Компот із сушених яблук – 7 смачних і корисних рецептів

У зимовий період людина не має можливості готувати напої зі свіжих фруктів і ягід, в яких міститься чимало вітамінів і корисних мінералів. Самим простим рішенням у такій ситуації буде компот із сушених яблук. Дуже ароматний і надзвичайно смачний він буде відмінною альтернативою всіляким газованим та іншим ненатуральним прохолодних напоїв, якими заповнені всі полиці сучасних продовольчих магазинів. Щоб у цьому переконатися, потрібно спробувати повторити один з семи наведених нижче рецептів.

Класичний компот із сушених яблук

Для початку варто спробувати самий простий варіант компоту із сушених яблук. Іноді його називають «традиційним» або «класичним».

Для приготування такого напою потрібні всього чотири основних інгредієнта:

  • 2 літри питної води;
  • 350 грам сушених яблук;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 грам лимонки.

Методика приготування компоту:

  • Першим ділом сушені плоди треба перебрати і добре промити. Робити це краще під проточною водою.
  • Чисті шматочки яблук скласти в каструлю.
  • Засипати їх цукром.
  • Окремо в чайнику нагріти воду.
  • Вилити окріп в каструлю і поставити на вогонь.
  • Варити приблизно 35 хвилин. При цьому необхідно підтримувати невеликий рівень полум’я.
  • Після закінчення часу вимкнути вогонь і зняти каструлю з плити.
  • Вже в охолоджений компот додати лимонну кислоту.
  • Ще раз все перемішати і дати напою настоятися.

Після цього компот можна розливати по склянках і насолоджуватися прекрасним ароматом натурального напою.

Як зварити напій в мультиварці

У наші дні, коли у кожної господині на кухні є багато різної сучасної техніки, готувати стало набагато легше. «Розумні агрегати» беруть на себе всю основну роботу. Залишається тільки завантажити в них необхідні продукти і встановити потрібний режим. Так, зварити компот із сушених яблук можна, наприклад, в мультиварці.

Для роботи знадобиться:

  • 5 мультистаканов холодної питної води;
  • 200 грамів яблук (сушених);
  • 50 грамів цукру.

Технологія процесу:

  • Сушені плоди спочатку потрібно замочити на 8-10 хвилин в окропі, а потім добре промити їх холодною водою.
  • Перекласти плоди в чашу мультиварки.
  • Туди ж засипати відміряну кількість цукру.
  • Залити продукти холодною водою.
  • Встановити на панелі програму «гасіння», а на таймері засікти 60 секунд.
  • Як тільки сигнал сповістить про готовність напою, включити програму «Підігрів» і почекати приблизно годину. Цього буде досить, щоб він добре настоявся і ввібрав у себе всі «дорогоцінні» аромати.
Дивіться також:  Журавлинний морс — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Часу на приготування компоту у цьому випадку знадобиться більше. Зате господиня зможе витратити його на свій розсуд, не побоюючись за наслідки. Поки компот вариться, вона може займатися іншими справами.

Готуємо з журавлиною

Багато вчених стверджують, що журавлина – це одна з найкорисніших у світі ягід. Завдяки своєму унікальному хімічному складу вона здатна допомогти людині боротися з різними, навіть дуже серйозними захворюваннями. Тому деякі господині варять компот з яблук з додаванням журавлини.

Зробити це буде нескладно, маючи в наявності наступні основні компоненти:

  • 1 літр питної води;
  • 150 грам сухофруктів (яблук);
  • 35-40 грам цукру;
  • 2 столові ложки ягід журавлини (свіжих або заморожених).

У цьому випадку спосіб приготування дуже нагадує класичний варіант:

  • Окремо в каструлі закип’ятити воду.
  • Сухофрукти ретельно промити. Робити це треба не поспішаючи, щоб у плодах не залишалося бруду або сторонніх включень.
  • У киплячу воду засипати цукор. Розмішати до повного його розчинення.
  • Засипати в каструлю чисті яблука і варити їх на мінімальному вогні приблизно 15 хвилин.
  • Додати журавлину. При бажанні її можна попередньо розморозити.
  • Прикрити каструлю кришкою і варити фруктово-ягідну суміш ще 10 хвилин.
  • Вимкнути вогонь і дати компоту півгодини настоятися.

Виходить дивовижно смачний і дуже корисний напій з приємною кислинкою. Багато хто використовує його в лікувальних цілях як чудовий засіб від застуди, а також для підвищення імунітету. Крім того, такий компот відмінно втамовує спрагу.

Корисний яблучний компот з шипшиною

Не менш корисним вийде компот із сушених яблук, якщо додати в нього плоди шипшини. Завдяки такому додатком звичайний прохолодний напій перетворюється в унікальне тонізуючий засіб, який покращує стан серцево-судинної системи, підвищує опірність організму різним інфекціям і покращує загальний обмін речовин.

