Коли солити капусту в домашніх умовах — 8 смачних рецептів

Для багатьох кулінарів соління і квашення капусти — одне і теж. Процес приготування справді схожий, але для засолювання використовують більшу кількість солі і потрібно менше часу для отримання готового продукту. А зберігається така капусточка набагато довше, ніж квашена. У багатьох постає питання про те, коли солити капусту. Найкраще це робити в середині осені, використовуючи міцні, тугі качани.

Як правильно солити класичну капусту на зиму?

Хороша закуска виходить ніжно-кислою, приємно хрумтить.

Зрізати качани для засолювання краще після перших заморозків. Це допоможе капусті стати соковитою і більш смачною.

Інгредієнти:

  • сіль – 2 ст. ложки з гіркою;
  • капуста – 2 качана;
  • кріп – 1 ст. ложка сухих зерен;
  • морква – 3 шт.

Приготування:

  • Для приготування потрібно підготувати глибоку посуд (в ідеалі – таз). Нашаткувати капусту і відправити в ємність, яку обрали.
  • Засипати сіллю і розім’яти.
  • Натерти морквину. Можна скористатися терткою для корейської моркви або звичайна, з великими отворами. Надіслати до капусти.
  • Засипати укропными насінням. Розмішати. Утрамбовувати дуже щільно і поставити зверху гніт.
  • Зберігати в холодному місці. Можна виставити на балкон, а ось холодильник не підійде.
  • Пару раз в добу протикати заготівлю довгим ножем по краях. Ця процедура необхідна, щоб що утворюється газ знаходив вихід. Якщо його не випустити, то капуста вийде з присмаком гіркоти.
  • Через три дні блюдо буде готово. Його вже можна зберігати в холодильнику, попередньо розклавши в меншу тару.

Загрузка...

Засолювання капусти холодним способом

Можна солити капусту швидко і смачно в банку. Щоб страву вийшло хрустким, треба дотримуватися простих рекомендацій, які ви довідаєтеся в нашому рецепті.

Інгредієнти:

  • сіль – 100 р;
  • капуста – 1000 г білокачанної;
  • оцет – 50 мл (9%);
  • морква – 1 шт.;
  • вода – 300 мл;
  • часник – 3 зубки;
  • чорний перець – 5 горошин;
  • олія – 50 мл рослинного;
  • цукор – 50 р.
Спробуйте також:  Капуста пелюстка з буряком - 6 рецептів швидкого приготування на зиму

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Моркву подрібнити, використовуючи крупну тертку. Нарізати часникові зубки.
  • У засипати цукор сіль. Залити олією, додати оцет і перемішати.
  • Закип’ятити воду. Додати в суміш і перемішати. Всі кристали повинні розчинитися.
  • Охолодити. Додати часникові зубки в розсіл, засипати перець і перемішати.
  • Капусту з’єднати з морквою. Перемішати і гарненько віджати руками. Потрібно, щоб виділилося побільше соку.
  • Викласти в банку. Залити розсолом і накрити кришкою. Потримати дві години і ще раз перемішати. До повної готовності витримати сім годин.

Рецепт приготування з буряком на зиму

Всі звикли робити засолку з додаванням моркви, але не менш смачний варіант приготування — капуста з буряком. Молоді качани зеленого забарвлення не підходять. Використовуйте тільки пізній сорт з тугими великими голівками.

Інгредієнти:

  • сіль – 120 г;
  • капуста – 4000 г білокачанної;
  • вода – 2100 мл;
  • цукор – 0,5 гуртки;
  • буряк – 550 г;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • часник – 5 зубків;
  • лавр – 5 аркушів;
  • хрін – 2 кореня;
  • перець – 7 горошин.

Приготування:

  • Капусту порубати (потрібні великі шматки). Буряк потрібно дрібними кубиками.
  • Закип’ятити воду і остудити. Помістити лаврушку, засипати горошинки перцю з сіллю і цукровим піском. Помістити гвоздику і перемішати.
  • Часникові зубки натерти. Відправити в рідину.
  • Хрін порубати, з’єднати з розсолом. Перемішати.
  • З’єднати капусту з буряком, залити рідиною і поставити під гніт.

Зберігати кілька днів у прохолодному місці, куди не потрапляє світло. Потім перекласти в скляну тару, закрити кришкою і зберігати в холодильнику.

Як капусту посолити у бочці?

У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як правильно солити капусту, використовуючи в якості тари бочку.

Інгредієнти:

  • журавлина – 210 г;
  • білокачанна капуста – 10 кг;
  • сіль – 250 г;
  • морквина – 370 р.

