Коржі на сковороді — 25 рецептів

Не всі господині люблять випічку. То тісто не підійде, то продукти «не тієї системи», то борошно по всій кухні… загалом, головний біль, а не задоволення. Але є така випічка, яка під силу будь-якій господині — готується швидко, вимагає мінімум інгредієнтів, може бути солодкої, солоної, пісною, дріжджовий і обов’язково припаде до смаку всім домашнім. Це коржі на сковороді. Їх можна швидко приготувати, коли серед ночі закінчився хліб або дуже хочеться чого-то до чаю, якщо гості будуть через 5 хвилин та часу на вишукування немає, а хочеться здивувати. Прості коржі добре подавати до першого блюда, а варіанти з хитрими начинками можна використовувати в якості повноцінного обіду.

Підготовка продуктів та посуду

Напевно, в кожній країні світу є своє національне блюдо на зразок коржів. Це хачапурі, шанежки, тако, тортилья, кыстыбый, чалпак, піта, матнакаш, лаваш, пурі, патир, катлама, маца, фокачча… Мова зламаєш! І це ще не все! Незалежно від того, який із запропонованих нижче рецептів сподобається, пам’ятайте одне — половина успіху полягає в якості продуктів.

  • Найпростіші коржі роблять на воді і борошні з додаванням деякої кількості солі за смаком. Тому зрозуміло, що вибір борошна варто приділити особливу увагу. Обов’язково беріть вищий сорт від відомого виробника. Мука повинна бути сухою і абсолютно білою, тоді коржі будуть смачними, м’якими, апетитними.
  • Коржі з яйцем виходять більш рум’яні і набувають трохи інший смак. Якщо вирішите додати цей інгредієнт, то обов’язково або зменшіть кількість води, або додайте борошно, щоб готове тісто добре відставало від рук.
  • Не скупіться на якісний сир, якщо хочете використовувати їх в рецепті. Не беріть для випічки так звані сирні та сирні продукти. Перший не плавиться і може гірчити, другий розшаровується і комкается.
  • У більшості рецептів передбачається смаження на сухій сковороді, але деякі народи свої коржики обсмажують у великій кількості олії. Це може бути і розтоплене вершкове, соняшникову. А ось від маргарину краще відмовитися.
  • Отже, для приготування звичайних коржів знадобляться:

    • дрібне сито;
    • одна велика миска і одна-дві поменше;
    • мірний стакан;
    • качалка;
    • ніж;
    • сковорода.

    Перед замісом тіста, підготуйте всі інгредієнти, які станете використовувати в процесі:

    • просійте борошно, щоб прибрати можливий сміття і «вспушить» її;
    • збовтайте яйце;
    • розтопіть вершкове масло;
    • відміряйте необхідну кількість рідких і сипучих продуктів;
    • подрібніть зелень і овочі.

    Окрему увагу приділіть сковороді. В ідеалі вона повинна бути чавунна, ну або на крайній випадок просто товстостінна. Саме такий посуд зможе віддати нашим коржикам максимум акумульованого тепла і підсмажити їх швидко, рівномірно та з апетитною скоринкою. Здається, все готово? Приступаємо!

    Загрузка...

    Як приготувати коржі на сковороді?

    Процес приготування більшості коржів гранично простий, оскільки у всіх народів світу це блюдо було переважно їжею бідняків і робітників — загалом, тих, кому не до вишукувань.