Дивіться також:  Кава Карт Нуар (Carte Noire) – 3 рецепта приготування

Щоб приготувати такий «супер-продукт», потрібно:

  • 1 літр холодної води;
  • по ½ склянки сушених яблук і плодів шипшини;
  • трохи цукру;
  • 20 грамів лимонного соку.

Інструкція по приготуванню:

  • Воду залити в каструлю і довести її до кипіння.
  • Додати сушені яблука і варити їх на малому вогні 10 хвилин.
  • Ретельно перебрати і добре промити плоди шипшини. Додати їх у каструлю і варити разом з яблуками 5 хвилин.
  • Засипати цукор і акуратно перемішати. Дочекатися, поки маса знову закипить, і після цього вимкнути вогонь.
  • Наполягати компот під кришкою 35-40 хвилин.
  • Приготовану суміш процідити і додати лимонний сік.

Охолоджений компот можна сміливо наливати в чашку і насолоджуватися чудовим смаком, не забуваючи при цьому про користь напою.

З сухофруктами

Компот із сушених яблук можна варити також з додаванням інших сухофруктів (груші, родзинок або чорносливу). Смак напою виходить більш насиченим і багатим. Для прикладу можна розглянути, як зварити компот з яблук і родзинок.

Є один дуже цікавий рецепт, для якого потрібно взяти:

  • 3 літри питної води;
  • ½ Склянки родзинок;
  • 2 склянки сушених яблук;
  • 200 грам цукру;
  • 1 паличку кориці.

Покрокове приготування змішаного компоту:

  • У холодній воді ретельно промити яблука і родзинки.
  • Підготовлені плоди скласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь.
  • Як тільки рідина закипить, засипати в неї цукор. Після цього потрібно зробити вогонь менше і варити 15 хвилин.
  • На закінчення додати в каструлю корицю і відразу ж зняти каструлю з плити.
  • Щоб компоненти повністю розкрили свій смак і обмінялися ароматами, напій повинен настоятися. Для цього знадобиться не менше півгодини.

Такий компот буде однаково смачним, як в гарячому, так і в холодному вигляді. Проціджувати її не обов’язково. Багатьом дуже подобається напій саме з ягодами і шматочками фруктів.

Без додавання цукру

Людям, які знаходяться на дієті або з-за проблем зі здоров’ям не можуть собі дозволити їсти солодощі, цікаво буде дізнатися, як варити компот з сухофруктів без цукру. Причому від цього напій не стає гірше.

Дивіться також:  Какао Несквік (Nesquik): склад, калорійність, як приготувати. 3 смачні рецепти

Знадобиться мінімальний набір компонентів:

  • вода (1,5 літра);
  • сушені яблука (400 грам);
  • рідкий мед (105 грам).

У цьому випадку знадобиться технологія, яку використовували ще наші бабусі:

  • Гарненько перебрати яблука. Робити це треба дуже уважно, щоб напій не потрапляли сторонні включення.
  • Сушені продукти ретельно вимити.
  • Окремо в сотейнику закип’ятити воду.
  • Яблука скласти в каструлю.
  • Залити їх окропом і варити не більше двох хвилин. Після цього потрібно вимкнути вогонь, а вміст каструлі залишити під кришкою на 4 години.
  • Яблучний відвар процідити через сито або марлю.
  • Додати мед і перемішувати, поки він повністю не розчиниться.

Приготований таким чином напій виходить не тільки смачний, але ще й надзвичайно корисний. В давнину такий узвар використовували, як засіб від багатьох хвороб. А для фігури він зовсім не небезпечний. Так, і діабетикам його можна вживати, правда, в невеликій кількості.

Готуємо для грудничка

Дітям до одного року після консультації з педіатром можна поступово починати вводити в раціон компот із сушених яблук. Причому в цьому разі також потрібно готувати без додавання цукру. Напій повинен містити всього 2 основних компоненти (воду і яблука) у співвідношенні 10:1.

Для приготування однієї порції дитячого компоту необхідно взяти:

  • 200 мл питної води;
  • 20 грам сушених яблук.

Як правильно варити такий яблучний компот:

  • Спочатку сушені плоди треба промити.
  • Потім їх слід замочити хвилин на 20 в теплій воді. Під час такої обробки поверхня шматочків яблук розпрямляється. З’являється можливість видалити з складок можливу бруд і пил.
  • Підготовлені яблука скласти в каструлю і залити їх гарячою водою. Її потрібно заздалегідь підігріти в чайнику.
  • Як тільки вміст каструлі закипить, необхідно зменшити вогонь і варити десь 20 хвилин.
  • Зняти каструлю з плити і дати компоту добре настоятися під кришкою.

Охолоджений несолодкий компот прекрасно втамовує спрагу. Вживаючи такий напій, можна не боятися нашкодити своєму малюкові.