Котлети із буряків – 7 рецептів, як швидко приготувати смачні котлети бурякові

Якщо ви любите овочі, то неодмінно повинні спробувати котлети із буряків. Це неймовірно корисне блюдо, та ще й дієтичне.

Класичні котлети з вареного буряка

Смачні котлети із буряків робляться дуже просто. Це відмінний варіант вечері для тих, хто думає про своє здоров’я і, звичайно ж, стежить за вагою.

Необхідні продукти:

  • 100 грам манки;
  • спеції за бажанням і на свій смак;
  • одне яйце;
  • півкілограма буряка.

Процес приготування:

  • Буряк промиваємо, заливаємо водою і відварюємо до м’якості. На цій піде приблизно 40 хвилин. Охолоджуємо під струменем холодної води.
  • Очищаємо і подрібнюємо на тертці. Потім змішуємо з усіма іншими інгредієнтами зі списку.
  • Формуємо невеликі круглі, злегка прим’яті котлетки і смажимо з двох сторін на сковороді з рослинним маслом.

З додаванням моркви на сковороді

Ще один легкий варіант – з буряка і моркви. Такі котлетки виходять ситніше, ніж зроблені за класичним варіантом, але все одно залишаються малокалорийными.

Необхідні продукти:

  • дві ложки манки;
  • 300 грам буряка і стільки ж моркви;
  • спеції на свій смак;
  • одне яйце;
  • половина склянки сметани.

Процес приготування:

  • Овочі промиваємо і відварюємо до готовності, приблизно протягом 40 хвилин, вони повинні стати м’якими.
  • Подрібнюємо будь-яким способом, можна натерти або ж перебити в блендері. Кладемо спеції по своєму смаку, перемішуємо.
  • Окремо змішуємо сметану з яйцем, збиваємо і цю масу додаємо до овочів.
  • Засипаємо манку, повинен вийти досить густий фарш, так щоб можна було сформувати котлети, тому якщо потрібно, додайте ще трохи крупи.
  • Вылепите невеликі овальні заготовки і тримайте на сковороді по кілька хвилин з кожного боку, поки вони не просмажаться.

Готуємо з сирого буряка в духовці

Не завжди потрібно відварювати овоч. Вироби можна запекти в духовій шафі з сирого буряка.

Дивіться також:  Різотто – класичний рецепт і 10 варіантів приготування

Необхідні продукти:

  • зубчик часнику;
  • дві ложки борошна;
  • 400 грам буряка;
  • спеції за смаком;
  • яйце;
  • одна цибулина.

Процес приготування:

  • Цибулину очищаємо, нарізаємо на кубики.
  • Буряк теж звільняємо від шкірки і перетираємо на тертці.
  • Змішуємо овочі, додаємо до них яйце, кладемо борошно і приправи. Повинна вийти клейка маса. При необхідності додайте ще борошна.
  • З отриманої суміші вылепите невеликі котлети, помістіть у форму і випікайте півгодини на 200 градусах.

Пісні бурякові котлети

Пісні бурякові котлети – спосіб урізноманітнити меню під час дотримання посту або ж смачну вечерю для бажаючих схуднути.

Необхідні продукти

  • два зубчики часнику;
  • три буряків середнього розміру;
  • 100 грам манки;
  • спеції і свіжа зелень.

Процес приготування:

  • Для початку відварюємо буряк до готовності, можете проткнути її виделкою, і якщо вона добре заходить, значить, овоч можна знімати.
  • Натираємо її на тертці, покласти в глибоку ємність, додаємо роздавлений часник і засипаємо манку. Не забудьте про спеції, такі як сіль і чорний мелений перець.
  • З отриманого фаршу робимо котлети, так щоб вони були не більше одного сантиметра висотою і обсмажуємо з двох сторін.

Дієтичний рецепт на пару

Звичайно, котлети з вареного буряка виходять досить корисними, але все ж деякі вітаміни втрачаються під час теплової обробки. Щоб уникнути цього, можна скористатися мультиварка або пароваркою.

Необхідні продукти:

  • дві ложки манки;
  • одне яйце;
  • півкілограма буряка;
  • приправи за смаком.

Процес приготування:

  • Буряк звільняємо від шкірки і подрібнюємо, яким завгодно способом. Її можна стерти, перебити в блендері, комбайні або перекрутити через м’ясорубку.
  • Вбиваємо до бурякового фаршу одне яйце, добре перемішуємо і кладемо спеції. Обов’язково додайте трохи солі і чорного перцю, інакше страва вийде зовсім прісним.
  • Покладіть манку, можливо, знадобиться трохи більше, дивіться на консистенцію. З неї повинні добре склеюватися котлети. Якщо вони розпадаються, значить додайте ще трохи крупи.
  • Вылепите невеликі за розміром заготовки, викладіть їх в спеціальний піддон дозволяє готувати на пару в мультиварці.
  • У чашу влийте воду, приблизно один літр і увімкніть прилад у режим «Готування на пару» на 20 хвилин.
Дивіться також:  Тісто для пельменів без яєць – 7 рецептів, як зробити еластичне тісто для домашніх пельменів

Ситний варіант з м’ясним фаршем

Необхідні продукти:

  • одне яйце;
  • 300 грам будь-якого м’ясного фаршу;
  • 2-3 буряків середнього розміру;
  • панірувальні сухарі;
  • три ложки манки;
  • приправи за своїм смаком;
  • одна цибулина.

Процес приготування:

  • Приготування котлет починаємо з відварювання буряків. Зазвичай на це йде близько 30-40 хвилин. Овочі повинні стати м’якими.
  • Коли буряк дійде до потрібного стану, остуджуємо її, знімаємо шкірку і натираємо на тертці. Якщо не хочете варити, то можете відразу перетерти її і трохи згасити на сковороді.
  • З’єднуємо цукрову суміш з фаршем, туди ж кладемо вміст яйця, манку, додаємо дрібно порізану цибулю і все це заправляємо спеціями, сіллю, перцем та іншими за своїм смаком.
  • Робимо котлети будь-якої форми, але не великі за розміром, обвалюємо кожну заготовку в панірувальних сухарях і смажимо в олії приблизно за шість хвилин з кожного боку до рум’яності.

Смачні котлети із буряків з родзинками

Необхідні продукти:

  • 30 грам родзинок;
  • спеції за смаком;
  • одне яйце;
  • 0,25 кг буряків;
  • одна цибулина;
  • половина склянки борошна.

Процес приготування:

  • Зазначене кількість родзинок або навіть трохи більше, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин. За цей час він стане більш м’яким.
  • Буряк промиваємо, кладемо в каструлю і варимо до м’якості. Приблизно протягом 40 хвилин, але готовність можна перевірити за допомогою вилки, проткнувши овоч.
  • Даємо їй охолонути, видаляємо шкірку і натираємо овоч на тертці.
  • Цибулю подрібнюємо, обсмажуємо в маслі, змішати з буряком.
  • Туди ж відправляємо яйце, родзинки, борошно і все добре перемішуємо. Не забуваємо додати трохи спецій.
  • Робимо невеликі заготовки будь-якої форми і смажимо по 5-6 хвилин з кожного з боків, щоб колір став більш красивим і рум’яним. Подавати такі котлетки найкраще зі сметаною.
Дивіться також:  Курка в томатному соусі – 6 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і в мультиварці