Котлети з гречки – 8 рецептів приготування

Ситні котлети з гречки – корисне основне блюдо, яке завжди виходить бюджетним. Щоб воно було ще й смачним, потрібно не жаліти спецій. Урізноманітнити гречані котлети можна овочевими, грибними та іншими добавками.

Вегетаріанські котлети з гречки

Склад продуктів: повний стакан фільтрованої води, половина склянки гречки, велика біла цибулина, олію, сіль, трохи борошна.

  • Крупа прожарюється на сухій сковорідці. Далі вона солиться і вариться до повного всмоктування рідини в гречку.
  • Вийшла каша забирається в холодильник до повного охолодження.
  • Цибуля мельчится кубиком і смажиться до рум’яного кольору.
  • Піджарка разом з жиром змішується з гречкою та борошном. Останній буде потрібно стільки, щоб маса тримала форму.
  • З фаршу формуються коржі, обсмажуються на сковороді.

Подаються вегетаріанські котлети з будь-яким соусом, посипавши зеленню.

З м’ясним фаршем

Склад продуктів: 2 гранованих склянки фільтрованої води, півкіло змішаного фаршу (свинини і яловичини), 1 ст. гречаної крупи, 2 шт. цибулі-ріпки, велике яйце, кам’яна сіль, трохи пшеничного борошна, будь-які спеції.

  • Крупа обсмажується на сухій сковороді, після чого солиться, заливається водою, накривається кришкою і гаситься 17-20 хвилин. Далі маса знімається з вогню і настояти 7-8 хвилин.
  • Цибулю дрібно шинкуется і пассируется до рум’яності.
  • Овочева обсмажування додається до фаршу разом з яйцем, сіллю і спеціями.
  • Залишилося з’єднати м’ясну масу з готової гречей і сформувати формочки. Вони панируются у борошні і смажать з двох сторін на сковороді.

Смачно подавати котлети з гречкою і фаршем з кетчупом, скибочками помідорів.

З грибами

Склад продуктів: 40-50 г сухарній крихти, 730 г грибів, 2 ст. фільтрованої води, повний стакан гречки, пучок петрушки, 2 ріпчасті цибулини, олію.

  • Гречка промивається, заливається водою і варять до повної готовності. Солиться.
  • Подрібнені гриби смажаться з кубиками цибулі, після чого подрібнюються блендером.
  • Маси з першого і другого кроку з’єднуються, приправляється шаткованою зеленню.
  • Формуються биточки, які обвалюються в сухарній крихті і смажать з двох сторін.
Дивіться також:  Вершковий соус для риби – 7 рецептів приготування

Готові котлети з гречки з грибами можна залити невеликою кількістю води з кетчупом і згасити під кришкою ще пару хвилин.

З додаванням картоплі

Склад продуктів: повний стакан гречки, півкіло картоплі, кухонна сіль, 4 ст. ложки білого борошна, будь-які прянощі, пісне масло.

  • Промита крупа замочується на 3-4 години. Далі подрібнюється блендером.
  • До гречки додається дрібно терта сира картопля.
  • Маса солиться і змішується з прянощами.
  • Під кінець додається борошно.
  • Після перемішування фаршу ліпляться котлети, які залишається прожарити з двох боків до рум’яності.

Гарнірують овочами з порцією свіжого салату.

Смачні гречані котлети з сиром

Склад продуктів: півсклянки гречки, 2 великих яйця, сіль, 110 г м’якого сиру, ріпчаста цибулина, 30 г пшеничного борошна, рафінована олія, повний стакан води. Як приготувати котлети з сиром, розповідається далі.

  • Гречка вариться в підсоленій воді до повної готовності.
  • Цибулина дрібно ріжеться і смажиться до рум’яності, після чого відправляється до крупі.
  • Туди ж викладається будь-м’який сир, яйця. Можна використовувати будь-які спеції.
  • «Фарш» вимішується до однорідності, з нього ліпляться котлети. Заготовки обвалюються в борошні, смажать з обох боків до рум’яного кольору.

Подається блюдо гарячим з будь-яким соусом на основі томатної пасти.

Варіант з гречаної каші

Склад продуктів: 70 г крупи, 2 часникові часточки, половина білої цибулини, сіль, велике яйце, 1 ст. ложка гречаного борошна, 40 г черешкової селери і сухарної крихти, половина пучка свіжої зелені, рафінована олія.

  • Гречка вариться в підсоленій воді. Далі ємність з продуктів загортається в плед і залишається приблизно на півгодини.
  • Лук ріжеться з зеленню і селерою.
  • Для фаршу готова каша перекручується з масою з другого кроку.
  • В отриману суміш додається яйце і інші заявлені в рецепті продукти, крім сухарної крихти. Часник попередньо пропускається через прес.
  • Маса вимішується, з неї ліпляться котлети, які панируются у сухарях і смажать з двох сторін.
Дивіться також:  Молода картопля – 10 кращих рецептів

Подаються котлетки зі свіжими овочами і сметаною.

Міні-котлети – гречаники

Склад продуктів: 420 г вареної гречки, 280 г грибної ікри, трохи пшеничних висівок, велика морква, сіль, олію.

  • Відварена крупа разом з дрібно порізаної морквою і грибною ікрою пропускається через м’ясорубку або подрібнюється спеціальною насадкою блендера. Можна просто взяти подрібнені спочатку відварені, а потім обсмажені гриби
  • Маса для гречаників солиться і добре вимішується. Далі з неї формуються невеликі круглі заготовки. У процесі ліплення для зручності варто змащувати руки теплою водою.
  • Биточки обвалюються в подрібнених висівках і готуються за пару хвилин з кожного боку в киплячому маслі.

Блюдо виходить дуже ніжним м’яким всередині і апетитно хрустким зовні.

В сметанному соусі в мультиварці

Склад продуктів: 1 мультиварочный склянку гречки, трохи борошна, склянка сметани середньої жирності, 2 цибулини, 370 г індички, 1 ст. ложка кетчупу, 2 великих яйця, свіжий часник за смаком, сіль.

  • Крупа заливається мультиварочным склянкою фільтрованої підсоленої води, після чого під закритою кришкою готується 15-17 хвилин у програмі «Мультиповар». Уся рідина з ємності повинна випаруватися.
  • Птах змішується з готової гречкою, часником і цибулею (1 шт.), після чого прокручується в м’ясорубці.
  • У фарш відправляються яйця.
  • З маси формуються котлетки, обвалюються в борошні і смажать у відповідній програмі на олії до рум’яності.
  • На жирі, що залишився обсмажується подрібнена друга цибулина. До неї вливається сметана, кетчуп, додається сіль.
  • У соус кладуть обсмажені котлети.
  • Страва готується ще півгодини в програмі «Гасіння».

Подаються котлети разом із отриманим сметанним соусом.