Кордон блю – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Чудовий варіант приготування м’яса – кордон блю. Страва підходить для будь-якого приводу. Гарячі «кишеньки» з апетитною скоринкою доставлять задоволення всім без винятку.

Що таке Кордон блю

Шніцель в паніровці з сухарів з начинкою з сиру і шинки в традиційному варіанті готують з телятини, яку часто замінюють ніжним курячим м’ясом або молодий індичкою.

Готують кордон трьома способами:

  • Для приготування використовують два найтонших шніцеля, між якими кладуть начинку.
  • У товстому шницеле прорізають кишеньку, який начиняють шинкою і сиром.
  • В відбиті м’ясні шматки загортають начинку, формуючи рулетики.

Класичний рецепт з телятини

М’якоть ніжна теляча з легким солонуватим присмаком шинки.

Інгредієнти:

  • морська сіль;
  • теляча вирізка – 140 г;
  • топлене масло;
  • сир – 1 пласт;
  • молоко;
  • чорний перець;
  • шинка – 1 пласт;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сухарі (панірувальні).

Приготування:

  • Відбити телячий шматок. Посипати перцем. Поперчити. Обернути шинкою сир. Помістити на відбивну і загорнути. Випустити повітря.
  • В яйце, влити молоко. Перемішати.
  • Помістити в борошно заготовку. Вмочити в молочну суміш. Обваляти в сухарях.
  • Топлене масло викласти в сковорідку. Просмажити кордон блю з шинкою і сиром. Повинна утворитися на поверхні хрумка скоринка.

Якщо є час, то заздалегідь можна полити м’ясо лимонним соком і потримати 2 години. Завдяки такій підготовці страва вийде набагато ніжніше.

Рулетики з шинкою і сиром

Бюджетний варіант, в якому використовуються прості продукти. Пропонуємо надати страві вишукані нотки, підрум’янивши скибочки шинки в сковороді.

Інгредієнти:

  • перець;
  • філе куряче – 500 г;
  • шинка – 230 г;
  • сухарі (панірувальні)– 65 г;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • вершкове масло – 45 г;
  • зелень;
  • сир – 160 г;
  • борошно – 70 г;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • Порізати пластами курку. Відбити. Посипати перцем. Присолити. Натерти. Збити яйце.
  • Підсмажити скибочки шинки, заздалегідь розтопивши вершкове масло. Викласти на відбивні.
  • Натерти сир. Нашаткувати зелень. Змішати і присипати шинку. Згорнути заготовки рулетом.
  • Обкачати в борошні. Вмочити в яєчну масу. Обваляти в сухарях. Засмажити.
Дивіться також:  Як варити манну кашу на молоці – 7 рецептів

Страва вийде набагато ніжніше, якщо м’ясні шматки ретельно відіб’єте з кожної сторони спеціальним кулінарним молотком. Завертайте начинку дуже щільно. Повітря не повинен залишитися у заготовці. Така підготовка допоможе рулету зберегти бажану форму і не розвалитися.

З курки у вершковому соусі

Незвичайними виходять рулетики кордон блю, якщо подавати їх з соусом.

Інгредієнти:

  • 6 пластинок сиру;
  • 130 мл білого вина
  • 3 курячих філе;
  • петрушка;
  • 6 пластинок шинки;
  • базилік;
  • 110 мл оливкової олії;
  • спеції;
  • 130 г борошна;
  • перець;
  • 12 г паприки;
  • сіль;
  • 240 мл вершків.

Приготування:

  • Порізати пластами курячі шматки. Відбити. Посипати перцем. Присолити.
  • Викласти шинку, потім сир. Згорнути. Готову заготовку скріпіть дерев’яною шпажкою.
  • У борошно (3 ст. ложки) насипати паприку. Присолити. Вмочити рулетики. Смажити в олії.
  • У вершки насипати борошно. Збити. Влити вино. Додати нашатковану зелень. Посипати спеціями. Залити в сковорідку. Закрити кришку. Гасити 25 хвилин.

Щоб блюдо залишалося хрустким не поливайте ніякими соусами. Інакше поверхню втратить хрусткі властивості, і скоринка перетвориться в м’яку липку масу.

У духовці

Кордон блю з курки буде набагато корисніше, якщо приготувати в духовій печі.

Інгредієнти:

  • перець;
  • шинка – 4 скибочки;
  • масло – 35 г;
  • панірувальні сухарі – 6 м;
  • куряче філе – 4 пласта;
  • сіль;
  • борошно – 60 г;
  • сир – 4 скибочки;
  • бульйон – 50 мл;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • Відбити кожен шар курки. Присолити і обсипати перцем.
  • Помістити сирний шматок і шинку. Скрутити. Вийдуть рулетики. Помістити в борошно. Занурити в яйце, яке заздалегідь збили. Відправити в сухарі, які повинні повністю покрити поверхню.
  • Помістити у форму для запікання. Викласти порзане на шматочки масло. Влити бульйон.
  • Запікати в духовій печі 35 хвилин. Температурний режим рекомендується виставити на 200 градусів.

Котлети Кордон блю з курячого філе

Пропонуємо здивувати гостей, приготувавши на свято котлети з сюрпризом. Дивовижне за смаком швейцарське страва виходить соковитим і оригінальним.

