Коржі на сковороді — 25 рецептів

Не всі господині люблять випічку. То тісто не підійде, то продукти «не тієї системи», то борошно по всій кухні… загалом, головний біль, а не задоволення. Але є така випічка, яка під силу будь-якій господині — готується швидко, вимагає мінімум інгредієнтів, може бути солодкої, солоної, пісною, дріжджовий і обов’язково припаде до смаку всім домашнім. Це коржі на сковороді. Їх можна швидко приготувати, коли серед ночі закінчився хліб або дуже хочеться чого-то до чаю, якщо гості будуть через 5 хвилин та часу на вишукування немає, а хочеться здивувати. Прості коржі добре подавати до першого блюда, а варіанти з хитрими начинками можна використовувати в якості повноцінного обіду.

Підготовка продуктів та посуду

Напевно, в кожній країні світу є своє національне блюдо на зразок коржів. Це хачапурі, шанежки, тако, тортилья, кыстыбый, чалпак, піта, матнакаш, лаваш, пурі, патир, катлама, маца, фокачча… Мова зламаєш! І це ще не все! Незалежно від того, який із запропонованих нижче рецептів сподобається, пам’ятайте одне — половина успіху полягає в якості продуктів.

  • Найпростіші коржі роблять на воді і борошні з додаванням деякої кількості солі за смаком. Тому зрозуміло, що вибір борошна варто приділити особливу увагу. Обов’язково беріть вищий сорт від відомого виробника. Мука повинна бути сухою і абсолютно білою, тоді коржі будуть смачними, м’якими, апетитними.
  • Коржі з яйцем виходять більш рум’яні і набувають трохи інший смак. Якщо вирішите додати цей інгредієнт, то обов’язково або зменшіть кількість води, або додайте борошно, щоб готове тісто добре відставало від рук.
  • Не скупіться на якісний сир, якщо хочете використовувати їх в рецепті. Не беріть для випічки так звані сирні та сирні продукти. Перший не плавиться і може гірчити, другий розшаровується і комкается.
  • У більшості рецептів передбачається смаження на сухій сковороді, але деякі народи свої коржики обсмажують у великій кількості олії. Це може бути і розтоплене вершкове, соняшникову. А ось від маргарину краще відмовитися.
  • Отже, для приготування звичайних коржів знадобляться:

    • дрібне сито;
    • одна велика миска і одна-дві поменше;
    • мірний стакан;
    • качалка;
    • ніж;
    • сковорода.

    Перед замісом тіста, підготуйте всі інгредієнти, які станете використовувати в процесі:

    • просійте борошно, щоб прибрати можливий сміття і «вспушить» її;
    • збовтайте яйце;
    • розтопіть вершкове масло;
    • відміряйте необхідну кількість рідких і сипучих продуктів;
    • подрібніть зелень і овочі.

    Окрему увагу приділіть сковороді. В ідеалі вона повинна бути чавунна, ну або на крайній випадок просто товстостінна. Саме такий посуд зможе віддати нашим коржикам максимум акумульованого тепла і підсмажити їх швидко, рівномірно та з апетитною скоринкою. Здається, все готово? Приступаємо!

    Загрузка...

    Як приготувати коржі на сковороді?

    Процес приготування більшості коржів гранично простий, оскільки у всіх народів світу це блюдо було переважно їжею бідняків і робітників — загалом, тих, кому не до вишукувань.

