Китайські пельмені – 8 рецептів

Вже не одне тисячоліття жителі Піднебесної готують різні види пельменів. У плані кухні китайці тут великі фантазери, тому китайські пельмені можуть бути різної форми і кольору, їх варять, смажать і готують на пару, у начинку додають м’ясо, овочі, морські делікатеси і навіть солодкі суміші. Таке блюдо можна покуштувати в китайських ресторанчиках, а можна приготувати і своїми руками.

Китайські пельмені – що це за страва і як називається

Багато істориків стверджують, що саме Марко Поло в 14 столітті привіз з Китаю в Європу кругленькі грудочки тіста з начинкою всередині. У нашій країні їх називають пельменями, в Узбекистані – мантами, в Грузії — хінкалі, в Італії – равіолі. Є кілька видів китайських пельменів, вони можуть бути з начинками з м’яса, риби, овочів і морепродуктів. У кожному регіоні Піднебесної їх готують по-різному і називаються також по-різному. Як називаються різноманітні китайські пельмені, розповімо далі.

  • Перша різновид китайських пельменів – вонтони. Вони бувають трикутної або круглої форми. Їх відварюють, смажать або готують на пару. Для начинки використовують свинину, курку, креветки, гриби або китайську капусту. В деяких провінціях можна скуштувати солодкі вонтони з фруктовою начинкою.
  • З начинкою з овочів і свинини готують цзяоцзи. За формою вони схожі в вонтонами, але їх, як правило, просто відварюють і зрідка смажать. Цзаоцзы за смаком не солоні і не гострі, тому такі пельмені подають з пікулями і соєвим соусом.
  • З дріжджового тіста з начинкою з овочів, м’яса, курки або грибів роблять баоцзи. Їх готують тільки на пару і в Китаї подають на сніданок. Також є і солодкі баоцзи з начинкою з червоної квасолі з цукром.
  • Димсамы – ще одне блюдо китайської кухні. Їх готують на пару з крохмального або простого тесту. Для начинки використовують морепродукти, овочі, курку або м’ясо.

Традиційний рецепт китайських вонтонів

Вонтони – це найбільш популярна різновид страви не тільки в Китаї, але і у всьому світі.

Головна їх особливість – це начинка з соковитої свинини, бамбука і креветок. Таке поєднання робить страва чудово смачним і буквально тане в роті.

Інгредієнти для тіста:

  • три склянки борошна;
  • два стакани води;
  • сіль, олія.

Для начинки:

  • 300 г свинячого фаршу;
  • 300 г креветок;
  • 100 г паростків бамбука;
  • дві ложки рисового борошна;
  • яєчний білок;
  • дві ложки рисового вина;
  • дві ложки соєвого соусу;
  • три ложки кунжутного масла;
  • цукор, перець за смаком.

Паростки бамбука можна замінити маринованими печерицями, рисове вино – білим сухим, кунжутне масло – соняшниковою, а рисове борошно – крохмалем.

Спосіб приготування:

  • У миску провеиваем борошно, робимо в ній поглиблення і вливаємо половину гарячої води. Потім додаємо решту воду, масло і сіль. Замішуємо тісто і залишаємо на 15 хвилин.
  • Креветки потрібно розім’яти виделкою, паростки бамбука подрібнити. Додати ці інгредієнти в свинячий фарш разом з іншими компонентами для начинки і добре все перемішати.
  • Тісто розгортаємо в пласт товщиною не більше 2 мм і вирізаємо кружечки діаметром 5 см. На кожну заготовку з тіста викладаємо по ложечці начинки і загортаємо так, щоб вийшов мішечок з відкритим «горлом».

Пельмені можна відварити, приготувати на пару або обсмажити до хрусткої скоринки.

Смажені пельмені готи

Традиційним новорічним частування у Піднебесній є смажені пельмені готи. Це пельмені з начинкою з м’яса (свинячого фаршу) і овочів (китайська капуста). У Китаї готи подає разом з діп-соусом, в якому вмочують готові пельмені.

Інгредієнти:

  • склянка борошна;
  • ½ Склянки води;
  • 400 г фаршу з свинини;
  • 250 г пекінської капусти;
  • часточка часнику;
  • дві ложки рисового (сухого білого) вина;
  • три ложки соєвого соусу;
  • кружечок свіжого імбиру;
  • дві ложки рисового оцту;
  • сіль, перець, кунжутне (рослинне) масло.

Спосіб приготування:

  • Перемішуємо просіяне борошно з водою до однорідності тесту. Загортаємо в пакет і залишаємо на 20 хвилин.
  • У свинячий фарш додаємо подрібнений часник і імбир, 2 ч. ложки кунжутного масла, ст. ложку соєвого соусу, вино, сіль і перець. Все перемішуємо і ставимо фарш в холодильник.
  • Листя пекінської капусти нарізаємо тонкими смужками і опускаємо на пару хвилин у киплячу воду. Потім обсушуємо, подрібнюємо і додаємо у фарш.
  • Тісто ділимо на зручні частини, кожну розкачуємо в «ковбаски» і розрізаємо на рівні шматочки. З кожної заготовки формуємо тонкий, в центр якого викладаємо начинку і защипуємо краї так, щоб шов виявився вгорі.
  • У розігріту сковороду з олією перекладаємо пельмені і смажимо на середньому вогні. Як тільки вони зарум’яняться, вливаємо трохи води, накриваємо кришкою і продовжуємо готувати. Через 5 хвилин кришку прибираємо і чекаємо, поки випарується вода, потім додаємо кунжутне масло і смажимо під кришкою ще пару хвилин.

