Котлети для бургерів (гамбургерів) – 6 рецептів

Змайструвати ідеальний бургер не так вже й просто. В цьому блюді однаково важлива й послідовність викладення інгредієнтів, і якість кожного компонента – м’якість булочки, ніжність соусу, пікантність овочів і, звичайно ж, соковитість котлети для бургерів. Саме про неї і піде мова нижче. Рецептів багато, але секрет успіху тільки один.

Класичні котлети для бургерів

Для приготування найбільш соковитою і смачною котлети за традиційним рецептом необхідний свіжий яловичий фарш низької жирності. Такі компоненти як перець і сіль додаються виключно за смаком і не є обов’язковими.

Отже:

  • Фарш остудити.
  • Сформувати з нього досить широкі, плоскі котлети товщиною не менше 1 см, діаметром трохи ширше діаметра булочки.
  • Безпосередньо перед смаженням вироби можна злегка посолити і поперчити.
  • Розжарити сковороду і додати в неї трохи рослинного масла.
  • Смажити котлети швидко і на максимальному вогні, щоб домогтися гарної скоринки, яка утримає соковитість котлети.
  • Дуже важливо придавлювати виріб лопаткою, щоб форма залишалася плоскою.
  • На готову котлету викласти сир і почати компонувати безпосередньо бургер.

Зверніть увагу! Фарш не треба попередньо маринувати, інакше при смаженні він швидко втратить вологу, і м’ясо буде сухим.

Готуємо з курячого м’яса на сковороді

Щоб зробити котлету для бургера з курячого м’яса потрібні такі компоненти:

  • Курячий фарш – 0,5 кг;
  • Яйце;
  • Сухарі пшеничні;
  • Сіль, перець.

Самий пишний і соковитий фарш виходить, якщо готувати його з усієї курки – м’яса грудки, ніжок і т. д.

Приготування:

  • Вмішати в фарш 1 куряче яйце і відправити в холодильник на 30 хв.
  • Так як фарш виходить дуже ніжним, формувати котлетки потрібно змоченими у воді руками. Висота не більше 1 см і діаметром з булку (так як курячі котлетки не ужариваются).
  • Можна додатково посипати сухарями.
  • Вогонь повинен бути середнім, у сковороду додати трохи рослинного масла.
  • Смажити по аналогії з говяжьими котлетами – на розпеченій сковороді, злегка приплюснувши.
  • Досить 3-4 хвилин з обох сторін.
Дивіться також:  Гур’євська каша класичний рецепт і 4 варіанти приготування

Вегетаріанські котлети з грибів

Смачний вегетаріанський рецепт котлет цілком може послужити відмінною альтернативою м’ясним виробам. Незвичайний і оригінальний смак мають грибні котлети з додаванням перловки. Вони виходять пишними і соковитими.

Для приготування потрібно:

  • гриби білі – 500 грам;
  • крупа перлова – 1 склянка;
  • часник – 3-4 зубчики (середнього розміру);
  • пшеничне борошно – 200 грам (для панірування);
  • соняшникова олія – 15-20 мл;
  • томатне пюре або паста – 25 мл;
  • свіжа зелень (петрушка);
  • сіль;
  • чорний перець.

Покрокова інструкція:

  • Відваріть перлову крупу, попередньо посоливши його.
  • Відваріть до готовності, повністю зцідіть воду і перекрутіть гриби в блендері.
  • Подрібніть перловку з часником в комбайні до однорідного стану.
  • Викладіть в глибоку миску м’ясо і крупу.
  • Додайте подрібнену петрушку, томатну пасту.
  • За смаком посоліть і поперчіть.
  • Ретельно все перемішайте. Чим краще ви це зробите, тим соковитіше будуть приготовані котлети.
  • Сформуйте плоскі коржі.
  • Обваляйте їх з обох сторін у борошні.
  • Смажити вегетаріанські котлети для бургерів на сковороді з рослинною олією до утворення золотистої і рум’яної скоринки.

Бургер з котлетою з індички

Котлети з рубленого філе індички мають ніжну текстуру, а якщо їх приготувати за цим рецептом, то можна добитися просто чудових смакових відчуттів.

Інгредієнти (на 0,5 кг фаршу з індички):

  • 2 невеликі цибулини;
  • 1 булка білого хліба, його можна замінити склянкою борошна;
  • 1 яйце;
  • 100 гр. молока.
  • 1 ст. ложка сметани (за смаком).

Готуються наступним чином:

  • Філе, краще трохи підморожене, ріжеться на дрібні шматочки.
  • До нього додається хлібний м’якуш (або борошно), дрібно нарізаний або натертий на тертці цибулю, молоко, яйце. Всі інгредієнти перемішуються до однорідної маси.
  • Формувати коржі за аналогією з попередніми рецептами.
  • Панірувати котлети по бажанню, але вони добре тримають форму.
  • Смажаться вироби на добре розігрітій сковороді.
Дивіться також:  Як посмажити курячі ніжки на сковороді – 5 смачних рецептів

Найкраще розкривають свій смак, присмачені кисло-солодкими соусами, наприклад, журавлиним. Бургер з такою котлетою відмінно підійде для дитячого меню, так як котлета з яловичини більш «важку» для перетравлення.

Як зробити з креветок?

Любителі морепродуктів напевно оцінять бургери з рибної котлетою, але ще більш незвично, корисно і смачно буде, якщо в якості фаршу вибрати філе січене креветок.

Інгредієнти:

  • Свіжі креветки – 0.5 кг;
  • Грудинка або бекон – 200 г;
  • Яйце куряче;
  • Зелень по сезону (петрушка, кріп, цибуля);
  • Молоко – 5 ст. л.;
  • Соєвий соус — 4-5 ст. л.;
  • Сухарі панірувальні – півсклянки;
  • Кунжутне насіння – стакан.

Спосіб приготування:

  • Злегка відварити і очистити креветки від панцира.
  • Дрібно нарізати бекон.
  • Порубати зелень.
  • Всі компоненти ретельно перемішати, потім подрібнити в блендері, але не перетворюватися в пюре.
  • Вбити яйце, додати соєвий соус. Потім інші компоненти (сухарі, молоко).
  • Сформувати тонкі та плоскі котлети і обваляти їх в кунжуті.
  • Обсмажити на розігрітій сковороді, близько 5-7 хв. з кожної сторони.

Готуємо з баранячого фаршу

Котлети з баранини – корисні, своєрідні і незвичайні за своїм смаком для тих, хто є баранину рідко. Рецепт розрахований на 4 порції.

Вам знадобиться:

  • нежирний баранячий фарш (400 грам);
  • невелика цибулина;
  • 2 скибочки хліба;
  • спеції (чебрець, мелений мускатний горіх);
  • яйце.

Приготування:

  • Подрібнити цибулю.
  • Хліб розмочити у воді або молоці.
  • Змішати цибулю, хліб і фарш, приправити.
  • Вмішати яйця.
  • Сформувати котлети, діаметром трохи більше булочки.
  • Добре прожарити вироби на звичайній сковороді або грилі.

Баранина добре поєднується з овочами: цибулею, солодким перцем, всілякою зеленню.

Вибравши м’ясо молодого ягняти – ви отримаєте відмінне блюдо кошерної кухні.

Пробуйте і приємного апетиту!