Кава з молоком – 7 рецептів приготування

Першими пити каву з молоком почали французи. Пізніше цей напій став популярним не тільки в Європі, але і в багатьох країнах Північної Америки. З’явилася величезна кількість різних варіантів його приготування. Для наочності можна розглянути кілька найбільш цікавих рецептів.

Користь і шкоду кави з молоком

Сьогодні дуже багато хто любить пити каву з молоком. Чим обумовлений вибір, і що думають фахівці з цього приводу? Справжні поціновувачі кави впевнені, що цей благородний напій потрібно вживати взагалі без будь-яких добавок. Але медики вважають, що у такому тандемі є свої плюси:

  • Кава, завдяки кофеїну і танінами, які в ньому містяться, володіє характерним трохи гіркуватим смаком. Незбиране молоко частково пом’якшує гіркі нотки, робить напій приємним на смак.

  • Кава заважає засвоєнню і поступово вимиває кальцій з організму людини. Молоко містить цей елемент у певній кількості і легко заповнює втрату.
  • У присутності молока кави практично не викликає неприємних відчуттів (печії) у людей з підвищеною кислотністю.
  • Молоко, додають у каву, насичує готовий напій вітамінами і корисними мінералами. Також воно гальмує підвищення рівня холестерину.
  • Кофеїн протипоказаний людям з порушенням загального серцевого ритму. Молоко пом’якшує його дію на судини.
  • Людям, які страждають безсонням, але за звичкою не можуть відмовитися ввечері від чашечки ароматної кави, можна порадити готувати улюблений напій з молоком.

Тим не менш, додавання кави натурального коров’ячого молока має і свої мінуси:

  • Напій стає більш калорійним. Людям, які знаходяться на дієті, потрібно про це пам’ятати.
  • Молоко вбиває благородний смак класичного натуральної кави. Хоча деякі вважають, що він всього лише набуває оригінальний відтінок.
  • У присутності молока кави гірше засвоюється організмом.

Знаючи всі позитивні і негативні сторони, людина повинна сам вирішити, чи варто йому вживати молочний кави.

Чим замінити молоко в каву в пост

Напередодні релігійних свят віруючим людям доводиться багато в чому собі відмовляти. Відомо, що їжа тваринного походження в період посту категорично заборонена. Ця релігійна традиція змушує людей докорінно переглянути свій щоденний раціон. А як бути в цьому випадку тим, хто звик пити каву з молоком? Але це зовсім не складно. Адже сьогодні існує величезна кількість різних замінників коров’ячого молока рослинного походження. Їх цілком можна використовувати для приготування улюбленого напою, не побоюючись порушити суворі правила. Серед найбільш популярних варіантів заміни варто виділити:

Дивіться також:  Яблучний компот – 8 рецептів приготування

  • Кокосове молоко. Воно являє собою солодкувату рідину білого кольору з характерним ароматом. Правда, в натуральному вигляді його не існує. Таке молоко отримують шляхом змішування кокосової м’якоті з соком. У чистому вигляді його практично не вживають. А от для приготування напоїв таке молоко підходить ідеально.
  • Мигдальне молоко. Це теж суміш води і м’якоті. Головною відмітною рисою такого молока є підвищений вміст кальцію, що виділяє його з загальної маси інших аналогів.
  • Соєве молоко. Його роблять із сухої суміші, отриманої уварювання попередньо замочених соєвих бобів. Цей продукт добре засвоюється людським організмом. Недарма він навіть входить до складу дитячих сумішей.

Кожен з цих продуктів по-своєму гарний. Але жоден з них не дає того характерного аромату, який притаманний натурального коров’ячого молока.

Кава з молоком — класичний рецепт

Класичний варіант приготування кави з молоком гранично простий. Для цього знадобляться наступні обов’язкові інгредієнти:

  • 1 чайна ложечка кавових зерен;
  • 80 мл незбираного молока;
  • ½ Склянки питної води;
  • цукор (за бажанням).

Зробити вдома такий напій не скласти великої праці:

  • Спочатку необхідно перемолоти зерна кави. Щоб максимально зберегти аромат напою робити це заздалегідь не рекомендується.
  • Традиційним способом зварити на воді чорний кави. Для цього можна використовувати будь-спеціалізований апарат (кавоварку або кавоварку).
  • Напій процідити і перелити в чисту чашку.
  • Додати гаряче (не холодне) молоко.
  • Покласти цукор і тут же перемішати.

Після цього класичний напій готовий до вживання. Як кажуть, все геніальне – просто! Ті, хто люблять каву без цукру, можуть виключити останній крок. Смак приготованого напою від цього не зіпсується.

Як варити в турці

Найкраще справжній молочний кави робити саме в турці. Причому варити його потрібно не на воді, а на молоці. Зробити це можна, маючи в наявності наступні компоненти:

  • 100 мілілітрів жирного коров’ячого молока;
  • 1 чайну ложку мелених кавових зерен;
  • 1 кубик тростинного цукру.

Як правильно готувати каву на молоці в турці:

  • Для роботи знадобиться особлива посуд. В цьому випадку потрібна буде турка саме з широким горлишком. У неї першим ділом треба засипати порцію меленої кави.
  • Влити молоко, не перемішуючи продукти.
  • Турку уставити на помірне нагрівання плити. По мірі нагрівання молоко почне підніматися. Як тільки вона досягне краю посуду, турку зняти, перемішати ложкою вміст. Процедуру повторити тричі.
  • Каву розлити по чашках.
  • Досипати цукор, перемішати.
Дивіться також:  Як правильно варити каву – 11 рецептів

Напій виходить насичений і досить міцний. Це тому, що молоко під час кипіння більш активно, ніж вода, витягає з мелених зерен ароматичні масла і кофеїн.