  • Заміс. Тісто для коржів на сковороді завжди замішують руками. Для цього висипте у велику миску частина просіяного борошна, сформуйте гірку. У вершині пальцями зробіть поглиблення і влийте туди воду. Замішуйте тісто, додаючи потрібні інгредієнти і постійно досипаючи борошно до бажаної консистенції (тісто має бути туге, не липке) Майте на увазі, що в залежності від якості борошна буде коливатися і її кількість.
  • Відпочинок. Надайте готового тесту форму кулі, прикрийте його зверху мискою і дайте відпочити з півгодини. В цей час на велику обробну дошку або прямо на робочу поверхню столу тонким шаром насипте борошно і поставте сковорідку на вогонь.
  • Розкочування. Відпочиле тісто перекладіть на стіл і розріжте ножем на кілька частин (залежно від діаметру сковороди, кількості і типу тесту). З кожної частини зробіть кулю, притрусіть борошном і розкачайте качалкою в товстий млинець. Багато господині роблять коржики поменше, просто розминаючи кульки тіста між долонями. Вони стверджують, що так набагато смачніше.
  • Смаження. У більшості рецептів смаження здійснюється без масла, тому робимо швидко коржі на сковороді, розподіляємо тісто рівномірно і відразу на розпечену поверхню. На обжарку з кожної сторони йде від 30 секунд до кількох хвилин. Індикатор готовності — підсохлий краєчок, золотистий колір і коричневі «веснянки» по всій поверхні коржа. Якщо після смаження на дні посуду залишився пригар, то його потрібно обов’язково видалити, щоб наступна порція не гірчить і не пригоріла.
  • Подача. Складайте готові коржі одну на іншу, як млинці на Масляну, і накривайте рушником, щоб вони зберігали тепло. Подавайте до столу замість хліба або солодощі до чаю, в чистому вигляді або з соусами і вареннями в маленьких піалах.
  • Зберігання. Зазвичай таку смакоту розбирають відразу за столом, але якщо коржів вийшло занадто багато, їх допустимо зберігати в холодильнику кілька днів. Коли вони стануть жорсткуваті, розігрійте їх перед подачею в мікрохвильовці, капнувши на кожну трохи води.
  • Тісто на коржі (варіанти)

    Таке блюдо можна готувати з різних видів тіста:

    • дріжджове або бездріжджове;
    • на воді, кефірі, сметані, йогурті, сироватці;
    • заварне на мінеральній воді;
    • пісне або здобне.

    Все залежить від можливостей і переваг. Нерідко в холодильнику залишається півстакана кефіру або йогурту, який просто нікуди подіти. Коржі в такому випадку — відмінний вихід! Звичайне класичне тісто замішують на воді та борошні. Ніщо не завадить вмішати в нього сир або зелень, насіння льону та кунжуту, додати цукор або, навпаки, дрібно порубаний часник.

    Спробуйте також:  Рататуй: класичний рецепт і 6 варіантів приготування в домашніх умовах

    1. Коржі на сковороді (рецепт на кефірі)

     

    Такий рецепт коржів на сковорідці хороший для тих, хто любить бутерброди. Нейтральний смак готового блюда дозволяє додавати до нього самі різні начинки — від варення до салямі.

    На склянку борошна потрібно кефіру 2/3 склянки, яйце, трохи розпушувача, сіль. Смажити будемо в невеликій кількості олії.

    У миску з кефіром вбиваємо яйце, додаємо сіль, розпушувач. Поступово вводячи борошно, замішуємо пружне, але не дуже туге тісто і даємо йому відпочити. В цей час сковороду змащуємо маслом і розігріваємо. Коржі робимо відносно тонкими, але не до стану листового лаваша, і обсмажуємо кожну сторону по парі хвилин.

    2. Коржі на сковороді з сиром

    Такі коржі напевно найбільш відомі і популярні. Це традиційне грузинське блюдо під назвою хачапурі (складно прочитати без акценту, правда?) Варіантів, як приготувати смачні хачапурі, безліч. Візьмемо класичний.

    Зробіть опару на воді з дріжджами і цукром. Коли вона буде готова, додайте сіль і яйце, вмішайте борошно. В самому кінці замісу введіть масло (до 2 ложок), і залиште тісто на годину — хай підійде. У цей час приготуйте начинку: натріть сулугуні або іншій, схожий за смаком, сир, додайте пару яєць і розтоплене масло.

    Хачапурі складають по-різному. Можна завинути їх, як чебуреки, а можна конвертиком. Традиційно ж їх роблять у формі ватрушок, викладаючи сир на середину коржа й закриваючи її краями. Обсмажують в олії по парі хвилин, викладаючи спочатку начинкою вниз.

