Ковбаса домашня – найсмачніший рецепт

М’ясна ковбаса — один з найпопулярніших продуктів. Її їдять на сніданок, використовують як закуску на святковому столі, і вона є компонентом багатьох страв.

Магазинний продукт викликає сумніви у своїй якості, тому краще всього приготувати її вдома.

Домашня ковбаса з свинини — простий і смачний рецепт

Щоб ковбаса вийшла жирної і поживною, але водночас ніжною і соковитою, за її основу беруть свинину.

Для ковбаси не потрібно купувати величезну кількість інгредієнтів, її рецепт вдасться повторити навіть новачкові.

Вам знадобляться:

  • М’якоть свинячого м’яса — 1,5 кг;
  • Кишки тонкі свинячі — 5 м;
  • Сало свиняче — 500 гр;
  • Одна головка часнику;
  • Коньяк — 36 гр;
  • Прянощі: коріандр, чебрець, сушений базилік — 12 ч. л;
  • Сіль і чорний перець мелений — за смаком.

Процес приготування:

  • Першим ділом потрібно обробити кишки. Якщо вони лежали в морозильнику — їх необхідно розморозити, звільнити від слизу і бруду за допомогою ножа, вивернути навиворіт і гарненько промити під краном. Найкраще п’ятиметрову кишку розрізати на кілька частин поменше. Після обробки кишки варто замочити в солоному розчині води на 60 хвилин. Сіль видалить мікроорганізми і бактерії.
  • Приступаємо до сала. Від нього потрібно відрізати шкірку і нарізати маленькими квадратними шматочками. Якщо саме м’ясо свинини має великий відсоток жирності, то використовуйте в рецепті менше сала.
  • Свинину необхідно підготувати, очистивши від кісточок або прожилок. Порізати середніми за величиною квадратиками. (2^2 см)
  • В загальну посуд покласти сало і м’ясо. Зверху посипати перець і всі інші прянощі.
  • Часник обробити з допомогою чеснокодавильницы і додати до маси м’яса.
  • В основу ковбаси вилити коньяк. Він додасть яству специфічний аромат і соковитість. Можна обійтися і без нього.
  • Тепер настала черга начиняти кишки. За допомогою столової ложки або насадки від м’ясорубки — довгою трубочки потрібно проштовхувати м’ясо всередину кишки. Не забудьте зав’язати її кінець. Не начиняйте занадто щільно.
  • Після того, як кишка заповнилася начинкою, зав’язати другий кінець і покласти в морозильну камеру на 4 години для маринування.
  • Майбутню ковбасу можна згорнути в колечка для зручності запікання. Проколоти в декількох місцях голкою, щоб уникнути пошкодження оболонки ковбаси.
  • Поставити каструлю об’ємом 5 літрів з водою на вогонь, дочекатися її закипання.
  • Насипати солі і покласти сиру ковбасу в каструлю. Варити протягом 40 — 60 хвилин на слабкому вогні.
  • Після варіння ковбасу необхідно відправити в духовку. Не забудьте обробити деко рослинним маслом. На нього і викладаємо варену ковбасу.
  • Температура духовки — 180 градусів. Час запікання — 40 хвилин. Протягом процедури запікання потрібно кілька разів перевернути кишку з м’ясом.
  • Можна вживати готову домашню ковбасу відразу ж, а можна і в холодному вигляді.
  • Дивіться також:  Пиріжки з фаршем – 7 рецептів, як приготувати смачні домашні пиріжки

    Куряча ковбаса

     

    Курка — дієтичний продукт. Так що куряча ковбаса припаде до смаку людям, що сидять на дієті, тим, хто стежить за своїм здоров’ям і маленьким дітям, які тільки вчаться їсти звичайну їжу.

    Список продуктів:

    • Філе курки — 0,5 кг;
    • Молоко жирністю 1,5% — 0,1 л;
    • Одне яйце;
    • Морква — 0,1 кг;
    • Три зубчики часнику;
    • Спеції за смаком.

    Кроки приготування:

  • З курячого м’яса зробити фарш з допомогою м’ясорубки. Можна переробити в блендері, тоді м’ясна маса вийде більш однорідною.
  • У підготовлений фарш розбиваємо яйце, наливаємо молоко, солимо і все перемішуємо.
  • Моркву зварити і нашаткувати маленькими кубиками разом з очищеним часником.
  • Взяти спеціальні формочки для ковбаси або картонну упаковку з-під молока, кришку зрізаємо. Першим шаром в неї викладаємо масу фаршу, зверху насипаємо моркву і часник, третій шар — знову фарш. І так до тих пір, поки коробочка не наповниться.
  • Основу ковбаси не доповідаємо до верху на 1 див.
  • Обертаємо коробку з фаршем харчовою плівкою.
  • У каструлю наливаємо воду і ставимо на газ, після закипання води в каструлі встановлюємо коробочку з майбутньою ковбасою. Вода не повинна потрапити всередину упаковки. Варити в такому вигляді 60 хвилин із закритою кришкою.
  • Після готування остуджуємо ковбасу і розрізаємо коробочку. Блюдо готове.
  • Рецепт приготування з яловичини

    Яловичина — це середня ланка. З неї ковбаса вийде не надто жирною, але і не пісною.

    Компоненти:

    • Яловичина — 2 кг;
    • Сало — 500 гр;
    • Сіль — 0,05 кг;
    • Чотири зубчики часнику;
    • Мускатний горіх мелений — 5 гр;
    • Спеції — за смаком.

