Класичний рецепт грецького салату та 6 варіантів приготування

Грецький салат — це ідеальний спосіб смачно і оригінально приготувати сирі овочі. Основний секрет цієї страви в тому, що його готують безпосередньо перед подаванням: тоді інгредієнти зберігають свою свіжість і апетитний зовнішній вигляд. Класичний рецепт грецького салату можна змінювати, додаючи нові компоненти і використовуючи всілякі соуси.

Грецький салат — класичний рецепт з фетаксой

Найпопулярніший рецепт включає стандартний набір компонентів і заправку з олії і лимона, яка ідеально поєднується з овочами.

Потрібно:

  • 2 середніх огірка;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 100 г фетаксы;
  • 2 великих помідора;
  • 0,5 лимона;
  • 20 маслин без кісточок;
  • 60 мл оливкової олії;
  • 3 г орегано;
  • сіль і чорний перець за смаком.

Етапи приготування.

  • Овочі ретельно миють і висушують.
  • Огірки і томати нарізують великими брусочками, перець — соломкою, цибулю — тонкими півкільцями.
  • Овочі рівномірно розподіляють у салатнику.
  • З половини лимона видавлюють сік. Змішують його з маслом і орегано.
  • Салат солять, перчать і поливають заправкою. Розмішують.
  • Фетаксу нарізають кубиками і красиво викладають поверх овочів.
  • Маслини розрізати навпіл уздовж і прикрасити ними салат.

Господині на замітку: щоб закуска виглядала ефектніше, можна взяти по половині болгарських перців різних кольорів.

Салат як в Греції

Особливість цього грецького салату в тому, що овочі нарізаються дуже крупно і не перемішуються. Всі інгредієнти для цієї страви обов’язково повинні бути охолодженими.

Необхідні продукти:

  • 2 середніх помідора;
  • пів-цибулини (фіолетового);
  • 1 болгарський перчик;
  • 1 огірок;
  • 100 г фети;
  • 12 маслин з кісточками;
  • 2 г орегано;
  • 60 мл оливкової олії;
  • 2 мл столового оцту;
  • 4 листи салату.

Технологія приготування.

  • Очищений від шкірки огірок нарізають кружечками побільше, перець — великими брусочками, цибулю — полуколечками.
  • Помідори розрізати на 6 частин.
  • Дно глибокої чашки вистилають салатними листям.
  • На них укладають огірки, зверху помідори і перець.
  • В окремій мисці цибулю з’єднують і орегано, збризкують оцтом, перемішують і залишають на чверть години.
  • Цибульну суміш викладають на помідори.
  • Фету цілим шматком поміщають на салат, навколо розкладають маслини.
  • Страву поливають оливковою олією, не перемішуючи.

Грецький салат з куркою і сухариками

Додавання сухариків і м’яса в грецький салат з фетаксой дозволить надати традиційної страви нові нотки і зробити його більш поживним.

Список продуктів:

  • 400 г вареної курки;
  • 2 невеликих огірка;
  • 2 томата;
  • половина болгарського перцю;
  • 0,5 цибулини;
  • 150 г листового салату;
  • 100 г фетаксы;
  • 100 г білих сухариків;
  • 70 г маслин;
  • сіль, олія для заправки, суміш прованських трав за смаком.

Рецепт приготування.

  • Чисті і сухі листя салату рвуть руками і викладають на плоску тарілку.
  • Очищений цибулю нарізають півкільцями, інші овочі великими шматочками.
  • Овочі поміщають на листовий салат, солять.
  • Фетаксу ріжуть кубиками, курку — невеликими шматочками.
  • Між овочами викладають м’ясо і маслини, зверху — фетаксу і сухарики.
  • Салат приправляють травами і поливають маслом.

 

Рецепт з бринзою і оливками

Завдяки додаванню бринзи цей салат виходить ситніше й пікантніше.

До складу входять продукти:

  • 1 огірок;
  • 1 помідор;
  • 150 г солоної бринзи;
  • 100 г оливок без кісточок;
  • 15 г кропу;
  • 40 мл оливкової олії.

Покроковий рецепт.

