Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром – 7 рецептів

Рано чи пізно картопляне пюре, макаронні вироби та інші звичні гарніри набридають. Якщо хочеться побалувати домашніх чимось новеньким, варто звернути увагу на страви з капусти різних сортів. Наприклад, дуже смачною виходить кольорова капуста, запечена в духовці з сиром.

Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром — базовий рецепт

Інгредієнти: 550-650 г свіжої або замороженої цвітної капусти, 5-6 ст. ложок жирної сметани, 110 г твердого солоного сиру, 2 ст. ложки сухарній крихти, кухонна сіль, спеції.

  • У солоній воді 6-7 хвилин вариться капуста, розібрана на суцвіття. Дуже важливо не переварити овоч, щоб він не став занадто м’яким і разваливающимся.
  • Готовий продукт відкидається на друшляк, після чого в глибокій мисці промащується сметаною зі спеціями. Соус повинен розподілитися по поверхні кожного суцвіття.
  • У форму, жирно змащену вершковим маслом, викласти суміш, що вийшла. Зверху майбутня запіканка присипається тертим сиром і сухарній крихтою.
  • Готується страва в добре розігрітій духовці 10-12 хвилин при 180 градусах.

    Рецепт приготування з яйцем

    Інгредієнти: 430 г цвітної капусти, 90 г твердого солоного сиру, куряче яєчко, дрібна сіль, 120 г жирної сметани, шматочок вершкового масла, суміш перців.

  • Капуста розбирається на мініатюрні суцвіття, після чого промивається і вариться в солоній воді до готовності.
  • Сире яєчко збивається з сіллю і сумішшю перчиком. Жовток і білок повинні з’єднатися.
  • В отриману суміш додається сметана.
  • Форма промащується вершковим маслом. У неї викладається підготовлена капуста.
  • Зверху суцвіття заливаються яєчно-сметанним соусом.
  • Залишилося посипати інгредієнти тертим сиром і готувати цвітну капусту з яйцем в добре розігрітій духовці 15-17 хвилин.

    В сухарях з сиром в духовці

    Інгредієнти: 720 г капусти цвітної, яєчко, 4-5 ст. ложок сухарній крихти, 60 г твердого сиру, сіль.

    Дивіться також:  Бутерброди зі шпротами — 13 рецептів приготування на святковий стіл

  • Дрібні суцвіття овоча варяться всього 1,5 хвилини в солоній воді.
  • Капуста з’єднується з збитим підсоленим яєчком.
  • Форма змащується маслом, на нього викладається ряд підготовлених овочевих шматочків. Зверху вони рясно посипаються сухарями. При необхідності можна додати на цьому етапі небагато солі.
  • Шари повторюються.
  • Останнім у форму висипається тертий сир. Він повинен покрити всю поверхню майбутньої запіканки.
  • Блюдо відправляється в гарячу духовку на 15-17 хвилин. Подається до столу гарячим.

    Запіканка зі сметаною

    Інгредієнти: трохи менше кілограма свіжої або замороженої цвітної капусти, 150 г сметани середньої жирності, 3 великих яйця, невеликий шматочок вершкового масла, сіль, 80 г твердого сиру, прованські трави.

  • Капуста, розділена на суцвіття, вариться у солоному окропі 1,5-2 хвилини.
  • В окремому посуді з’єднуються сирі яйця, сметану і тертий сир. Ідеально підходить для такої страви подрібнений пармезан.
  • Маса за смаком присаливается і посипається прованськими травками.
  • Керамічна форма змащується шматочком масла, після чого в неї викладається підготовлена капуста і вийшла на другому кроці маса.
  • Інгредієнти добре перемішуються.
  • Готується запіканка з кольорової капусти в дуже гарячій духовці до отримання золотистої скоринки апетитною.

    У вершках з сиром

    Інгредієнти: півкіло цвітної капусти, 1 ст. ложка білого борошна, цибулинка, 2 ст. ложки вершкового масла, 1,5 ст. вершків середньої жирності, 110 г твердого сиру, часниковий зубок, сіль, півсклянки вівсяних пластівців, по щіпці мускатного горіха, солодкої паприки, орегано і чорного перчика.

  • Капуста ділиться на невеликі суцвіття, які відварюють у солоному окропі 4-5 хвилин. Дуже великі частини потрібно розрізати.
  • Готовий овоч відкидається на друшляк і позбавляється від зайвої рідини.
  • Луковичка з часником дуже дрібно ріжуться. Сир крупно треться.
  • У сковорідці на вершковому маслі спочатку смажиться лише подрібнену цибулю, а потім овоч разом з часником. Далі до продуктів відправляється борошно. Разом вони пару хвилин підсмажуються.
  • У сковорідку вливається соус. Потрібно добре перемішати інгредієнти, щоб не утворилися грудочки.
  • Маса вариться 3-4 хвилини до загустіння. Далі вона знімається з вогню і приправляється всіма зазначеними в рецепті спеціями. Потрібно і посолити соус за смаком. Останнім у нього додають тертий сир.
  • У форму для випічки викладається відварна капуста. Зверху висипаються вівсяні пластівці.
  • Складові заливаються соусом.
  • Дивіться також:  Шаньги з картоплею — 4 рецепта як у бабусі

    В розігрітій духовці блюдо запікається 15-17 хвилин.

    Доповнюємо рецепт часником

    Інгредієнти: середня головка цвітної капусти, 130 г пармезану, 4-5 часникових зубков, 3 ст. ложки оливкової олії, пучок свіжої петрушки, сіль.

  • Овоч розбирається на суцвіття, після чого добре промивається і обсушивается.
  • ¼ Від усієї кількості сиру дрібно треться. Решта подрібнюється крупно.
  • Часник пропускаємо через прес.
  • У зручній посуді з’єднується оливкова олія, сіль, тертий сир, часник, сіль. Отриманою сумішшю заливається капуста. Вся вона повинна покрити часниковим соусом.
  • Суцвіття викладаються на деко, застелений промасленим фольгою.
  • Запікається 12-15 хвилин при 200-210 градусів у духовці.
  • Готове пікантне страва посипається подрібненою зеленню.

    Кольорова капуста, запечена з брокколі

    Інгредієнти: по качану цвітної капусти і броколі, 370 г твердого сиру, повний стакан вершків середньої жирності, 1 ст. ложка прованських трав, 0,5 ст. ложки кухонної солі.

  • Обидва види капусти розбираються на суцвіття, промивається холодною водою. Далі вони варяться в одній каструлі (у солоній воді) 5-6 хвилин при слабкому нагріванні плити. Залишається відкинути овочі на друшляк і залишити на пару хвилин.
  • Вся капуста викладається у форму. Ємність не потрібно змащувати маслом.
  • Овочі присипаються сіллю і прованськими травами.
  • Зверху вливаються вершки, і розподіляється тертий сир.
  • Запіканка готується 25 хвилин при середній температурі в духовій шафі.