Компот з гарбуза – 8 швидких і смачних рецептів

Не кожна навіть досвідчена господиня знає, що можна зварити ароматний смачний компот з гарбуза. У сезон овочів рецепти таких напоїв стають особливо популярними. Головне, постаратися вибрати для компоту соковиті і солодкі сорти корисної культури.

Простий рецепт компоту з гарбуза на зиму

Інгредієнти:

  • гарбуз – кіло;
  • вода – півлітра;
  • кориця – паличка;
  • цукор – 380 – 400 г;
  • «лимонка» – 1 мал. ложка;
  • оцет – 5 десертних ложок (6%).

Приготування:

  • Щоб приготувати компот з гарбуза на зиму, першим ділом потрібно ретельно очистити овоч від усього зайвого і порізати кубиками.
  • У каструлю налити воду, змішану з «лимонкою» і оцтом. Туди ж покласти корицю.
  • Опустити в каструлю овочеві кубики. Залишити в прохолоді на добу, попередньо накривши кришкою.
  • Через деякий час злити рідину, розчинити в ній цукор. Довести до закипання. Повернути в масу гарбуз.
  • Кип’ятити 4 хвилини при частому помішуванні.
  • Акуратно перекласти овочеві шматочки в підготовлені банки. Палички кориці не використовувати! Їх потрібно видалити. Залити все рідиною з каструлі.

Відразу закатати ємність, перевернути і укутати.

Як зварити із заморожених овочів

Смачний ароматний компот вдасться приготувати навіть із замороженої гарбуза. Головне, щоб перед цим овоч не пролежав на холоді довше 3 – 4 місяців.

Інгредієнти:

  • гарбузове шматочки (очищені) – 380 – 400 г;
  • цукор – пісок – 230 – 250 м;
  • вода – 2 л

Приготування:

  • Залити гарбуз водою і варити до розм’якшення.
  • Засипати пісок. Ласуни можуть збільшити його кількість за своїм смаком.
  • Варити масу – 5 – 6 хвилин. В процесі ретельно розмішувати цукрові крупинки, щоб вони повністю розчинилися.
  • Розлити компот разом з овочевими шматочками по банкам.

Далі – закрити кришками і прибрати на зиму або охолодити і перелити в глечик.

Дивіться також:  Йогурт в домашніх умовах – 8 рецептів приготування

З додаванням апельсинів

Інгредієнти:

  • вода – 2 л;
  • шматочки гарбуза – півкіло;
  • солодкий апельсин – 1 шт.;
  • цукор-пісок – 4 десертні ложки;
  • «лимонка» – 2 щіпки;
  • ванільний цукор – половинка чайної ложки.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Всипати в неї кристалики цукру (двох видів).
  • Відразу додати очищені шматочки гарбуза і цитрус прямо з шкіркою. Попередньо його потрібно ретельно почистити твердою щіткою.
  • Додати «лимонку».
  • Варити компот з гарбуза з апельсином 7 – 8 хвилин на середньому вогні. Дати настоятися на плиті до повного охолодження.

Охолодити напій. Розлити по келихах разом з овочевими шматочками.

Компот з гарбуза з сухофруктами

Інгредієнти:

  • гарбуз – півкіло (вже очищені шматочки);
  • сухофрукти – 130 – 150 м;
  • сушену шипшину – 30 г;
  • цукор – 4 – 6 десертних ложок (за смаком);
  • кориця – 1 паличка.

Приготування:

  • Щоб приготувати компот по такому рецепту, насамперед потрібно порізати гарбуз невеликими кубиками.
  • У каструлю влити 1 л води. Покласти цукор і шипшина.
  • Потомити масу 14 – 16 хвилин.
  • Всипати гарбуз і асорті з заздалегідь промитих сухофруктів. Наприклад, кураги і чорносливу.
  • Додати корицю. Влити ще 1-1,5 л окропу. Варити 20 хвилин.
  • Залишити компот настоюватися під кришкою до повного охолодження.