  • Бринзу ріжуть кубиками і кладуть у миску.
  • Додають цілісні оливки.
  • Помідор і огірок так само нарізають квадратиками і кладуть зверху оливок.
  • Додають нашатковану кріп.
  • Всі інгредієнти поливають маслом і перемішують.

Загрузка...

Класичний рецепт з кедровими горішками

Горішки значно підвищують поживну цінність салату і надають йому оригінальний смак.

Інгредієнти:

  • 2 помідори;
  • 1 жовтий або зелений перчик;
  • 2 огірка;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 20 г гірчиці;
  • 100 г кедрових горіхів без шкарлупи;
  • 2 г солі.

Кроки приготування.

  • Огірки нарізають товстими полуколечками, перець — довгими брусочками, томати — часточками побільше.
  • Овочі перемішують.
  • Зверху насипають горішки.
  • Грецький салат з горішками заправляють сумішшю з оливкової олії, солі і гірчиці.

Корисний рада: кедрові горішки можна попередньо підсмажити на сухій сковороді. Тоді вони набудуть більш пікантний смак завдяки виділеним у процесі смаження масел.

Оригінальний варіант в лаваші

Приготований таким способом салат зручно брати з собою, щоб їм перекусити у будь-який час.

Список інгредієнтів:

  • 1 тонкий лаваш;
  • 100 г фети;
  • 3 невеликих помідора;
  • 2 огірка;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 червона цибулина;
  • 100 г маслин;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 50 мл масла для заправки;
  • по 3 г солі і орегано.

Технологія приготування.

  • Перчик і помідори ріжуть кубиками. Якщо у огірків щільна шкірка, їх очищають і нарізають такими ж шматочками.
  • Цибулину нарізати тонкими кільцями і розбирають.
  • Всі овочі акуратно перемішують в салатнику.
  • Додають маслини.
  • У завершенні кладуть кубики фети.
  • В окремій тарілці перемішують масло, сік лимона, сіль і приправу.
  • На лист лаваша викладають салат і збризкують його заправкою.
  • Лаваш згортають конвертом або трубочкою. Можна нарізати порційними шматочками.

Соус для грецького салату — способи приготування

Найпоширенішою заправкою для цієї страви є суміш оливкової олії зі свіжоприготованим лимонним соком. Важливо використовувати тільки якісне масло, на етикетці якого позначено Extra virgin.

Додати новий смак страви допоможуть оригінальні соуси.

Заправка з бальзамічним оцтом

  • Збивають вінчиком 50 мл бальзамічного оцту з 10 г коричневого цукру і подрібненим зубчиком часнику.
  • Постійно помішуючи, додають 120 мл оливкової олії.
  • Заправку доповнюють сіллю і чорним перцем за смаком.

Низькокалорійний соус

  • З’єднують 100 г натурального йогурту (краще домашнього приготування), продавлений через прес часниковий зубчик і 50 мл лимонного соку.
  • Додають 10 мл червоного винного оцту.
  • За бажанням соус солять і перчать.

Гірчично-медова заправка

  • Змішують 100 мл рослинної олії, 10 г гірчиці.
  • Додають 20 г трохи підігрітого меду і розмішують, поки він повністю не розійдеться.
  • У соус вичавлюють пів-лимона.
  • Всі компоненти ретельно збивають вінчиком до однорідної маси.

Пряний соус

  • Подрібнений часниковий зубчик змішують з 40 г легкого майонезу.
  • Додають по 2 г солі, мускатного горіха, кардамону, чорного меленого перцю і 20 г меду.
  • Безперервно перемішуючи, вводять 50 мл оливкової олії.
  • Додають 10 мл винного оцту і 5 мл соку лимона.

Заправка з соєвим соусом

  • 20 мл рідкого меду перемішують з 40 мл соєвого соусу до повної однорідності.
  • Вводять 20 мл свіжовичавленого лимонного соку, постійно розмішуючи віночком.
  • Продовжуючи розмішувати, додають 80 мл оливкової олії.

Простий у приготуванні грецький салат виходить дуже апетитним і корисним. Склад основних інгредієнтів цієї страви майже незмінним, проте його смаку завжди можна додати нові нотки, додавши оригінальний соус.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...