Котлети з грибами – 8 рецептів приготування

Котлети – це найпопулярніше блюдо, яке зустрічається в кожному меню. Приготувати їх можна з традиційних інгредієнтів або з комбінацій різних продуктів. Наприклад, немає нічого складного в тому, щоб зробити м’ясні котлети з грибами, неперевершений смак яких підкорить будь-якого гурмана.

Класичні котлети з грибами

М’ясні котлети стали для нас вже буденним нудним стравою. Але навіть їх можна зробити більш цікавими на смак, додавши гриби у вигляді начинки або просто змішавши їх з фаршем.

В ідеалі для такої страви підходять лісові види грибів, але можна використовувати і банальні печериці.

Інгредієнти:

  • м’ясний фарш – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – дві головки;
  • батон – дві скибочки;
  • вершкове масло – 100 г;
  • спеції;
  • гриби – 260 г;
  • борошно – дві ложки;
  • зелень, масло і панірування для смаження.

Спосіб приготування:

  • Готувати фарш для котлет почнемо з того, що шматочки хліба замочимо в гарячій воді.
  • Як тільки батон стане м’яким, беремо його разом з м’ясом, цибулею (половину цибулини залишити), зеленню петрушки і кропу і перекручуємо на м’ясорубці.
  • У фарш додаємо яйце і перемішуємо. Якщо маса вийшла рідкуватий, то додаємо пару ложок борошна.
  • Тепер переходимо до начинки. Для цього нарізаємо половинку цибулини і ароматні дари лісу, обсмажуємо їх разом з сіллю і перцем. Кладемо до них трохи подрібненої зелені і перемішуємо.
  • Беремо трохи фаршу і робимо в ньому ямку, куди кладемо начинку і маленький шматочок вершкового масла. Формуємо котлети, обвалюємо в паніровці і смажимо з двох сторін по 5 – 7 хвилин до рум’яного кольору.

З курячого фаршу

Курячі котлети з грибами – апетитне, ніжне і ситне блюдо, яке різноманітить ваше повсякденне меню. Котлети можна приготувати на звичайній сковороді, запекти або зробити на пару. Гриби надають страві особливий аромат і в цьому випадку теж підходять як лісові види, так і «культурні» печериці.

Інгредієнти:

  • філе куряче – 250 г;
  • гриби – 170 г;
  • цибулина;
  • манна крупа – три ложки;
  • часник – пару зубчиків;
  • майонезний соус – ложка;
  • сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • З допомогою м’ясорубки приготуємо фарш з курячого м’яса, печериць, цибулі і часникових зубков.
  • Додаємо у фарш майонез, манку і спеції. Перемішуємо і ставимо в прохолодному місці на півгодини, щоб манка розбухла.
  • З підготовленої основи формуємо котлети і смажимо на олії до появи золотистого кольору.
Дивіться також:  Печериці у сметані — 7 рецептів, як приготувати на сковороді

З додаванням в начинку сиру

Здивуйте своїх близьких смачним блюдом – приготуйте їм апетитні котлетки з ароматними грибами і сиром. Для страви ви можете використовувати будь-яке м’ясо, навіть індичку або курятину.

Інгредієнти:

  • фарш м’ясний – 700 г;
  • гриби – 170 г;
  • сир твердий – 120 г;
  • яйце;
  • кріп або інша столова зелень;
  • спеції, паніровка, масло.

Спосіб приготування:

  • Якщо для котлет ви плануєте придбати лісові гриби, то їх потрібно попередньо відварити. А печериці можна відразу нарізати і тушкувати на олії до м’якості.
  • Змішуємо гриби з натертим сиром, подрібненим кропом і приправами.
  • У фарш додаємо яйце, додаємо спеції і перемішуємо.
  • З шматочка фаршу робимо коржик, в центр кладемо начинку і скріплюємо, ховаючи її.
  • Обсипаємо заготовки будь паніровкою і смажимо котлети до красивого відтінку. Потім перекладаємо їх у форму і доводимо до готовності в духовці 20 хвилин, температура – 180°С.

Пісні гречані котлети з грибами

Іноді навіть з найпростіших продуктів можна приготувати надзвичайно смачне блюдо. Наприклад, пісні котлети з грибами з гречаної крупи точно нікого не залишать байдужим.

Якщо крупу попередньо прогріти на сковороді, то аромат гречки посилиться.

Готову страву можна подавати під соусом, приготованому на основі грибного бульйону.

Інгредієнти:

  • гречка – 150 г;
  • великий картопля;
  • гриби – 140 г;
  • морква;
  • борошно – дві ложки;
  • сіль, перець, щіпка каррі.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно відварити гречку. Для цього крупу заливаємо водою у співвідношення 1:2, варимо до повної готовності і потім охолоджуємо.
  • Також нам потрібно відварити і картоплю, а потім подрібнити його на тертці.
  • Цибулю і моркву подрібнюємо довільно, гриби нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо їх разом з овочами.
  • З’єднуємо гречку з картоплею і овоче-грибною сумішшю, пропускаємо інгредієнти через м’ясорубку, додаємо спеції і пару ложок борошна. Перемішуємо.
  • З отриманої маси робимо котлетні заготовки і смажимо до утворення золотистого кольору.

