Коктейль мохіто – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Один з найбільш популярних коктейлів зі світовим ім’ям – це Мохіто, рецептів приготування якого так багато, що кожна людина знайде собі варіант за смаком.

Коктейль Мохіто – історія створення напою

Існує кілька версій появи Мохіто. За однією з них, попередник напою з’явився ще у XVI столітті, коли пірати додавали в ром м’яту і лайм, щоб прибрати гіркоту з неякісного спиртного.

Традиційний варіант алкогольного коктейлю Мохіто придумали на Кубі чи в 1930, то в 1940 році (цей факт залишається спірним). Достовірно відомо лише число і місяць – 25 травня. Цікаво, що місцеві жителі до цих пір щорічно відзначають своєрідний День народження напою в ніч на 25 травня.

Класичний алкогольний рецепт коктейлю Мохіто

За час свого існування алкогольний коктейль Мохіто зазнав різноманітних видозмін. Так, в деяких місцях ром замінюють будь-яким міцним спиртним, замість тростинного цукру кладуть звичайний білий, кубинську м’яту замінюють іншими сортами, лайм – лимоном і т. д. Але якщо хочеться слідувати всім традиціям, то готувати напій потрібно за класичним рецептом.

Правильний склад коктейлю Мохіто

Алкогольний напій складається з наступних інгредієнтів:

  • білий ром (краще Bacardi або Havana Club) – 40 – 50 мл;
  • м’ята (тільки листя) – 7 – 8 шт.;
  • цукор-рафінад – 2 ч. л.;
  • лайм – 1 шт.;
  • содова – 150 мл;
  • колотий лід.

Етапи приготування:

  • Розрізати Лайм на 4 частини. З 3 віджати сік.
  • У високий стакан (хайбол або коллінз) покласти листочки м’яти, цукор, сік лайма. Все це розтовкти з допомогою барної ложки з червоним кінчиком або ступкою.
  • Засипати лід на 2/3 ємності.
  • Залити ром і содову воду, акуратно розмішати з допомогою соломинки.
  • Прикрасити напій часточкою лайма, льодом і м’ятним листям.

Нюанси приготування, як правильно змішати компоненти?

Існує декілька хитрощів, які допоможуть зробити Мохіто, як в оригінальному рецепті.

Отже, коктейль робиться методом «білд», тобто буквально вибудовується в тій ємності, в якій буде подаватися.

Тому для приготування напою не потрібно використовувати ніяких спеціальних засобів. Головне – вибрати високий і максимально прямий склянку. Бокали для мартіні і будь-які інші, в яких є ніжка, не підійдуть. Адже для розминання м’яти необхідно сталий плоске дно.

Дивіться також:  Коктейль Б-52 – рецепт в домашніх умовах і як правильно пити

У правильному коктейлі дотримані пропорції інгредієнтів 1:3.

Цукор, сік і м’ята займають першу третину, лід – другу, а алкоголь і/або содова – останню частину. І тільки в такій послідовності змішуються всі продукти.

Ще один важливий факт – підбір компонентів. Всі продукти повинні бути якісними і свіжими. Бажано, не замінювати їх аналогами, а використовувати традиційні.

  • Так, ром потрібно брати білого кольору. Можливо, темні сорти можуть здаватися смачнішими, т. к. вони володіють більш вираженими кавовим, карамельним або шоколадним присмаком, але в коктейлі це скоріше буде мінусом, ніж приємним доповненням.
  • Що стосується м’яти, потрібно брати тільки самі ароматні сорти перцевої. У її листі містяться ефірні масла, які при розтиранні додають необхідний смак і запах. Стеблових частина класти не потрібно, інакше напій буде гірчити. До речі, траву необхідно саме розминати, протягом 20 – 30 секунд, а не дробити. Адже дуже дрібні частинки будуть потрапляти в рот або забиватися в трубочку.
  • Содову можна замінити простий газованою водою. Але ось з солодкими напоями на кшталт «Швепс» або «Спрайту» краще не експериментувати. Адже коктейль повинен бути освіжаючим і злегка кислуватим, а ці сорти газованої води містять занадто багато цукру. Останній, до речі, можна використовувати будь-якого кольору.
  • Наступний пункт – цитрусові. Тут важливо зробити зауваження: лайм – це не лимон, він має трохи інший смак, тому заміняти його теж не варто.
  • І останній важливий нюанс – лід. Він повинен бути саме у вигляді крихти, не кубиками і не снігом. Ідеальний варіант – скористатися айскрешером. Якщо такого немає, то для одержання потрібної форми, досить взяти великий шматок льоду, загорніть його в рушник або цупкий папір і розбити за допомогою молотка, пляшки або качалки.

Розмелювати в блендері не має сенсу, тому що на виході вийде мокра каша, яка абсолютно не підходить для коктейлю. І, звичайно, якщо лід домашній, то при заморожуванні води варто уникати присутності сильно пахнуть продуктів в морозильній камері, оскільки він поглинає всі сторонні запахи.