  • Заміс. Тісто для коржів на сковороді завжди замішують руками. Для цього висипте у велику миску частина просіяного борошна, сформуйте гірку. У вершині пальцями зробіть поглиблення і влийте туди воду. Замішуйте тісто, додаючи потрібні інгредієнти і постійно досипаючи борошно до бажаної консистенції (тісто має бути туге, не липке) Майте на увазі, що в залежності від якості борошна буде коливатися і її кількість.
  • Відпочинок. Надайте готового тесту форму кулі, прикрийте його зверху мискою і дайте відпочити з півгодини. В цей час на велику обробну дошку або прямо на робочу поверхню столу тонким шаром насипте борошно і поставте сковорідку на вогонь.
  • Розкочування. Відпочиле тісто перекладіть на стіл і розріжте ножем на кілька частин (залежно від діаметру сковороди, кількості і типу тесту). З кожної частини зробіть кулю, притрусіть борошном і розкачайте качалкою в товстий млинець. Багато господині роблять коржики поменше, просто розминаючи кульки тіста між долонями. Вони стверджують, що так набагато смачніше.
  • Смаження. У більшості рецептів смаження здійснюється без масла, тому робимо швидко коржі на сковороді, розподіляємо тісто рівномірно і відразу на розпечену поверхню. На обжарку з кожної сторони йде від 30 секунд до кількох хвилин. Індикатор готовності — підсохлий краєчок, золотистий колір і коричневі «веснянки» по всій поверхні коржа. Якщо після смаження на дні посуду залишився пригар, то його потрібно обов’язково видалити, щоб наступна порція не гірчить і не пригоріла.
  • Подача. Складайте готові коржі одну на іншу, як млинці на Масляну, і накривайте рушником, щоб вони зберігали тепло. Подавайте до столу замість хліба або солодощі до чаю, в чистому вигляді або з соусами і вареннями в маленьких піалах.
  • Зберігання. Зазвичай таку смакоту розбирають відразу за столом, але якщо коржів вийшло занадто багато, їх допустимо зберігати в холодильнику кілька днів. Коли вони стануть жорсткуваті, розігрійте їх перед подачею в мікрохвильовці, капнувши на кожну трохи води.
  • Тісто на коржі (варіанти)

    Таке блюдо можна готувати з різних видів тіста:

    • дріжджове або бездріжджове;
    • на воді, кефірі, сметані, йогурті, сироватці;
    • заварне на мінеральній воді;
    • пісне або здобне.

    Все залежить від можливостей і переваг. Нерідко в холодильнику залишається півстакана кефіру або йогурту, який просто нікуди подіти. Коржі в такому випадку — відмінний вихід! Звичайне класичне тісто замішують на воді та борошні. Ніщо не завадить вмішати в нього сир або зелень, насіння льону та кунжуту, додати цукор або, навпаки, дрібно порубаний часник.

    Спробуйте також:  Куряча грудка в духовці - 9 рецептів

    1. Коржі на сковороді (рецепт на кефірі)

     

    Такий рецепт коржів на сковорідці хороший для тих, хто любить бутерброди. Нейтральний смак готового блюда дозволяє додавати до нього самі різні начинки — від варення до салямі.

    На склянку борошна потрібно кефіру 2/3 склянки, яйце, трохи розпушувача, сіль. Смажити будемо в невеликій кількості олії.

    У миску з кефіром вбиваємо яйце, додаємо сіль, розпушувач. Поступово вводячи борошно, замішуємо пружне, але не дуже туге тісто і даємо йому відпочити. В цей час сковороду змащуємо маслом і розігріваємо. Коржі робимо відносно тонкими, але не до стану листового лаваша, і обсмажуємо кожну сторону по парі хвилин.

    2. Коржі на сковороді з сиром

    Такі коржі напевно найбільш відомі і популярні. Це традиційне грузинське блюдо під назвою хачапурі (складно прочитати без акценту, правда?) Варіантів, як приготувати смачні хачапурі, безліч. Візьмемо класичний.

    Зробіть опару на воді з дріжджами і цукром. Коли вона буде готова, додайте сіль і яйце, вмішайте борошно. В самому кінці замісу введіть масло (до 2 ложок), і залиште тісто на годину — хай підійде. У цей час приготуйте начинку: натріть сулугуні або іншій, схожий за смаком, сир, додайте пару яєць і розтоплене масло.

    Хачапурі складають по-різному. Можна завинути їх, як чебуреки, а можна конвертиком. Традиційно ж їх роблять у формі ватрушок, викладаючи сир на середину коржа й закриваючи її краями. Обсмажують в олії по парі хвилин, викладаючи спочатку начинкою вниз.

    3. Сирні коржики на кефірі на сковороді

     

    Сир можна додавати не тільки в начинку, але і в тісто. Такий варіант— відмінна ідея для сніданку! Добре в начинку такий коржі додати скибочку шинки.

