Коржики з сиром – 8 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Балабушки – це, мабуть, перші борошняні вироби, які люди навчилися готувати багато століть тому. За цей час було придумано величезну кількість самих різних рецептів. Коржі роблять практично з усіх видів борошна. Крім того, їх можна готувати з різними начинками. Взяти, приміром, коржики з сиром. Розглянемо кілька найбільш цікавих і оригінальних рецептів.

Коржики з сиром на кефірі на сковороді

Тісто Для коржів, як правило, використовується найпростіше. В якості основи зазвичай береться вода або різноманітні молочні продукти. Наприклад, можна легко зробити чудові коржики з сиром на кефірі.

Тут знадобляться наступні інгредієнти:

  • 350 грам пшеничного борошна;
  • 3 склянки тертого сиру (обов’язково твердих сортів);
  • 5 грам харчової солі;
  • 250 мл кефіру;
  • 6 г питної соди;
  • 4 грама цукру.

Як слід правильно робити з цих продуктів коржі:

  • Спочатку кефір (обов’язково теплий) вилити в глибоку посуд.
  • Засипати до нього соду разом з сіллю і цукром. Добре перемішати.
  • Потерти весь сир на тертці з дрібними отворами.
  • Додати 1 стакан сиру до решти продуктів одночасно з борошном і перемішати.
  • Напівфабрикат розділити довільно на частини. Розкачати їх у коржі.
  • На середину кожної покласти заготовки зовсім трохи тертого сиру. Краї підняти догори і защипнути. Потім перевернути коржі, щоб шов виявився внизу.
  • Смажити вироби на сковороді, политої маслом, на невеликому вогні, поки обидві сторони не зарум’яняться.

Коржики з сиром виходять м’які і апетитні. Їсти їх краще гарячими.

З додаванням в начинку зелені і часнику

Коржі будуть більш ароматними, якщо начинку для них приготувати з сиром і зеленню. А для пікантності можна додати трохи часнику.

До речі, тісто в такому випадку краще використовувати найпростіше – на воді.

З продуктів для такого способу обов’язково знадобиться:

  • 200 грам пшеничного борошна;
  • 150 грам сиру (плавленого або твердого);
  • зелень (краще петрушка і кріп);
  • неповний склянку звичайної води;
  • рослинна (бажано рафінована олія.

Спосіб приготування буде лише частково відрізнятися від попереднього варіанта:

  • Для початку треба закип’ятити воду.
  • Окремо просіяти і насипати в миску борошно.
  • Туди ж вилити окріп. Обережно замісити м’яке тісто.
  • Сир порізати шматочками (хто не лінується, може потерти його на тертці).
  • Дрібно нашаткувати зелень.
  • З’єднати її з сиром і перемішати. Це буде начинка.
  • Тісто руками розділити на частини. Розкачати їх, надавши форму круглих коржів.
  • Зверху покласти частину начинки і загорнути краї. Щоб всі заготовки були рівними, їх треба злегка прокатати качалкою.
  • Смажити в олії з двох боків до приємного золотистого відтінку.
Дивіться також:  Сухарики в мікрохвильовці – 7 швидких і смачних рецептів приготування

Такі чудові коржі можна вживати не тільки з чаєм, але і використовувати їх замість хліба, вживаючи з супом.

Як зробити шинкою

Для різноманітності можна спробувати зробити коржики з сиром і шинкою. Ці вироби схожі на тонкі пиріжки з начинкою.

Тут для роботи знадобиться:

  • 320 грам борошна;
  • 5 грам 9%-го оцту і стільки ж солі;
  • 250 мл кефіру;
  • 6 грам соди;
  • ½ Склянки тертого сиру;
  • 4 грама цукру.

Для начинки:

  • по ½ склянки тертої шинки і сиру.

Робити такі коржі доведеться поетапно:

  • Спочатку треба зробити тісто. Змішати весь кефір з цукром. Одночасно ввести сир, сіль і соду, гашену оцтом. Потім додати борошно. Все це ретельно перемішати.
  • Шинку і сир, не поспішаючи, потерти на тертці з великими отворами. Начинка готова.
  • Тісто розділити на шматки. Кожен з них розім’яти руками в акуратні коржі. Покласти зверху начинку, а потім загорнути заготовки у вигляді мішечків. Потім їх треба знову розрівняти долоньками в коржі.
  • Смажити на малому вогні з додаванням олії з обох сторін.

Вживати такі апетитні коржі краще відразу, так як, враховуючи складну начинку, зберігаються вони відносно недовго.

Смачні коржики з сиром в духовці

Той, хто не любить довго стояти біля плити, може без особливих зусиль приготувати не менш смачні коржики з сиром в духовці.

Є один непоганий спосіб, для якого знадобиться наступний набір продуктів:

  • 320 грам пшеничного борошна;
  • 160 мл молока;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 0,5 чайної ложечки солі;
  • 4 грама гірчиці;
  • 0,5 склянки дрібно натертого сиру.

Інструкція з приготування сирних коржів в духовці:

  • Засипати в миску борошно.
  • Додати до неї дрібну сіль, заздалегідь розм’якшене масло і гарненько розтерти.
  • У цю масу засипати гірчицю і сир (не весь).
  • Все це залити теплим молоком і перемішати. Тісто має бути однорідним і досить м’яким. Йому треба дати постояти 10 хвилин.
  • Розкачати дозріле тісто в пласт товщиною кілька сантиметрів. Порізати його на частини. Кожної окремої заготівлі надати форму коржі.
  • Деко вистелити пекарської папером і трохи обробити її маслом.
  • На нього викласти заготовки і присипати їх залишками сиру.
  • Запікати 20 хвилин у духовці на нижньому ярусі.
Дивіться також:  Смажена картопля з грибами – 6 рецептів приготування

Коржі виходять дуже пишні і красиві. А за рахунок молочних продуктів вони набувають додатковий неповторний аромат.