    3. Сирні коржики на кефірі на сковороді

     

    Сир можна додавати не тільки в начинку, але і в тісто. Такий варіант— відмінна ідея для сніданку! Добре в начинку такий коржі додати скибочку шинки.

    Для приготування візьміть:

    • неповний стакан кефіру;
    • сиру та шинки по 200 грам;
    • соняшникова олія;
    • за смаком сіль, цукор і чорний перець.

    Ці коржі замішуємо на кефірі з додаванням розпушувача. У тісто вмішуємо і дрібно тертий сир. Добре, якщо він буде пікантним, а не прісним. Для начинки дрібно ріжемо шинку.

    Формуємо великі «пельмені» з ветчинной начинкою і відправляємо на сковороду з шиплячим маслом. Обсмажуємо обидві сторони коржів за 4-5 хвилин.

    В принципі, сир можна і не вмішувати в тісто, а змішати його з шинкою і додати в якості начинки. Можна робити такі коржики і без наповнення, просто ввівши сир в тісто.

    4. Татарські коржі

    У Татарстані без коржів, звичайно, теж не обійшлося. Тут їх називають юка і особливих секретів у її приготуванні немає. Тим не менш, це відмінний варіант, коли в зимову холоднечу вже дуже хочеться печеного, а в магазин виходити бажання немає.

    На півтори склянки борошна візьміть по 100 мл топленого вершкового масла і молока, яйце, пів-ложки солі і в два рази більше цукру.

    Вбийте яйце в миску і перемішайте, додайте до нього молоко і масло. Посоліть, посластите. Замішують тісто і традиційно відставте його відпочивати. Юка смажиться без масла до 2-х хвилин з однієї й іншої сторони.

    5. Картопляні коржі на сковороді

     

    І цей рецепт теж прийшов з Татарстану і перевірений не одним поколінням. Це звичайні татарські коржі-юкі з начинкою з картопляного пюре. У себе на батьківщині вони отримали назву кыстыбый.

    Посмажте юкі за описаним рецептом, але начинку приготуйте заздалегідь:

    • відваріть картоплю з часником і лавровим листом;
    • обсмажте дрібно порізану цибулю в маслі;
    • приготуйте картопляне пюре з теплим молоком і цибулею (воно має бути таким, щоб можна було намазувати).

    Змастіть половинку готової юкі картоплею і накрийте другою половинкою. Кыстыбый готовий!

    6. Прісні коржі на сковороді замість хліба

     

    А ось такі хлібці в Індії називаються пурі. Спробуємо приготувати їх вдома, благо ніяких хитрих інгредієнтів для цієї страви не потрібно.

    Крім води і борошна, для пурі знадобиться:

    • їдальня ложка масла (масло вершкове, розтоплене);
    • стакан рослинного масла.

    Воду підігріваємо, солимо і тільки після цього починаємо місити тісто. Заздалегідь розтоплене масло вводимо вже ближче до кінця замісу.

    Рослинна олія розжарюємо і смажимо у ньому тоненькі пурі, як у фритюрі. Готові хрусткі кругляшки викладаємо перед подачею на паперовий рушник або серветку, щоб зайвий жир залишився на ньому, а не в нашому шлунку.

    7. Коржі на сковороді пісні (без яєць)

    А такі коржі будуть відмінним виходом для тих, хто дотримується посту. Візьміть склянку мінеральної води і півтори-дві склянки борошна. Приготуйте тісто, додавши цукор, соняшникова олія і сіль. Сковороду змажте маслом і смажте заготовлені коржі. Добре додавати в них пісні начинки: гриби, цибулю, картоплю, капусту, варення.

    8. На молоці без дріжджів


     

    Ось чудовий приклад того, що необов’язково щось винаходити, щоб було смачно. Достатньо взяти 1,5 склянки молока, по парі ложок сметани, масла, яйце і сіль. Замісіть тісто — воно буде м’яким і дуже слухняним, сформуйте коржі і смажте на олії. Робіть їх хоч тонкими, хоч товстими. Якщо бажаєте, додайте цукор.

    9. Коржі на сковороді з зеленню

    Такі коржі гарні і замість хліба, і як закуска.