Дивіться також:  Кава арабіка: в зернах, мелена, розчинна, сублімована – яку вибрати? 4 рецепта приготування

Приготування безалкогольного коктейлю

Безалкогольний Мохіто змішується за тією ж схемою, що і алкогольний, за винятком рома.

Знадобляться всього 5 інгредієнтів:

  • м’ята;
  • сік лайма;
  • цукор;
  • газована вода;
  • лід.

На дно склянки покласти 4 – 5 листків зелені (за бажанням її можна замінити шавлією або базиліком), всипати 2 ч. л. цукру і додати близько 30 – 40 мл соку лайма. Потовкти інгредієнти, щоб отримати класичний ментоловий аромат. Після цього засипати склянку доверху колотим льодом і залити газованою водою. Подавати відразу після приготування, прикрасивши склянку часточкою лайма.

Полуничний Мохіто в домашніх умовах

Компоненти:

  • газована вода – 150 мл;
  • листя м’яти – 6 – 7 шт.;
  • солодка полуниця – 4 – 5 шт.;
  • ром – 40 мл;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сік половинки лайма.

Приготування:

  • М’яту трохи потовкти разом з цукром і соком.
  • Полуницю очистити від хвостиків, порізати тонкими скибочками і викласти на дно.
  • Акуратно засипати лід.
  • Вилити ром, перемішати, налити содову і знову ніжно розмішати.
  • Готовий напій подавати з шматочком полуниці на келиху і гілочкою м’яти. Якщо коктейль здасться кислуватим, можна додати трохи полуничного лікеру або полуничного пюре з цукром.

Рецепт приготування з апельсинами

Інгредієнти на 2 порції:

  • апельсин – 1 шт.;
  • ром – 100 мл;
  • м’ята – великий пучок;
  • цукор – 3 – 4 ч. л.;
  • лайм – 1 шт.;
  • содова – 300 мл;
  • лід.

Приготування:

  • Апельсин і лайм порізати на кілька часточок. Частина опустити в склянки, а пару залишити на прикрасу.
  • Додати цукор, покласти м’яту і розім’яти, поки не виділиться достатню кількість соку.
  • Перемістити все в шейкері, всипати лід, залити алкоголь і содову.
  • Змішати компоненти протягом 10 с.
  • Перелити в склянки і зверху додати часточки цитрусових.

Як зробити напій з малиною

Для коктейлю потрібно взяти:

  • газована вода – 150 мл;
  • малиновий лікер – 50 мл;
  • цукровий сироп (змішати цукор з водою в пропорції 1:1) – 25 мл;
  • сік лайма – 15 – 20 мл;
  • ром – 40 – 50 мл;
  • лід.
Дивіться також:  Чай Тегуаньинь (Ті Гуаньінь): властивості, як правильно заварювати

Як зробити Мохіто з малиною:

  • М’яту змішати з солодким сиропом і трохи розім’яти.
  • Заповнити склянку льодом.
  • Влити спочатку сік лайма, потім по черзі лікер, ром і газовану воду. Перемішати всі інгредієнти.
  • За бажанням зверху можна додати свіжі ягоди малини.

Тропічний Мохіто з ананасом

Інгредієнти:

  • ананас (свіжий або консервований) – 50 р;
  • ананасовий сік – 40 мл;
  • ром – 80 мл;
  • лікер «Тріпл Сек» – 40 мл;
  • лайм – 1 шт.;
  • м’ятні листя – 8 шт.;
  • колотий лід.

Приготування:

  • Лайм нарізати коліщатками.
  • Шматочки ананаса, цукор і м’яту злегка розім’яти в склянці.
  • Всі компоненти перемістити в шейкер і пару раз активно струсити.
  • Готовий напій перелити в стакан. За бажанням додати ще льоду.

Як красиво подати коктейль Мохіто

Найпростіше прикраса – це додаткові аксесуари до напою. Для цих цілей підійдуть трубочки різних кольорів, розмірів або форми, парасольки, шпажки з нанизаними фруктами і ягодами. Не варто забувати і про незвичайних підставки для склянок, які можуть стати частиною композиції.

Прикрасити сам келих можна з допомогою їстівних елементів:

  • пучок з листя м’яти;
  • часточки лайма, лимона, апельсина;
  • коктейльна вишня;
  • цілі чи порізані ягоди полуниці, малини, ожини;
  • зрізана серпантином шкірка лимона (апельсина);
  • неочищені шматочки тропічних фруктів, наприклад, ананаса з частиною хвостика і шкірки.

Дуже ефектно в коктейлях виглядає цукровий обідок. Для цього краю склянки необхідно змочити водою. Після цього келих перевертають і ставлять на дошку з розсипаним цукровим піском і трохи прокручують. До речі, замість простої води можна використовувати апельсиновий або полуничний сік. Тоді контур буде кольоровим.

А щоб додати колориту самому коктейлю, потрібно скористатися маленькою хитрістю. Для додання більш насиченого зеленого відтінку допустимо додати трохи сиропу «Зелена м’ята». Якщо ж хочеться поекспериментувати з палітрою і отримати яскравий червоний або синій кольори, то підійдуть сиропи «Гренадін» і «Блю Кюрасао».