Коктейль Олд Фешн (Олд-фешен, Old fashioned): класичний рецепт – 3 варіації

Біля витоків зародження та розповсюдження алкогольних напоїв варто коктейль «Олд Фешн». Це безсмертна класика, яка володіє вишуканим і витонченим смаком. Рослинні компоненти, які входять до складу старомодного коктейлю, допомагають розслабитися після важких робочих буднів і просто скрасити п’ятничний вечір.

Історична довідка

Багата історія виникнення відомого напою почалася ще в кінці 19 століття. Тому коктейль Олд Фешн вважається одним з найперших алкогольних напоїв, рецептура якого жодного разу не змінювалася. Технологія виготовлення коктейлю і перші згадки родом з Америки, міста Луїсвілль. У той час питний заклад «Pendennis Club» мало велику популярність. Молодий бармен, який працював в цьому місці, і став творцем старомодного напою.

Його постійний відвідувач був великим виробником бурбона і попросив бармена виготовити для нього унікальний коктейль з використанням алкоголю. Джеймс Паппер, як звали частого гостя, високо оцінив приготований напій і навіть попросив рецепт. Після рецептура незвичайного для того часу коктейлю була передана бармену, який працював в готелі Нью-Йорка. Варто тільки підібрати правильне поєднання компонентів і потрібні пропорції – і тепер цей напій відомий всьому світу.

Класичний рецепт коктейлю «Олд-Фешн»

Незважаючи на те, що загальноприйнято виготовляти коктейль Олд-фешен з додаванням бурбона, класичний рецепт іноді коригують. Так, Міжнародна Асоціація Барменів, допускає застосування житнього віскі на заміну класичного алкоголю. Однак подача вінтажного напою нітрохи не змінилася – для цих цілей використовують тільки склянку олд-фешн, або рокс. Товсте дно дозволить коктейлю тримати низьку температуру.

Інгредієнти:

  • 40 мілілітрів бурбона або житнього віскі;
  • 1 мілілітр бітера Ангостура (гірка настоянка на основі трав);
  • цукровий кубик;
  • 10 мілілітрів фільтрованої води;
  • кілька кубиків льоду.

Як приготувати:

  • Підготувати необхідний перелік посуду: велика склянка з товстим дном, коктейльна ложка, невеликий ножик для нарізки апельсинової цедри.
  • Потім потрібно помістити склянку в морозилку на 10 хвилин, щоб повністю його охолодити.
  • Після закінчення часу закинути в холодну ємність цукровий кубик, влити вказану кількість бітера. На цьому етапі украй важливо не переборщити з трав’яний настоянкою, тоді напій набуде гіркуватий присмак.
  • Змішати цукор і бітер за допомогою спеціальної тонкої ложечки.
  • Після в склянку додається точну кількість бурбона або віскі, закидають кубики льоду і все перемішують.
  • Якщо знадобиться усунути міцність напою, можна влити більше мінеральної води.
  • Потім всі компоненти знову ретельно змішуються. За бажанням можна додати цедру апельсина або одну вишню.
Дивіться також:  Марокканський чай: склад, 5 рецептів приготування

Коктейль Old fashioned подається з трубочкою і льодом.

З кленовим сиропом

Звичний і давно всім відомий спосіб виготовлення коктейлю Олд-Фешн іноді можна урізноманітнити унікальними добавками. Консерватори сприймають стандартну рецептуру, проте експерименти з цим напоєм виходять нітрохи не гірше класики.

Склад коктейлю:

  • 50 мілілітрів бурбона або віскі;
  • 15 мілілітрів кленового сиропу;
  • за смаком лікер;
  • кілька кубиків льоду;
  • лимонна часточка.

Як приготувати:

  • Для приготування напою з кленовим сиропом необхідно озброїтися шейкером.
  • У спеціальній посуді потрібно добре змішати вказану кількість бурбона або віскі, кленовий сироп і лікер.
  • Перелити вміст у склянки з товстим дном.
  • Закинути в склянки кубики льоду і лимонну часточку.
  • Можна подавати.

Готуємо з лимонною газованою водою

Існують також і інші незвичайні варіації приготування старовинного напою. «Старомодна цукерочка» — так іноді називають алкогольний коктейль, з додаванням лимонної газованої води, в якості якої використовується Спрайт.

Інгредієнти:

  • 30 мілілітрів бурбона або віскі;
  • 2 мілілітра бітера Ангостура;
  • 2 кубики цукру;
  • 20 мілілітрів Спрайту;
  • кубики льоду.

Як приготувати:

  • Озброїтися необхідною кількістю спеціального посуду. Ємність для подачі напою залишити в морозильній камері на 5-10 хвилин для охолодження.
  • У шейкері ретельно змішати вказану кількість бурбона або житнього віскі, бітер і лимонну газовану воду.
  • У склянку з товстим дном покласти кубики льоду і влити змішані компоненти.
  • Виходячи зі смакових уподобань, можна прикрасити лимонною часточкою, додати цедру апельсина.

Подавати вишуканий напій тільки в охолодженому вигляді. Можна додати трубочку або вживати зі склянки.

«Old fashioned» з кислим цитрусовим соком

Цей варіант класичного рецепту ідеально підходить для людей, які тільки знайомляться з коктейльними напоями. Відомим всім Олд-фешн з додаванням цитрусових ноток добре вживати в кінці робочого тижня за улюбленими заняттями. У цьому рецепті поєднується також пряна гіркоту трав’яних настоянок.

Дивіться також:  Чай Тегуаньинь (Ті Гуаньінь): властивості, як правильно заварювати

Інгредієнти:

  • 40 мілілітрів бурбона або житнього віскі;
  • десертна ложка цукру мусковадо;
  • 2 мілілітра гіркоти ангостура;
  • 1 мілілітр гіркоти эфродайт;
  • кубики льоду;
  • 10 мілілітрів лимонного соку.

Як приготувати:

  • Охолодити келих перед подачею.
  • Висипати на дно склянки десертну порцію цукру.
  • Додати пару крапель гіркоти ангостура, а потім краплю іншою ароматичною гіркоти.
  • Влити бурбон або віскі.
  • За допомогою преса для цитрусових лимонний сік віджати і додати в склянку. Перемішати спеціальною ложкою.
  • Закинути кубики льоду.

Подавати можна в чистому вигляді або попередньо прикрасивши лимонної часточкою.