Дивіться також:  Фарширована картопля – 8 смачних рецептів!

Інгредієнти:

  • 120 г шинки;
  • 2 курячих філе;
  • оливкова олія;
  • 2 яйця курячі;
  • 110 г сиру;
  • сухарі панірувальні.

Приготування:

  • Розрізати скибочками сирний шматок, такої ж форми знадобиться шинка. Розрізати філе. У кожній частині зробити надріз в центрі. Повинен вийти кишеньку, в який помістити підготовлені скибочки. Збити яйця.
  • Помістити в яйця заготовки, потім перекласти в панірувальні сухарі. Обваляти. Повторити процес ще раз.
  • Відправити в сковороду з маслом і смажити до рум’яного кольору скоринки.

З кабачками

Дивно ніжна начинка ідеально поєднується з цукіні. Страва виходить не тільки незвичайним, але і дуже смачним. В рецепті замість звичного отбивного м’яса, загортають начинку в скибочки кабачка.

Інгредієнти:

  • 1 яйце;
  • оливкова олія;
  • 230 г вареної ковбаси;
  • сіль;
  • молодий цукіні;
  • сухарі панірувальні;
  • борошно;
  • 220 г сиру.

Приготування:

  • Порізати ковбасу і сирний шматок. Знадобляться пластинки. Очистити цукіні. Нарізати пластинки. Товщина не повинна перевищувати 3 міліметри. Присолити. Дочекатися коли скибочки виділять сік. Покласти на паперовий рушник. Обсушити. Посипати перцем.
  • Між двома кабачковыми пластинками помістити сирну і ковбасну заготовку. Обваляти в борошні. Занурити в яйце, потім в сухарі.
  • Смажити на мінімальному полум’я в маслі під кришкою.

Спробуйте поекспериментувати з прянощами. Додаючи різні трави в процесі приготування, кожен раз можна надавати улюбленій страві нові незвичайні смакові нотки.

Як зробити з свинини

М’ясо тане в роті, ніжна начинка з сиру зачаровує і не залишає нікого байдужим. Спробуйте і ви приготувати смачну закуску для рідних.

Інгредієнти:

  • 120 г борошна;
  • топлене масло;
  • 140 г шинки;
  • чорний перець;
  • 120 г сиру;
  • 8 свинячих шніцелів;
  • сіль;
  • 2 яйця;
  • 60 г сухарів (панірувальних).

Приготування:

  • Збити яйця. Відбити м’ясні шніцелі. Гострим ножем зробити всередині надріз формуючи кишеньку. Кожну заготовку натерти перцем і сіллю.
  • Пластинками знадобиться шинка і сирний шматок. На шинку викласти сир і загорнути. Щоб сир не витікав в процесі приготування, закалывайте заготовки дерев’яною шпажкою.
  • Помістити в борошно. Потім яйця і сухарі. Відправити в сковороду з маслом. Засмажити. Готувати рекомендується на середньому вогні під кришкою.
Дивіться також:  Тісто для тарталеток – 7 дуже смачних рецептів

Незвичайний рецепт Кордон блю з фаршу

Лінива варіація знаменитого страви. Таке м’яке страва особливо подобається дітям.

Інгредієнти:

  • 160 г сиру;
  • 120 г панірувальних сухарів;
  • 1 яйце;
  • перець;
  • 110 г вершкового масла;
  • 75 г борошна;
  • 750 г фаршу;
  • сіль;
  • 230 г шинки;
  • 110 мл рослинного масла.

Приготування:

  • Натерти сирний шматок. Порубати у вигляді скибочок шинки. Приправити фарш і підсолити. Скачати кульки, в центр покласти підготовлені продукти.
  • Викласти в муку. Обкатати. Занурити в яйце. Помістити в сухарі. Обкатати.
  • Змішати в сковорідці два види масла. Помістити заготовки. Засмажити.

З грибами

Ідеальний варіант для любителів грибних страв.

Інгредієнти:

  • філе куряче – 4 шт.;
  • зелень – 25 г;
  • сіль – щіпка;
  • оливкова олія – 6 ст. ложок;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • гриби – 260 г відварені;
  • кетчуп – 2 ст. ложки;
  • шинка – 4 пластини;
  • борошно – 5 ст. ложок.

Приготування:

  • Помістити гриби і цибулю в м’ясорубку. Подрібнити.
  • Нашаткувати зелень. Змішати з грибною масою. Перемішати. Помістити на сковорідку. Влити олію і кетчуп. Засмажити. Присипати перцем. Підсолити. Перемішати. Остудити і змішати з великою ложкою борошна.
  • Відбити куряче м’ясо. Викласти порізану шинку і засмажку. Скласти краю м’яса. Скріпити зубочисткою. Вмочити в борошно, потім у яйце і сухарі. Помістити в сковороду. Прожарити. Готувати під кришкою на малому полум’ї.

Поради

Щоб блюдо вийшло соковитим, м’яким і ароматним дотримуйтесь простих порад:

М’ясні шматки вибирайте тільки свіжі, які не піддавалися заморожуванню. М’ясо повинно бути злегка рожевим і приємно пахнути. Сторонніх ароматів бути не повинно.