Коржі на кефірі – 8 рецептів, як приготувати пишні та смачні коржі на сковороді і в духовці

У кожній кухні світу можна знайти рецепти смажених або запечених коржів. Вони можуть бути солоними, здобними, солодкими, житніми. Їх готують з різними наповнювачами або просто подають замість хліба. Коржі на кефірі – старий і перевірений варіант простої домашньої випічки. У нашій статті ви знайдете кілька варіацій кефірних коржів, кожен з яких заслуговує особливої уваги.

Пишні паляниці на кефірі на сковороді

Апетитні, пишні та золотисті коржі на кефірі обов’язково сподобаються як дорослим, так і дітям. Для рецепту вам знадобляться прості інгредієнти, і якщо вдома немає хліба, то такі коржі стануть йому гідною заміною.

Інгредієнти:

  • пів-літри кефіру;
  • 750 р борошна;
  • одне яйце;
  • 40 г масла;
  • по 1 ч. л. соди і білого цукру.

Спосіб приготування:

  • Кисломолочний продукт повинен бути теплим. Всипте в напій підсолоджувач, соду і щіпку солі. Потім збовтайте його з маслом і яйцем і по частинах введіть борошно. Тісто має бути липким. Залиште на півгодини.
  • Розділіть основу на однакові за величиною частини і розправте качалкою кожен колобок в коло товщиною в півсантиметра.
  • Смажте коржі з двох сторін в розпеченому маслі. Готові заготовки викладіть стопкою, кожну промажте вершковим маслом. Накрийте його рушником і дайте їм трохи часу відпочити.

Готуємо в духовці

У духовці можна спекти смачні кефірні коржі. Вони хороші як в гарячому вигляді, так і в холодному. Коржі можна полити вершковим маслом, намазати медом або улюбленим варенням.

Інгредієнти:

  • 450 мл кефіру;
  • 720 г борошна;
  • одне яйце;
  • по 8 г цукрового піску, солі та соди;
  • дві ложки масла пісного.

Спосіб приготування:

  • Якщо у вас кефір вже залежався в холодильнику, то це той напій, який вам потрібен. Ніж кефір кисліше, тим пишніше коржі.
  • У кефір насипте соду і як тільки з’являться бульбашки, покладіть сіль, підсолоджувач, яйце і просіяне борошно. Основу можна використовувати відразу, але краще дати їй час трохи відпочити.
  • Розділіть тісто на десять шматочків, зліпіть з них кульки, а потім розкачати в коржі.
  • Викладіть заготовки на деко з пергаментом, змастіть збитим білком і при бажанні посипте насінням льону, запікайте 35 хвилин (температура – 200°С).

З шинкою і сиром

Дуже смачними і поживними виходять кефірні коржі з начинкою з шинки і сиру. Для більшого аромату шинку можна злегка обсмажити.

Інгредієнти:

  • 260 мл кефіру;
  • 340 г борошна;
  • по ½ ч. л. соди, солодкого піску та солі;
  • дві ч. л. оцту;
  • по 230 г сиру і шинки.

Спосіб приготування:

  • Соду погасите оцтом і відправте в кефір. Також перемішайте кисломолочний напій з солодкими і солоними гранулами, половиною тертого сиру і борошном.
  • Тісто поділіть на три – чотири частини, з кожної порції зліпіть корж. Покладіть начинку з нарізаною шинки і натертого сиру, защепіть зверху краю і знову розплющить заготовку.
  • Смажте коржі на підігрітому маслі з двох сторін.

Сирні коржики на кефірі

Сирні коржики відмінно поєднуються з овочевими, томатными і горчичными соусами.

Їх можна посмажити на сковороді, а якщо в процесі обжарювання накрити кришкою, коржі стануть, як з духовки. Якщо ви хочете приготувати хрустку здобу, то розкачайте тісто на кефірі, як можна тонше.

Інгредієнти:

  • чашка кефіру;
  • два склянки борошна;
  • 160 г сиру.

Спосіб приготування:

  • Кефір змішайте з половиною чайної ложки соди і солі, почекайте п’ять хвилин.
  • Потім покладіть перетертий сир і борошно, добре все розмішайте.
  • Тісто поділіть на кілька шматочків, кожну частину розплющить в коржик і посмажте з двох сторін.

