Котлети в духовці – 9 рецептів приготування

Смажене м’ясо та інші страви з нього, приготовлені на олії, являють собою смачну, але досить шкідливу їжу, що підтвердить будь-який дієтолог.

Існує не менш смачна, але більш корисна альтернатива: котлети в духовці, рецепт приготування яких економить час, проведений біля плити при смаженні.

Котлети в духовці з домашнього фаршу

Більшість людей не уявляють раціон без м’ясних страв, проте приготування забирає багато часу. З метою економії і отримання апетитних корисних котлет можна скористатися духовою шафою. А щоб блюдо було ще більш поживним, фарш варто приготувати самостійно.

Для виконання котлет з домашнього фаршу будуть потрібні:

  • м’ясо (курка, свинина, яловичина або баранина) – ½ кг;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • масло вершкове – 50 г;
  • майонез (домашній) – 70 г;
  • хлібний м’якуш – 3 скибочки;
  • панірувальні сухарі;
  • сіль, спеції – за смаком.

Щоб насолодитися апетитними котлетами:

  • М’ясо, в залежності від уподобань кулінара, перекручується на м’ясорубці.
  • Картопля натирається на тертці, а цибулю подрібнюється ножем.
  • Часник давиться за допомогою чеснокодавкі.
  • М’якушка хліба ненадовго замочується у воді, після чого віджимається.
  • Коли всі підготовлені продукти, вони змішуються з м’ясом в окремій ємності, заправляються майонезом, солятся і приправляється.
  • Після готовності фаршу з нього вологими руками ліпляться котлети і обвалюються в панірувальних сухарях.
  • Сформовані котлети викладаються на змащений маслом деко і відправляються в розігріту духовку на ½ години з температурою до 200°C.
  • Рецепт приготування з індички

    Котлети з індички в духовці чудово урізноманітнюють меню людини, що дотримується правильного харчування.

    Для приготування нежирного і ніжного страви потрібно підготувати наступні продукти:

    • фарш з м’яса індички – ½ кг;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля – 1 головка;
    • часник – 2 зубчики;
    • майонез (домашній) – 30 г;
    • хлібний м’якуш – 200 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Приготування відбувається за наступною схемою:

  • Хліб замочується на 10 хвилин у воді.
  • В цей час морква натирається на тертці, цибулю подрібнюється, після чого морквяно-цибульна суміш обсмажується до м’якості.
  • У фарш додається овочева суміш, віджатий хліб, пропущений через прес часник, майонез, сіль і спеції.
  • З м’ясної маси формуються котлети і розкладаються на застелений фольгою деко.
  • Через 25-30 хвилин випікання котлет в духовці при температурі 200°C блюдо готове до вживання.
  • Дивіться також:  Рис для суші – 3 рецепта, як правильно готувати рис

    Курячі котлети в духовці

    Куряче м’ясо, будучи дієтичним, являє собою ідеальний продукт для приготування страв з дитячого меню.

    А завдяки духовці його стало можливим розширити котлетами, для приготування яких потрібно мінімальний продуктовий набір:

    • куряче філе – 800 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Щоб побалувати маленьких членів сім’ї:

  • Філе перекручується на м’ясорубці.
  • У миску викласти фарш і змішується з сіллю, спеціями, яйцем.
  • З добре перемешенного фаршу формуються котлети, після чого викладаються на застелений пергаментом деко.
  • Котлети випікаються до готовності протягом ½ години при температурі 190-200°C.
  • Рубані котлети в духовці

    Готуються рубані котлети з продуктів, аналогічних базового набору з додаванням 1 головки ріпчастої цибулі. Процес приготування також практично ідентичний, окрім одного нюансу: куряче філе дрібно нарізають ножем або рубається в комбайні, а потім змішується з подрібненою цибулею.

    З рибного фаршу

    Рибні котлети, запечені в духовій шафі, містять невелику кількість калорій, тому по праву вважаються дієтичним блюдом.

    Для приготування корисних виробів, які припадуть до смаку всім членам сім’ї, знадобляться такі складові:

    • філе хека або минтая – 800 г;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля – 1 головка;
    • вівсяні пластівці – 100 г;
    • олія оливкова – 60 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Щоб насолодитися ніжним смаком неординарного рибного страви:

  • Підготовлене філе тріскових риб перекручується через м’ясорубку.
  • Моркву і цибулю подрібнюються в блендері або комбайні, після чого змішуються з фаршем.
  • У суміш з овочів з м’ясом додаються пластівці, спеції і сіль.
  • Вміст настоюється ⅓ години, щоб пластівці набубнявіли.
  • Котлети формуються і викладають на змащений маслом деко, який відправляється в прогрітий до 180°C духовку на 20 хвилин.
  • Дивіться також:  Тефтелі з підливою – 5 смачних рецептів

