Загрузка...

Кекс зебра – 7 рецептів в духовці або мультиварці

Ароматний, ніжний кекс зебра традиційно готується з сметани. Рецепт пирога виручить, коли потрібно швидко приготувати простий і красивий десерт для гостей. Для приготування можна також використовувати: молоко, згущене молоко, сир, кефір. Будь-який молочний продукт згодиться, щоб зробити цей «смугастий» шедевр.

Класичний рецепт кексу «Зебра»

Зробити відому «Зебру» допоможе класичний рецепт кексу.

Вона готується з:

  • борошна (пара склянок з гіркою);
  • сметани (неповний стакан);
  • цукрового піску (стакан);
  • яєць (5 штук);
  • маргарину або вершкового масла (0,1 кг);
  • какао (пара ложок порошку);
  • соди (ложечка).

Як приготувати:

  • Цукор збити з яйцями.
  • Вмішати сметану, м’яке масло.
  • Висипати в яєчно-сметанную суміш борошно, перемішану з содою, добре з’єднати.
  • Масу поділити на 2 однакові частини.
  • В одну вмішати какао, у другу досипати борошно в такій же кількості, консистенція обох частин була однаковою.
  • Стінки і дно глибокої форми обмазати маслом.
  • У центральну частину спочатку налити пару ложок коричневої маси, потім стільки ж світлою. Далі чергувати темну масу зі світлою, формуючи, таким чином, кекс.
  • Конструкцію випікати при середній температурі (180 °С) близько півгодини.

Виймати з форми готовий десерт слід тільки після його повного остигання.

Як приготувати на сметані

Аналогічно готується кекс «Зебра» на сметані.

Продуктовий набір, необхідний для його приготування, трохи відрізняється:

  • борошно – 4 склянки;
  • сметана – 2 склянки;
  • цукор – 1,5 склянки (кількість можна варіювати в залежності від смакових уподобань);
  • яйця – 6 штучок;
  • рослинне масло – стакан;
  • какао – 3 ложки;
  • розпушувач – пара ложечок без гірки;
  • щепоточка солі.

Спочатку роблять тісто:

  • Яйця з сіллю збивають до їх перетворення в повітряну масу (приблизно 3 хвилини).
  • Частинами засипають цукор, не перестаючи збивати. Загальний час збивання – 7 хвилин.
  • В пишну яєчну суміш вмішують сметану, масло, знову збити.
  • Частинами насипають борошно, розпушувач, розбити грудочки міксером. Отримана маса повинна бути схожа на густу сметану.
Спробуйте також:  Вино з чорної смородини: технологія, рецептури

Подальші дії аналогічні: тісто ділиться навпіл, одна частина перемішується з какао, конструюється пиріг в обмазаної маслом формі.

Поверхню пирога можна прикрасити за допомогою зубочистки, провівши нею від центру до бічних стінок форми. Повинен вийти цікавий візерунок, що нагадує зірку.

Кекс запікають при 180°с близько години.

В мультиварці

Запікати десерт в мультиварці – одне задоволення: він точно не підгорить, буде покритий красивою рум’яної скоринкою і пропечеться як всередині, так і зовні. Щоб було набагато цікавіше готувати кекс в мультиварці, декоруємо виріб курагою і родзинками. При бажанні можна використовувати шматочки сухофруктів, горіхи, мак, крихту з шоколаду.

Нам знадобляться:

  • пара склянок борошна;
  • по склянці цукру і молока;
  • 0,1 кг маргарину;
  • по 0,1 кг сухофруктів;
  • пара яєць;
  • ложка какао;
  • по ложечці соди і оцту для гасіння;
  • 0,5 ложечки ванілі.

Готується ніжний і розсипчастий десерт наступним чином:

  • Нагрітий до кімнатної температури маргарин перетирають з цукровим піском.
  • Вводять спочатку одне яйце збивають масу, потім друге, знову збивають.
  • Вмішують соду, погасивши оцтом, ванілін, молоко.
  • Потроху всипають борошно, постійно помішуючи. Після повного введення борошна розбивають всі грудочки з допомогою міксера.
  • Ділять масу на 2 частини, в одну з яких вмішують какао.
  • Дно і стінки мультиварки промазати маслом.
  • Сконструювати пиріг: спочатку пару ложок білого тіста, потім – коричневого і т. д.
  • Курагу і родзинки добре промити, дрібно нарізати, потім обсипати ними поверхню пирога.
  • Кекс випікають в режимі випічки 1,5 години: після вимикання сигналу (зазвичай звучить через годину знову включити каструлю і готувати ще півгодини.

