Компот з кураги – 7 правильних рецептів, як зварити смачний і корисний компот із сухофруктів

Компот з кураги — смачний натуральний напій, який можна включати в дитячий і дієтичний раціон. Куплені сухофрукти перед варінням обов’язково замочують у теплій воді на 30 хвилин, щоб вимити бруд і хімічні речовини, використовувані для обробки плодів.

Класичний компот з кураги в каструлі

Курага солодка сама по собі, тому підсолоджувати напій необов’язково. При бажанні цукор можна замінити медом.

Знадобиться:

  • 300 г кураги;
  • 2,5 л питної води;
  • 150 г цукру.

Як варити компот:

  • Воду в каструлі доводять до кипіння.
  • Закладають підготовлені сухофрукти і цукор.
  • Каструлю закривають, чекають повторного закипання і готують напій на слабкому вогні 15 хвилин.
  • Компот залишають настоюватися на 2 години. За цей час він придбає гарний бурштиновий колір і насичений смак.
  • При подачі в склянку з напоєм можна додати кілька крапель лимонного соку для приємної кислинки.

Порада: якщо в якості підсолоджувача використовується мед, його слід додавати в теплий або холодний компот, щоб не втратилися корисні властивості продукту.

Як зварити напій із сухофруктів в мультиварці

За допомогою кухонного електроприладу вдасться зварити компот ще простіше і швидше. Крім того, в напої, приготовленому в мультиварці, зберігається більше корисних елементів.

Необхідні компоненти:

  • 0,4 кг кураги;
  • 250 р цукрового піску;
  • 2 л фільтрованої води.

Рецепт покроково:

  • Вимочену і промиту під проточною водою курагу кладуть у чашу мультиварки.
  • Засипають цукор-пісок. Заливають воду.
  • Прилад закривають і запускають програму «Суп» на 1 годину. У процесі приготування слід відкривати кришку, перемішувати не треба.
  • Після завершення програми напій залишають в мультиварці ще на годину, потім кришку відкривають, щоб компот швидше охолонув, а після переливають його в глечик.

З додаванням родзинок

Компот з кураги і родзинок виходить досить солодким, тому кількість цукру необхідно зменшити.

Дивіться також:  Компот з гарбуза – 8 швидких і смачних рецептів

Потрібно:

  • по 150 р обох видів сухофруктів;
  • 3 л води;
  • 80 г цукру.

Хід приготування:

  • Курагу та ізюм замочують на півгодини в різних ємностях.
  • Підготовлені компоненти перекладають у каструлю, заливають водою і доводять до кипіння.
  • Цукор додають після закипання води.
  • Напій варять, збавивши вогонь до мінімуму, 20 хвилин.
  • Компот охолоджують до теплого стану прямо у каструлі або подають гарячим вже через 30 хвилин.

Компот з кураги і чорносливу

Варити компот краще з вечора, тоді до ранку він стане насиченим і дуже смачним. Більш корисним і ароматним виходить напій із сухофруктів з кісточками.

Необхідні інгредієнти:

  • по 150 г чорносливу і урюку;
  • 2 л води;
  • 100 г цукру;
  • 2 лимонні дольки з шкіркою.

Покроковий рецепт:

  • Промиті сухофрукти, кладуть у каструлю з холодною водою.
  • Коли компот почне вирувати, насипають цукор.
  • Вміст каструлі перемішують і додають часточки лимона.
  • Напій томити на повільному вогні близько 30 хвилин.
  • Щоб узвар став темніше і наваристее, його охолоджують в каструлі.

Готуємо з яблуками

Напій з свіжих яблук і кураги відмінно втамовує спрагу, насичує вітамінами, піднімає настрій. Для приготування можна використовувати і сушені яблука (їх треба попередньо замочувати).

Склад напою:

  • кисло-солодкі яблука — 4 шт.;
  • курага — 10 шт.;
  • цукор-пісок — 300 г;
  • питна вода — 3 л;
  • подрібнена цедра лимона — 10 р.

Порядок дій:

  • Яблука миють, нарізають разом з шкіркою середніми шматочками. Серцевину не використовують.
  • Сухофрукти замочують і промивають під проточною водою.
  • Підготовлені компоненти відправляють у каструлю і заливають водою.
  • У закипілу воду засипають цукор.
  • Напій варять 7-10 хвилин. В кінці приготування додають лимонну цедру.
  • Через 1,5 години теплий компот проціджують в глечик і розливають по склянках. Подають, прикрасивши листочками м’яти.
Дивіться також:  Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

Корисний напій з шипшиною

Компот, зварений за цим рецептом, підвищує імунітет, попереджає простудні захворювання і авітаміноз. Для приготування підійде як свіжий, так і висушений шипшина.

Список інгредієнтів:

  • 0,4 кг кураги;
  • 120 г сухого шипшини;
  • 200 г цукру;
  • 2,5 л води.

Рецепт покроково:

  • Курагу миють і заливають водою до набухання.
  • Шипшина розминають товкачиком (не розмелюють в порошок): так плоди віддадуть більше вітамінів в напій.
  • Інгредієнти кладуть в ємність з киплячою водою.
  • Додають цукор.
  • Через 12 хвилин компот знімають з плити і залишають для настоювання на 2 години.
  • Перед вживанням проціджують через дрібне сито.

Порада: Напій з шипшини і кураги необов’язково варити. Компоненти можна помістити в термос, залити водою 90°С і залишити на 6 годин.

З фініків і кураги

Фініки багаті натуральної фруктозою, тому додатково підсолоджувати напій не треба.

Компот, приготований за цим рецептом, швидко втамовує спрагу, дає потужний заряд бадьорості, допомагає відновити сили, насичує вітамінами і мінералами.

Потрібно:

  • по 100 г кожного виду сухофруктів;
  • 3 л очищеної води;
  • 1 г порошку кориці.

Покроковий рецепт:

  • Сухофрукти замочують у різних мисках. У фініків видаляють кісточки.
  • Курагу і фініки нарізають великими шматочками.
  • У киплячу воду опускають підготовлені компоненти.
  • Через 8 хвилин кипіння на слабкому вогні в каструлю додають корицю. Все перемішують.
  • Компот варять ще 2 хвилин, потім прибирають з плити.
  • Напою дають охолонути при кімнатній температурі в тій же ємності.

Компот із сухофруктів можна подавати, попередньо процідивши або залишивши в напої шматочки інгредієнтів. Ще варіант: напій пропустити через сито, а фрукти перетерти в пюре. Вийде корисна тонізуюча рідина, яку можна вживати на полуденок або замість перекусу, збагачуючи організм поживними елементами.

Дивіться також:  Молочний коктейль з морозивом – 9 рецептів, як зробити молочний коктейль в домашніх умовах

Готовий компот необхідно випити протягом доби після приготування. Допустимо зберігати напій в герметично закритій скляній ємності в холодильнику до 72 годин.