Компот з чорносливу – 7 кращих рецептів

Домашні напої, приготовані їх сухофруктів, виходять смачними і дуже корисними. Свіжий компот із чорносливу містить багато вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я і гарного самопочуття. Приготувати його на своїй кухні зможе будь-яка господиня, а отриманий результат приємно здивує апетитним ароматом і чудовим смаком.

Підготовка посуду і продуктів для приготування напою

Чорнослив є у продажу незалежно від пори року, тому насолоджуватися фруктовим напоєм можна влітку і взимку.

  • Рекомендується варити його в невеликій кількості, оскільки тоді в компоті зберігаються практично всі корисні речовини.
  • Готувати сливовий напій потрібно в емальованому каструлі. Краще підібрати посуд з об’ємом 1,5 – 2 літри. Ще знадобиться друшляк, ніж і таз для замочування сухофруктів.
  • Смак прохолодного компоту набагато яскравішим і насиченим, тому після його приготування слід перелити в спеціальний графин або пляшку і поставити в холодильник.
  • В залежності від рецепту компот готують або тільки з чорносливу, або з додаванням інших фруктів. Напій вийде набагато смачніше, якщо в нього покласти родзинки, курагу, черешні, яблука або лимон. А додатковий аромат додадуть мед або спеціальні приправи – гвоздика, ваніль або кориця.

Перед тим як зварити компот, чорнослив необхідно підготувати.

Це можна зробити кількома способами:

  • Вимити сухофрукти теплою водою з крана. Для цього треба помістити плоди в друшляк і добре полити їх, поки не стануть чистими і більш м’якими.
  • Замочити їх у холодній воді на сорок хвилин. Цей метод набагато переважніше, оскільки сливи насичуються вологою і розбухають, що позитивно впливає на смак майбутнього компоту.

Напій з чорносливу рекомендується вживати як дорослим, так і дітям. Корисне пиття здатне втамувати спрагу, наситити вітамінами, а також нормалізувати роботу травної системи, очистити судини і поліпшити діяльність нирок.

Класичний компот із чорносливу

Нижче запропоновано самий нескладний рецепт, що дозволяє буквально за півгодини отримати чудовий напій. Слід врахувати, що сливовий компот не рекомендується пити у великих кількостях, так як фрукти, що входять до його складу, можуть подіяти як проносне.

Необхідні компоненти:

  • чорнослив – 0,35 кг;
  • цукор – 185 грам;
  • чиста вода – 1,2 л.

Готуємо:

  • Плоди необхідно перебрати, взяти найкрасивіші і великі і відрізати у них плодоніжки. Потім помістити їх у таз з водою на 30 – 35 хвилин.
  • Після замочування скласти сухофрукти в друшляк і добре промити.
  • У маленьку каструлю налити воду і довести її до кипіння. Потім засипати цукор і варити сироп близько 7 – 8 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
  • Закласти в солодку рідину чорнослив і кип’ятити її ще п’ятнадцять хвилин.
  • Зварений компот закрити кришкою і дати йому настоятися протягом години.
Дивіться також:  Кава Якобс (Jacobs): види і сорти кави, як приготувати – 3 рецепта

Напій з чорносливу перелити в глечик і добре охолодити. Подавати в красивих склянках і листочками м’яти і скибочкою свіжого лайма.

З додаванням кураги

Завдяки вдалому поєднанню сухофруктів, напій має дуже приємний смак і насичений, солодкуватий аромат. До того ж, компот з кураги і чорносливу володіє цілющими властивостями і дуже корисний для людей зі зниженим гемоглобіном.

Необхідні компоненти:

  • вода – 1,3 літра;
  • курага – 120 грам;
  • цукор білий – половина склянки;
  • чорнослив – 110 грам.

Готуємо:

  • Сухофрукти ретельно промити, кілька разів міняючи воду. Потім викласти їх у друшляк і почекати, поки стече вся волога.
  • Каструлю заповнити водою, розчинити в ній цукор, поставити на вогонь і проварити близько п’яти хвилин.
  • Після цього покласти чорнослив і готувати, поки він не стане м’яким.
  • Потім додати курагу і продовжувати варити ще 6 – 7 хвилин.
  • Вимкнути плиту і поставити напій в прохолодне місце, щоб він охолов.

Сливовий компот з додаванням кураги готовий. Він обов’язково сподобається дорослим і дітям, подарує відмінний настрій, легкість і бадьорість на цілий день.

Готуємо з лимоном

Напій з чорносливу з додаванням цитруса чудово втамовує спрагу, тому він ідеально підходить для спекотного, літнього дня.

Щоб узвар був смачніший, рекомендується додати в нього свіжі фрукти і вибрати самий соковитий і стиглий лимон.

Необхідні компоненти:

  • чорнослив – 90 грам;
  • свіжі яблука та груші – по 60 грам;
  • кориця – щіпка;
  • невеликий лимон;
  • цукор – за смаком.

