Котлети з манкою – 8 кращих рецептів

Зазвичай для поліпшення структури котлет в них додають хлібний м’якуш. Цей секрет знає будь-кухар. Але є й інші варіанти. Наприклад, можна зробити котлети з манкою. У фарші вона поступово набухає, роблячи його максимально пластичним і пружним. Котлети, приготовлені з такої суміші, стають більш м’якими і соковитими. Тут вже не важливо, з якого саме продукту був приготований сам фарш (м’яса, овочів, риби чи птиці). Результат завжди виходить чудовий.

М’ясні котлети з манкою замість хліба

Є один незвичайний, але досить цікавий рецепт.

Оригінальні котлети з манкою можна приготувати, використовуючи наступні основні інгредієнти:

  • 0,5 кг м’ясного фаршу;
  • 75 грамів крупи манної;
  • 1 сире яйце;
  • по 50 грам майонезу і свіжої зелені;
  • цибулина;
  • сіль щіпка перцю;
  • 50 мілілітрів будь-якого рослинного масла.

Щоб самому зробити з усього цього котлети, необхідно:

  • Цибулю очистити і подрібнити невеликими кубиками.
  • Зелень дрібно порубати.
  • Всі компоненти по рецептурі (крім масла) зібрати в одній глибокій ємності і ретельно їх перемішати. Це можна зробити руками, а також використовувати блендер або звичайну м’ясорубку. Маса повинна кілька хвилин постояти, щоб крупа змогла трохи набрякнути.
  • Вологими руками з приготовленої суміші сформувати котлети.
  • Обсмажити в розігрітій олії з двох сторін. На поверхні повинна поступово утворитися рум’яна кірочка.

Щоб вироби всередині не залишилися сирими, їх треба сім хвилин потримати на сковороді під кришкою. Причому полум’я зробити мінімальним.

Рецепт з капусти

Принциповим супротивникам м’яса повинні сподобатися пісні капустяні котлети з манкою. Зробити їх зовсім не складно.

Але спочатку потрібно буде зібрати на робочому столі всі необхідні для цього продукти:

  • 1 кілограм капусти білоголової;
  • 80 грам манки;
  • 4 зубки часнику;
  • 120 грам борошна;
  • сіль;
  • 1 упаковку панірувальних сухарів;
  • 25 грам цукру;
  • 1 цибулину;
  • трохи свіжої зелені (петрушка і кріп);
  • перець мелений і спеції;
  • масло рослинне (для смаження).

Робити котлети потрібно поетапно:

  • У великій каструлі закип’ятити воду.
  • Качан капусти розрізати на 4 частини.
  • Покласти їх в киплячу воду і варити 15 хвилин. Як варіант, свіжий качан можна розділити на листя і вже їх відварювати.
  • Після цього воду злити, а остигнула капусту максимально подрібнити (ножем, в м’ясорубці або за допомогою блендера).
  • Очищений цибулю з часником дрібно покришити.
  • Те ж саме зробити з промитої зеленню.
  • Підготовлені продукти з’єднати разом.
  • Додати крупу з борошном, перемішати і залишити на 5 хвилин. Час необхідно для того, щоб манка набухла.
  • Приготовану суміш посолити і додати будь-які спеції за смаком.
  • Розігріти сковороду з олією.
  • В цей час сформувати котлети і відразу панірувати їх у сухарях.
  • Заготовки смажити з обох сторін в киплячому маслі. Попередньо зробити вогонь трохи менше.
Дивіться також:  Сациві з курки – 7 смачних рецептів приготування

Готові котлети спершу бажано викласти на серветку, вона вбере зайвий жир. Після цього їх можна подати практично з будь-яким гарніром.

З курячої грудки

Не менш смачними виходять курячі котлети з манкою.

Для їх приготування потрібен мінімальний набір інгредієнтів:

  • 500 грам фаршу з курячих грудок;
  • 100 грам манки;
  • цибулина;
  • сіль;
  • півсклянки панірувальних сухарів;
  • класичний перець.

