Компот з черешні з кісточками на зиму – 8 рецептів

Черешня свіжа – це неоціненна скарбниця вітамінів, які зберігаються в ній практично повністю після консервування. З неї можна приготувати варення, повидло або джем, але швидше всього на зиму зробити компот з черешні з кісточками. Солодкий або кисленький, з додаванням інших продуктів або без, в будь-якому разі від нього не залишиться й сліду після відкриття заготовки.

Підготовка до закочування

Закатування – відповідальна процедура, що вимагає ретельної підготовки ягід і ємності. Інакше заготовлений напій може зіпсуватися.

Підготовка ягід

Закривати компот краще відразу після збирання черешень. Закочувати можна чорну, білу, червону ягоду або перемішати їх, зробивши асорті. Черешня для цього підбирається налившаяся, з насиченим смаком. Її необхідно перебрати, прибираючи зім’яті і мають ознаки гниття. Щоб узвар простояв довше, ягода повинна бути щільною, без пошкоджень і червоточин.

Видалити черв’ячків нескладно (якщо такі все ж є: потрібно залити черешню солоної рідиною (пару ложок солі) і залишити на дві години.

Потім прибрати все, що плаває на поверхні і добре помити ягоди. Якщо є впевненість, що черешня без черв’ячків, то досить залити водою на кілька годин, а потім вимити і пересипати в друшляк, щоб прибрати залишки рідини. Перед закладанням у черешень зривають плодоніжку.

Підготовка ємності

Баночки спочатку ретельно промивають содою. Для цього можна також використовувати гірчичний порошок і господарське мило. Не варто це робити засобом для посуду, так як воно погано відстає від скла і знижує якість заготовки.

Після цього їх піддають стерилізації різними способами:

  • в духовці (час залежить від обсягу ємності: літрові ставлять на 10 хвилин, дволітрові – 20, трилітрові – на півгодини);
  • над пором: літрові «парять» 10 хвилин, дволітрові – 20, трилітрові – 30;
  • в мікрохвильовці (невеликі ємності): спочатку в них наливають трохи води, щоб не лопнули, потім вмикають на найвищу потужність і стерилізують 3-4 хвилини.

Потім обробляють кришки:

  • металеві під машинку кип’ятять в каструлі кілька хвилин, потім просушують;
  • гвинтові очищають содою, заливають гарячою рідиною, потім просушують;
  • можна кришку протерти медичним спиртом: він вбиває всі мікроорганізми.

Класичний рецепт компоту із черешні на зиму

Класичний, він же самий простий рецепт компоту з черешні, включає до складу необхідних продуктів ягоду (півкілограма), окріп (трохи менше 3 л) і цукор (1,5 склянки) – у розрахунку на трилітрову банку.

Дивіться також:  Яблучний компот – 8 рецептів приготування

Приготування компоту полягає в наступному:

  • Розкласти ягоди в тару.
  • Інші інгредієнти змішати, прокип’ятити кілька хвилин.
  • Розлити в ємності доверху.
  • Стерилізувати 15 хвилин.
  • Закатати.

Якщо до моменту закочування з банки выпарилось трохи рідини, то можна долити окропу. Закочені ємності перевертають кришкою вниз, щоб ще раз знезаразити заготівлю і випробувати закупорку на міцність, а потім накривають рушником до охолодження. Якщо виявили протікання, то потрібно відкрити компот, злити рідину, прокип’ятити її знову і закатати. На наступний день можна надсилати готовий компот на зберігання в льох. До речі, ємності з гвинтовими кришками перевертати небажано, їх потрібно просто поставити і закутати.

Рецепт на зиму з лимонкою

У цьому рецепті до класичних інгредієнтів додається лимонна кислота у розрахунку 1 г на 1 л рідини.

Як зробити таку заготовку:

  • Плоди щільно укласти в банки: чим її більше, тим смачніше буде компот.
  • Інші інгредієнти змішати, прокип’ятити 2 хвилини і розлити гарячу рідину в ємності, прикрити.
  • Простерилізувати 10 хвилин.
  • Перевернути, остудити.

Смачний, трохи кисленький компот готовий!

Можна приготувати його без стерилізації. Для цього:

  • Ємність з черешнею спочатку заповнюють доверху окропом, накривають і залишають на чверть години.
  • Після закінчення часу вода виливається в каструлю, в ній розчиняють інші інгредієнти.
  • Заливають ягоди до горлечка.
  • Герметично укупоривают, перевертають і закутують до повного охолодження.

Лимонну кислоту можна насипати її поверх ягід, а потім заповнити ємність киплячою рідиною. Тільки в цьому разі після закриття потрібно буде струсити тару. За бажанням, для аромату в компот додають кілька листочків м’яти.

Компот з черешні з кісточками з лимоном


Кому не подобається солодкий черешневий напій, може доповнити заготівлю лимоном, щоб надати їй кислуватий незвичайний смак і неповторний аромат. Для компоту підбирають щільний цитрус, який ретельно очищають і обдають окропом. На трилітрову ємність потрібно 700 г черешні, половина лимона, склянка піску і окріп до наповнення ємності.

Приготування полягає в наступних діях:

  • Промиті черешні розподіляють в баночки.
  • Лимон ділять кружечками або часточками і розкладають зверху ягід.
  • Заливають зверху окропом, в якому розмішаний пісок, прикривають.
  • Стерилізують 15 хвилин.
  • Загортають кришки, загортають.
Дивіться також:  Кава по-віденськи – 7 рецептів, як приготувати і красиво подати на стіл

В заготовку можна додати кружальце апельсина. Тільки його шкірку бажано добре вичистити з содою, а потім ретельно промити, щоб виключити потрапляння бактерій у напій.

