Класична Лазанья – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

В Італії обожнюють листкову пасту з соусом і різним наповненням. У нашій країні класична лазанья припала до смаку не тільки дорослим, але й дітям, завдяки чудовому поєднанню соковитого фаршу, тане в роті сиру і спеціальних аркушів з тіста. Щоб блюдо вийшло неймовірно смачним і ароматним, важливо знати традиційний рецепт страви.

Класичне приготування з соусом Бешамель і фаршем

Всім полюбився класичний рецепт лазаньї передбачає використання наступних інгредієнтів:

  • перекручене м’ясо (півкіло);
  • одна середня цибулина;
  • помідорна паста (80 м);
  • томати (три невеликих);
  • болгарський перець (червоний один);
  • сир щільної консистенції (двісті грам);
  • сіль, перець;
  • листи лазаньї (дев’ять штук);
  • цукор (невелика щіпка).

Покроковий рецепт начинки:

  • На гарячій сковороді пасерувати дрібно покришений цибулю протягом п’яти хвилин до прозорості і легкого золотистого відтінку.
  • До нього додають фарш і тушкують до напівготовності.
  • Щоб не утворювалися грудочки, періодично помішують.
  • Додають пасту з томатів і продовжують смажити дві хвилини.
  • Далі кладуть дрібно нарізані помідори.
  • Ужаривают до випаровування всієї рідини.
  • Зменшують нагрів до мінімуму, додають сіль і цукор.
  • Тушкують близько п’яти хвилин під кришкою. Дрібно нашинковывают перець. З допомогою великої терки подрібнюють сир.

Готуємо соус Бешамель.

Для цього беремо певні продукти:

  • нежирне молоко (один літр);
  • борошно (три столові ложки);
  • слив. масло (70 г);
  • мускатник (на кінчику ножа);
  • приправи за смаком.

Як роблять страву:

  • На середній температурі розтоплюють масло з вершків.
  • Постійно помішуючи, невеликими порціями додають борошно і пасерувати.
  • Склад перетвориться в грудки.
  • Далі поступово вливають молоко і трохи збивають. Не повинно залишитися грудочок.
  • Приправи і сіль додають за смаком.
  • Не перестаючи, перемішують, домагаючись жирної консистенції сметани.
  • Соус буде готовий після повного остигання.

Збирають блюдо поетапно:

  • Щоб не виникло проблем з пригоранием страви і відмиванням листа, на нього кладуть блискучою стороною вниз фольгу, а потім пергамент.
  • Наливають частина соусу Бешамель.
  • Викладають тісто.
  • Зверху поливають соусом, розподіляють фарш і шматочки перцю.
  • Так повторюють з усіма верствами.
  • Завершальний лист рясно змащують соусом, не залишаючи відкритих ділянок.
  • Зверху розкладають тертий сир. Його також можна додавати між шарів.
  • Відправляють страва запікатися на 30-40 хвилин. Температура приготування – 200 градусів.

Якщо лазанья з фаршем розповзається по формі – це нормально.

Спробуйте також:  Як готувати холодець – 10 рецептів в домашніх умовах
Загрузка...

З куркою і грибочками

В наступному рецепті знову використовують Бешамель. Начинка вже складається з грибів та курки.

Необхідні компоненти:

  • філе птиці (півкіло);
  • макаронні вироби для лазаньї (дев’ять штук);
  • печериці (чотириста грамів);
  • солоні помідори (400 г);
  • цибуля (дві головки);
  • масло з рослинної сировини (50 мл);
  • сир (чверть кілограма);
  • спеції із сіллю.