Для приготування страви покроково виконуються наступні дії:

  • Ножем акуратно зрізати м’ясо з кістки.
  • Куряче філе разом з очищеним цибулею пропустити через м’ясорубку.
  • Додати до них крупу, сіль і трохи поперчити. Продукти добре перемішати, а потім приготований фарш трохи збити. Дати йому після цього постояти приблизно 20 хвилин.
  • Сковороду поставити на плиту і добре прогріти. Потім налити в неї масло і почекати, поки вона розжариться.
  • Сухарі висипати в глибоку тарілку.
  • Мокрими руками з фаршу, не поспішаючи, зліпити заготовки овальної форми.
  • Панірувати в сухарях, а потім смажити на сковороді по 5 хвилин з кожної сторони. Рівень полум’я повинен бути середнім.

Для таких котлет як гарнір ідеально підійде відварний рис або ніжне картопляне пюре.

Морквяні котлети з манкою

Для дієтичного харчування ідеально підійдуть морквяні котлети з манкою. Цей варіант може взяти на озброєння той, хто веде здоровий спосіб життя.

В даному випадку для роботи знадобляться наступні основні компоненти:

  • 2 яйця;
  • 3 великі моркви;
  • 2-3 щіпки солі;
  • 100 грам манки;
  • перець (за смаком);
  • будь-яке рослинне масло.

Технологія приготування включає в себе 6 основних етапів:

  • Спочатку моркву очистити і подрібнити. Для цього можна використовувати дрібну тертку або блендер.
  • Додати манку і яйця, а потім посолити, посипати перцем і перемішати.
  • Приготовлена маса повинна 15-20 хвилин постояти.
  • Після цього вологими руками з неї зліпити котлети.
  • Смажити їх з двох сторін на заздалегідь розігрітій сковороді з утворення рум’яної скоринки.
  • Накрити кришкою і дати їм постояти ще хвилин 5 на маленькому вогні.

Ще теплі котлети можна подавати до столу зі сметаною і свіжою зеленню.

Дивіться також:  Як приготувати червону квасолю смачно на гарнір?

Як приготувати з риби

В рибний фарш теж часто додається манка замість хліба. Котлети з такого напівфабрикату стають ніжні, майже повітряні.

Приготувати їх можна, використовуючи наступний набір інгредієнтів:

  • 1 тушка минтая (350 грам);
  • 50 грамів манної крупи;
  • 1 яйце;
  • 5 грам солі;
  • цибулина;
  • 50 мл незбираного молока;
  • трішки перцю меленого;
  • 85 грам соняшникової рафінованої олії.

Для роботи використовувати кухонний комбайн.

Покрокова інструкція приготування рибних котлет з манкою:

  • Тушку риби промити, випатрати (при необхідності) і очистити. Після цього акуратно зрізати філе з кістки.
  • Подрібнити в комбайні очищений цибулю.
  • Додати до нього рибне філе і повторити процес.
  • Ввести інші інгредієнти (за винятком олії). Включити комбайн і почекати, поки маса стане максимально однорідною.
  • Приготований фарш поставити в холодильник на 45-50 хвилин.
  • Після закінчення часу зліпити з нього котлети і смажити їх у киплячому маслі до золотистої скоринки.

Як гарнір до котлет підійдуть макарони або будь-яка каша.

Печінкові котлети з манкою

Печінка – це надзвичайно корисний продукт і її обов’язково треба включати в щоденний раціон. Причому абсолютно не важливо, яловича вона, свиняча або куряча. З неї виходять просто чудові котлети. Для соковитості (сама печінка суховата) в них можна додати трохи сала. А манка зробить готовий виріб ніжним і пишним.

Для таких котлет потрібно:

  • 0,4 кілограма будь печінки;
  • 75 грам манки;
  • 150 грам сала;
  • сіль;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 яйце;
  • перець.