З креветками в мультиварці на пару

Китайські пельмені з креветками сяцзяо – незвичайне блюдо для росіян, але дуже смачне і оригінальне. У Китаї такі пельмені ще називають «кришталевими» завдяки цікавому способу приготування тіста.

Пшеничний і кукурудзяний крохмаль заварюють окропом, внаслідок обгортка для пельменів виходить напівпрозорої, або «кришталевої».

Для начинки використовують свинячий фарш з додаванням креветочной. Готують такі пельмені на пару і подають зі спеціальним соусом.

Інгредієнти для тіста:

  • 180 г пшеничного крохмалю;
  • дві ложки кукурудзяного крохмалю;
  • стакан води;
  • ч. ложка топленого свинячого сала
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • 150 г фаршу (свинячого);
  • 350 г креветок;
  • 2 скибочки свіжого імбиру;
  • три ложки масла кунжуту;
  • дві ложки рисового (білого сухого) вина;
  • зелений лук, перець, сіль.

Спосіб приготування:

  • У ємність висипаємо пшеничний і кукурудзяний крохмаль, сіль, перемішуємо і акуратно вводимо окріп. Замішуємо тісто до однорідної маси, додаючи топлене сало, і ще раз добре все перемішуємо. Тісто повинне вийти еластичне, м’яке, неприродно білого кольору. Кладемо основу в пакет і залишаємо відпочивати на 20 хвилин.
  • Беремо креветки і очищаємо від панцирів. Одну частину подрібнюємо до стану фаршу, іншу поріжемо шматочками в 1 див.
  • У свинячий фарш додаємо креветки, вино, подрібнений зелений лук, перець, сіль, цукор і кунжутне масло. Вимішуємо фарш. Якщо він вийде дуже сухим, то в нього можна додати імбирний настій. Для цього свіжий імбир нарізаємо тонкою соломкою і заливаємо окропом. Готовий фарш накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 20 хвилин.
  • Тісто ділимо на рівні частини і скачуємо в рулети. Нарізаємо їх на шматочки і кожен розгортаємо в корж діаметром 8 см і товщиною 1 – 2 мм Викладаємо начинку, формуємо пельмені і викладаємо на підкладку пароварки. Варимо на сильному пару протягом 5 хвилин.

Так як тісто дуже тонке, то пельмені можуть прилипнути до дна пароварки. Щоб не зіпсувати блюдо, на дно приладу можна покласти чисту тканину або салатні листя.

 

Загрузка...

Китайські пельмені цзяоцзи

Китайці відзначають новорічні свята цілих два тижні. Вони ходять один до одного в гості і пригощають традиційною стравою – цзяоцзи. Це китайські пельмені, які відрізняються від наших тестом, формою і начинкою. Тісто тут найпростіше, а в начинці обов’язково має бути м’ясо, капуста і різноманітні прянощі.

 

 

Інгредієнти:

  • ½ Кг борошна;
  • 300 мл води;
  • 450 р фаршу (свинячого);
  • 60 г свіжого імбиру;
  • 250 г китайської капусти;
  • три ложки соєвого соусу;
  • сіль, перець, зелений лук.

Спосіб приготування:

  • У просіяне борошно вливаємо воду, додаємо дрібку солі і замішуємо тісто, як для звичайних пельменів. Накриваємо серветкою і даємо йому час на відпочинок.
  • У свинячий фарш додаємо подрібнений імбир, зелений цибулю і капусту. Сюди ж додаємо спеції, соєвий соус і трохи рослинного масла. Перемішуємо і починаємо ліпити пельмені.
  • Тісто ділимо на кілька частин, кожну скачуємо в «ковбаску» і ріжемо на шматочки. Ліпимо кульки і з них вже качалкою робимо коржі. У центр кожної викладаємо фарш, піднімаємо краї тіста і складаємо їх, як квіточка. Готуємо цзяоцзи на пару або просто відварюємо в підсоленій воді.

 

З капустою по-китайськи

Китайські пельмені готують з різною начинкою, але їх основна складова – це овочі. Найчастіше додають пекінську капусту, часник, селера, зелена цибуля і звичайний ріпчаста. Правда ріпчасту цибулю, який вирощують в Китаї відрізняється від нашого, він не такий гострий.

Інгредієнти для тіста:

  • 450 г пшеничного борошна;
  • 70 г рисового (кукурудзяного) крохмалю;
  • яйце;
  • дві ложки кунжутного масла;
  • вода.

