Коржі – найдавніший вид хліба на землі. Традиційно їх готують в печах, а до складу входять лише вода, борошно та сіль. Однак сучасна кухня пропонує безліч варіантів рецептів, доповнених іншими компонентами і приготованих на звичайній сковороді. Один з найпопулярніших варіантів – сирні коржики. Про те, як спекти паляниці на сковороді з сиром, – у матеріалі нижче.
Робимо тісто для коржів: різновиди та рецепти
Вперше сирні коржики стали готувати на Кавказі. У кожної народності існує своя різновид страви. Для традиційного способу використовується пшенична або кукурудзяна мука, однак коржики з сиром готуються також з житнього, вівсяного, гречаного борошна.
Тісто для коржів буває прісним або здобним. Останнім готується з використанням дріжджів.
Замішувати тісто на коржі потрібно лише вручну. У приготуванні тіста для коржів є важливий нюанс: йому обов’язково потрібно дати дозріти.
Доходити воно може протягом 2-3 годин, причому не на столі, а в холодильнику. Подібна маніпуляція значно покращує якість тіста, а вироби з нього будуть більш пишними. У холодильнику вистоюється не тільки бездріжджове, але і дріжджове тісто. Повільне бродіння робить його повітряним, слухняним.
Крім продуктів, для випічки сирних коржів буде потрібно наступна начиння:
- глибока миска для тіста;
- сито:
- качалка;
- ніж;
- двухсотграммовый стакан;
- сковорода.
Приготувати коржики з сиром не складно, будь-яка починаюча господиня може з цим впоратися.
Рецепт коржики з сиром на сковороді
Ця базова рецептура виключно проста.
- береться 2 склянки тертого сиру, з’єднується з чайною ложкою солі, таким же об’ємом соди і цукром за смаком;
- додається 2 склянки кислого молока або води;
- при безперервному помішуванні частинами підсипається 800-900 грам просіяного борошна;
- продукт виставляється в холод на дві години.
Потім відпочиле тісто виймається, з нього скочується товста ковбаска і ножем ділиться на рівні «колобки». Кожен з них сплющується, приймаючи форму коржі. Все обсмажується з обох сторін без додавання олії.
Зняті зі сковороди коржі поливають гарячою олією. За такої технології виходять найшвидші коржики з сиром на сковороді.
Коржики з сиром на кефірі
Коржі на сковороді на кефірі з сиром готуються таким чином:
- в 2 склянках кефіру гаситься 1 чайна ложка соди;
- там же розчиняється невелика кількість солі та цукру (за смаком);
- забиваються 2 яйця, суміш збовтується віночком з рослинним маслом;
- маленькими частинами підсипається 1 кілограм борошна;
- тісто поміщається на холод.
По закінченні двох годин вистояла тісто викладається на стіл, вимішується, скочується ковбаска і ділиться на колобки. Кожен розкачується в коржик сантиметрової товщини.
Сир ріжеться маленькими кубиками, розкладається по коржах і вдавлюється в поверхню. Потім вироби обсмажуються і поливаються гарячим вершковим маслом.
Коржики з сиром і зеленню
Дана рецептура – варіація на тему попередньої. Інгредієнти потрібні ті ж і в тому ж обсязі, тільки замість твердого сиру беруть м’який, типу сулугуні. Додатково в набір продуктів включається пучок різноманітної зелені – кінзи, кропу, базиліка, петрушки.
Тісто готують за тією ж технологією, що і для звичайних кефірних коржів. Далі діють так:
- сир подрібнюють з зеленню;
- формують з сирної маси грудочки;
- посередині кожної розкатаної коржі кладуть по сирного комочку;
- збирають краю коржі кулечком, склеюють;
- перевертають вироби іншою стороною і злегка проходяться качалкою.
Коржі на сковороді з сиром і зеленню також смажаться без масла. Подають їх з запалі з жару, не даючи охолонути, з гарячим маслом.
Коржики з сиром і шинкою
Технологічна схема приготування коржів виглядає таким чином:
- в 2 склянках кефіру гаситься 1 чайна ложка соди, розчиняється цукор і сіль (за смаком);
- підсипається 2 склянки натертого сиру;
- маленькими частинами додається 4 склянки пшеничного борошна;
- тісто відправляється дозрівати на холоді;
- через 2 години формуються коржі;
- посередині кожної кладеться трохи шинки, краю збираються кулечком і склеюються;
- виріб ще раз злегка розплющується качалкою.