Видалити корицю. Подати в охолодженому вигляді.

Готуємо з яблуками

Інгредієнти:

  • гарбуз – 380 – 400 г;
  • яблука – 4 шт.;
  • цукор – 110 – 130 г;
  • «лимонка» – ¼ малий. ложки.

Приготування:

  • Шматочки очищеного овоча і часточки яблук без насіннєвих коробок скласти в загальну посуд.
  • Зверху висипати цукровий пісок.
  • Залити водою з «лимонкою».
  • Варити 20 – 25 хвилин. Точний час залежить від сорту овоча і його стиглості.

Далі – остудити і зняти пробу з компоту або ж закатати його на зиму.

Дивіться також:  Ассам – чорний чай: опис, склад, види чаю Ассам, який краще

З журавлиною

Інгредієнти:

  • очищені порізані гарбузове шматочки – 570 – 600 г;
  • ягоди журавлини – 120 – 140 г;
  • вода – 570 – 600 мл;
  • цукор-пісок – 80 – 90 г;
  • мед – 40 р.

Приготування:

  • Першим ділом перебрати ягоди. Видалити сміття. Можна використовувати і заморожені, але тоді їх потрібно попередньо розморозити.
  • Залити ягоди водою. Довести масу до кипіння при помірному нагріві. Розчинити у воді з журавлиною цукровий пісок.
  • Злегка остудити суміш і процідити. Зручно робити це через дрібне сито або кілька шарів марлі.
  • Очищені шматочки стиглого овоча окремо подрібнити за допомогою терки з великими поділками.
  • Залити гарбуз отриманим сиропом (ще в гарячому вигляді). Дати просочитися солодкою рідиною.
  • Коли маса повністю охолоне, додати в неї рідкий або зацукрований мед.

Смачно подавати готовий овочевий, компот із солодкими збитими вершками.

Компот з гарбуза з корицею

Є різні цікаві рецепти, що підказують, як зварити компот з гарбуза. Деякі з них включають в себе також ароматні прянощі.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 1 шт.;
  • вода – 1 л;
  • цукор – 1 ст.;
  • гвоздика – 7 шт.;
  • подрібнена кориця – половинка маленької ложки;
  • «лимонка» – половинка маленької ложки.

Приготування:

  • У закипілу рідину всипати всі сухі компоненти.
  • Варити суміш 5 – 6 хвилин на повільному вогні.
  • В результаті повинен вийти кислуватий сироп. За смаком можна збільшити кількість «лимонки».
  • Опустити в сироп гарбузове шматочки. Варити до розм’якшення овочів.
  • Охолодити напій.

Якщо потрібно збільшити його термін зберігання, варто додати в рідину оцет: 1 мал. ложку на 1 л компоту.

Напій з лимоном

Інгредієнти:

  • скибочки гарбузової м’якоті – півкіло;
  • лимони – півкіло;
  • цукор-пісок – півкіло;
  • вода – 2 л

Приготування:

  • Залити овочеві шматочки невеликою кількістю води. Варити до розм’якшення.
  • Розкласти м’якоть з простерилизованным ємкостей.
  • Зверху розподілити часточки цитруса прямо з цедрою.
  • Залити 2 л окропу.
  • Додати цукор. Варити сироп до повного розчинення кристалів.
  • Залити киплячу рідину на овоч з цитрусом.
  • Закатати банки, перевернути і укутати.
Дивіться також:  Як правильно варити каву – 11 рецептів

Через добу прибрати ємності з напоєм для зберігання в прохолоду.

Компот з гарбуза – не тільки смачний і бюджетний напій, але ще й корисний, наповнений пектином і вітамінами. Його можна пити відразу, або ж влаштовувати на зиму. Сподобається такий компот і найменшим членам сім’ї за його яскравий колір і приємний смак.