Кекс обережно виймають з чаші після охолодження.

Варіант на молоці

Особливо ніжною виходить «Зебра» на молоці.

Спробуйте також:  Пишні оладки на кефірі - 10 рецептів

Для її приготування необхідний наступний продуктовий набір:

  • 0,4 кг борошна;
  • 4 яйця;
  • по склянці молока, цукру, соняшникової олії;
  • пару ложок какао;
  • ложечку соди.

Процедура приготування:

  • Збивають міксером цукор і яйця.
  • Вмішують молоко, масло.
  • Тоненькою цівкою всипають борошно, безперервно помішуючи, додають соду.
  • Масу ділять навпіл, в одну частину вмішують з какао.
  • В промасленим формі конструюють пиріг, чергуючи темне і біле тісто.
  • Випікають близько 45 хвилин при 190°C.

Приготований десерт можна полити глазур’ю. Для її приготування суміш цукрового піску (4 ложки), вершкового масла (50 г), какао та молока (по 3 ложки) нагрівають до кипіння і використовують у гарячому вигляді.

Зебра на кефірі

Для приготування пишного кефіру кексу знадобляться:

  • борошно – 0,2 кг;
  • пара яєць;
  • по склянці цукрового піску, кефіру;
  • 0,5 пачки вершкового масла;
  • ложечка соди;
  • 3 ложки какао;
  • щіпка ваніліну.

Покрокова інструкція:

  • У розтоплене масло вмішати цукровий пісок, ваніль.
  • Вбити яйця, розмішати.
  • Влити кефір, трохи підсолити.
  • Просіяти в масу борошно, насипати соду.
  • Ретельно перемішати, поділити на 2 однакові частини.
  • З однієї половини зробити шоколадне тісто, додавши какао.
  • Форму вистелити пергаментом і заповнити тістом, чергуючи шари.
  • Запікати в духовій шафі годину при середній температурі. Перевірити, чи готовий кекс на кефірі, можна з допомогою зубочистки: вона повинна виходити сухою.

Якщо пиріг не пропікається – всередині сирої, але вже покрилися рум’яною скоринкою, — то треба на нього покласти фольгу. Тоді виріб пропечеться і не підгорить.

На згущеному молоці

Дуже смачний десерт можна приготувати із згущеного молока.

Для цього знадобляться:

  • по 0,5 кг борошна і сметани;
  • стакан цукру;
  • банку згущеного молока;
  • яйця – 6 штучок;
  • какао – 4 ложки;
  • сода – ложечка.
Спробуйте також:  Бісквітний торт — 10 дуже смачних і простих рецептів

Принцип приготування:

  • У збиті яйця потроху насипати цукор, продовжуючи збивання.
  • Аналогічно вмішати сметану, потім згущене молоко.
  • Борошно перемішати з содою, поступово вмішати в суміш, розбиваючи міксером утворюються грудочки.
  • Сконструювати пиріг звичайним способом.
  • Запікати при температурі 200°С 45 хвилин.
  • Остиглий пиріг вийняти з форми, прикрасити будь-яким кремом за бажанням.

З сиром

Розсипчастий ніжний кекс виходить з манки з сиром.

Для його приготування беруть:

  • по склянці манки, цукру, кефіру, борошна;
  • сир – 0,2 кг;
  • курячі яйця – 3 штуки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • какао – пару ложок;
  • ложечку соди;
  • трішечки солі.

Заміс тіста:

  • Манку залити кефіром і залишити до набухання.
  • До розтопленого масла вмішати яйця, сіль, цукор, добре збити.
  • Викласти сир, знову збити.
  • Вмішати набряклу манну крупу, а потім соду (гасити не потрібно).
  • Всипати борошно, розмішати так, щоб не було грудочок.
  • Половину тіста змішують з какао.
  • Закладають в промаслений форму почергово білу і темну масу.

Пиріг випікають при 190°C близько 45 хвилин. Під час приготування відкривати дверцята духовки небажано, так як попадання холодного повітря може призвести до осідання тіста.

Загрузка...