Котлети з кальмарів – 8 дуже смачних рецептів

Смачні котлети готуються не тільки з м’яса і птиці. Основою такої страви можуть стати і морепродукти. Котлети з кальмарів при правильному приготуванні виходять м’якими і соковитими.

Найпростіший рецепт

Інгредієнти:

  • очищені тушки кальмарів – півкіло;
  • жовток курячого яйця – 1 шт.;
  • перець – 2 щіпки (мелений);
  • цибуля – 1 головка;
  • сухарна крихта – 7 десертних ложок;
  • сіль, олія.

Приготування:

  • Морепродукти розморозити при кімнатній температурі. Крупно порізати. Промити холодною водою.
  • Цибулю дрібно посікти, обсмажити до зарум’янювання на будь-якому маслі.
  • Відправити кальмарів і цибулю в чашу блендера.
  • У перемелену масу відправити сіль, сухарную крихту (половину), перець жовток.
  • З отриманої кашки мокрими руками зліпити маленькі котлети.
  • Запанірувати їх у решти крихті сухарів.
  • Смажити котлети до рум’яності в олії, що залишилася після приготування цибулі.

Викласти їх на серветки з паперу, щоб позбутися зайвого жиру.

Варіант для тих, хто постить

Інгредієнти:

  • розморожені кальмари – 300 – 350 г;
  • суха булка – 3 – 4 скибочки;
  • сіль і перець – за смаком;
  • цибуля – 1 головка;
  • сухарна крихта – ½ ст.

Приготування:

  • Очищені від усього зайвого морепродукти подрібнити в спеціальній насадці блендера до стану кашки.
  • Таким же чином обробити цибулю.
  • З сухої булки зрізати скоринки. Розмочити її в теплій воді. Віджати.
  • Змішати з іншими подрібненими компонентами.
  • Посолити і поперчити масу.
  • Сформувати з неї невеликі коржі. Кожну обваляти в сухарній крихті.

Обсмажити пісні котлети з кальмарів на розігрітому рослинному маслі.

По-камчатски

Інгредієнти:

  • цілі тушки кальмара – 1 кг;
  • білий пшеничний хліб -200 – 250 г;
  • молоко – для розмочування хліба;
  • яйця – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 – 3 зубки;
  • часникова сіль.

Приготування:

  • Коли морепродукти повністю відтануть, випатрати їх, очистити тушки від усього зайвого. Залити крутим окропом на 2 хвилини.
  • Остудити, зняти щільну плівку на поверхні. Порізати шматочками.
  • Перебити морепродукти разом з цибулею і часником блендером. Підійде для цієї мети і звична м’ясорубка.
  • Вбити в масу яйце.
  • Додати розмочений в молоці і віджатий хліб.
  • Присипати все часниковою сіллю.
  • Сформувати котлети. Обсмажувати кожну по 3 хвилини з одного боку на будь-якому розігрітому жирі.
Дивіться також:  Куряча грудка в клярі на сковороді – 7 рецептів приготування

Готувати котлети по-камчатски можна тільки на слабкому вогні, інакше вони в процесі будуть розвалюватися.

Кальмарові котлети від Юлії Висоцької

Інгредієнти:

  • тушки морепродуктів – 5 шт.;
  • білий солодкий цибуля – 1 головка;
  • зелень петрушки – 1/3 пучка;
  • пластівці вівсянки – 3 десертні ложки;
  • сіль і ароматні трави – за смаком;
  • яйця – 1 шт.

Приготування:

  • Розморозити кальмари. Очистити від усього зайвого, залишивши лише філе морепродукту.
  • Разом з цибулею відправити тушки, порізані шматочками, в блендер. Перебити інгредієнти.
  • В отриману масу додати вміст сирого яйця, сіль за смаком і ароматні трави.
  • Всипати до фаршу дрібно посічену зелень і пластівці вівсянки. Залишити суміш хвилин на 15 набухати.
  • Густий фарш ложкою викласти на деко, застелений промасленим пергаментом, у вигляді котлет. Прибрати в духовку, розігріту до 180 градусів.

Запікати кальмарові котлети 40 – 45 хвилин.

З креветок і кальмарів

Інгредієнти:

  • тушки свіжомороженого кальмара – 4 шт.;
  • очищені дрібні креветки – 100 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • часникова сіль – за смаком;
  • борошно – ½ ст.;
  • масло – для смаження котлет.