З сиром

Додаючи в начинку ті чи інші продукти, можна істотно змінити смак готового виробу. Наприклад, в коржики з сиром іноді вводять сир. Він робить начинку м’якше і соковитіше.

У тісто для коржів знадобиться:

  • 480 грам пшеничного борошна;
  • 240 грам несолодкого йогурту;
  • 6 г питної соди;
  • одне яйце;
  • 17 грам рослинної олії;
  • 8 грам цукру;
  • 10 грам дрібної солі.

Для начинки:

  • 370 грам твердого сиру;
  • сире яйце;
  • 380 грам жирного сиру.

Для змазування:

  • 40 грам вершкового масла.

Для обсмажування:

  • 70 грам рослинної олії.

Зробити за таким рецептом коржики не складно:

  • Спочатку треба яйце змішати з цукром, йогуртом, сіллю і маслом. Після цього додати соду і просіяне борошно.
  • Дати тісту постояти півгодини, прикривши його серветкою.
  • Окремо змішати всі інгредієнти начинки.
  • Готове тісто розділити на кульки. Потім розкачати їх в тоненькі коржі. На одну покласти частину начинки, а потім прикрити її другий і защипнути краю. Повторювати, поки не закінчаться всі продукти.
  • Заготовки злегка прокатати качалкою.
  • Смажити на маленькому вогні, додавши на сковороду трохи олії.

Щоб готові коржі були більш м’якими і ароматними, поверхню кожної з них слід обробити шматочком вершкового масла.

Готуємо з картоплею

Коржі на кефірі з сиром будуть більш ситними, якщо в речовину ввести відварну картоплю. Цей варіант досить часто зустрічається в національних кухнях різних народів.

Для такого рецепта перед початком роботи потрібно підготувати такі обов’язкові компоненти:

Для тіста:

  • півсклянки кефіру;
  • 250 грам борошна пшеничного;
  • 8 грам цукру;
  • 0,5 чайної ложечки солі;
  • 70 грам масла вершкового.

Для начинки:

  • 0,5 кг сирої картоплі;
  • пару столових ложок вершків;
  • 150 грам сиру;
  • трішки солі, різних перців і часничку.

Щоб зробити ці коржики, господині треба:

  • Масло (попередньо розтоплене) з’єднати з сіллю, кефіром і цукром.
  • Додати до продуктів борошно і замісити еластичне тісто.
  • Відварити в солоній воді картоплю. Рідину злити, а самі бульби розім’яти товкачиком, додавши вершки і трішки солі.
  • В отримане пюре ввести тертий сир, спеції і трохи часничку.
  • Тісто поділити на частини, які потім розкачати в тонкі коржі.
  • На кожну товстим шаром викласти начинку. Потім скласти заготовку навпіл і защипнути краю. Трохи приплюснути виріб рукою.
  • Обсмажувати заготовки на сковороді, додавши зовсім трохи рослинного масла, поки кожна із сторін не підрум’яниться.
Дивіться також:  Макарони по-флотськи з тушонкою – 6 рецептів, як приготувати

Такі ситні коржі можна використовувати навіть як повноцінний вечерю. До речі, і після охолодження вони будуть не менш смачними.

Грузинська коржик з сиром на сковороді

У Грузії коржі з сирною начинкою зазвичай називають «хачапурі».

Їх вміє готувати кожна господиня.

Для роботи, як правило, використовуються найпростіші інгредієнти:

  • 500 грам борошна;
  • 2 яйця;
  • по 1 чайній ложечці солі і цукру;
  • 250 мл кефіру;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 4 – 5 г питної соди;
  • 400 грам твердого сиру;
  • 17 грам рослинного масла.

Щоб правильно зробити національні грузинські коржі, треба:

  • Кефір збити з сирим яйцем, а потім додати негашене соду, олію, цукор і все перемішати. Поступово вводячи борошно, приготувати м’яке тісто. Воно повинно трохи прилипати до рук.
  • Крупно потерти сир для начинки і змішати його з яйцем.
  • Скрутити тісто ковбаскою і порізати ножем на частини.
  • Кожен шматок розкотити, щоб вийшов корж. Середину рясно змастити начинкою. Потім краю підняти і зібрати їх в центрі. Після цього заготівлю перевернути і знову розкачати.
  • Смажити коржі з сиром на сковороді, не додаючи при цьому масло. Причому вогонь повинен бути мінімальним.

Готові вироби складати на тарілку стопкою, промазуючи кожен вершковим маслом.

Самий швидкий рецепт

Коли час для роботи обмежена, оригінальні коржики з сиром можна зробити всього за 5 хвилин.

З розрахунку на 1 виріб для роботи потрібні не зовсім звичайні продукти:

  • 60 грам борошна;
  • 100 грам пива;
  • сир (твердий);
  • зелень (не обов’язково);
  • трохи рослинного масла.

Робиться все гранично просто. Треба лише:

  • Борошно розвести пивом. Домогтися, щоб тісто не липло до рук.
  • Потерти сир і дрібно покришити зелень (за бажанням). Продукти перемішати.
  • Тісто розкачати в тонкий пласт.
  • Покласти на нього начинку і акуратно згорнути рулетом.
  • Закрутити заготівлю равликом і ще раз розкачати його в корж.
  • Смажити на сковорідці з заздалегідь розігрітою олією.

Цей рецепт можуть взяти на озброєння початківці господині, які ще не звикли довгий час проводити на кухні. Проте можете не сумніватися, цей експеримент неодмінно буде вдалим, а значить, тяга до подальших кулінарних подвигів тільки посилиться!