Покрокове приготування:

  • Цибулю кришать і пасерувати в олії.
  • Курку кришать на шматочки і додаємо до цибулі. Обсмажують близько десяти хвилин.
  • Гриби миють і ріжуть пластинками. Кладуть у сотейник і тушкують, поки рідина не википить. Кладуть сіль за смаком.
  • З томатів знімають шкірку і подрібнюють у блендері.
  • Сир натирають на тертці.
  • Варять соус Бешамель за попереднім рецептом.
  • Змащують маслом глибоку форму. Вона повинна бути квадратної або прямокутної.
  • Наливають Бешамель і розкладають на ньому тісто.
  • Потім кладуть м’ясо з грибами, поливають соусом і присипають сиром.
  • Так роблять зі всіма шарами.
  • Заливають зібрану лазанью помідорним соусом і густо посипають сиром.
  • Форму тримають в розігрітій духовці тридцять п’ять хвилин.

Зверху повинна з’явитися скоринка.

Готуємо з соусом Болоньєзе

Справжній італійський рецепт передбачає приготування соусу Болоньєзе.

Роблять його з наступних продуктів:

  • свино-яловичий фарш (кілограм);
  • томатний соус (30 г);
  • цибулина (дві штуки);
  • часниковий зубчик (2-3 штуки);
  • слив. масло (велика ложка);
  • пісне масло (три столові ложки);
  • перець чилі мелений;
  • кінза, кріп;
  • сіль.

Крім цих компонентів необхідно приготувати дев’ять макаронних листів і двісті грам твердого сиру, а також складові для соусу Бешамель за попереднім рецептом.

Поетапне приготування:

  • На сковороді нашатковану цибулю пасерують.
  • Кидають до нього пресований часник і тримають на вогні протягом хвилини.
  • Викладають м’ясний фарш і обсмажують до готовності.
  • Додають до нього помідорну пасту. Покращують смаком з допомогою солі і перцю.
  • Викладають нашатковану зелень. Перемішують і забирають з вогню.
  • Готують соус Бешамель.

Тепер збирають запіканку:

  • Викладають на дно форми макаронні листи. Зверху – частина соусу Болоньєзе. Потім поливають білим соусом.
  • Так формують кожен шар.
  • Заключний шар посипають тертим сиром.
  • Ставлять у піч на 40-60 хвилин.
  • Посипають запіканку зеленню.

Блюдо розрізають на порції і подають до столу. Краще це робити, коли лазанья Болоньєзе трохи охолоне.

 

Як приготувати овочеву лазанью

Фанатам італійської кухні і здорової їжі обов’язково сподобається лазанья овочева.

Спробуйте також:  Стейк з яловичини – 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Її роблять з наступних продуктів:

  • кабачок (200 г);
  • баклажан (200 г);
  • томати (350 р);
  • Пармезан (100 г);
  • олія з оливок (40 мл)
  • вершкове масло (50 г);
  • цибулю-порей (пучок);
  • перець солодкий (дві штуки);
  • борошно з пшениці (40 г);
  • сіль з меленим перцем;
  • молоко (півлітра);
  • листи з тіста (8 штук).

Покрокове приготування:

  • Стебло цибулі нарізати товстими кружальцями.
  • Баклажани очищають від шкірки і нарізають кубиками.
  • Кабачок кришать квадратиками.
  • Перець позбавляють від ніжки і насіння. Ріжуть кубиками.
  • У глибокій сковороді з маслом обсмажують овочеву нарізку протягом десяти хвилин. Приправляють перцем і сіллю.
  • У каструлі доводять вершкове масло до рідкого стану, всипають борошно і добре розмішують інгредієнти.
  • Поступово вливають молоко і продовжують розмішувати соус.
  • Готують його протягом 2-3 хвилин до загустіння.
  • Змащують маслом жароміцну ємність з вершків.
  • Викладають в неї тісто для лазаньї. Заливають вершковим соусом.
  • Розподіляють частину обсмажених овочів, зверху укладають наступні листи і знову соус з овочами.
  • Такі маніпуляції повторюють з усіма верствами.
  • Зверху листи щедро поливають соусом і посипають натертим сиром.

Форму загортають у фольгу і відправляють в піч на тридцять хвилин. Температура 180 градусів. За десять хвилин до закінчення готування фольгу розкривають, щоб отримати рум’яну сирну скоринку.