Приготування:

  • Очищені, промиті тушки відправити в кухонний процесор. Збити в пристрої до однорідності.
  • Додати в масу дрібно порізані креветки, вміст сирого яйця і часникову сіль за смаком.
  • Добре все вимісити.
  • Сформувати котлети і кожну запанірувати в борошні.
  • Засмажити частування на добре розігрітому маслі до готовності і рум’яності.

Подати страву до столу з гострим соусом на основі томатної пасти.

Рибні котлетки з кальмарами

Інгредієнти:

  • тушки кальмарів – 3 – 4 шт.;
  • філе минтая – 600 – 650 г;
  • цибуля – 200 г;
  • яєчні білки – 2 шт.;
  • білий хліб – 100 г;
  • молоко – 150 мл;
  • крихта сухарів – 50 г;
  • сіль.
Дивіться також:  Пиріжки з фаршем – 7 рецептів, як приготувати смачні домашні пиріжки

Приготування:

  • Довести воду до закипання. Занурити в неї очищені тушки кальмарів і відразу зняти з плити. Накрити морепродукт у воді кришкою і залишити в такому вигляді хвилин на 10 – 12.
  • Кальмарів порізати шматочками. Таким же чином подрібнити і рибне філе.
  • Разом продукти пропустити через м’ясорубку.
  • Потім через неї ж провернути цибулю, а також заздалегідь розмочений в молоці і віджатий хліб.
  • З’єднати інгредієнти разом.
  • Посолити масу і вбити в неї білки. Не варто додавати в такий фарш приправи, вони переб’ють ніжний кальмаровый смак.
  • Сформувати з маси невеликі котлетки, кожну з яких обваляти в крихті сухарів.

Обсмажити частування до рум’яності на будь-якому гарячому жирі. Подати з відварною картоплею і зеленню.

У духовці під сиром

Інгредієнти:

  • тушки кальмарів – 800 г;
  • цибуля – 100 г;
  • вершкове масло – 2 десертні ложки;
  • сир (в тертому вигляді) – 1 ст.;
  • зелень свіжої петрушки – 50 г;
  • батон – 3 – 4 шматочка;
  • сире яйце – 1 шт.;
  • ароматна сіль – за смаком.

Приготування:

  • Очистити морепродукти від плівок. Пропустити разом з шматочками цибулі через м’ясорубку.
  • Додати розмочений в теплій воді і віджатий батон, ароматну сіль, вміст сирого яйця, більшу частину розм’якшеного масла.
  • Всипати в масу рубану петрушку, і все добре перемішати.
  • Сформувати коржі і викласти їх у форму для запікання, змащену залишилися олією.
  • Запікати частування в духовці при 180 градусах 17 – 20 хвилин.
  • За кілька хвилин до готовності засипати блюдо сиром і дочекатися його розплавлення.

По такому рецепту також можна приготувати котлети з кальмарів, відразу додавши подрібнений сир у фарш.

Як смажити котлети з манкою

Інгредієнти:

  • кальмари – 1 кг;
  • білий вчорашній хліб – 200 г;
  • молоко для розмочування хліба;
  • сухарна крихта – 1 ст.;
  • цибуля – 1 головка;
  • манка – 3 десертні ложки;
  • свіжий часник – 3 – 4 зубки;
  • часникова сіль і спеції.
Дивіться також:  Іспанський омлет з картоплею, рецепт

Приготування:

  • Хліб розмочити у воді. Віджати.
  • Один зубок часнику розім’яти і відправити до хліба.
  • Часник дрібно порізати і разом з цибулею обсмажити до рум’яності.
  • Тушки кальмарів розрізати. Очистити. Обшпарити окропом і пропустити через м’ясорубку разом з хлібом і засмажкою.
  • Додати часникову сіль, спеції, манку.
  • Зліпити коржі і обваляти їх в сухарній крихті.

Смажити котлети на великій кількості розігрітої олії до рум’яності і готовності.

Для смачного обговорюваного страви дуже важливо правильно вибрати морепродукти. Кальмари не повинні бути неодноразово розморожені і заморожені назад. Інакше котлети з такого продукту вийдуть сухими та/або будуть сильно розпадатися при обсмажуванні.