Кебе – що це таке? Рецепт національної страви Кебе

Варто вам лише раз спробувати це незвичайне блюдо і воно стане частим гостем на вашому святковому столі. Господині замислюються про те, що таке кебе і як його правильно приготувати. Соковите і ніжне страва підкорити навіть самого вишуканого гурмана.

Кебе – що це таке?

Кебе – це традиційне блюдо, яке представляє ліванську кухню. Східна страва являє собою довгі довгасті м’ясні ковбаски, начинені своєрідним вмістом. Оболонка ковбаски традиційно виготовляється з м’ясного баранячого фаршу і заповнюється булгуром, кедровими горішками і спеціями. Потім її ретельно обсмажують з кожної сторони.

У сучасному світі кебе готують з різноманітними начинками, в число яких входять гриби, картопля, овочева зажарка, м’ясо птахи і риба.

Подають як самостійну гарячу закуску, а іноді доповнюють блюдо з гарніром з овочів і гострим соусом.

Використання насадки в м’ясорубці для приготування кебе

Сучасні моделі електром’ясорубок оснащені спеціальними насадками, які являють собою тонкі порожні трубки. Вони легкі в застосуванні і за лічені хвилини допоможуть вам відтворити ідеально рівну оболонку для кебе.

Насадка для кебе складається з двох частин. Одна частина має усічений конус, інша частина являє собою коло з опуклим рельєфом. Необхідно поєднати частини в єдине ціле, і насадка для приготування кебе готова. Окружність слід зафіксувати на корпусі м’ясорубці, знявши ніж і решітку. Потім зверху необхідно надіти конус, який дозволить виготовити м’ясну оболонку для кебе.

Для отримання м’ясної оболонки фарш слід зробити заздалегідь. Вже готову масу завантажити в електром’ясорубку і пропустити через спеціальну насадку. Отриману м’ясну трубочку обережно наповнити начинкою.

Кебе з свинини

 

Ситна страва містить багато м’яса, тому доведеться за смаком чоловікам і буде високо оцінено на чоловічому застілля або парубочій вечірці.

Інгредієнти:

  • свинина – 1,2 кг;
  • цибуля – 2 штуки;
  • булгур – 300 г;
  • кедрові горіхи – 60 г;
  • лайм – 1 штука;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Булгур залити теплою водою і ставити набухати на 22-24 хвилини. Відокремити його від рідини і вичавити.
  • Цибуля звільнити від лушпиння, нарубати 1 штуку дрібними квадратиками і вивалити на змочену олією сковорідку. Смажити 3-4 хвилини до утворення золотої скоринки.
  • Зі свинячого м’яса зробити фарш. Розділити на 2 частини. Першу додати в сковорідку до цибулі і обсмажити 7-9 хвилин.
  • Кедрові горіхи звільнити від шкаралупи, висипати на розпечену змащену маслом сковорідку і обсмажити 3-4 хвилини.
  • У миску вивалити обсмажений фарш з цибулею і горіхи. Додати сіль і спеції, вичавити сік лайма. Акуратно розмішати. Помістити ємність в темне місце на 13-14 хвилин.
  • Цибулину пропустити через м’ясорубку і змішати з другою половиною фаршу.
  • Пропустити через м’ясорубку розмочений бульгур, розмішати зі спеціями і фаршем. Заважати все 16-18 хвилин до отримання однорідної маси.
  • Приєднати на тіло м’ясорубки насадку кебе, пропустити через неї м’ясну масу. При появі оболонок відривати шматки завдовжки 9-11 см і укладати на піднос.
  • Холодну начинку набивати в оболонку. Стежити, щоб не було розривів. Краї ковбасок акуратно прищипнути.
  • Викласти на блюдо политу олією сковорідку і смажити 18-21 хвилину. Можна приготувати страву на грилі або у фритюрі.
  • Дивіться також:  Гарячі бутерброди в мікрохвильовій печі – 7 смачних рецептів на швидку руку

    Традиційний рецепт страви включає в себе корицю, гвоздику, імбир, перець, кардамон. Якщо ви не любитель гострої східної кухні, то можна обмежитися додаванням тільки перцю.

    Рецепт приготування з курки

    Варіація страви з використанням курячого м’яса вразить ніжністю і ароматом. Воно не містить великої кількості жиру, тому може бути включена в меню дітей та літніх людей.

    Інгредієнти:

    • грудка куряча – 1,2 кг;
    • цибуля – 2 штуки;
    • кукурудзяна крупа – 120 г;
    • вершкове масло – 60 г;
    • гранатовий сік – 80 г;
    • олія рослинна -80 г;
    • сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Кукурудзяну крупу залити водою і поставити набухати протягом 11-13 хвилин.
  • Розрізати грудку і зробити фарш. Відокремити 1/3 частину, інше м’ясо відкласти на оболонку.
  • Цибуля звільнити від шкірки і 1 штуку нарізати пластинками. Покласти його на розпечену сковорідку, бризнути олії і смажити 4-6 хвилин. Додати фарш для начинки, смажити ще 3-4 хвилини. Влити гранатовий сік, тушкувати 2-4 хвилини. Викласти суміш у миску і поставити остигати.
  • Залишилася цибулину, фарш, крупу, сіль і спеції ретельно перемішати в кухонному комбайні в однорідну масу.
  • З фаршу зробити кульки, потім сплющити їх і розкачати. В середину викласти холодну начинку, защипнути краї і надати витягнуту форму.
  • На сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити кебе з усіх сторін протягом 16-18 хвилин.
  • При подачі можна полити кебе гранатовим або томатним соком.