Готуємо:

  • Сухофрукти покласти в теплу воду на двадцять хвилин. Потім їх помити і дати стекти зайвій волозі.
  • Груші і яблука сполоснути під краном з водою, видалити з них серцевину, кісточки і нарізати маленькими шматочками.
  • У каструлю налити 2 літри води, покласти свіжі фрукти і насипати цукор.
  • Після закипання рідини, проварити яблука з грушами десять хвилин, а потім додати чорнослив і готувати ще чверть години.
  • Тепер нарізати тонкими кружечками лимон і відправити його в каструлю разом з корицею. Продовжувати варити близько п’яти хвилин, потім загасити вогонь.
Дивіться також:  Компот з гарбуза – 8 швидких і смачних рецептів

Фруктовий компот остудити і подати у високих склянках з шматочками льоду. Чудовий напій з лимоном гармонійно доповнить смак бісквітної випічки або вершкового морозива.

Як варити компот з чорносливу і родзинок

Десертне питво, приготована за цим рецептом, виходить ніжним і приємним, з духмяним, чудовим ароматом.

Родзинки додає вишуканості і солодощі напою, тому цукор тут повинен використовуватися в мінімальній кількості.

Необхідні компоненти:

  • яблука сушені – 0,2 кг;
  • чорнослив – 0,4 кг;
  • курага – 100 грам;
  • родзинки – 90 грам;
  • два літри води.

Готуємо:

  • Всі сухофрукти промити, потім замочити їх на 10 хвилин у воді, використовуючи окремі ємності.
  • Набрати воду в каструлю, помістити в неї і чорнослив. Проварити близько восьми хвилин, потім додати сушені яблука і через п’ять хвилин засипати родзинки і курагу.
  • Готувати ще 3 – 4 хвилини, після чого спробувати на смак і покласти цукор, орієнтуючись на власні уподобання.
  • Якщо відвар вийде надто солодким, в кінці приготування можна додати ягоди журавлини або брусниці.
  • Фруктовий напій варити ще пару хвилин, потім зняти з плити і винести на холод.

Компот із сушених яблук, чорносливу і родзинок бажано процідити і перелити в скляну ємність. Солодкий напій у поєднанні з хрустким печением може стати повноцінним перекусу протягом дня.

Рецепт з інжиром

Компот з чорносливу з інжиром дуже смачний солодкий і корисний.

Відвар з цих сухофруктів зміцнює імунну систему, нормалізує обмінні процеси і заповнює брак поживних речовин.

Необхідні компоненти:

  • інжир – 65 грам;
  • сік одного лимона;
  • чорнослив – 250 грам.

Готуємо:

  • Чорнослив вимочити в холодній воді. Потім помістити його в дволітрову каструлю, наповнити її окропом, поставити на вогонь і варити півгодини.
  • Інжир, помити і відварити в окремому посуді протягом двадцяти хвилин.
  • Додати інжир до чорносливу і налити в каструлю лимонний сік.
  • Готувати відвар ще 2 – 3 хвилини, потім прибрати з плити і настоювати протягом години.
Дивіться також:  Чайний гриб – як виростити з нуля?

Рецепт не передбачає додавання цукру, так як ці види сухофруктів містять його в достатній кількості. Але якщо виникне бажання, перед вживанням можна трохи підсолодити напій.

З апельсинами

Таке питво рекомендується готувати зі свіжих слив. Крім апельсинів, компот можна додати родзинки і відповідні прянощі – це зробить його смак оригінальним і незабутнім.

Необхідні компоненти:

  • свіжі сливи (темного кольору) – 0,6 кг;
  • цукор – 80 грам;
  • вода – 3 літри;
  • гвоздика – 1 – 2 шт.;
  • невеликий апельсин;
  • родзинки – 40 грам.

Готуємо:

  • У слив відрізати плодоніжки, промити їх водою і розрізати навпіл. Потім видалити кісточки і скласти м’якоть в каструлю.
  • Апельсин, не очищаючи від шкірки, порізати кружечками і відправити до половинкам злив.
  • Фрукти засипати цукром, після чого налити воду і поставити варити.
  • Коли рідина стане гарячою, додати гвоздику і насипати родзинки.
  • Вміст каструлі закип’ятити і через дві хвилини вимкнути піч.
  • Напою дати охолонути і настоятися близько двох годин.

Компот з апельсинів, родзинок і чорносливу готовий. Вишуканий напій чудово доповнить банкетний стіл і обов’язково сподобається присутнім гостям.

Компот з чорносливу з медом

Прекрасне частування для любителів солодкого – це десертне питво, приготоване з чорносливу і меду.

Таким напоєм можна поласувати людям, що дотримують дієту, так як він не містить цукру і тому є низькокалорійним.

Необхідні компоненти:

  • чорнослив – 0,3 кг;
  • літр води;
  • мед – 110 грам;
  • жменя висушеного шипшини.

Готуємо:

  • Чорнослив замочити, потім висипати в каструлю і залити водою.
  • Варити близько двадцяти хвилин на маленькому вогні, після чого додати мед і розмішати. Фруктовий склад кип’ятити протягом п’яти хвилин.
  • Шипшина сполоснути проточною водою, потім відправити його в каструлю і готувати ще чверть години.
  • Пиття із сухофруктів остудити і дати йому постояти півгодини в прохолодному місці.

Освіжаючий напій краще вживати холодним, в поєднанні з яблучним пирогом або мармеладом. Замість шипшини, смак компоту допоможуть доповнити заморожені ягоди або шматочки екзотичних фруктів. Приємного апетиту!