Коктейль Белліні – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Коктейль Белліні вперше був приготований в першій половині минулого століття у Венеції. Він дуже швидко став популярним і сьогодні подається в барах по всьому світу. Напій поєднує в собі ігристе вино і свіже персикове пюре.

Історія створення коктейлю

Белліні – унікальний коктейль ще й тому, що достеменно відомо ім’я його творця й історія появи. Це рідкість для алкогольних напоїв.

Придумав обговорюваний рецепт відомий у свій час ресторатор Джузеппе Чіпріані. Італієць дуже любив проводити експерименти за барною стійкою. Одного разу він вирішив змішати ігристе вино (просекко), персикове пюре і лід. Так вийшов знаменитий освіжаючий коктейль.

Спочатку напій вдавалося спробувати виключно в теплу пору року, коли в Італії встигали персики. Як тільки налагодився ввезення фруктів в країну з-за кордону, коктейль перестав бути прив’язаний до сезону. Сьогодні його можна спробувати в барі цілорічно.

Цікаво, що назва напою Чіпріані дав на честь італійського живописця Джовані Белліні. Ресторатор знайшов подібності в ніжно-рожевому відтінку коктейлю і роботах художника. Саме Белліні став першим живописцем, який почав малювати в такому кольорі одягу святих на своїх роботах.

Класичний рецепт коктейлю Bellini

Сьогодні барменам відомо безліч різних цікавих варіантів рецепта коктейлю Белліні. Але найпопулярнішим з них як і раніше залишається класичний, без яких-небудь зайвих інгредієнтів.

Оригінальний склад

В оригінальний склад напою обов’язково входять свіжі персики. Потрібно вибирати білі фрукти, які менш поширені, ніж плоди з яскравою шкіркою і м’якоттю. Якщо такі персики знайти не вдалося, можна взяти будь-які, що опинилися під рукою.

А в крайньому випадку і зовсім персиковий сік з м’якоттю.

Другий головний інгредієнт коктейлю – сухе ігристе вино. В оригінальному рецепті це свіже фруктове просекко. Міцність алкогольного напою повинна бути від 9 до 13 відсотків. Вміст цукру – до 15 г на 1 літр. Якщо просекко придбати не вдалося, можна взяти інше сухе ігристе вино. Для домашніх коктейлів часто використовується шампанське.

Дивіться також:  Коктейль Манхеттен – 4 рецепта знаменитого напою

У напій обов’язково додається лід. Попередньо його потрібно розколювати на дрібні частини.

Правильні пропорції

Якщо говорити про ідеальних пропорціях інгредієнтів коктейлю, то потрібно згадати рецепт самого автора напою Джузеппе Чіпріані. Ресторатор використовував три частини вина та одну частину фруктового пюре.

Кількість льоду визначається за смаком. Але його не повинно бути занадто багато, щоб напій не вийшов сильно розбавленим.

Всі інгредієнти коктейлю потрібно просто з’єднати і збити в шейкері.

Готовий напій завжди подається охолодженим.

Спрощений домашній варіант напою

Інгредієнти:

  • 1 великий персик (вагою приблизно 80 – 100 м);
  • 150 мл солодкого шампанського;
  • 3 – 4 кубики льоду;
  • 20 г цукрового піску.

Приготування:

  • Фрукт ретельно вимити. Розрізати навпіл і видалити кісточку. Гострим ножем тонко зрізати шкірку.
  • Отриману персикову м’якоть вручну розім’яти в пюре. Але набагато зручніше використовувати спеціальну насадку блендера.
  • Пропустити фруктове пюре саме через дрібне сито. Це дозволить видалити дрібні грудочки персикової м’якоті.
  • Цукор додається до пюре тільки в тому випадку, якщо фрукти виявилися кислими. При використанні солодких персиків від цього інгредієнта можна відмовитися.
  • Поставити вийшло пюре в холод на 60 – 80 хвилин.
  • У шейкер відправити лід, охолоджену фруктову масу і шампанське. Добре збовтати інгредієнти.
  • Вилити напій через дрібне сито в келихи.

Кожну порцію прикрасити персикової часточкою і подати гостям. Пити коктейль дуже холодним.

Безалкогольний напій

Для дітей можна приготувати дуже смачний коктейль Bellini навіть без використання алкогольних напоїв. Їх замінить спрайт, будь лимонад або навіть сама звичайна мінеральна вода. В результаті вийде дуже смачний освіжаючий напій.

Інгредієнти:

  • 5 шт. стиглих м’яких персиків;
  • 50 г білого цукру;
  • кілька кубиків льоду;
  • 750 мл спрайту або будь-якої іншої прозорої газованої води.
Дивіться також:  Ірландська кава – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Ретельно вимиті персики очистити від шорсткою шкірки. Зрізати її потрібно дуже тонко гострим ножем. Видалити кісточки. Розім’яти м’якоть руками і пропустити через сито. Можна використовувати і будь-якого кухонного помічника – блендер, міксер та інші.
  • Додати цукор. Його кількість потрібно регулювати в залежності від солодощі самих фруктів.
  • Відправити отримане пюре в прохолоду. Воно має простояти там не менше години.
  • У шейкер відправити холодне пюре і вибраний газований напій. Добре збовтати інгредієнти.
  • Перелити отриманий коктейль в келихи для шампанського.

Лід дрібно роздрібнити і засипати в напій.

Коктейль Белліні з персиковим соком

Інгредієнти:

  • 150 мл густого персикового соку з частинками пюре;
  • 70 мл ігристого вина (просекко);
  • лід і цукровий пісок за смаком.

Приготування:

  • Взимку для домашнього коктейлю Белліні можна використовувати сік з персиків з м’якоттю замість свіжих фруктів. Підійде навіть магазинний пакетований напій.
  • Охолодити келих для шампанського. Влити в нього вибраний сік.
  • Якщо напій недостатньо солодкий, можна додати в нього цукровий пісок.
  • Зверху залити сухе ігристе вино. Акуратно перемішати компоненти.
  • За бажанням, додати лід цілими шматочками або роздробленому вигляді.

Подавати напій охолодженим. Можна прикрасити його консервованими персиками або коктейльними вишеньками.

Досвідчені бармени відзначають, що для обговорюваного коктейлю гірше всього підходять французькі шампанські вина. Вони не поєднуються з яскравою персикової солодкістю. Тому краще вибирати італійські або інші варіанти напоїв. Чоловіки воліють поєднувати персикове пюре з джином або навіть горілкою. Це одна з міцних варіацій популярного Белліні.