З кокосовим молоком

Любителям екзотики обов’язково сподобається оригінальний варіант приготування традиційної кави з кокосовим молоком. Крім яскравого смаку цей напій відрізняє приємний тропічний аромат, який просочений духом далеких
Карибських островів. Для його приготування знадобиться всього 5 основних компонентів:

  • 1 столова ложка меленої кави;
  • пів склянки питної води;
  • 30 мл кокосового і 140 мілілітрів коров’ячого молока;
  • 10-15 грам цукру.

Готувати такий напій потрібно поетапно:

  • Кава висипати в чисту турку.
  • Залити його питною водою.
  • Турку поставити на вогонь. При цьому полум’я повинне бути невеликим.
  • По мірі нагрівання на поверхні з’явиться піна, яка почне поступово підніматися. Після цього турку потрібно відразу ж зняти з вогню. Коли піна осяде, її треба знову поставити на плиту. Повторити цю операцію двічі.
  • В чисту чашку налити кокосове молоко.
  • Додати приготовлений гарячий кави, насипати цукор (за бажанням) і перемішати.
  • Коров’яче молоко окремо збити в пишну піну.
  • Акуратно тоненькою цівкою влити її в чашку з кавово-кокосової масою.

Приготовлений напій краще вживати відразу, так як ніжна вершкова піна, стикаючись з теплою кавою, почне швидко осідати.

Кава зі згущеним молоком

Справжнім ласунам доведеться за смаком кави зі згущеним молоком. Готувати його зовсім не складно. До речі, для цього потрібно мати в наявності всього три основних інгредієнта:

  • 100 мілілітрів чистої води;
  • 1 чайна ложка свіжомеленого кави;
  • згущене незбиране молоко.

Робиться такий напій дуже просто:

  • Спочатку треба зварити на воді в турці класичний кави.
  • Дати йому трохи настоятися, а потім перелити в чашку.
  • Додати згущене молоко (без обмежень) і перемішати.

При бажанні, звичайно, можна досипати ще трохи цукру. Але в класичному згущеному молоці його і без того цілком достатньо. У результаті виходить чудовий кави з приємним вершковим ароматом. До речі, пити його можна навіть холодним. Для цього напій потрібно просто перелити в склянку і додати кілька кубиків льоду.

Крім того, треба пам’ятати одне важливе правило: не можна заливати молоко в гарячий свіжозаварений кави. Воно може згорнутися, і напій буде остаточно зіпсований.

З додаванням кориці

Кава з молоком стане набагато смачніше, якщо додати в нього які-небудь прянощі, наприклад, корицю. Вона зробить аромат напою більш пікантним. Готувати таку каву можна по-різному. Для одного з варіантів, потрібно:

  • 3 чайні ложки кави тонкого помолу;
  • 200 мілілітрів холодної води;
  • 15 грам цукру;
  • 100 мл цільного жирного молока;
  • 1/5 чайної ложечки меленої кориці.
Дивіться також:  Напій Тархун: склад лимонаду, 3 рецепти, як зробити домашній тархун

Готується такий кави практично за 15 хвилин. Потрібно лише:

  • Закип’ятити воду.
  • В окремому посуді змішати каву з меленою корицею і цукром.
  • Залити продукти окропом і дати їм кілька хвилин настоятися, прикривши ємність блюдцем.
  • У сотейнику підігріти молоко.
  • Розлити його по чашечці.
  • Туди ж додати настоявшийся за цей час каву.

Виходить просто дивовижний напій з оригінальним витонченим ароматом, який захочеться готувати знову і знову.

Готуємо з коньяком

Деяким подобається додавати в готову каву коньяк. Правда, в цьому випадку напій виходить дуже терпким і трохи гіркуватим. Щоб трохи пом’якшити смак такого кави, його можна готувати з додаванням молока. Для цього необхідно взяти:

  • 1 столову ложку кави меленої;
  • по 20 мл цільного молока і хорошого коньяку;
  • трохи цукру;
  • 150 мілілітрів питної води.

Щоб правильно зробити каву з молоком і коньяком, треба:

  • Спочатку зварити традиційний каву по-турецьки. Зробити то краще в турці. Першим ділом треба засипати в неї каву, потім залити його водою і 2-3 рази довести до кипіння.
  • Коли напій трохи охолоне, його потрібно процідити.
  • Додати цукор (якщо треба) і перемішати.
  • Залити молоко.
  • В останню чергу додати коньяк і ще раз перемішати.

Виходить не тільки смачний, але ще і тонізуючий напій. Наявність молока робить його більш ніжним і пом’якшує дію кофеїну. Тому пити каву з коньяком може практично кожен.

З соєвим молоком

Прихильників правильного харчування краще все-таки робити каву з соєвим молоком. Завдяки низькій калорійності і унікальному хімічному складу цей продукт сприяє схудненню. Крім того, він знижує ризик виникнення багатьох серйозних захворювань і покращує стан кровоносних судин. А також в ньому зовсім відсутній холестерин. Щоб зробити каву з молоком із сої, необхідно мати в наявності:

  • 2 грами меленої кави;
  • 200 мілілітрів холодної води;
  • 1 чайна ложка соєвого молока;
  • 16 грам цукру.

Технологія приготування напою:

  • Зварити чорну каву на воді будь-яким зручним способом.
  • Перелити його в чашку.
  • Додати цукор, а потім соєве молоко і перемішати.

Пити таку каву краще гарячим. Причому він зберігає свій характерний смак і практично не змінює аромат.