Приготування:

  • Промити бочку, обдати окропом. Щоб збереглися смакові якості продукту, на дно підсипати трохи борошна і застелити капустяним листом.
  • Нашаткувати качани. Зробити це за тонше. За формою потрібна соломка.
  • Натерти на тертці для корейських закусок моркву. Можна і дуже тонко нарізати, щоб вийшла соломка.
  • Змішати овочі. Засипати сіллю.
  • Помістити в бочку і сильно утрамбувати — повинно виділитися багато соку.
  • Закинути журавлину. Перемішати.
  • Бочку до країв не наповнювати. Повинно залишитися простір для виділення розсолу. Верх закрити листками капусти і вкрити полотняної тканиною.
Спробуйте також:  Салат Мімоза - 8 рецептів: класичний з консервою з сайри, горбуші, сардини

Зрідка заготовку слід протикати гострим прутом або довгим ножем — це допоможе газу вийти. Якщо залишити його всередині, то заготівля вийде гіркого і м’якою.

Засолювання у відрі

Для приготування потрібно відро з пластику. Рецепт розрахований на 10-літрове. Це зручний і практичний варіант заготовки на зиму, для якої найкраще підходить білокачанна капуста.

Інгредієнти:

  • хрін – 1 корінь;
  • капуста – 8 кг;
  • сіль – 8 ст. ложок великої;
  • морква – 4 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Кочережки не використовувати. Натерти морквину.
  • Помістити овочі в миску і перемішати.
  • Нарізати хрін, засипати сіллю і знову перемішати. З силою натискати руками на овочі, щоб капуста дала побільше соку.
  • Надіслати всю масу в відро, поверх якого слід поставити гніт.
  • Залишити закуску бродити. Зрідка протикати довгим ножем, випускаючи газ.

Витримати тиждень. Потім можна перекласти овочі в менші ємності і зберігати в холодильнику.

Як засолити капусту, щоб вона була хрусткою?

Всі мріють про хрусткою овочевої закуски, але не у усіх виходить досягти ідеального результату. Якщо ви регулярно зустрічаєтеся з труднощами, то ця варіація – знахідка.

Інгредієнти:

  • капуста – 2200 м;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль – 2 ст. ложки крупної;
  • лавр – 4 аркуша;
  • вода – 1,5 л;
  • чорний перець – 3 горошини.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Засипати цукровий пісок, потім сіль, перемішати, повністю розчинивши інгредієнти.
  • Нашаткувати качани. Морквину перетерти крупно. З’єднати овочі. Додати лавр і перець. Перемішати.
  • Помістити заготовку в банку і обов’язково утрамбувати. Залити розсолом — він повинен повністю покрити продукти.
  • Накрити марлею, яку попередньо скласти в декілька шарів.

Залишити закуску в теплі на три дні. Раз в день протикати довгим ножем.

Спробуйте також:  Салат з волоськими горіхами - 10 рецептів дуже смачних салатів

У каструлі на зиму

Дуже зручно робити заготівлю в каструлі. Не треба придумувати, де взяти тару і як її зберігати.

Інгредієнти:

  • лавр – 3 аркуша;
  • капуста – 3000 м;
  • перець – 5 горошин чорного;
  • сіль – 75 г;
  • морква – 3 шт.

Приготування:

  • Видалити верхній шар листя і всі пошкоджені.
  • Нашаткувати качани (качан не використовувати), присипати сіллю і віджати. Овоч має пустити сік.
  • Моркву натерти. Надіслати до капусти і знову перемішати.
  • Додати лавр, закинути горошини перцю.
  • Розмістити овочеву заготовку в каструлі і обов’язково утрамбувати. Поставити гніт.
  • Витримати в кімнаті троє діб, зрідка протикаючи довгим ножем.

Зберігати хрустку закуску можна в цій же ємності або перекласти її для зручності в банки.

Гарячим способом

Цей варіант є самим швидким. Страва вийде смачним і хрустким.

Інгредієнти:

  • качан – 3 кг;
  • оцет – 4 ст. ложки;
  • морква – 3 шт.;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • часник – 8 зубчиків;
  • вода – 1500 мл;
  • насіння кропу – 1 ст. ложка;
  • цукор – 1 склянка;
  • перець запашний – 1 ч. ложка.

Приготування:

  • Нашаткувати качан. Моркву подрібнити за допомогою великої терки. Дрібно порізати часникові зубки.
  • Змішати овочі. Присипати пряними насінням, додати перець і перемішати.
  • Утрамбувати овочеву нарізку в банки, які заздалегідь були простерилізовані.
  • Залити сіль водою. Присипати цукровим піском. Закип’ятити.
  • Залити оцет і одразу ж перелити в банки.

Таку заготовку можна відразу закатати і зберігати без холодильника.