    Для приготування візьміть:

    • неповний стакан кефіру;
    • сиру та шинки по 200 грам;
    • соняшникова олія;
    • за смаком сіль, цукор і чорний перець.

    Ці коржі замішуємо на кефірі з додаванням розпушувача. У тісто вмішуємо і дрібно тертий сир. Добре, якщо він буде пікантним, а не прісним. Для начинки дрібно ріжемо шинку.

    Формуємо великі «пельмені» з ветчинной начинкою і відправляємо на сковороду з шиплячим маслом. Обсмажуємо обидві сторони коржів за 4-5 хвилин.

    В принципі, сир можна і не вмішувати в тісто, а змішати його з шинкою і додати в якості начинки. Можна робити такі коржики і без наповнення, просто ввівши сир в тісто.

    4. Татарські коржі

    У Татарстані без коржів, звичайно, теж не обійшлося. Тут їх називають юка і особливих секретів у її приготуванні немає. Тим не менш, це відмінний варіант, коли в зимову холоднечу вже дуже хочеться печеного, а в магазин виходити бажання немає.

    На півтори склянки борошна візьміть по 100 мл топленого вершкового масла і молока, яйце, пів-ложки солі і в два рази більше цукру.

    Вбийте яйце в миску і перемішайте, додайте до нього молоко і масло. Посоліть, посластите. Замішують тісто і традиційно відставте його відпочивати. Юка смажиться без масла до 2-х хвилин з однієї й іншої сторони.

    5. Картопляні коржі на сковороді

     

    І цей рецепт теж прийшов з Татарстану і перевірений не одним поколінням. Це звичайні татарські коржі-юкі з начинкою з картопляного пюре. У себе на батьківщині вони отримали назву кыстыбый.

    Посмажте юкі за описаним рецептом, але начинку приготуйте заздалегідь:

    • відваріть картоплю з часником і лавровим листом;
    • обсмажте дрібно порізану цибулю в маслі;
    • приготуйте картопляне пюре з теплим молоком і цибулею (воно має бути таким, щоб можна було намазувати).

    Змастіть половинку готової юкі картоплею і накрийте другою половинкою. Кыстыбый готовий!

    6. Прісні коржі на сковороді замість хліба

     

    А ось такі хлібці в Індії називаються пурі. Спробуємо приготувати їх вдома, благо ніяких хитрих інгредієнтів для цієї страви не потрібно.

    Крім води і борошна, для пурі знадобиться:

    • їдальня ложка масла (масло вершкове, розтоплене);
    • стакан рослинного масла.

    Воду підігріваємо, солимо і тільки після цього починаємо місити тісто. Заздалегідь розтоплене масло вводимо вже ближче до кінця замісу.

    Рослинна олія розжарюємо і смажимо у ньому тоненькі пурі, як у фритюрі. Готові хрусткі кругляшки викладаємо перед подачею на паперовий рушник або серветку, щоб зайвий жир залишився на ньому, а не в нашому шлунку.

    7. Коржі на сковороді пісні (без яєць)

    А такі коржі будуть відмінним виходом для тих, хто дотримується посту. Візьміть склянку мінеральної води і півтори-дві склянки борошна. Приготуйте тісто, додавши цукор, соняшникова олія і сіль. Сковороду змажте маслом і смажте заготовлені коржі. Добре додавати в них пісні начинки: гриби, цибулю, картоплю, капусту, варення.

    8. На молоці без дріжджів


     

    Ось чудовий приклад того, що необов’язково щось винаходити, щоб було смачно. Достатньо взяти 1,5 склянки молока, по парі ложок сметани, масла, яйце і сіль. Замісіть тісто — воно буде м’яким і дуже слухняним, сформуйте коржі і смажте на олії. Робіть їх хоч тонкими, хоч товстими. Якщо бажаєте, додайте цукор.

    9. Коржі на сковороді з зеленню

    Такі коржі гарні і замість хліба, і як закуска.