 

Загрузка...

З картоплею на сковороді

Кефірні коржі з картоплею можуть стати живильним перекусом і смачним доповненням до обіду або вечері.

Щоб урізноманітнити начинку, картоплю можна додати сир, зелень, гриби або обсмажені овочі.

Інгредієнти:

  • 420 г борошна;
  • 230 мл кефіру;
  • ч. л. соди та солі;
  • ½ Кг картоплі;
  • 60 г сиру;
  • 35 г масла топленого.

Спосіб приготування:

  • Картоплю відваріть і перетворіть його в пюре, потім перемішайте з дрібним сиром, маслом і додайте трохи меленого перцю.
  • Кефір змішайте з усіма сухими інгредієнтами, замішане тісто залиште в теплі на півгодини.
  • Тісто поділіть на кілька плоских порцій, покладіть начинку, скріпіть зверху краю і розплющите до коржі.
  • Обсмажте заготовки під закритою кришкою до рум’яності.

Як зробити з сиром

Апетитними і дуже смачними виходять кефірні коржі з начинкою з сиру і зелені.

Ви також можете додати бринзу, сир, часник і прянощі для пікантного смаку.

Інгредієнти:

  • 360 г борошна;
  • 260 мл кефіру;
  • 35 г масла топленого;
  • 320 г сиру;
  • пучок зелені.

Спосіб приготування:

  • В кефірі розчиніть щіпку соди і стільки ж солі, всипте борошно, покладіть масло і замісіть тісто. Дайте йому трохи постояти.
  • Сир перетріть через сито, змішайте з рубаною зеленню і будь-якими приправами.
  • Тісто поділіть на рівні порції, з кожної зліпіть коржик, покладіть начинку, скріпіть зверху краю і розплющите.
  • Посмажте коржі на олії з двох сторін під кришкою.

Житні коржі на кефірі

Кефірні коржі з житнього борошна особливо підходить тим, хто стежить за своїм здоров’ям, адже в житі багато білка, заліза, амінокислот і інших корисних речовин. Для тесту ви можете вибрати такі приправи, як зерна кмину та коріандру.

Інгредієнти:

  • 360 мл кефіру;
  • 320 г житнього борошна;
  • насіння коріандру (за бажанням).

Спосіб приготування:

  • У кефір влийте трохи олії, додайте 1 ч. л. ж соди і солі.
  • Потім введіть борошно і при бажанні покладіть зернятка коріандру. Прикрийте тісто і залиште на півгодини.
  • Зробіть з нього грудочки, а потім кожен перетворіть в коржик.
  • Викладіть їх на деко, накалите виделкою, щоб вони не роздулися, і запікайте 20 хвилин (температура – 190°С).

З грибною начинкою

Кефірні коржі можна приготувати з будь-якою начинкою – з м’ясний, овочевий, з начинкою з варених яєць і зелені.

Але сьогодні ми приготуємо їх з грибами. Коржі виходять дуже смачними і ароматними, їх можна посмажити на сковорідці або запекти в духовці.

Інгредієнти:

  • 380 мл кефіру;
  • 600 г борошна;
  • по 1 ч. л. солі, цукрового піску і соди;
  • 230 г грибів;
  • кріп.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом приготуйте начинку, для цього поріжте гриби і разом з рубаним кропом і тушкуйте їх на маслі протягом 15 хвилин. Потім остудіть і подрібніть ножем або блендером.
  • У кефір всипте сіль та цукровий пісок, якщо підуть бульбашки, значить, відбулася реакція і кефір досить кислий, щоб коржі вийшли пишними.
  • Порційно всипайте борошно і місіть тісто.
  • Потім поділіть його на десять грудочок і кожен тонко розкачайте. Покладіть грибну начинку на одну половину, закрийте другою і защепіть краю, немов ліпіть вареник.
  • Обсмажте коржі в розігрітій олії до золотистої скоринки з однієї й іншої сторони, потім викладіть на серветку, щоб вийшов зайвий жир, і можете подавати до столу.

Ви можете приготувати солодкі коржі, додавши в тісто ваніль або корицю, солоні з прованськими травами, свіжою зеленню і часником, а також коржики з начинкою з фаршу, овочів, сиру і просто звичайної ковбаси.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...