    Крім води і борошна візьміть:

    • яйце;
    • зелень (крім кропу і петрушки, гарні зелена цибуля, шпинат);
    • спеції за бажанням.
    Спробуйте також:  Філе куряче в духовці — 14 рецептів приготування

    Зелень вимити і струсите надлишки води. Подрібнювати її можна і просто ножем, та в блендері. У першому випадку шматочки зелені будуть видні неозброєним оком, у другому тісто стане красивого зеленого кольору. Яйце і зелень вмішайте в тісто, після чого смажте коржі звичайним способом.

    Можна урізноманітнити таке блюдо, приготувавши начинку з вареного яйця, рубаною зелені і підсоленого сиру. В цьому випадку на кожну класичну корж викладіть сир із зеленню і закрийте вільним краєм (як чебурек). Смажте так само.

    10. Коржі на сковороді з борошна і води

    Таке гранично економне страву могли придумати тільки євреї. Борошно і вода — основа лаконічного рецепту для єврейського страви маца. Склянку борошна змішати з 100 мл води, розкачуємо з отриманого тіста тонкі кругляш, наколюємо їх виделкою по всій площі і смажимо до рум’яності і крихкості.

    11. Коржі з кукурудзяного борошна

    Втім, мексиканці-бідняки свої автентичні тортільяс теж готували без додавання екзотичних інгредієнтів. Тільки в основі їх коржів — кукурудзяна мука. Коли вдасться дістати справжню, спеціального тонкого помелу (Masa Harina) — чудово. Якщо ні, розбавте пшеничного і введіть трохи олії.

    На 2 склянки маса харіна візьміть трохи більше склянки гарячої води. Зробіть тісто, дайте настоятися і смажте тортільяс на сковороді без масла.

    12. Індійські коржики

     

    Та що там, в Індії теж не особливо церемонилися з приготуванням коржів. Тут їх називають чапаті і готують із звичайної пшеничної муки, але переважно грубого помелу. Секрет в тому, що при смаженні вони надуваються так, ніби ось-ось лопнуть і якщо їх розкрити, то в одержаний «кишеню» можна вкласти будь-яку начинку!

    На дві склянки борошна візьміть щіпку солі і 100 мл окропу. Гарненько вимісіть тісто і дайте дозріти пару годин (можна навіть залишити на ніч). Кругляш тесту на чапаті розкачуємо товщиною до полусантиметра і смажимо без олії з обох сторін.

    13. Вівсяні коржі на сковороді

    А це рецепт для тих, що худнуть. Щось подібне готують у Шотландії на сніданок, але, переважно, в духовці.

    Візьміть вівсяні пластівці, подрібніть їх в кавомолці, але не в пил. На півкіло такого борошна додайте пару ложок пшеничного (в ній глютен, за рахунок якого коржики не будуть «розповзатися»). Тісто замішують на окропі з невеликим додаванням масла. Кругляш робіть не дуже тонкими і смажте на сковороді, промазаної жиром.

    14. Житні коржі

    А ось ще варіант пряних хлібців для вегетаріанців, худнуть і просто бажаючих урізноманітнити свій раціон. На стакан житнього борошна знадобиться вдвічі менше води, 2 столові ложки олії, сіль, паприка, улюблені пряні трави і зелений лук. Всі інгредієнти змішайте і з готового тіста робіть тонкі житні млинці.

    Будьте обережні, тісто не таке туге, як на пшеничному борошні, а готові коржі виходять хрусткі і більше розсипчасті.

    15. Рисові коржі

    В скарбничку любителям здорового харчування підуть і коржі з рисового борошна (краще грубого помелу). Називають їх тиримгуби і готують класичним способом —на окропі з додаванням яйця і масла.

    Тиримгуби можна їсти просто в якості хліба, але спробуйте зробити для них соус із зелені, йогурту і дрібно порізаних маринованих овочів.

    16. Сирні коржики на сковороді

     

    У Дагестані такі коржі називають дива з сиром. Тісто для них замішують без надмірностей — на воді та борошні, а для начинки знадобиться:

    • сир;
    • яйце;
    • цибуля;
    • вершкове масло.

