Коктейль Манхеттен – 4 рецепта знаменитого напою

Міжнародна асоціація барменів відносить цей напій до категорії «Незабутні». Манхеттен-коктейль вважається аперитивом, тобто вживається перед прийомом їжі для стимулювання апетиту. Рекомендується подавати перед вечерею.

Коктейль Манхеттен — історія створення

Легенда свідчить, що мати Вінстона Черчілля для особливо важливого заходу веліла придумати особливий напій. Назва коктейлю обумовлено місцем проведення того заходу – мова йде про клубі «Манхеттен» (Нью-Йорк). Захід відбувся 29 грудня 1874 року, цей день і вважається днем народження знаменитого аперитиву, що став класичним. Справедливості заради потрібно відзначити, що коктейль міг бути винайдений і раніше, а знатне захід лише сприяло його популяризації. На острові Манхеттен було чимало питних закладів, коктейль могли винайти в будь-якому з них.

Класичний рецепт коктейлю Манхеттен

Бармени користуються власною міжнародною системою заходів обсягів. Так, наприклад, рідини вимірюються в сантилитрах (cl). Один сантилитр дорівнює 10 мілілітрів.

Разом складу коктейлю наступний:

  • Рай Віскі (житній) — 5 сл;
  • червоний вермут — 2 сл;
  • бітер «Агностура» — 1 деш (4 краплі);
  • лід — 150 мл;
  • вишня для прикраси.

Бармен готує класичний рецепт так:

  • Крижаними кубиками наповнює спеціальний барменський змішувальний склянку.
  • Слідом туди ж заливає алкогольні напої. За допомогою барної ложки вміст склянки перемішує методом «Стир».
  • Через стрейнер напій з змішувального склянки розливає по попередньо охолодженим коктейльним чарках.
  • Чарки пікантно прикрашає вишеньками.

На замітку. При додаванні інгредієнтів важлива послідовність. Досвідчені бармени наливають їх за зростанням фортеці. Спочатку йдуть слабкі компоненти, найміцніші додаються в кінці.

Склад і пропорції

Для приготування правильного Манхеттен-коктейлю і отримання його справжнього смаку необхідно дотримуватися певних пропорцій складових.

Класична пропорція коктейлю така:

  • 2 частини віскі;
  • 1 частина вермуту;
  • пара крапель концентрованого трав’яного біттера «Ангостура»;
  • чверть склянки льоду.
Дивіться також:  Кава з морозивом – 8 рецептів, як зробити каву гляссе в домашніх умовах

Процес приготування нехитрий:

  • Віскі і вермут наливаємо у змішувальний келих з льодом. Історично прийнято використовувати житнього віскі, але допускається замінити його бурбоном.
  • Ретельно перемішуємо круговими рухами – так само, як розмішуємо, чай.
  • Видаляємо лід, розливаємо по келихах, прикрашаємо вишнею.

Основний смак, зрозуміло, створюють віскі і вермут, а кілька крапель трав’яний настоянки надає легкий пікантний відтінок у загальній смакової картині. Вишня грає роль прикраси напою, в той же час її можна з’їсти, коли коктейль закінчиться – післясмак Манхеттена добре поєднується з ягідним смаком. До речі, у якості прикраси, іноді, використовують завиток цитрусової цедри – її, само собою, їсти не потрібно.

Напій подається відразу, під час вживання він повинен бути охолодженим – так краще всього відчувається смак коктейлю. У ньому не повинно бути і кубики льоду – поступово тая, він буде розбавляти напій.

На замітку. Можна купити спеціальну коктейльну зацукровані вишні або використовувати звичайні свіжі ягоди.

Як правильно змішувати інгредієнти

Бармени знають кілька способів змішування інгредієнтів: Білд, Стир, Шейк, Бленд. Для приготування Манхеттена користуються способом Стир. Що це означає на практиці?

Бармен бере інгредієнти:

  • 50 мл житнього віскі;
  • 20 мл червоного вермуту;
  • 1 деш коктейльного біттера;
  • а також вишня для прикраси келиха.

І змішує їх наступним чином:

  • Функція льоду — тільки охолодити напій, в келих він потрапити не має. Крижані кубики висипають в ємність для змішування, додають туди віскі, вермут і біттер, і спеціальною ложкою перемішують.
  • Далі бармен розливає напій охолодженим келихах через особливий фільтр (він називається «стрейнер»).
  • Коктейль перед подачею прикрашається вишнею.

Готуємо Сухий Манхеттен в домашніх умовах

Манхеттен буває сухим і солодким. Це залежить від кількості вермуту: солодкий містить більше напою, сухий – менше.

Дивіться також:  Кава по-віденськи – 7 рецептів, як приготувати і красиво подати на стіл

Для приготування коктейлю для домашньої вечірки знадобляться (з розрахунку на одну порцію):

  • віскі — 60 мл;
  • Мартіні Россо (червоний вермут) — 10 мл;
  • трав’яний бальзам або коктейльний бітер — 3 краплі;
  • вода — 150 мл;
  • вишня на гілочці — з розрахунку одна вишенька на один келих.

Приготування відбувається наступним чином:

  • Заздалегідь заморозьте кип’ячену або бутильовану воду без газу. Форма (куби, конуси тощо) не має значення.
  • Підготуйте одну велику ємність для змішування. Викладіть туди лід.
  • В ту ж ємність послідовно налийте віскі, вермут, біттер.
  • Десертною ложкою перемішайте інгредієнти круговими рухами.
  • Через сито розлийте напій по келихах. Лід у келих не додається!
  • Кожну порцію прикрасити однією вишнею на гілочці.

Black Manhattan в домашніх умовах

Елегантний темно-бордовий коктейль готується з наступних інгредієнтів:

  • 50 мл бурбона;
  • 25 мл амаро (гіркий трав’яний лікер);
  • 4-5 крапель Ангостури;
  • 150 г льоду.

Процес такий:

  • У змішувальний склянку насипаємо лід, наливаємо інгредієнти змішуємо обертальними рухами.
  • Лід видаляємо, вміст перелити в келихи.
  • Прикрашаємо плодом вишні або черешні.

Коктейль досконалий Манхеттен

Досконалий (він же — ідеальний) Манхеттен відрізняється від солодкого і сухого пропорціями: тут основні інгредієнти додаються 1:1.

Список компонентів на одну порцію:

  • 40 мл бурбона;
  • 40 мл вермуту марки «Чінзано»;
  • 5 крапель коктейльного біттера;
  • 5 кубиків льоду.

Приступаємо:

  • У склянку-змішувач висипаємо лід, заливаємо алкоголь, змішуємо. На цьому етапі лід охолоджує напій, але він не повинен встигнути розтанути і розбавити сам напій.
  • Розливаємо коктейль по келихах, не даючи крижаним шматочках випасти в напій.
  • За бажанням прикрашаємо вишенькою або завитком лимонної шкірки.