Котлети з печінки яловичої – 9 рецептів

Всім відомо про корисні властивості печінки, яка містить багато мінералів і вітамінів, необхідних для нашого організму. Крім користі, яку приносить цей продукт, він має ще і чудовий смак. Розрізавши печінка, ви повинні побачити гладку і однорідну структуру. Якщо вам здалося, що продукт жестковат, то замочіть його в молоці. Найпоширеніше блюдо, яке готують з яловичої печінки – це котлети.

Котлети з яловичої печінки — класичний рецепт

Цей рецепт найпростіший і відомий багатьом господиням.

Інгредієнти:

  • Сало – 110 гр.;
  • Печінка яловичини – 550 гр.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Борошно – 110 гр.;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Крохмаль – 1 ч. ложка;
  • Олія соняшникова;
  • Сіль;
  • Перець чорний.

Приготування:

  • Сало порізати на шматки.
  • У цибулі зняти лушпиння. Нарізати.
  • Печінку промити. Просушити. Для цього скористайтесь паперовим рушником.
  • Нарізати на шматки.
  • Підготовлені інгредієнти подрібнити. Для цього скористайтесь м’ясорубкою. Можна подрібнити в блендері, але тоді вийде більш дрібний помел, і маса буде кашоподібна.
  • Яйце збити.
  • Додати у фарш.
  • Засипати крохмаль, борошно. Підсолити. Додати перець. Перемішати.
  • Сковорідку розігріти. Влити олію.
  • Взяти велику ложку. Викладати суміш.
  • Обсмажити з одного боку. Через дві хвилини – з іншого.
  • Довго не тримайте в сковороді, інакше в котлетах пропаде ніжність, соковитість і вийде негарний вигляд. Щоб вони швидко зібралися і добре просмажаться, робіть їх тонкими по товщині.

    З вівсяними пластівцями

    Приготуйте корисні печінкові котлети з додаванням вівсянки. В результаті отримаєте соковите, ароматне блюдо, яке із задоволенням з’їдять навіть маленькі дітки.

    Інгредієнти:

    • Яйце – 2 шт.;
    • Соняшникова олія;
    • Печінка яловичина – 1200 гр.;
    • Вівсяні пластівці – стакан;
    • Цибуля – 3 цибулини;
    • Часник – 2 зубки.

    Приготування:

  • З печінки видалити протоки і плівку. Вимити. Нарізати шматками.
  • Часник очистити.
  • З лука зняти лушпиння. Розрізати навпіл.
  • В м’ясорубці встановити решітку дрібного помелу. Перекрутити підготовлені інгредієнти.
  • Вбити яйце.
  • Засипати вівсянку. Підсолити.
  • Розмішати. Прибрати в холод.
  • Через півгодини розігріти сковорідку. Влити масло. Взяти велику ложку. Зачерпнути фарш. Викласти в олію. Обсмажити.
  • Перекласти в каструльку. Влити воду так, щоб котлетки були на половину закриті.
  • Дістати через чверть години.
  • Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів

    Печінкові котлети з рисом — покроковий рецепт

    У цьому рецепті в котлетки додано рисова крупа, тому гарнір готувати не обов’язково.

    Інгредієнти:

    • Цибуля – 2 дрібні цибулини;
    • Кріп;
    • Олія оливкова;
    • Перець;
    • Яловича печінка – 600 гр.;
    • Сіль;
    • Рис – 180 гр.;
    • Яйце – 1 шт.;
    • Крохмаль – 1 ст. ложка;
    • Базилік.

    Приготування:

  • Крупу відварити.
  • Цибулю очистити. Розрізати на четвертинки.
  • Печінка обробити, видалити плівку, прожилки і крупноватые судини. Розрізати на частини.
  • Пропустити через м’ясорубку.
  • Всі продукти змішати.
  • Розігріти сковороду. Щоб блюдо було корисніше використовуйте оливкову олію, але можна замінити на будь-яке рослинне.
  • Сформувати котлетки. Обсмажити.
  • З додаванням манки в духовці

    Найкорисніша печінка яловича. Вона корисніша, ніж м’ясо. Для тих, хто дотримується здорового харчування і дієти, а також для маленьких дітей, підійде рецепт приготування цієї страви в духовці з додаванням манної крупи.

