Коржі на сметані, як у бабусі – 5 рецептів приготування в духовці на сковороді

Коржі на сметані – це досить просте для приготування страву. Їх можна подати замість хліба до чаю, а якщо доповнити соусом, м’ясний або овочевий начинкою, то цілком зійде за окрему ситне страву.

Коржі на сметані, як у бабусі, смажені на сковороді

Посмажити коржі на сметані можна не тільки перебуваючи вдома. Такий спосіб приготування підійде для пікніка на природі або дачі.

Необхідні продукти для дріжджового тіста коржів:

  • дріжджі свіжі (можна використовувати швидкорозчинні – 1 пакетик) – 20 г;
  • вода – 100 мл;
  • сметана 15-20% жирності – 150 мл;
  • цукор – 1 ст. ложка з верхом;
  • борошно пшеничне – 3 склянки;
  • будь олію для смаження;
  • яйце – 1 штука;
  • сіль -1 ч. ложка.

Покрокова інструкція

  • Воду попередньо підігріти до такого стану, щоб вона була трохи тепліше, ніж кімнатна температура. Розчинити в ній пакетик дріжджів.
  • Висипати цукор, сіль і сметану.
  • Все ретельно змішати виделкою і дати піднятися, достатньо 10 хвилин.
  • Влити одне яйце і ще раз розмішати.
  • Заздалегідь просяну борошно висипати по одній склянці і замішувати тісто, для зручності спочатку заважають лопаткою, а потім руками. Потрібно підсипати борошно по мірі необхідності, але так, щоб тісто легко отлипало від рук.
  • Коли тісто замісили, його накрити чистим кухонним рушником і поставити там, де більше тепла, для вистоювання на годину. Воно повинно стати пишним і в два рази більше початкового об’єму.
  • Все тісто потрібно розподілити на 4 однакові шматки для коржів.
  • Тепер необхідно розкачати кожен шматок тесту приблизно 1,5 -2 см в товщину і проколоти виделкою. Коржі залишити підніматися хвилин на 5.
  • На розігрітій до гаряча сковороді з маслом, обсмажувати коржі до готовності з двох сторін.
Дивіться також:  Закуска до шампанського -7 кращих рецептів

Смажити на сильному вогні не варто, інакше є ризик, що всередині коржики не пропечуться. Дати стекти жиру, викладаючи на паперові серветки. Можна вживати в гарячому вигляді.

Готуємо в духовці

Для тих, хто не любить смажене, є варіант спекти коржі у печі, як у бабусі або ж в духовій шафі.

Вам знадобляться:

  • сметана – 250 г;
  • борошно – 400-450 г;
  • цукровий пісок – 150 г;
  • половина чайної ложки соди.

Опис приготування:

  • Сметана повинна бути охолоджена, а борошно, просеянная через сито, так вона буде насичена киснем, а замішане тісто стане пишнішим.
  • Сметану з цукровим піском необхідно збити.
  • Перемішати борошно з содою.
  • З’єднати всі разом і замісити тісто.
  • Коли тісто готове, розділити його на два шматки.
  • Кожну частину по черзі розкачують до 0,5 см в товщину.
  • З тіста вирізати гуртки формою, спеціальним ножем або склянкою.
  • На деко можна постелити пекарню папір і змастити маслом.
  • Укладати гуртки попарно – один на один.
  • Відправляти в розігріту до 200 градусів духовку на 10 – 15 хвилин.

Спечені коржі в духовці можна розрізати посередині і промащувати джемом, маслом, згущеним молоком, а зверху присипати цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.

Без додавання яєць

Необхідні продукти для приготування:

  • сметана – 250 мл;
  • спеції, краще взяти «прованські трави» – 1 ст. ложка;
  • борошно пшеничне – 500 г;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • масло вершкове – 1 ст. ложка і для змащування гарячих коржів;
  • сир адигейський – 200 г;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • куркума – 1 ст. ложка.