    Крім води і борошна візьміть:

    • яйце;
    • зелень (крім кропу і петрушки, гарні зелена цибуля, шпинат);
    • спеції за бажанням.
    Спробуйте також:  Перець фарширований - 6 рецептів в мультиварці

    Зелень вимити і струсите надлишки води. Подрібнювати її можна і просто ножем, та в блендері. У першому випадку шматочки зелені будуть видні неозброєним оком, у другому тісто стане красивого зеленого кольору. Яйце і зелень вмішайте в тісто, після чого смажте коржі звичайним способом.

    Можна урізноманітнити таке блюдо, приготувавши начинку з вареного яйця, рубаною зелені і підсоленого сиру. В цьому випадку на кожну класичну корж викладіть сир із зеленню і закрийте вільним краєм (як чебурек). Смажте так само.

    10. Коржі на сковороді з борошна і води

    Таке гранично економне страву могли придумати тільки євреї. Борошно і вода — основа лаконічного рецепту для єврейського страви маца. Склянку борошна змішати з 100 мл води, розкачуємо з отриманого тіста тонкі кругляш, наколюємо їх виделкою по всій площі і смажимо до рум’яності і крихкості.

    11. Коржі з кукурудзяного борошна

    Втім, мексиканці-бідняки свої автентичні тортільяс теж готували без додавання екзотичних інгредієнтів. Тільки в основі їх коржів — кукурудзяна мука. Коли вдасться дістати справжню, спеціального тонкого помелу (Masa Harina) — чудово. Якщо ні, розбавте пшеничного і введіть трохи олії.

    На 2 склянки маса харіна візьміть трохи більше склянки гарячої води. Зробіть тісто, дайте настоятися і смажте тортільяс на сковороді без масла.

    12. Індійські коржики

     

    Та що там, в Індії теж не особливо церемонилися з приготуванням коржів. Тут їх називають чапаті і готують із звичайної пшеничної муки, але переважно грубого помелу. Секрет в тому, що при смаженні вони надуваються так, ніби ось-ось лопнуть і якщо їх розкрити, то в одержаний «кишеню» можна вкласти будь-яку начинку!

    На дві склянки борошна візьміть щіпку солі і 100 мл окропу. Гарненько вимісіть тісто і дайте дозріти пару годин (можна навіть залишити на ніч). Кругляш тесту на чапаті розкачуємо товщиною до полусантиметра і смажимо без олії з обох сторін.

    13. Вівсяні коржі на сковороді

    А це рецепт для тих, що худнуть. Щось подібне готують у Шотландії на сніданок, але, переважно, в духовці.

    Візьміть вівсяні пластівці, подрібніть їх в кавомолці, але не в пил. На півкіло такого борошна додайте пару ложок пшеничного (в ній глютен, за рахунок якого коржики не будуть «розповзатися»). Тісто замішують на окропі з невеликим додаванням масла. Кругляш робіть не дуже тонкими і смажте на сковороді, промазаної жиром.

    14. Житні коржі

    А ось ще варіант пряних хлібців для вегетаріанців, худнуть і просто бажаючих урізноманітнити свій раціон. На стакан житнього борошна знадобиться вдвічі менше води, 2 столові ложки олії, сіль, паприка, улюблені пряні трави і зелений лук. Всі інгредієнти змішайте і з готового тіста робіть тонкі житні млинці.

    Будьте обережні, тісто не таке туге, як на пшеничному борошні, а готові коржі виходять хрусткі і більше розсипчасті.

    15. Рисові коржі

    В скарбничку любителям здорового харчування підуть і коржі з рисового борошна (краще грубого помелу). Називають їх тиримгуби і готують класичним способом —на окропі з додаванням яйця і масла.

    Тиримгуби можна їсти просто в якості хліба, але спробуйте зробити для них соус із зелені, йогурту і дрібно порізаних маринованих овочів.

    16. Сирні коржики на сковороді

     

    У Дагестані такі коржі називають дива з сиром. Тісто для них замішують без надмірностей — на воді та борошні, а для начинки знадобиться:

    • сир;
    • яйце;
    • цибуля;
    • вершкове масло.