В духовці з мішаного фаршу

Для тих, хто не дуже любить свіжі гриби, ми пропонуємо цікавий рецепт м’ясних котлет з маринованими дарами лісу. Готувати ми будемо в духовці, що дозволить знизити калорійність приготованого блюда.

Дивіться також:  Як зварити розсипчасту гречку на воді – кілька секретів приготування!

Інгредієнти:

  • фарш із свинини та яловичини – 600 г;
  • гриби мариновані – 200 г;
  • ріпчаста цибуля – три головки (одна для заливки);
  • морква – дві штуки (одна для заливки);
  • білий хліб – два шматочка;
  • молоко – 60 мл;
  • часник – один зубчик;
  • паста томатна – дві ложки;
  • борошно – три ложки;
  • бульйон (вода) – 300 мл;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • У м’ясний фарш додаємо подрібнений часник, одну головку цибулі, спеції і хліб (попередньо замочений у молоці). Слідом також висипаються дрібно нарізані мариновані гриби.
  • Ліпимо з фаршу котлети і посипаємо їх борошном.
  • На деко викладаємо підкладку з цибулевої і морквяної соломки. Зверху овочів кладемо котлети і ставимо форму в духовку спочатку на 15 хвилин, потім поливаємо заготовки бульйоном, змішаним з томатною пастою і спеціями, і готуємо ще 20 хвилин.

На пару в мультиварці

М’ясні страви – це основа російської кухні. Сьогодні інтерес до м’яса не пропав, завдяки появі більшої різноманітності рецептів і способів обробки. Практично у кожної господині є мультиварка, оскільки її гідності оцінили відразу. З допомогою такий чудо-техніки страви виходить смачними і корисними. І ми теж не відстанемо від моди і приготуємо в мультиварці апетитні м’ясні котлети з грибами на пару.

Інгредієнти:

  • м’ясний фарш – 600 г;
  • будь-які гриби – 170 г;
  • два яйця;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • паніровка, спеції, зелень.

Спосіб приготування:

  • Фарш змішуємо з подрібненою цибулею, зеленню, спеціями і курячими яйцями.
  • Виставляємо режим «Смаження», в чашу вливаємо олію і пасеруємо нарізані цибулини разом порізаними грибами. Потім дістаємо їх і кладемо в миску. Остуджуємо.
  • З фаршу робимо коржі, кладемо в них грибну начинку, формуємо котлети і обсипаємо їх паніровкою.
  • Викладаємо заготовки на спеціальний піддон, в чашу наливаємо воду, можна додати трохи спецій для аромату. Встановлюємо режим «На Пару» на 25 – 30 хвилин.

Картопляні котлети з грибами

Для тих, хто вирішив відпочити від насичених м’ясних страв, є гарний рецепт приготування картопляних котлет. Блюдо виходить дуже смачною, ситною, а завдяки грибної начинки – ароматним.

Дивіться також:  Перловка з тушонкою — 6 смачних рецептів приготування

Інгредієнти:

  • картопля – п’ять бульб;
  • гриби – 70 г;
  • однією яйце;
  • сіль, перець, паніровка і масло.

Спосіб приготування:

  • Для приготування картопляних котлет можна взяти звичайні печериці, але краще використовувати сушені гриби, які потрібно попередньо замочити у воді або молоці.
  • Картоплю відварюємо і робимо з нього пюре.
  • На підігрітому маслі окремо пасеруємо нашатковану цибулю і нарізані гриби.
  • Картопляні пюре змішуємо з яйцем, грибами, цибулею і спеціями. З підготовленого фаршу формуємо котлети, паніруємо їх і смажимо до хрусткої скоринки.

У вершковому соусі

Якщо ви шукайте оригінальний рецепт приготування м’ясних котлет, то обов’язково спробуйте блюдо на основі курячого і м’ясного фаршу. Котлети з грибною начинкою, пряними травами і вершковим соусом виходять незвичайно смачними і ароматними.

Для рецепту візьміть нежирну свинину – вона краще всього поєднується з курячим філе.

Інгредієнти:

  • філе курки – 280 м;
  • свинина – 280 м;
  • гриби – 170 г;
  • морква;
  • прованські трави – дві ч. л.;
  • сіль, перець;
  • борошно – одна ложка;
  • шматочок батона;
  • цибулина;
  • вершки – один стакан.

Спосіб приготування:

  • Філе птиці та свинину потрібно пропустити через м’ясорубку разом з цибулею і замоченим у молоці білим хлібом.
  • Гриби дрібно шаткуємо й обсмажуємо в маслі, посипати їх сіллю і перцем.
  • Змішуємо фарш з грибами, брусочками моркви, сіллю і перцем.
  • У сотейник виливаємо вершки, висипаємо прованські трави і борошно. Добре перемішуємо склад, щоб не було грудочок.
  • З фаршу формуємо котлети, кладемо їх в глибоку сковороду, заливаємо вершковим соусом, накриваємо і тушкуємо на малому вогні 20 хвилин, час від часу перевертаючи.
  • Готову страву посипаємо будь рубаною свіжої зеленню.

Багато господинь використовують приготування тільки капелюшки грибів, а даремно, адже в їх ніжках міститься більше клітковини. Щоправда, нашому шлунку їх складніше переварювати, тому грибні ніжки краще пропустити через м’ясорубку разом з м’ясним фаршем. Також в приготуванні котлет з грибами варто бути акуратніше зі спеціями – особливо не старайтеся, щоб не перебити аромат грибів.