Спосіб приготування коржа на сметані, як у бабусі:

  • Як і в інших рецептах, борошно просіюють, додають в неї соду і прованські трави.
  • Сметану перемішати з розтопленим маслом, содою і за бажанням посолити.
  • Все змішати, додати куркуму і вимісити тісто, щоб воно отлипало від рук і тримало форму.
  • Сир розім’яти виделкою в тарілці.
  • Нарізати свіжу зелень і змішати в тарілці з сиром.
  • З тіста оформити 5 коржів.
  • Розкачати кожну до 2-3 мм завтовшки.
  • На середину викласти начинку з сиру і зелені.
  • Закріпити всі кінці по центру.
  • Одержаний «конверт» з сиром всередині розкачати качалкою так, щоб корж помістилася на дні сковороди.
  • Обсмажувати коржі, перевертаючи з одного боку на іншу.
  • Смажені коржики, поки ще гарячі, змащувати вершковим маслом.
Дивіться також:  Стегно індички – 7 смачних рецептів приготування

Такі коржики з сиром всередині можна подавати до обіднього столу в гарячому або холодному вигляді. А також можна урізноманітнити блюдо різними сортами сиру і спецій.

Як приготувати без дріжджів

Щоб тісто піднялося швидко не обов’язково використовувати тільки дріжджі, підійдуть для тіста кисломолочні продукти, такі як кисле молоко, кефір, зіпсовані молоко або сметана.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно – 3-4 склянки;
  • 1 чайна ложка соди;
  • будь олію для смаження;
  • сметана – 1 склянка;
  • маргарин – 50 г;
  • цукровий пісок – 30 г;
  • яйце – 1 штука;
  • 1 чайна ложка солі.

Рекомендації по приготуванню:

  • Маргарин розтопити на паровій бані, але не кип’ятити. Потім зняти з вогню і дати охолонути.
  • Яйце злегка збити.
  • Додати сметану і продовжити збивати масу.
  • Ввести розтоплений маргарин і продовжувати збивати.
  • Висипати цукровий пісок, соду і сіль.
  • Поступово висипати склянку за склянкою підготовлену борошно, замішуючи тісто.
  • Залишити тісто підніматися під чистим кухонним рушником на 20 хвилин.
  • Підняте тісто обім’яти і сформовать коржики. Розмір можна робити на свій розсуд.
  • Сформовані шматочки обсипати борошном і розкачати до 5 мм завтовшки.
  • Обсмажити коржі на сковороді до рум’яного кольору з кожної сторони.

Бабусин рецепт коржів здобних

Необхідні продукти для тіста на сметані:

  • вода – ¾ склянки;
  • сметана – 4 столові ложки;
  • цукровий пісок – 5 столових ложок;
  • вершкове масло – 2 столові ложки або 80 г;
  • борошно пшеничне – 4 склянки;
  • сіль – половина чайної ложки;
  • дріжджі швидкорозчинні – 1 пакетик (5 м);
  • яйце – 1 штука.

Інструкція по кроках:

  • У теплій воді розчинити дріжджі.
  • Вершкове масло розтопити на паровій бані і остудити до кімнатної температури.
  • Змішати всі зі сметаною, сіллю, цукровим піском.
  • Яйце вилити в дві чашки, розділивши білок і жовток.
  • Збити до піни білок і додати до заготівлі для тіста.
  • Ввести муку і замісити гладке тісто.
  • Накрити рушником і прибрати в тепле місце для вистоювання.
  • Піднялося тісто обім’яти і розділити навпіл.
  • Кожну частину розкачати і вирізати з нього гуртки.
  • Викладаючи на деко, кружечки проколоти виделкою або зробити поглиблення пальцями.
  • Змастити пензликом в жовтку поверхню коржів і поставити деко в розігріту до 200 градусів духовку на 20 -25 хвилин.
  • Готові, ще гарячі здобні коржі можна змастити пензликом, вмочивши в вершкове масло. Так вони стануть ще апетитніше і красивіше.
Дивіться також:  Яловичина з картоплею в мультиварці – 7 рецептів приготування жарке

Приємного чаювання!