем.

Повністю відмовитися від вживання кави з натуральним медом доведеться людям, які страждають від гіпертонії і алергічних реакцій на продукти бджільництва. Якщо у людини цукровий діабет, то куштувати напій також допустимо виключно після дозволу спеціаліста. Навіть якщо воно отримано, не слід вживати понад 2 десертних ложок меду в будь-якому вигляді на добу.

Навіть цілком здоровим людям варто пити обговорюваний коктейль в помірних кількостях.

Якщо у чоловіка або жінки є будь-які хронічні захворювання, дозу потрібно зменшити до 1 стандартної чашки кави на добу.