    Після розкочування приступайте до приготування начинки. Для цього підсмажте дрібно посічену цибулю з сіллю на вершковому маслі. Потім у сир додайте яйце і підготовлений цибулю. Наповнювач викладіть на коржі і закрийте.

    Такі дива смажать на вершковому маслі до готовності. Готові та рум’яні, їх змащують сметаною і складають в пакет, щоб вони стали м’якими — готово!

    17. З бринзою на сковороді



     

    Відмінний варіант для перекусу на швидку руку у вихідний день, поки вирують борщі і гаситься м’ясо для сімейного вечері.

    Візьміть:

    • по півкіло борошна і бринзи;
    • стакан кефіру і розпушувач;
    • 2 яйця;
    • рослинне і вершкове масла.

    У миску з кефіром вбийте яйце, додайте масло і розпушувач. Замішують, додаючи борошно. Коли тісто відпочиває, натріть на тертці бринзу, додайте яйце і вершкове масло. Начинку викладайте на середину кругляка з тіста, защепляя його краю зверху, як у хінкалі. Випікаються такі коржі по кілька хвилин з обох сторін.

    18. Цибульні коржі

    Їх роблять в Узбекистані. Дешево і сердито, але тим не менш не банально. Крім води і муки, візьміть пару головок цибулі, олія (краще, соняшникова), сіль-цукор-зелень і маленьку ложку дріжджів.

    Зробіть дріжджове тісто звичним способом і залиште доходити. Дрібно посеките цибулю і зелень і вмішайте в тісто, коли воно буде готове. Обсмажуйте цибульні коржі в невеликій кількості олії до рум’янцю.

    19. Коржики з м’ясом на сковороді




     

    В принципі, свої коржики з м’ясом роблять багато народів. Але давайте зупинимося на арабській кухні і їх шикарному блюді з м’ясним фаршем під назвою лахмаджун.

    Тісто: у гірці борошна зробити ямку, всипати дріжджі з цукром і залити частиною води, змішати, не вмішуючи борошно. Через чверть години, замісити тісто, посоливши, ввівши решту воду і оливкове масло. Прибрати тісто на годину, щоб підійшло.

    Спробуйте також:  Котлети з начинкою — 8 рецептів приготування

    Начинка: зелень, прянощі, томати або пасту, болгарський перець подрібнити в блендері і додати м’ясний фарш. Посолити, поперчити, додати трохи олії.

    Тонкі коржі викладайте на сковороду, зверху змащуйте фаршем і смажте під кришкою до 10 хвилин. Пошинкуйте свіжу зелень і посипте нею лахмаджун перед тим, як подавати його на стіл.

    20. Солодкі коржі




     

    Ну, зовсім не дивно, що звичайні коржі робили і солодкими у всіх країнах світу. В Індії це роті, а у євреїв — альмойшавена. У нас же — просто солодка коржик до чаю.

    На склянку борошна візьміть куряче яйце, цукор 2 столові ложки і стільки ж олії, дрібку солі, ваніль і корицю, розпушувач.

    Замісіть тісто і розріжте його на частини, кожну з яких розкачайте в тонкий напівпрозорий блін. Млинці притрусіть цукром і скачайте в щільні рулети. З кожного рулету скрутіть «равлика», а потім її знову розкачайте в тоненький коржик, яку і будете смажити.

    Готові коржі солодкі, хрусткі, трохи листкові. Перед подачею притрусіть їх корицею.

    21. Медова коржик

    Ще один варіант коржів, від яких за вуха не відтягнеш дітей, та й дорослих теж.

    На пару склянок борошна візьміть:

    • півсклянки молока (можна воду);
    • меду 3-4 ложки;
    • 1-2 яйця;
    • за пів-ложки соди і солі;
    • дві ложки олії;
    • кунжут і мак.

    Змішуємо всі інгредієнти, за винятком останніх двох. Меду беремо половину. Смажимо солодкі медові кругляш у вершковому маслі, викладаємо на блюдо, поливаємо залишилися медом і посипаємо кунжутом і маком.