    Після розкочування приступайте до приготування начинки. Для цього підсмажте дрібно посічену цибулю з сіллю на вершковому маслі. Потім у сир додайте яйце і підготовлений цибулю. Наповнювач викладіть на коржі і закрийте.

    Такі дива смажать на вершковому маслі до готовності. Готові та рум’яні, їх змащують сметаною і складають в пакет, щоб вони стали м’якими — готово!

    17. З бринзою на сковороді



     

    Відмінний варіант для перекусу на швидку руку у вихідний день, поки вирують борщі і гаситься м’ясо для сімейного вечері.

    Візьміть:

    • по півкіло борошна і бринзи;
    • стакан кефіру і розпушувач;
    • 2 яйця;
    • рослинне і вершкове масла.

    У миску з кефіром вбийте яйце, додайте масло і розпушувач. Замішують, додаючи борошно. Коли тісто відпочиває, натріть на тертці бринзу, додайте яйце і вершкове масло. Начинку викладайте на середину кругляка з тіста, защепляя його краю зверху, як у хінкалі. Випікаються такі коржі по кілька хвилин з обох сторін.

    18. Цибульні коржі

    Їх роблять в Узбекистані. Дешево і сердито, але тим не менш не банально. Крім води і муки, візьміть пару головок цибулі, олія (краще, соняшникова), сіль-цукор-зелень і маленьку ложку дріжджів.

    Зробіть дріжджове тісто звичним способом і залиште доходити. Дрібно посеките цибулю і зелень і вмішайте в тісто, коли воно буде готове. Обсмажуйте цибульні коржі в невеликій кількості олії до рум’янцю.

    19. Коржики з м’ясом на сковороді




     

    В принципі, свої коржики з м’ясом роблять багато народів. Але давайте зупинимося на арабській кухні і їх шикарному блюді з м’ясним фаршем під назвою лахмаджун.

    Тісто: у гірці борошна зробити ямку, всипати дріжджі з цукром і залити частиною води, змішати, не вмішуючи борошно. Через чверть години, замісити тісто, посоливши, ввівши решту воду і оливкове масло. Прибрати тісто на годину, щоб підійшло.

    Спробуйте також:  Макарони з сиром - 8 рецептів приготування

    Начинка: зелень, прянощі, томати або пасту, болгарський перець подрібнити в блендері і додати м’ясний фарш. Посолити, поперчити, додати трохи олії.

    Тонкі коржі викладайте на сковороду, зверху змащуйте фаршем і смажте під кришкою до 10 хвилин. Пошинкуйте свіжу зелень і посипте нею лахмаджун перед тим, як подавати його на стіл.

    20. Солодкі коржі




     

    Ну, зовсім не дивно, що звичайні коржі робили і солодкими у всіх країнах світу. В Індії це роті, а у євреїв — альмойшавена. У нас же — просто солодка коржик до чаю.

    На склянку борошна візьміть куряче яйце, цукор 2 столові ложки і стільки ж олії, дрібку солі, ваніль і корицю, розпушувач.

    Замісіть тісто і розріжте його на частини, кожну з яких розкачайте в тонкий напівпрозорий блін. Млинці притрусіть цукром і скачайте в щільні рулети. З кожного рулету скрутіть «равлика», а потім її знову розкачайте в тоненький коржик, яку і будете смажити.

    Готові коржі солодкі, хрусткі, трохи листкові. Перед подачею притрусіть їх корицею.

    21. Медова коржик

    Ще один варіант коржів, від яких за вуха не відтягнеш дітей, та й дорослих теж.

    На пару склянок борошна візьміть:

    • півсклянки молока (можна воду);
    • меду 3-4 ложки;
    • 1-2 яйця;
    • за пів-ложки соди і солі;
    • дві ложки олії;
    • кунжут і мак.

    Змішуємо всі інгредієнти, за винятком останніх двох. Меду беремо половину. Смажимо солодкі медові кругляш у вершковому маслі, викладаємо на блюдо, поливаємо залишилися медом і посипаємо кунжутом і маком.

