Казан-кебаб – 7 рецептів правильного приготування

У дослівному перекладі «казан-кебаб» означає «шашлик в казані», який в оригіналі готується з баранини. Проте із-за специфічного смаку баранячого м’ясо кулінари готують страву в різних варіаціях, отримуючи при цьому неперевершений смак, соковитість і ароматність.

Казан-кебаб по-узбецьки з баранини

Популярне блюдо з соковитого м’яса з ароматними східними спеціями в чайханах – закладах, які є узбецьким аналогом європейських кафе.

Щоб приготувати апетитну страву в домашніх умовах, необхідні:

  • баранина – 1 кг;
  • цибуля – 500 г;
  • соняшникова олія – 200 мл;
  • суміш спецій і сіль.

Спосіб приготування:

  • М’ясо ріжеться порційними шматочками, які відправляються в емальовану каструлю, де солятся, добре пересипаються 30 г спецій, що включають базилік, коріандр, гострий червоний перець.
  • Потім баранина поміщаються під гніт.
  • У казані розігрівається масло, на яке щільно укладаються м’ясні шматочки, покриваються тонкими півкільцями цибулі.
  • Ємність накривається кришкою, яка не знімається протягом 2 годин смаження, витримуючи мінімальний вогонь.
  • У фіналі м’ясні шматочки обсмажуються на інтенсивному вогні, але лише 3 хвилини для утворення рум’яної скоринки.

Як приготувати з яловичини?

Можливо, приготувати казан-кебаб, використовуючи 1 кг яловичини.

Крім м’яса потрібно:

  • олія соняшникова 200 мл;
  • цибуля – 2 шт.;
  • суміш спецій (зіра, базилік, гострий червоний перець) – 50 р;
  • сіль, зелень.

Готується блюдо за стандартною схемою з невеликими доповненнями:

  • Шматки м’яса пересипаються ⅔ спецій, після чого змішуються з тонкими півкільцями цибулі і відправляються в холодильну камеру на 4-6 годин.
  • Коли м’ясний продукт промаринується, він викладається в киплячу олію і обсмажується до коричневої скоринки.
  • Після появи необхідного рум’янцю в казан вливається таку кількість води, щоб поверхня яловичини залишалася не покритій.
  • М’ясо гаситься 20 хвилин в закритій ємності, після чого кришка знімається, і всипати решту спеції.
Дивіться також:  Роли з лаваша – 7 рецептів з різними начинками

Готуємо з курки

Якщо в холодильнику виявилося м’ясо птиці, і немає ідей, що можна приготувати, варто спробувати зробити кебаб з курки.

Для цього потрібні:

  • курка – 1 кг;
  • помідори – 3 шт.;
  • баранячий жир – 100 р;
  • спеції, сіль.

Етапи підготовки:

  • Курка обробляється на порційні шматки, які обвалюються в перетертих з сіллю спеціях.
  • Через 2 хвилини до м’яса додаються гуртки помідорів, після чого курка відправляється в холод на 1-1,5 години.
  • Нарізаний шматочками жир міститься в казан, де витоплюється.
  • Після того, як шкварки извлекутся, в казан поміщається м’ясо і обсмажується до золотистого кольору.
  • Блюдо готове до подачі з овочами і зеленню.

Казан-кебаб з картоплею і свининою

Ситне блюдо, яке нікого не залишить байдужим.

Для приготування знадобиться:

  • 900 г свинини;
  • 6 бульб картоплі;
  • 3 цибулини;
  • 100 г курдючного сала;
  • помідор;
  • спеції і сіль.

В процесі:

  • Свинина ріжеться шматками, які обвалюються в спеціях, після чого змішуються з цибульними кільцями, кружечками помідорів і залишають на 2-3 години в прохолодному місці.
  • Картопля очищається і заливається водою.
  • У витоплений жир в казані, звідки вже витягнуті шкварки, відправляються великі частини картоплі.
  • Картопля готується в киплячому маслі до золотистого кольору, після чого викладається в миску.
  • М’ясо з цибулею викладається в киплячий жир, де обсмажується до готовності.

Рецепт для приготування на мангалі

Взимку, коли на природі холодно, можна використовувати казан як мангалу. В цьому випадку слід дотримуватися такого рецепта.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинини;
  • 200 г курдючного сала;
  • 5 цибулин;
  • 1 лимон;
  • сіль і спеції (зіра, коріандр, базилік, перець чилі).

При приготуванні:

  • З м’яса готуються невеликі шматочки.
  • Лук ріжеться кільцями і змішується з сіллю і спеціями, після чого добре мнеться руками.
  • Коли з’явиться рідина, до цибулі містяться м’ясні шматочки.
  • З лимона вичавлюється сік, разводящийся в 100 мл газованої води.
  • Після вбирання цибульного соку, м’ясо заливають маринадом.
  • Через одну годину на дерев’яні шпажки нанизуються м’ясні шматочки, чергуються з салом.
  • Змащений смальцем казан ставиться на середній вогонь і розігрівається до 80°C.
  • У ємність встановлюються палички таким чином, щоб свинина злегка торкалася дна.
  • По мірі готовності палички крутяться навколо своєї осі.
Дивіться також:  Печеня в горщиках – 12 рецептів приготування в духовці

Казан-кебаб по-бухарски

Апетитний кебаб з баранини для дружної компанії, який готується з наступних складових:

  • м’ясо – 1 кг;
  • цибулю і помідори – 2 шт.;
  • перець болгарський – ½ шт;
  • олія соняшникова 200 мл;
  • сіль і спеції (зіра, червоний перець і коріандр).

Щоб пригостити присутніх шашликом в казані:

  • Баранину нарізають шматочками, які обсмажуються в ємності з розпеченим маслом.
  • Коли з баранячого м’яса випаровується рідина, і воно набуває золотистий колір, в казан додаються сіль, спеції і цибульні кільця.
  • Через 5 хвилин викладаються нарізані кружальцями помідори.
  • Через 3 хвилини вміст заливається склянкою гарячої води.
  • Коли страва потомитися третину години, у казан викладаються смужки перцю.
  • Через 10 хвилин томління кебаб готовий.

Страва з баранячих реберець

Використання баранячих реберець при приготуванні в казані дозволяє отримати не менш смачне і ароматне блюдо, ніж просто з м’якоті.

Для виконання рецепта знадобиться:

  • реберця – 1 кг;
  • цибуля – 4 шт.;
  • курдючне сало – 150 г;
  • суміш спецій і сіль.

Під час створення:

  • Реберна частина ріжеться таким чином, щоб на кожному суп залишалося рівну кількість м’яса з двох сторін.
  • Реберця пересипаються з сіллю і спеціями перекладаються цибульними кільцями.
  • Через 2 години в казані витоплюється жир, який викладаються реберця і обсмажують до готовності.

Таким чином, шашлик, незважаючи на поширену думку, може готуватися не тільки на природі за допомогою мангалу. Не менш соковитим і смачним виходить м’ясо різних сортів, пожаренное в казані.