    22. Мексиканська перепічка тортилья

    Це традиційні мексиканські коржі, рецепт яких був запозичений нібито у ацтеків. На батьківщині їх готують переважно з кукурудзяного борошна, але в наших умовах цілком підійде і пшенична. Цікавий смак отримує у готових тортилий, приготованих із суміші пшеничного борошна з кукурудзяного.

    Замішуючи тісто класичним способом, візьміть 50 грам вершкового масла і перетріть його з борошном. Отриману масу введіть в тісто і для пікантного смаку додайте трохи мускатного горіха.

    Розкачані млинці для тортильї повинні бути тонкими — всього по 1-2 мм. Обсмажують їх не більше хвилини з одного та іншого боку.

    23. Коржі тако

    Є хліб зі всілякими начинками — традиція зовсім не наша, а, так би мовити, світова. Шаверма, лахманджун і навіть піца є класичними прикладами таких страв у різних країнах. У Мексиці це коржі тако. Це конвертики із звичайних тортилий, приготованих за рецептом вище, з соковитими начинками і соусами.

    Для класичної начинки візьміть фарш, помідори, томатну пасту, часник, болгарський перець, зелень, оливки. Всі інгредієнти тушкуємо. Тортильї, поки вони ще не остигли, складаємо навпіл, потім викладаємо в них начинку, пересипаємо зеленню, додаємо листя салату. Наші тако готові.

    В якості начинки можуть виступати овочі, квасоля, морепродукти, тільки креветки і так далі.

    24. Узбецька коржик




     

    Коржик по-узбецьки називається патир. Вона має характерну форму і на батьківщині випікається тільки в тандирі. Їх часто можна зустріти в етнічних ресторанах, де їх подають пишними і великими (розміром з супову тарілку), зі сплющеною серединкою і більш високими краями. Будинки патир можна зробити і у високій чавунній сковороді, і в духовці.

    На півкіло борошна візьміть склянку молока замість води, 25 г дріжджів, 50 мл олії, трохи цукру і сіль.

    Приготуйте тісто, розвівши в теплому молоці дріжджі з цукром. Поки закваска забродить, введіть борошно сіль і масло. Замісіть тісто і приберіть доходити на годину-півтора. Готове тісто розріжте, з кожної порції розкачайте коржі, в серединці яких пальцями зробіть поглиблення і наколіть його виделкою. Змастіть тісто олією і відправляйте в духову на чверть години або трохи більше.

    Добре прожариваются коржі-патир і високої чавунній сковороді або в мультиварці. Гарячими їх краще всього скласти в пакет або накрити рушником — для м’якості.

    25. Коржі в духовці

  • З несолодких в духовій шафі найкраще випікати узбецькі коржики. Готуйте їх за описаним вище рецептом, відправляючи випікатися на ¼ години при температурі 220-250 ° С.
  • Гарні в духовці і фінські картопляні коржі. Приготуйте тісто з підсоленого картопляного пюре з яйцем і борошном. Сформуйте коржі, змастіть маслом і викладіть на деко. Посипте прованськими травами і кунжутом, наколіть виделкою і випікайте до готовності. Подавайте зі сметаною, грибами, сирними кремами зі спеціями. Смакота!
  • Відмінний варіант солодкої коржі в духовці, згадана раніше альмойшавена. На 100 грам борошна візьміть стільки ж цукру і майже стільки ж масла, пару яєць, корицю. Розігрійте воду в глибокій мисці, введіть топлене масло, присолите. Після закипання акуратно, але швидко, всипайте борошно, замішуючи тісто. Трохи остудіть, додайте яйця. Рівномірно розподіліть готове тісто на деку, застеленому пергаментом, посипте цукром з корицею і поставте в духовку на ¾ години при 180 º С. Готову альмойшавену порвіть або поріжте і подавайте до чаю.
  • Різноманітних рецептів коржів можна придумати ще безліч, але навіть звичайна пісна — це чудова заміна хліба, а з шматочком сиру зверху — повноцінний сніданок, а намазана варенням — вже десерт. Ось вже, дійсно, універсальне і просте блюдо, яке всякий раз може бути різним і сподобається всім членам сім’ї.

    Загрузка...