    Соковиті котлети з грибами і сиром

    Любителям страв з додаванням грибів доведеться за смаком подібний рецепт, для виконання якого слід придбати такі інгредієнти:

    • фарш свино-яловичий – ½ кг;
    • шампіньйони (печериці) – 150-200 г;
    • сир твердий – 150 г;
    • цибуля – 1 головка;
    • часник – 2 зубчики;
    • майонез або сметана – 80 г;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • хлібний м’якуш – 150 г;
    • сіль, спеції, зелень – за смаком.

    В процесі:

  • Подрібнену цибулю і пропущений через прес часник обсмажуються 2-3 хвилини.
  • Потім половина вмісту сковороди викладається в окрему ємність, а до другої додаються нарізані скибочками гриби, сіль і спеції.
  • Залишилися цибулю, часник і додані гриби продовжують обсмажуватися близько 10 хвилин, поки хліб розмочується у воді.
  • З фаршем змішуються обсмажені цибулю і часник, віджатий хліб, подрібнена зелень, сіль, спеції.
  • З підготовленої маси формуються котлети і обсмажуються на сковороді до рум’яної скоринки.
  • Потім на деко викладаються обсмажені котлети, зверху на які поміщається цибульно-грибну суміш і натертий сир.
  • Випікання триває 25 хвилин при температурі 180°C.
  • З яловичого фаршу

    Котлети, приготовані за цим рецептом виходять дуже смачними, поживними і в міру жирне.

    На 1 кг фаршу потрібно підготувати:

    • яйця – 2 шт.;
    • цибуля – 2 головки;
    • хлібний м’якуш – 200 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Щоб покуштувати яловичі котлети:

  • Цибулю і хліб пропускаються через м’ясорубку, після чого маса змішується з яйцями.
  • Інгредієнти подрібнені в окремій мисці перемішати з фаршем, сіллю і спеціями.
  • З підготовленої м’ясної маси ліпляться котлети змоченими водою руками, після чого викладають на змащений маслом деко.
  • Запікаються котлети протягом 40 хвилин при температурі 180°C.
  • Смачний і соковитий варіант зі свинини

    Якщо подобається смак і немає протипоказань до вживання свинини, то можна приготувати дуже смачні, апетитні котлети виключно з ½ кг свинячого фаршу.

    Дивіться також:  Страви з картоплі – 33 рецепта приготування

    Для виконання рецепта знадобиться:

    • яйця – 2 шт.;
    • цибуля – 1 головка;
    • часник – 3 зубчики;
    • молоко – 100 мл;
    • сухарі – 100 г;
    • сіль, спеції, зелень – за смаком.

    Щоб насолодитися соковитими котлетами, приготованими за цим рецептом, здійснюємо дії:

  • У чашу блендера або кухонного комбайна поміщаються фарш, яйця, очищений і порізаний на кілька частин цибулю, часник, молоко.
  • Вміст доводиться до однорідної консистенції, солиться, приправляється і змішується з посіченою зеленню.
  • Сухарі, натерті на тертці, змішують з м’ясною масою.
  • Вологими руками формуються котлети і викладаються на застелений пергаментом деко.
  • Випікається блюдо близько 35 хвилин при температурі 190°C в попередньо розігрітій духовій шафі.
  • По-пожарски

    Курячі котлети у вершковому соусі мають вишуканими нотками, які не можуть залишити байдужим жодного гурмана.

    Щоб пожарські котлети вдалися на славу, необхідно заздалегідь обзавестися такими продуктами:

    • філе куряче – ½ кг;
    • цибуля – 1 головка;
    • вершки питні – 100 мл;
    • хлібний м’якуш – 150 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Для приготування:

  • ⅔ Хліба розмочуються в вершках.
  • М’ясо птиці, очищений цибулю і розмочений хліб пропускаються через м’ясорубку.
  • Готовий фарш солиться, приправляється і змішується з невеликою кількістю вершків.
  • Залишився хліб нарізається кубиками.
  • З фаршу формуються невеликі биточки, після чого обвалюються в підготовлених хлібних шматочках.
  • Отримані котлети обсмажуються на сковороді з обох сторін.
  • Після появи рум’янцю м’ясні вироби викладають на деко і відправляються в духовку на ¼ години.
  • Отже, в духовці можна приготувати безліч страв, одним з яких є котлети. А всілякі рецепти дозволяють включити їх в раціон навіть тих людей, які раніше не могли віднести себе до любителів подібної їжі.