    Інгредієнти:

    • Спеції;
    • Печінка яловичини – 450 гр.;
    • Сіль;
    • Цибуля – 1 цибулина;
    • Манна крупа – 4 ч. ложки;
    • Яйце – 1 шт.;
    • Гречана мука – 4 ч. ложки;
    • Олія соняшникова – 6 ч. ложок;
    • Окріп – 210 мл;
    • Сода – 0,5 ч. ложки.

    Приготування:

  • Печінку обмити. Зняти плівки. Якщо плівку не вдається видалити, то облийте окропом, після цього вона легко зніметься.
  • Нарізати на шматки.
  • Цибулину звільнити від лушпиння. Розрізати на четвертинки.
  • Помістити в м’ясорубку. Подрібнити.
  • Вбити яйце.
  • Всипати манку, борошно.
  • Посолити. Насипати спеції. Розмішати.
  • Тепер треба щоб манна крупа набухла. Для цього вкрити плівкою і залишити на чверть години.
  • Сковороду нагріти. Влити олію.
  • Сформувати коржі, за розміром як оладки. Обсмажити. Довго не тримати на вогні, досить хвилини для кожної сторони. Головне, щоб котлетки придбали форму і не розвалювалися.
  • Взяти деко. Розкласти підготовлене виріб.
  • Залити окропом. Помістити в духову шафу. Запікати півгодини.
  • Святкові котлети з яловичої печінки з сиром

    Свою історію котлети з печінки почали ще в стародавньому Єгипті. За довгий час було придумано безліч варіантів приготування. Якщо додати в звичне блюдо сир, то можна порадувати гостей ніжним смаком приготованого ласощі.

    Дивіться також:  Рис для суші – 3 рецепта, як правильно готувати рис

    Інгредієнти:

    • Печінка яловича – 350 гр.;
    • Перець чорний;
    • Цибуля – 1 цибулина;
    • Сіль;
    • Масло рослинне – 6 ч. ложок;
    • Яйце – 1 шт.;
    • Сир – 170 гр.

    Приготування:

  • Субпродукт обмити. Прибрати плівку, жилки. Нарізати шматками.
  • Покласти в ємність, помістити на чверть години в морозильну камеру. Завдяки цьому легше зробити фарш.
  • Лушпиння прибрати з лука. Четвертувати.
  • Взяти велику тертку. Натерти сир.
  • Помістити в м’ясорубку субпродукт і цибулю. Перекрутити.
  • Вбити яйце. Підсолити. Засипати спеції.
  • Розмішати.
  • Всипати сир. Перемішати.
  • Сковороду розігріти. Влити олію.
  • Взяти столову ложку. Зачерпнути фарш. Скрутити кулю і розім’яти в коржі. Обсмажити.
  • З морквою

    Надати гарний відтінок котлеткам допоможе морквина, яка зробить блюдо ще корисніше і соковитіше.


    Інгредієнти:

    • Вода кип’ячена;
    • Печінка яловича – 720 гр.;
    • Перець;
    • Морква – 3 шт.;
    • Цибуля – 3 шт.;
    • Петрушка – 50 гр.;
    • Яйце – 1 шт.;
    • Сіль;
    • Олія рослинна;
    • Борошно.