Обсмажені коржі подаються з гарячим маслом.
Коржики з сиром по-грузинськи
Найзнаменитіші сирні коржики в світі – це хачапурі. Для класичної рецептури беруть грузинський сир імерулі. Але оскільки відшукати його в продажу непросто, можна поекспериментувати з комбінаціями сирів:
- бринза і сулугуні;
- адигейський сир і бринза;
- адигейський сир моцарелла;
- жирний некислий сир і сир моцарелла.
Ще один необхідний, але важкодоступний продукт для хачапурі – мацоні. Однак він непогано замінюється сумішшю сметани і кефіру в рівних пропорціях.
Перед замешиванием тесту виконують деякі підготовчі маніпуляції. 100 грамів вершкового масла витримують у теплі. Воно повинно стати м’яким, але не розтікатися. Потім 2 столові ложки відкладається на начинку, а решта розтоплюється.
Сильно солоний сир кілька годин вимочується в холодній воді.
Подальший хід дій наступний:
- в 250 мл кефірно-сметанної суміші (або таку ж кількість мацоні) вноситься половина чайної ложки соди;
- там же розчиняється сіль і цукор;
- вливається розтоплене масло;
- потихеньку, малими частинами підсипається борошно об’ємом 300 грам;
- тісто дозріває на холоді.
Начинка готується за пару хвилин: 350 грамів сиру розтирається з 2 столовими ложками сметани і м’яким маслом.
Тісто ділиться на четвертинки. З кожної робиться корж, а посередині розміщується чверть начинки. Краю збираються кулечком. Виріб розплющується руками і злегка пригладжується качалкою. Підсумкова товщина – близько 1,5 сантиметрів.
Обсмажуються хачапурі без жиру і подаються з маслом.
Коржики з сиром по-абхазьки на сковороді
Неймовірно смачна сирна коржик на сковороді виходить з абхазького рецептом. В самій Абхазії це блюдо називається «ачаш».
Першим ділом готується закваска:
- у невеликому обсязі підігрітої води розчиняється 1 чайна ложка дріжджів швидкодіючих, трохи цукру і борошна;
- перемішується і залишають на 20 хвилин.
Коли закваска запузырится, можна приступати до приготування тіста:
- 1 кілограм борошна просіюється гіркою прямо в миску;
- на вершині робиться ямка;
- у ямку вливається закваска;
- всі підсолювати;
- вбивається 2 яйця;
- малими частинами підливається 500 мл жирного кефіру і 200 грамів розтопленого вершкового масла;
- тісто ставлять на холод для дозрівання.
Тим часом готується начинка: 800-900 грамів адигейського сиру подрібнюється і за необхідності підсолювати. З тіста і окремо з сиру формуються однакові колобки. Тестяные колобки розкочуються на них укладаються грудочки начинки. Краї піднімаються кулечком і защипываются. Все ще раз розкочується товщиною 1-3 сантиметри.
Ачаш обсмажується під кришкою на олії. Виріб виходить дуже пишним.
Томатні сирні коржики з зеленню на сковороді
Оригінальні, смачні і яскраві коржі виходять з заварного тіста, приготовленого на основі томатного соку.
Тісто для томатно-сирної коржі робиться так:
- 400 мл томатного соку, 400 мл води і трохи солі доводяться до кипіння з 8 столовими ложками рослинного масла;
- суміш знімається з вогню;
- у гарячу рідину поступово всипається 800 грамів борошна;
- все добре вимішується і остуджується.
Тісто ділиться, і формуються маленькі коржики. Посередині кожної розміщується порція начинки, приготовленої з 600 грамів тертого сиру і пучка будь-різаної зелені. Краї піднімаються і защипываются. Виріб сплющується руками. Після обжарювання поливається гарячим маслом.
Італійські коржики з сиром і зеленню на сковороді без масла
Італійська коржик називається «фокачча». Це традиційна середземноморська страва нескладно в приготуванні, а набір продуктів для нього дуже доступний.
Готують фокаччу за наступною технологією:
- в 1 склянці гарячої води розчиняється 2 чайні ложки дріжджів швидкодіючих, додається сіль і цукор в довільній кількості;
- підмішується 200 грамів борошна, прикривається і залишають у теплому місці ненадовго;
- додається ще 200 грамів борошна і 4 столові ложки оливкової олії;
- все вимішується до однорідності, накривається серветкою і вистоюється в теплі ще трохи;
- піднялося тісто обминается в останній раз;
- розкочуються коржі.