Для начинки:

  • 300 г фаршу;
  • 300 г капусти (пекінської або білокачанної);
  • ріпчаста і зелена цибуля;
  • соєвий соус, спеції.

Спосіб приготування:

  • Вимішуємо тісто з борошна, крохмалю, олії та яєць. Акуратно вводимо воду – тісто має вийти не занадто крутим, а водянистим.
  • У фарш додаємо подрібнену капусту, зелень, спеції, цибуля і соєвий соус. З приправ можна використовувати імбир, перець і коріандр.
  • Розкачуємо тісто в пласт, робимо склянкою заготовки і викладаємо в центр кожної начинку. Краї тіста злегка защипуємо – у вас повинні вийти пельмені у формі розкритої квітки.
  • Відварюємо пельмені з капустою 5 хвилин або готуємо на сильному пару.

Дімсам зі свининою

Дімсам – це популярне блюдо катонской кухні. Такі пельмені готують з тонкого рисового тесту з найрізноманітнішою начинкою. Частування дімсам в Китаї – це цілий ритуал. У ресторанах їх подають з ранку до обіду, а потім змінюють обіднім меню. Дімсам обсмажують в маслі, варять, але найчастіше готують на пару в бамбукових коробочках. Вони можуть бути різними за формою і за кольором. Готові дімсам прикрашають овочами, ікрою або шматочками краба.

Інгредієнти для тіста:

  • два склянки рисового (пшеничного) борошна;
  • стакан води;
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • ½ Кг свинячого фаршу;
  • два зубки часнику;
  • ложка свіжого імбиру;
  • дві ложки кунжутного масла;
  • цибулина;
  • дві ложки рисового оцту.

Спосіб приготування:

  • У мисці змішуємо борошно, воду і сіль. Вимішуємо тісто до того моменту, поки воно не стане гладким. Накриваємо вологою серветкою і даємо йому відпочити.
  • Тепер змішаємо всі інгредієнти для начинки.
  • Розкачуємо тісто, робимо з нього заготовки у формі квадратів. В центр викладаємо начинку і збираємо краї так, щоб начинка зверху залишилася відкритою.
  • Готувати пельмені будемо на пару, але спочатку на дно пароварки потрібно покласти пергамент з дірочками або просту чисту тканину, щоб вироби не прилипли. Готуємо на сильному пару протягом 8 – 10 хвилин.
  • Подавати дімсам краще з соусом. Для його приготування потрібно змішати чотири ложки соєвого соусу і дві ложки рисового оцту, додати трохи подрібненого імбиру і дві ложки коричневого цукру.

Китайські пельмені з баранини

У Китаї пельмені з баранини готують у всі пори року. Насолодитися смачним блюдом можна і в домашніх умовах.

Головне, знати деякі тонкощі приготування, а саме, стежити, щоб тісто не переварилось, а м’ясо не варто перекручувати через м’ясорубку.

Нарізані шматочки баранини краще зберігають смак, а значить, блюдо вийде апетитним і ароматним.

Інгредієнти:

  • ½ Кг борошна;
  • стакан прохолодної води;
  • 200 г баранини;
  • 200 г дайкона;
  • три ложки кунжутного масла;
  • ложка свіжого імбиру;
  • три ложки соєвого соусу;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Замішуємо тісто з води, борошна і солі, як для звичайних пельменів.
  • Баранину рубаємо на дрібні шматочки, додаємо імбир, соєвий соус, масло і подрібнений на тертці дайкон.
  • З тіста робимо коржі товщиною 3 мм, в центр кладемо начинку і скріплюємо їх краю. Варимо пельмені на середньому вогні 7 – 8 хвилин.

З огірками, креветками і трепангами

Якщо у вас з’явитися можливість придбати трепангів, то неодмінно приготуйте з ними китайські пельмені. Страва з морських продуктів завжди відрізняються ніжним і оригінальним смаком.

Інгредієнти для тіста:

  • два склянки борошна;
  • стакан води.

Для начинки:

  • 50 г трепангів;
  • 350 г креветок;
  • два огірка;
  • дві ложки кунжутного масла;
  • ложка свіжого імбиру;
  • сіль, чорний перець.

Спосіб приготування:

  • У просіяне борошно вливаємо воду і замішуємо тісто. Розкачуємо його в довгий джгут, який ділимо на невеликі шматочки і кожен розкочуємо качалкою, формуючи кружечки.
  • Для начинки трепанги і креветки подрібнюємо до стану пюре. Огірки потрібно подрібнити і віджати від зайвої рідини. До фаршу з морських продуктів додаємо огірки, імбир, масло, сіль і перець.
  • На заготовки з тіста викладаємо невеликими порціями фарш і ліпимо пельмені у формі вузликів. Відварюємо їх 5 – 7 хвилин в киплячій підсоленій воді.

Традиційно, китайські пельмені подають із заправкою з соєвого соусу і рисового темного оцту. Але в Росії такий оцет знайти складно, тому ми рекомендуємо просто в соєвий соус додати трохи подрібненого часнику. Надкусіть пельмень і налийте в нього приготований соус. Повірте, це дуже смачно!

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...