    Приготування:

  • Видалити плівку і жилки з печінки. Нарізати шматками.
  • Моркву почистити. Нарізати колами.
  • З лука зняти лушпиння. Нарізати.
  • Петрушку промити.
  • Перемолоти, використовуючи м’ясорубку.
  • Якщо хочете, щоб котлетки вийшли більш ніжними, пропустіть продукти ще раз через м’ясорубку.
  • Вбити яйце.
  • Поперчити.
  • Посолити. Перемішати.
  • Сформувати котлетки. Взяти борошно. Обваляти.
  • Включити конфорку на максимум. Обсмажити.
  • Переключити на мінімум. Влити окріп.
  • Закрити кришкою.
  • Загасити чверть години.
  • Дієтичні котлети на пару в мультиварці

    Цю страву можна готувати щодня, або прикрасити їм святковий стіл. Ці смачні котлетки не тільки в гарячому вигляді, але і остиглі. Дітям і для дієтичного харчування рекомендують вживати в їжу приготоване на пару блюдо. Прискорити і спростити процес приготування допоможе мультиварка.

    Інгредієнти:

    • Сіль;
    • Печінка яловича – 550 гр.;
    • Кріп;
    • Яйце – 2 шт.;
    • Перець;
    • Цибуля – 1 шт.;
    • Борошно – 4 ч. ложки;
    • Масло рослинне – 4 ч. ложки;
    • Петрушка.

    Приготування:

  • Субпродукт промити. Прибрати жир, жилки, плівку. Обсушити, для цього можна скористатися серветками або паперовим рушником.
  • Нарізати на шматки, які повинні бути невеликого розміру.
  • Очистити цибулька. Нарізати на четвертинки.
  • Помістити у високу ємність. Взяти блендер. Збити.
  • Насипати сіль, приправи, зелень. Вбити яйця. Знову перемолоти блендером.
  • Засипати борошно. Перемішати.
  • Воду налити в чашу від приладу.
  • Пензлик силіконову вмочити в олію і промазати ґрати для пари.
  • Зліпити кульки з печінки. Приплюснути. Покласти на решітку.
  • Поставити режим «пар» на півгодини.
  • Дивіться також:  Кабачкова ікра – 15 рецептів ікри

    Смачний рецепт з гречкою

    Ще один оригінальний варіант приготування. З таким варіантом приготування гарнір можна не робити.

    Інгредієнти:

    • Олія соняшникова;
    • Печінка яловича – 450 гр.;
    • Сіль;
    • Гречана крупа – стакан;
    • Куряче яйце – 2 шт.;
    • Цибуля – 1 шт.;
    • Борошно – 4 ч. ложки;
    • Перець.

    Приготування:

  • Відварити гречану крупу. Для рецепту необхідний склянку готової, відвареної гречки.
  • Печінку промити. Очистити від жил і плівок. Розрізати на частини.
  • З лука прибрати лушпиння. Четвертувати.
  • Взяти м’ясорубку. Пропустити субпродукт і овоч.
  • Змішати з гречкою.
  • Додати борошно, яйця, перець. Розмішати.
  • Розжарити сковорідку. Залити масло.
  • Сформувати руками тонкі коржики. Підсмажити.
  • Пишні котлети з яловичої печінки

    Порівняно з котлетками з м’яса, печінкові вироби – більш економний варіант, але від цього не менш смачні. Навіть з цього продукту можна приготувати пишне, соковите блюдо.

    Інгредієнти:

    • Хліб черствий – 270 гр.;
    • Молоко – 1 стакан;
    • Яйце – 1 шт.;
    • Цибуля – 1 шт.;
    • Печінка яловича – 450 гр.;
    • Вівсяні пластівці – 6 ч. ложок.

    Приготування:

  • З хліба зрізати кірки. Нарізати шматками.
  • У миску налити молоко. Помістити м’якуш.
  • Печінку промити. Видалити жилки і плівку. Нарізати. Взяти блендер і подрібнити.
  • Цибулю очистити. Четвертувати. Перекласти до продукту.
  • Вбити яйце. Додати спеції. Підсолити. Збити.
  • Коли м’якуш розбухнув, дістати і віджати руками. Помістити в печінкову масу.
  • Засипати вівсянку. Замісити.
  • Тепер треба почекати поки пластівці розбухнуть. На це потрібно близько чверті години;
  • Розігріти сковороду. Налити олію;
  • Взяти ложку і сформувати котлетки. Обсмажити.