Як приготувати печінкові котлети з манкою:

  • Основний продукт промити водою. Зазвичай печінка вкрита щільною плівкою. Її неодмінно потрібно зрізати.
  • Щоб печінка не гірчила, перед початком роботи її можна 10 хвилин потримати у воді або молоці.
  • Очистити і довільно покришити цибулю.
  • З сала зрізати шкіру.
  • Ці три підготовлених продукту двічі пропустити через м’ясорубку.
  • Додати до них інші компоненти за списком і гарненько все перемішати.
  • Фарш виходить трохи рідкуватим. Тому його треба поставити в холодильник на півгодини. За цей час крупа набубнявіє, і консистенція напівфабрикату стане більш щільною.
  • Сковороду поставити на вогонь. Добре прогріти в ній масло.
  • Фарш викласти на сковороду ложкою.
  • Обсмажувати котлети з обох сторін, поки поверхня, як слід, не зарум’яниться.

Їсти їх можна з будь-яким гарніром або без нього. А, якщо покласти таку котлету на шматочок чорного хліба, вийде чудовий бутерброд.

Дивіться також:  Тушонка з курки – 7 рецептів, як зварити тушонку в домашніх умовах: у скороварці, автоклаві, мультиварці, каструлі і в духовці

Котлети з рибних консервів

Багато господинь вважають, що рибні консерви годяться тільки для приготування супу або салатів. Але це не так. З них теж можна робити смачні котлети. Причому готувати їх набагато простіше, ніж зі свіжої риби.

Для роботи знадобиться:

  • 1 банка консервів (з будь-якої риби);
  • 160 грам манки (1 склянка);
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • трохи ріпчастої цибулі (за смаком).

Як правильно готувати котлети з консервованої риби:

  • Відкрити ключем банку, перекласти вміст в тарілку і розім’яти його вилкою.
  • Додати дрібно нарізану цибулю, яйця, крупу манну, майонез (можна замінити сметаною) і посолити.
  • Продукти добре перемішати і дати цій масі постояти 20 хвилин.
  • З готового фаршу зліпити котлети. Для збереження форми їх слід панірувати в сухарях або тієї ж манки.
  • Обсмажити заготовки на сковороді в розігрітій олії до рум’яної скоринки.
  • Залити їх водою (приблизно 60 мл) і тушкувати 3 хвилини на слабкому вогні.

Рибні котлети з манкою вийдуть ніжні і дуже ароматні.

Рецепт котлет цибулевих

Якщо з іншими продуктами-все ясно, то ріпчасту цибулю в якості основи для котлет сприймають не всі. Тим не менш, таке блюдо варте особливої уваги. Є багато рецептів його приготування.

Для одного з найбільш цікавих варіантів потрібні наступні компоненти:

  • 500 грам ріпчастої цибулі;
  • 100 г манної крупи;
  • 3 зубки часнику;
  • 2 сирих курячих яйця;
  • сіль;
  • 1,5 склянки томатного соку;
  • перець.

Щоб приготувати такі котлети з манкою треба:

  • Очистити і добре промити цибулю.
  • Гострим ножем акуратно покришити його дрібними кубиками. У даному рецепті використовувати блендер чи м’ясорубку не рекомендується.
  • Додати подрібнений на тертці часник і всі інші інгредієнти за рецептурою.
  • Гарненько все перемішати і дати фаршу постояти буквально 10 хвилин.
  • Не поспішаючи, руками сформувати котлетки. Ліпляться вони дуже добре і не розвалюються.
  • Смажити заготовки на сковороді в киплячому соняшниковій олії. Виріб можна вважати готовим, як тільки на його поверхні з двох сторін утворюється красива золотиста скоринка.
  • Готові вироби скласти в підготовлену ємність.
  • Томатний сік прогріти на сковороді.
  • Залити котлети і тушкувати на повільному вогні приблизно 15 хвилин.

Щоб готова страва виглядало більш апетитно, його можна подавати на тарілці, застеленому листям салату.