    22. Мексиканська перепічка тортилья

    Це традиційні мексиканські коржі, рецепт яких був запозичений нібито у ацтеків. На батьківщині їх готують переважно з кукурудзяного борошна, але в наших умовах цілком підійде і пшенична. Цікавий смак отримує у готових тортилий, приготованих із суміші пшеничного борошна з кукурудзяного.

    Замішуючи тісто класичним способом, візьміть 50 грам вершкового масла і перетріть його з борошном. Отриману масу введіть в тісто і для пікантного смаку додайте трохи мускатного горіха.

    Розкачані млинці для тортильї повинні бути тонкими — всього по 1-2 мм. Обсмажують їх не більше хвилини з одного та іншого боку.

    23. Коржі тако

    Є хліб зі всілякими начинками — традиція зовсім не наша, а, так би мовити, світова. Шаверма, лахманджун і навіть піца є класичними прикладами таких страв у різних країнах. У Мексиці це коржі тако. Це конвертики із звичайних тортилий, приготованих за рецептом вище, з соковитими начинками і соусами.

    Для класичної начинки візьміть фарш, помідори, томатну пасту, часник, болгарський перець, зелень, оливки. Всі інгредієнти тушкуємо. Тортильї, поки вони ще не остигли, складаємо навпіл, потім викладаємо в них начинку, пересипаємо зеленню, додаємо листя салату. Наші тако готові.

    В якості начинки можуть виступати овочі, квасоля, морепродукти, тільки креветки і так далі.

    24. Узбецька коржик




     

    Коржик по-узбецьки називається патир. Вона має характерну форму і на батьківщині випікається тільки в тандирі. Їх часто можна зустріти в етнічних ресторанах, де їх подають пишними і великими (розміром з супову тарілку), зі сплющеною серединкою і більш високими краями. Будинки патир можна зробити і у високій чавунній сковороді, і в духовці.

    На півкіло борошна візьміть склянку молока замість води, 25 г дріжджів, 50 мл олії, трохи цукру і сіль.

    Приготуйте тісто, розвівши в теплому молоці дріжджі з цукром. Поки закваска забродить, введіть борошно сіль і масло. Замісіть тісто і приберіть доходити на годину-півтора. Готове тісто розріжте, з кожної порції розкачайте коржі, в серединці яких пальцями зробіть поглиблення і наколіть його виделкою. Змастіть тісто олією і відправляйте в духову на чверть години або трохи більше.

    Добре прожариваются коржі-патир і високої чавунній сковороді або в мультиварці. Гарячими їх краще всього скласти в пакет або накрити рушником — для м’якості.

    25. Коржі в духовці

  • З несолодких в духовій шафі найкраще випікати узбецькі коржики. Готуйте їх за описаним вище рецептом, відправляючи випікатися на ¼ години при температурі 220-250 ° С.
  • Гарні в духовці і фінські картопляні коржі. Приготуйте тісто з підсоленого картопляного пюре з яйцем і борошном. Сформуйте коржі, змастіть маслом і викладіть на деко. Посипте прованськими травами і кунжутом, наколіть виделкою і випікайте до готовності. Подавайте зі сметаною, грибами, сирними кремами зі спеціями. Смакота!
  • Відмінний варіант солодкої коржі в духовці, згадана раніше альмойшавена. На 100 грам борошна візьміть стільки ж цукру і майже стільки ж масла, пару яєць, корицю. Розігрійте воду в глибокій мисці, введіть топлене масло, присолите. Після закипання акуратно, але швидко, всипайте борошно, замішуючи тісто. Трохи остудіть, додайте яйця. Рівномірно розподіліть готове тісто на деку, застеленому пергаментом, посипте цукром з корицею і поставте в духовку на ¾ години при 180 º С. Готову альмойшавену порвіть або поріжте і подавайте до чаю.
  • Різноманітних рецептів коржів можна придумати ще безліч, але навіть звичайна пісна — це чудова заміна хліба, а з шматочком сиру зверху — повноцінний сніданок, а намазана варенням — вже десерт. Ось вже, дійсно, універсальне і просте блюдо, яке всякий раз може бути різним і сподобається всім членам сім’ї.

    Загрузка...