Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

«Чорний росіянин» – коктейль, який, на думку фахівців, належить до категорії солодко-гіркі напоїв. Він гранично простий в приготуванні і має багато всіляких різновидів. Завдяки своєму оригінальному смаку і незвичайної історії створення цей напій протягом довгого часу користується цілком заслуженою популярністю.

Коктейль Чорний російська – історія напою

Свою назву коктейль «Чорний росіянин» отримав не випадково. Історія цього напою почалася майже шістдесят років тому. Сталося це в Бельгії в середині минулого століття. В одному з готелів Брюсселя з офіційним візитом перебував Перл Місця. У той час він був послом США в державі Люксембург. На честь високого гостя бармен столичного готелю «Метрополь» Гюстав Топ приготував на перший погляд простий, але досить оригінальний напій. Він всього лише змішав в певних пропорціях горілку з кавовим лікером. Таке поєднання довелося по душі послу, і дуже скоро напій увійшов в коктейльну карту закладу.

Його незвичайна назва пояснити зовсім не складно.

Слово «чорний» тут пояснюється темним кольором лікеру, а «російський» – це пряма асоціація з горілкою.

Крім того, в ті далекі роки між Росією і Америкою були досить напружені відносини. Це теж по-своєму пояснює, чому «українська» раптом виявився «чорним». Так, завдяки креативності звичайного бармена з’явився новий вид змішаних напоїв, приготованих з використанням кави.

Основні складові коктейлю, фортеця

Незважаючи на свій оригінальний смак, склад коктейлю «Чорний росіянин» гранично простий. У нього входять два основних компоненти: горілка і лікер. Згідно з рецептурою, зазначеної у збірнику Міжнародної Асоціації Барменів, продукти беруться в співвідношенні 5:2. Тобто, для приготування напою треба взяти 5 частин звичайної горілки і лише 2 частини кавового лікеру. Традиційно для такого коктейлю використовується знаменитий мексиканський лікер «Калуа», який готується, як відомо, на основі рому.

Дивіться також:  Кава Лювак – що це таке? Як правильно готувати в’єтнамську каву

Ніяких складних маніпуляцій з інгредієнтами проводити не потрібно. Що ж виходить після такого змішування? Міцність горілки становить 40 відсотків. Вміст алкоголю в класичному «Калуа» знаходиться в межах від 20 до 21,5 відсотків. З’єднуючись разом, вони утворюють новий напій. У результаті виходить змішаний алкогольний продукт міцністю приблизно 35 відсотків. Для коктейлю це не мало. Тим не менш, напій користується великою популярністю і готується практично в кожному, поважаючому свій статус барі.

Нюанси приготування, як правильно змішати компоненти

«Чорний росіянин» – коктейль, приготування якого займає зовсім небагато часу.

Для роботи знадобляться наступна посуд і пристосування:

  • келих «олд-фешен» або «рокс»;
  • гейзер;
  • коктейльна ложка.

Інгредієнти коктейлю Black Russian:

  • 50 мілілітрів високосортної якісної горілки;
  • 20 мл кавового лікеру (бажано «Калуа»);
  • 100 грам (2 великих кубика) льоду.

Маючи в наявності все необхідне, можна приступати до роботи.

Для приготування коктейлю треба:

  • Охолодити келих. Для цього його можна обдати водою з-під крана або деякий час потримати в холодильнику.
  • Наповнити келих льодом.
  • Відмірявши джиггером потрібну кількість залити лікер.
  • Зверху вилити горілку.
  • Змішати все ложкою.

Тепер готовий коктейль можна подавати гостям.

Три нюанси в самому процесі приготування цього напою часом викликають суперечки між фахівцями.

  • По-перше, обов’язково дотримуватися загальноприйнятого співвідношення компонентів? Тут суворих рамок бути не повинно. Багато бармени стверджують, що, на думку клієнтів, коктейль виходить смачнішим, якщо брати вихідні продукти у співвідношенні 2:1.
  • По-друге, потрібно змішати інгредієнти в келиху? Деякі вважають, що в цьому немає необхідності. Але по технології це треба для одержання певної консистенції і смаку продукту.
  • В-третіх, який з компонентів слід наливати в келих першим? Тут особливої різниці немає. Адже продукти все одно потім перемішуються. А, якщо треба приготувати велику кількість напою, для роботи можна використовувати навіть шейкер.
Дивіться також:  Масала чай – 8 рецептів заварювання, користь і шкода для організму

Як правильно пити коктейль Чорний росіянин

Враховуючи той факт, що «Чорний росіянин» це все-таки алкогольний коктейль, бажано вживати його в невеликих кількостях. Крім того, для таких напоїв існують певні правила пиття.

  • Для початку варто зауважити, що цей коктейль відноситься до дижестивам. Тобто, вживати його треба після основного прийому їжі. З келихом такого продукту за столом можна вести приємну бесіду. Крім того, він м’яко очищає смакові рецептори і вже через кілька хвилин у роті немає навіть найменшого присмаку від раніше з’їденої їжі.
  • «Чорний росіянин» прийнято пити через трубочку. Але це зовсім не обов’язково. Деяким подобається вживати цей коктейль невеликими ковтками, торкаючись губами до прохолодного келиху. В такому питанні кожен може дотримуватися власної думки.

Класичний коктейль Чорний росіянин

В домашніх умовах дуже легко приготувати напій під назвою «Чорний росіянин». Коктейль з горілки і ароматного кавового лікеру буде однаково гарний як для офіційного прийому, так і для веселої молодіжної вечірки.

Класичний варіант передбачає використання основних інгредієнтів у співвідношенні 5:2. У збірнику IBA другого видання чітко зазначено: 5/7 частин горілки і 2/7 частини лікеру.

Відміряну кількість продуктів виливається по черзі в келих, наповнений льодом, і перемішується. На практиці зустрічаються і інші варіації. Щоб зменшити міцність напою і зберегти при цьому його оригінальний смак, компоненти іноді беруть в пропорції 2:1. Відомі й інші можливості знизити відсоток вмісту алкоголю. Наприклад, існує аналог знаменитого коктейлю під назвою «Брудний Чорний росіянин». Для його приготування келих з вже готовим напоєм наповнюють доверху колою. В результаті продукт виходить менш міцний, але дія його на організм людини триває набагато довше.

Як красиво подати коктейль

Як і будь-який інший напій, «Чорний росіянин» – коктейль, який потрібно вміти не тільки готувати, але і правильно подати. Для справжнього гурмана і знавця це важливо.

Дивіться також:  Кисіль – 12 рецептів приготування

  • По-перше, варто звернути увагу на посуд. Для приготування такого коктейлю необхідно використовувати склянку «олд-фешен» або, як його ще називають, «старомодний келих». В такі зазвичай наливають віскі.
  • У келих з готовим напоєм обов’язково потрібно поставити одну або дві коктейльні трубочки. Через них продукт можна вживати невеликими порціями.
  • Для прикраси на край склянки можна закріпити кружечок лимона або лайма, злегка надрізав його з одного боку.

Існують десятки складних коктейлів, що приготувати на власній кухні досить важко. Але «Чорний росіянин» не з їх числа. Він простий, міцний, лаконічний. І чудовий для завершення важкого робочого тижня.