Котлети по-домашньому — 7 покрокових рецептів, як приготувати смачні і соковиті домашні котлети

Котлети по-домашньому – просте на перший погляд звична страва. Правда багато господинь скаржаться на те, що котлети в них виходять гумовими, жорсткими або просто розвалюються при смаженні. Але наша стаття допоможе вам приготувати соковиті, повітряні і дуже смачні котлети.

Котлети по-домашньому з свино-яловичого фаршу

Рецепт домашніх котлет можна знайти в кулінарній книзі кожної господині. Смак м’ясної страви багато в чому залежить від якості фаршу. Багато купують його вже в готовому вигляді, але все-таки не варто лінуватися і перекрутити фарш самому, адже тільки так можна бути впевненим у якості продукту.

Щоб котлети вийшли соковитими, але не жирними краще використовувати свинину і яловичину.

Інгредієнти:

  • по півкіло свинини і яловичини (кіло готового фаршу);
  • батон;
  • яйце;
  • три цибулини;
  • 300 мл чистої води.

Спосіб приготування:

  • Скибочки білого хліба опускаємо в воду або молоко.
  • Шматочки м’яса перекручуємо на м’ясорубці разом з цибулею (для пікантності і аромату можна додати кілька часточок часнику);
  • У готовий фарш вбиваємо яйце, кладемо м’який хліб (попередньо віджатий від зайвої рідини) і спеції за смаком, змішуємо.
  • З фаршу робимо котлети і підсмажуємо до рум’яного кольору, потім вливаємо трохи води і пропарюють протягом 10 хвилин під кришкою.

Загрузка...

В панірувальних сухарях

Домашні котлети з фаршу можна посмажити в панірувальних сухарях. Таке м’ясне блюдо стане гідним частуванням сімейного або святкового вечері.

Інгредієнти:

  • 450 р фаршу;
  • цибуля;
  • батон;
  • яйце;
  • сухарі для панірування.

Спосіб приготування:

  • У фарш кладемо дрібно нашатковану цибулю, замочений у воді (молоці) батон і спеції за смаком.
  • З фаршу робимо котлети, паніруємо їх у сухарях і обсмажуємо до хрусткої скоринки апетитною.

З курячого фаршу

Сьогодні є кілька варіантів приготування м’ясних котлет. Багато господині вибирають для фаршу саме куряче м’ясо. Курячі котлети готуються швидше, виходять не такими жирними і дуже смачними. Пропонуємо вам оригінальний рецепт приготування котлет з дієтичного м’яса птиці.

Спробуйте також:  Яловичина тушкована з підливою – 9 смачних рецептів

Інгредієнти:

  • 750 г курячого фаршу;
  • дві цибулини;
  • півчашки молока;
  • батон;
  • за дві щіпки хмелі-сунелі і паприки;
  • дві ложки томат-пюре;
  • п’ять ложок сметани.

Спосіб приготування:

  • Пропускаємо Через м’ясорубку замочений в молоці хліб і цибулю.
  • Отриману масу разом з сіллю і перцем змішуємо з фаршем.
  • В принципі вже можна смажити котлети на сковороді, але є більш цікавий спосіб.
  • Беремо деко, змащуємо її маслом, викладаємо котлети і ставимо запікатися на 20 хвилин (температура 180°С).
  • З сметани, томатної пасти, а також паприки і хмелі-сунелі робимо підливу. Дістаємо котлети, поливаємо їх ароматним соусом і повертаємо в духовку ще на 20 хвилин.

Соковиті котлети по-домашньому з рибного фаршу

З м’яса риби можна також приготувати смачні котлетки, які гарні, як в гарячому, так і в холодному вигляді.

 

Для приготування страви підходить морська або річкова риба, в основному, використовують судака, тріску, минтай, товстолобик та інші види білих риб.

Найголовніше, щоб в м’ясі не було кісток, інакше страва буде зіпсовано неприємним сюрпризом.

Інгредієнти:

  • 1 кг рибного філе;
  • цибуля;
  • ложечка цукру;
  • 50 г манки;
  • кріп.

Спосіб приготування:

  • З допомогою м’ясорубки перемелюємо філе риби разом з цибулею.
  • В подрібнену масу додаємо манку, підсолоджувач, рубаний кріп, сіль і перець. Якщо фарш вийшов рідким, то можна додати ще манки.
  • З рибного фаршу формуємо котлети, посипаємо їх паніровкою і обсмажуємо до рум’яності.