Далі вони обсмажуються з одного боку і перевертаються. На підсмажену верхню сторону кладуть начинку, зроблену з 300 грамів натертого сиру, змішаного з різаною зеленню і майораном. До готовності фокачча доходить під кришкою.
Гострі коржі з копченим сиром і зеленню
Це ще один варіант коржів, в які додають сир безпосередньо при обсмажуванні. Тісто для них по консистенції нагадує тісто для оладок.
Готується воно шляхом простого змішування 6 склянок пшеничного борошна; 900 мл кефіру, 2 яєць, солі і цукру. В кефірі попередньо погашається 2 чайні ложки соди.
Поки вистоюється тісто на холоді, натирається 600 грамів копченого сиру і змішується з пучком різаної зелені. У суміш додається довільну кількість гострого перцю – за смаком.
На сковороду наливають олію, добре розігрівається. У нього накладається тісто. Коли воно трохи підрум’яниться і запузырится, зверху розміщується сирна суміш. Потім підливається ще декілька ложок тесту, і коржик перевертається.
Подавати до столу такий виріб можна зі сметаною.
Сирно-сирні коржики
Поєднання сиру і сиру в начинці коржів навряд чи залишить байдужим, а тісто для цього виробу готується дуже швидко:
- 450 грамів пшеничного борошна, змішаної з сіллю і 1 чайною ложкою соди;
- у борошно вливається 2 столові ложки розтопленого масла і 300 мл кефіру, замішується;
- вимішування проводиться з підсипання борошна;
- тісто відправляється відпочивати на 15 хвилин.
Тим часом готується начинка. 150-200 грамів бринзи виймається з розсолу і розминається разом з 1 пачкою сиру. Пучок зелені і кілька пір’їнок зеленої цибулі подрібнюються і додаються до сирно-сирної суміші.
З тіста формуються коржі. На кожну викладається трохи начинки. Краї защипываются кулечком. Коржик розкочується качалкою і відправляється на сковороду.
Після обжарювання подається з гарячим маслом.
Сирна коржик з м’ясом на сковороді
Коржик, смажена з сиром та м’ясом – дуже ситна страва, здатне замінити вечерю. Щоб реалізувати рецептуру, буде потрібно 2 склянки дрібно нарізаної відвареного м’яса яловичини або свинини.
В деяких варіантах рецептури рубане варене м’ясо пропонується замінити сирим фаршем. Однак у начинці він не дуже добре пропікається, тому його слід попередньо обсмажити.
Готують сирно-м’ясну корж точно так само, як коржик з сиром і шинкою.
- в 2 склянках кефіру гаситься 1 чайна ложка соди;
- в кефірі розчиняється цукор і сіль (за смаком);
- підсипається 2 склянки натертого сиру;
- маленькими частинами додається 4 склянки пшеничного борошна;
- тісто відправляється дозрівати на холоді;
- через 2 години формуються коржі;
- посередині кожної кладеться м’ясна начинка, краю збираються кулечком і защипываются;
- виріб ще раз злегка розплющується качалкою.
Після обжарювання подають гарячою, полив маслом.
Сирна коржик з куркою на сковороді
Трохи менш калорійною, але не менш ситної виходить коржик з сиром і куркою.
Тісто замішується за тією ж технологією, а для різноманітності і додаткового зниження калорійності замість частини пшеничного борошна можна взяти житнє:
- в 4 склянках кефіру гаситься 2 чайні ложки соди;
- там же розчиняється цукор і сіль (за смаком);
- підсипається 4 склянки натертого сиру;
- маленькими частинами додається 4 склянки житнього борошна;
- у процесі замішування поступово всипається пшеничне борошно в такому обсязі, щоб тісто добре відходило від рук;
- тісто відправляється дозрівати на холоді;
- через 2 години формуються коржі;
- посередині кожної кладеться начинка, приготовлена з подрібненого відвареного м’яса курки (потрібно близько 3 склянок) і різаного кропу;
- краю збираються кулечком і защипываются;
- виріб ще раз злегка розплющується качалкою.
Коржі посипаються кунжутом і після обжарювання подаються з гарячим маслом.
Резюме
Коржики з сиром на сковороді – це відмінний спосіб урізноманітнити щоденне меню. Вони гарні і самі по собі, і в доповнення до гарячих страв замість хліба. У сирних коржів є тільки два недоліки. Перший – їх потрібно з’їдати гарячими або хоча б теплими. Другий – «якщо вони є, то їх немає».