Компот з черешні з яблуками

Для цього вітамінізованого напою беруть яблука і черешню в співвідношенні 1:3, також на трилітрову ємність знадобиться склянка цукрового піску і 3 г лимонної кислоти.

Як готувати:

  • Черешню перебирають, обполіскують.
  • Чисті яблука розрізають, видаляють серцевину.
  • Розподіляють по ємностей підготовлені ягоди і фрукти.
  • Варять сироп і заливають його в баночки.
  • Ємності стерилізують півгодини.
  • Готовий компот закупорюють і загортають.

Пряний компот із черешні без цукру

Як закрити компот, якщо немає цукру? Можна заготовити на зиму пряний напій, який буде кисленьким, але дуже запашним. На 3 літри знадобиться 700 г ягід, горошинка запашного перцю, гвоздичка, третина палички кориці, щіпка ваніліну і трішки мускатного горіха.

Цей цікавий напій готувати будемо зі стерилізацією:

  • Промиті ягоди розподіляємо в ємності.
  • Засипаємо поверх спеції.
  • Заливаємо киплячою рідиною.
  • Стерилізуємо 15 хвилин, якщо рідина випаровується, доливаємо окріп.
  • Виймаємо, закручуємо кришки.
  • Перевертаємо, закутуємо до охолодження.

От і все!

Зберігати такий напій потрібно в холодному місці, так як основного консерванту в ньому немає.

Вибір спецій для заготівлі і їх кількість проводиться за бажанням, якщо щось не подобається – виключайте з рецепту. Перед вживанням можна додати ложечку меду на склянку напою: він стане не тільки смачніше, але й корисніше.

Рецепт з черешнею і полуницею

Ароматний компот-асорті вийде, якщо додати полуницю і гілочку м’яти. Для приготування до класичного набору інгредієнтів додається 100 г полуниці, лимонна кислота – третина чайної ложки і листочок м’яти (або меліси).

Покроковий рецепт приготування:

  • Ягоди перебрати, сполоснути, видалити плодоніжки (у черешні) і чашолистки (у полуниці).
  • Викласти у підготовлені ємності спочатку черешню, потім – полуницю, потім – листочок м’яти.
  • Залити окропом і залишити на 15 хвилин.
  • Вилити рідину в каструлю, додати інші інгредієнти прокип’ятити 2 хвилини.
  • Розлити в ємності, закатати, перевернути і укутати.

Охолоджені банки можна відправляти на зберігання.

Компот із черешні у власному соку

Дуже насиченим компот виходить при приготуванні його у власному соку. В цьому випадку можна заощадити на тарі. Напій перед вживанням можна змішувати з рідиною, так як він виходить концентрованим. Ягодами з нього можна прикрашати випічку, використовувати при приготуванні десерт. А знадобиться тільки черешня і окріп.

Дивіться також:  Кава з вершками: 7 рецептів смачного і ароматного напою

Як готувати:

  • Промиту черешню очистити від кісточок і щільно укласти її в підготовлену ємність. Можна шари пересипати піском.
  • Залити окропом до горловини.
  • Стерилізувати 12 хвилин.
  • Заготовки закупорити і укутати.

Особливості приготування компоту

Способів заготовок компоту запас чимало, але всі вони поділяються на 2 групи: зі стерилізацією або без неї. Хтось вважає, що зайва обробка не завадить, і стерилізують банки з налитої в них гарячою рідиною. Комусь легше другий спосіб, але менш надійний в плані збереження. Вибираємо відповідний спосіб і приступаємо до заготовок.

Зі стерилізацією

Деякі різновиди напоїв необхідно готувати стерилізацією. Для цього дно великою каструлею застеляють тканиною, на неї викладають прикриті ємності з заготовками. Потім у каструлю наливають рідину такої ж температури, що і узвар, щоб запобігти трескание скла баночки. Після всю конструкцію поміщають на вогонь і пастеризують півлітрові ємності 10 хвилин, літрові – 15, трилітрові – до півгодини. Як тільки пройде певний час, заготівлі виймають, закупорюють, перевертають і загортають.

Ще один варіант стерилізації – в духовці. Для цього розкладають ємності з заготовки на деко, який встановлюють в холодну духовку, і ставлять розігріватися до 150°С. Через чверть години вимикають духовку, заготівлі закупорюють, а після остигання прибирають в льох.

Без стерилізації

Ця процедура набагато простіше попередньої.

Вона включає в себе наступні етапи:

  • Залити окріп в ємності з ягодами на 15-20 хвилин.
  • Злити його в каструлю.
  • Додати спеції і приправи, прокип’ятити 2 хвилини.
  • Залити киплячу рідину в баночки до горловини.
  • Закупорити, укутати для дозрівання.

Якщо після закатування в ємності є бульбашки повітря, то кришечка закрита неякісно.

Краще її закрутити повторно, якщо вона була закрита тільки що. Якщо ж після закриття пройшло кілька годин, то вжити напій краще відразу, попередньо прокип’ятивши.

Зроблений компот із черешні зберігають не більше року в прохолодному місці. Це пов’язано з тим, що при більшому терміні зберігання глікозид амігдалін, який знаходиться в кістках, починає розкладатися, перетворюючись в синильну кислоту, яка отруйна.