З яловичини і індички з манкою

Для всіх шанувальників дієтичного харчування також є рецепт смачних котлет. З м’яса ми будемо використовувати яловичину і індичку.

Інгредієнти:

  • за 600 г м’яса яловичини та індички;
  • дві цибулини;
  • часник;
  • 60 г манки;
  • 50 мл води.

Спосіб приготування:

  • Перекручуємо На м’ясорубці яловичину і індичку, цибулини і часточки часнику також подрібнюємо на м’ясорубці або просто скористаємося теркою.
  • У фарш висипаємо манку, звичайно можна використовувати замочений в молоці хліб або натертий картоплю, але і саме манка краще утримуємо форму котлет.
  • Разом з манкою додаємо сіль, перець, можна і інші приправи на ваш вибір, перемішуємо і відставляємо на півгодини.
  • Далі формуємо котлети, посипаємо борошном, спочатку обсмажуємо за три хвилини з кожного боку на сковороді, потім тушкуємо їх десять хвилин в каструлю з водою.
  • Готові котлетки з домашнього фаршу подаємо зі сметанним соусом.
Спробуйте також:  Тофу – 7 рецептів приготування страв із соєвого сиру

Готуємо по-киевски

Котлети по-київськи – це справжня класика кулінарії. Таке блюдо підкорила багатьох гурманів своєю соковитістю, ароматом і хрусткою скоринкою. Це ресторанну страву, так як приготувати його не так просто, але якщо постаратися, то можна освоїти такий кулінарний шедевр.

Інгредієнти:

  • три курячих грудки;
  • 270 г топленого масла;
  • три яйця;
  • шість ложок борошна;
  • дев’ять ложок сухарів для панірування;
  • кріп, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Приготування страви почнемо з начинки, для цього в м’яке топлене масло кладемо дрібно нарізаний кріп. З отриманої маси скачуємо кульки і заморожуємо.
  • Тепер беремо куряче філе, ріжемо навпіл, видаляємо жир та плівку, відбиваємо. Філе має збільшитися по ширині і стати плоскою.
  • Кожну половинку м’яса присаливаем, перчимо, на одну половину викладаємо охолоджену начинку і накриваємо другою, щільно згортаємо філе.
  • Для панірування в одній мисці збовтуємо яйця, в іншу насипаємо борошно і ще одну піалу заповнюємо панірувальними сухарями.
  • Беремо наші курячі заготовки, спочатку паніруємо в борошні, потім повністю занурюємо в яйця і тільки потім ретельно обсипаємо сухарями.
  • Обсмажуємо котлети у великій кількості олії, якщо є фритюрниця, то краще, щоб київські котлети рівномірно просмажаться і вкрилися красивою скоринкою.

Котлети по-домашньому з сиром

Сучасна кулінарія багата найвишуканішими рецептами приготування домашніх котлет. Їх можна приготувати не тільки з м’яса, але і додати овочі, боби і навіть морепродукти, щоб зробити котлети соковитими і більш смачними. Ми пропонуємо вам рецепт пишних котлет з сирною начинкою.

Інгредієнти:

  • 550 г свинини;
  • 130 г сиру (твердого);
  • яйце;
  • цибуля;
  • три ложки молока;
  • з спеції: кмин, паприка, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Цибулину і свинину прокручуємо на м’ясорубці, сир тремо на крупній стороні терки.
  • У фарш додаємо яйце, кладемо всі спеції за смаком, паприки і кмину буде достатньо по одному третина чайної ложки. Також вливаємо молоко і добре перемішуємо всі інгредієнти.
  • Щоб зробити фарш більш еластичним і м’яким, його можна відбити. Для цього з фаршу робимо грудочки розміром з яйце) кидаємо в миску кілька разів.
  • Тепер по черзі кладемо грудочки на долоню тонким шаром, по центру викладаємо натертий сир і закриваємо фаршем так, щоб у вас вийшла форма котлет з начинкою всередині.
  • Отримані заготовки паніруємо в сухарях і обсмажуємо в олії до готовності.
Спробуйте також:  Котлети з печінки яловичої - 9 рецептів

Щоб домашні котлети з фаршу вийшли пишними, соковитими і смачними потрібно знати деякі секрети їх приготування. Так хліб краще замочувати у вершках, у фарш додати тільки жовток, так як білок робить котлети жорсткими. Для соковитості цибулю краще подрібнити ножем і потовкти у ступці, додати у фарш трохи бульйону або звичайного окропу. Легкість котлет додасть дрібно нашаткована свіжа капуста.

Загрузка...