    Готуємо з картоплі

    Рецепт нескладний і дуже популярний, так як таку страву актуально, як самостійне блюдо.

    Інгредієнти:

    • баранина – 550 г;
    • цибуля – 2 штуки;
    • картопля – 350 г;
    • томат – 2 штуки;
    • масло рослинне – 50 г;
    • сіль і спеції за смаком.
    Дивіться також:  Грибна підлива – 8 рецептів приготування

    Приготування:

  • М’ясо промити в прохолодній воді, нарізати на брусочки і зробити фарш.
  • Цибуля звільнити від лушпиння. 1 штуку дрібно нарізати і обсмажити на рослинному маслі протягом 3-6 хвилин.
  • Фарш і цибулю ретельно розмішати. Додати сіль і спеції.
  • Картопля вимити, залити теплою водою і варити 21-23 хвилини. Злити рідину, охолодити овочі і звільнити від шкірки.
  • Помідор обшпарити окропом на 13 секунд, залити холодною водою. Зробити бічні надрізи і відокремити м’якоть від шкірки.
  • Картопля і томати розтовкти в пюре. Посолити.
  • За допомогою насадки зробити м’ясні трубочки довжиною 12-13 див. Набити їх картопляною начинкою. По краях ретельно защипнути, щоб вміст ковбасок не вываливалось назовні.
  • Сковороду нагріти, залити в неї масло і смажити кебе 16-18 хвилин, акуратно перевертаючи.
  • Готові кебе прикрасити гілочкою базиліка або кінзи. Подавати можна з зерновим хлібом і сирним соусом.

    Варіанти начинок для кебе

    Крім традиційного варіанту приготування даного блюдо існує безліч варіацій. Кожна господиня вибирає той рецепт для начинки, який полюбився її сім’ї.

    Сирно-грибна начинка

     

    Ідеальна начинка для фуршету або застілля.

    Інгредієнти:

    • сир твердий – 200 г;
    • печериці – 300 г;
    • цибуля – 1 штука;
    • рослинна олія – 30 г;
    • сіль і спеції за смаком.
  • Гриби промити в прохолодній воді, нарізати квадратиками і обсмажити протягом 7-9 хвилин на змащеній олією сковороді.
  • Сир натерти на крупній тертці.
  • Цибуля звільнити від лушпиння, нарізати брусочками і смажити на змащеній олією сковорідці 4-6 хвилин.
  • У блендер покласти гриби, цибуля, сир, сіль, спеції і розмішати до отримання однорідної маси.
  • Якщо ви віддаєте перевагу суху начинку, то слід вибрати гриби-лисички. Вони роблять кебе повітряними і дуже ніжними.

    Дивіться також:  Сирний соус для макаронів – 8 простих і швидких рецептів апетитного соусу

    Рисово-журавлинна начинка

    Ця начинка підійде для кебе, які подаються на дитячих святах та урочистостях. Журавлина зробить блюдо не тільки смачним, але і корисним.

    Інгредієнти:

    • рис – 200 г;
    • журавлина – 70 г;
    • цукор – 80 г;
    • горіхи кедрові – 50 г;
    • рослинне масло – 30 р.

    Приготування:

  • Рис ретельно промити в прохолодній воді, викласти в каструлю, залити окропом і варити 22-23 хвилини. Злити рідину, рис остудити.
  • Журавлину промити водою, подрібнити в блендері з цукром.
  • Кедрові горішки звільнити від шкаралупи і смажити на змоченою маслом сковороді 4-6 хвилин.
  • Змішати в ємності рис, журавлину і горіхи.
  • Яблучна начинка

    Пікантна яблучна начинка додасть неповторний смак.

    Інгредієнти:

    • яблука – 200 г;
    • куряча грудка – 200 г;
    • масло рослинне – 50 г;
    • сіль і спеції за смаком.
  • Яблука вимити, звільнити від шкірки і насіння, натерти на крупній тертці.
  • Із курячої грудки зробити фарш. Загасити його разом з яблуками на змащеній олією сковорідці 8-9 хвилин.
  • У блендері змішати яблучно-м’ясну суміш зі спеціями.
  • Для додання страві приємної кислинки можна додати кілька крапель лимонного соку.

    Кебе – національне блюдо східної кухні, яке оцінили люди по всьому світу. Різноманітність начинок дозволяє експериментувати, що додає все більше варіацій цього страви.