Рецепт для ледачих, з лаваша

Поєднання італійського страви вірменської кухні дає дуже смачна страва, яка готується просто і швидко. Не потрібно возитися з тестом для лазаньї можна купити звичайний лаваш і використовувати його в якості шарів запіканки.

Інгредієнти для страви вибирають за своїм бажанням. Принцип приготування той же, що і у випадку з куркою і грибами. Листи лаваша вирізають по периметру форми і викладають поверх кожного Бешамель і начинку. В кінці поливають помідорним соусом і посипають сиром. Випікають страва з лаваша 40 хвилин.

Класичне виконання страви в мультиварці

Лазанья в мультиварці виходить такою ж смачною, як в газовій або електронною печі.

Для класичного варіанту необхідні всі ті ж інгредієнти:

  • свино-яловичий фарш (чотириста грамів);
  • цибуля (одна штука);
  • помідорна паста (дві столові ложки);
  • рафінована олія для смаження;
  • спеції із сіллю;
  • упаковка пасти;
  • сир твердої консистенції (140 г);
  • соус Бешамель.
Спробуйте також:  Чому млинці прилипають до сковороди? Розглянемо причини і підкажемо, що робити

Хід приготування:

  • Цибулю шаткуємо кубиками, кладуть у форму приладу і включають функції «Смаження» або «Випічка», додавши ложку рафінованої олії.
  • Через п’ять хвилин додають фарш, все перемішують.
  • Кидають перець і сіль.
  • Додають томатну пасту і тушкують десять хвилин.
  • Готують соус Бешамель по загальноприйнятому стандарту.
  • Потім збирають лазанью. На дно і стінки вимитої чаші розстеляють пергамент.
  • Далі кладуть тісто, зверху ложкою розрівнюють соус Бешамель. Потім чергу фаршу.
  • Після розподіляють шар тертого сиру і повторюють процедуру знову, поки не закінчиться паста.
  • Кінцевий шар – соус і сир.
  • Включають режим «Випічка» і ставлять таймер на п’ятдесят хвилин.

Готову страву дістають на блюдо і нарізують квадратними порціями.

Додаємо томати з сиром

Для цього рецепта знадобиться певний набір продуктів:

  • фарш з м’яса (половина кілограма);
  • цибулина (40 г);
  • морква (50 г);
  • селера (50 г);
  • томати (140 г);
  • соняшникова олія (три столові ложки);
  • вода (триста мілілітрів);
  • складові для Бешамель;
  • Пармезан (сто грам);
  • шари спеціального тесту (250 г).

Покроковий рецепт:

  • Овочі чистять і нарізають дрібними кубиками.
  • Злегка пасерувати фарш з овочами на сковороді.
  • Помідори ріжуть кубиками. Відправляють до інших компонентів.
  • Вливають воду і тушкують 20 хвилин на помірному вогні.
  • Готують соус Бешамель за традиційним рецептом.
  • Сир натирають.
  • У формі розподіляють Бешамель, потім розташовують шарами тісто і овочі з м’ясом, заправляючи соусом і сиром.
  • Кінцевий шар – Бешамель і подрібнений сир.

Лазанью з сиром і помідорами відправляють в духовку на тридцять хвилин.

Як зробити листи для лазаньї своїми руками

Деякі господині вважають за краще купувати готовий продукт у відділі макаронів, який не вимагає бланшування.

Інші роблять пасту для лазаньї своїми руками з наступних продуктів:

  • курячі яєчка (3 штуки);
  • трохи солі;
  • борошно з пшениці (350 грам);
  • соняшникова олія (40 мл).

Покрокові дії:

  • Борошно просівають і висипають на стіл у вигляді гірки.
  • Формують у центрі виїмку і вбивають яйце.
  • Вливають масло, солять.
  • Все акуратно перемішують.
  • Повинно вийти еластичне тісто.
  • Залишають його на півгодини, а потім ділять на шість частин.
  • Кожну з них тонко розкочують в пласт за розміром ємності для запікання. Залишають підсихати.

Приготовлені листи застосовують в рецепті, попередньо відваривши одну хвилину.

Загрузка...