    Як приготувати:

  • М’ясо переробити, промивши його, звільнивши від дрібних кісточок. Порізати його дрібними кубиками і пропустити через м’ясорубку з крупною решіткою.
  • Сало порізати ще дрібніше і обробити за допомогою м’ясорубки. З’єднати м’ясо і сало в одному посуді.
  • Додати прянощі за вашим смаком. Це може бути коріандр, базилік, імбир або червоний перець. Фарш посолити і покласти в нього часник.
  • Все добре змішати. Якщо фарш здався сухуватий, можна підлити трохи води або молока.
  • Обробити кишки і набити їх яловичим фаршем. Кінці зав’язати мотузкою.
  • Поставити набиті м’ясом кишки на 5 годин в холодильник.
  • Після цього можна запекти їх в духовці, попередньо зробивши отвори голкою по всій довжині кишок.
  • Дивіться також:  Зрази з яйцем – 8 рецептів приготування

    Варена ковбаса в домашніх умовах

    Компоненти рецепту:

    • Свиняче м’ясо — 1 кг;
    • Сало — 0,3 кг;
    • Одне яйце;
    • Одна цибулина;
    • Два зубчики часнику;
    • Соняшникова олія — 17 г;
    • Спеції за смаком;
    • Желатин — 15 гр.

    Покрокова інструкція:

  • Свинину необхідно помити і очистити від сторонніх об’єктів: плівок, дрібних кісток і подрібнити разом з часником і цибулею, використовуючи блендер.
  • В отриманий фарш вилити яйце, додати ваші спеції і желатин. Все добре змішати.
  • Основу ковбаси можна приготувати у спеціальних формочках, свинячий або яловичої кишці, або в пакет для запікання, якщо під рукою нічого іншого не знайшлося.
  • Пакет для запікання наповнити фаршем, перев’язати кінці і середину мотузкою.
  • Можна приступати до самої готуванні. Варити варто протягом двох годин на середньому вогні.
  • Ліверна

    Рецепт ліверної ковбаси дуже простий. Він не вимагає безлічі дорогих продуктів, а в результаті виходить чудове на смак блюдо.

    Набір продуктів:

    • Легкі — 0,8 кг;
    • Печінка — 0,6 кг;
    • Сало — 0,3 кг;
    • Серце — 0.4 кг;
    • Часник — 2 головки;
    • Цибуля — 0,4 кг;
    • Вершки — 0,3 кг;
    • Спеції і сіль за смаком.

    Рецепт домашньої ковбаси в кишках:

  • Лівер потрібно помити під краном, м’ясо серця і легенів ріжемо шматочками і закладаємо в каструлю. Відварюємо протягом 60 хвилин.
  • Сало з печінкою шаткуємо й проворачиваем через м’ясорубку разом з шматочками часнику.
  • Можна обсмажити сало з цибулею на сковороді з рослинним маслом.
  • Остиглі печінку і легені також обробляємо в м’ясорубці.
  • З’єднуємо всі інгредієнти в фарш, зверху заливаємо вершками і насипаємо прянощі.
  • Начиняємо кишку готовим фаршем і зобов’язуємо її кінці.
  • Варимо 40 хвилин. Не забудьте проткнути оболонку голкою.
  • Сиров’ялена ковбаса в домашніх умовах з курки

     

    Це рецепт не передбачає варіння або запікання в духовці. Але тут потрібно терпіння, так як вам доведеться чекати ковбасу близько двох тижнів.

    Склад рецепта:

    • Куряче філе — 0,5 кг;
    • Свинячі кишки — 0,4 м;
    • Два зубчики часнику;
    • Коріандр — 8 гр;
    • Перець чорний — 0,5 гр;
    • Нитритная сіль — 4 гр.

    Покрокове приготування:

  • Курку порізати тонкими скибочками.
  • У миску з шматочками курки додати перець, сіль і коріандр.
  • Все змішати і вимісити фарш.
  • Кишки обробити описаним вище способом і помістити в них м’ясо, зав’язати отриману ковбаску кільцем і покласти в морозильну камеру на 2 години.
  • Настала черга в’ялення. Для цієї мети протягом трьох діб необхідно розвішувати продукт в добре провітрюваному приміщенні. Температура — 15 градусів Цельсія. Вночі найкраще заморожувати в холодильнику.
  • Протягом наступних двох тижнів ковбаса повинна постійно висіти на свіжому повітрі.
  • Дивіться також:  Червона риба – 15 рецептів приготування

    Ковбаса без кишок — у фользі

    Чверть часу на приготування домашньої ковбаси займає підготовка кишок. Це неприємне і кропітке заняття. Але можна обійтися і без черева.

    Що вам знадобиться:

    • М’ясо свиняче — 1 кг;
    • Сало — 0,2 кг;
    • Чотири яйця курячі;
    • Шість зубчиків часнику;
    • Сіль за смаком;
    • Прянощі;
    • Фольга для запікання;
    • Крохмаль — 40 гр.

    Інструкція:

  • М’ясо з салом потрібно промити і порізати невеликими квадратиками.
  • Розбити яйця в окрему миску і збити, підсипаючи до них потроху крохмаль, сіль, перець, подрібнений часник і інші прянощі.
  • Гарненько все змішайте, стежачи за тим, щоб не утворювалися грудочки.
  • Зробіть фарш, викладіть його на фольгу і скрутіть рулетом, щільно загнувши краї фольги.
  • Нагрійте духовку до 180 градусів і вставити лист з ковбасою. Час запікання — 1 годину.
  • Вже готову ковбасу звільніть від плівки і наріжте кружечками.
  • Правильна домашня ковбаса для дітей

    Дитячий організм дуже крихкий, тому в їжу для малюків не додаються спеції, часник.

    Склад інгредієнтів:

    • Куряче м’ясо — 1 кг;
    • М’якоть свинини — 0,3 кг;
    • Сіль за смаком;
    • Вода;
    • Свинячі кишки.

    Як приготувати:

    Подрібнити обидва види м’яса в м’ясорубці. У фарш насипати сіль і налити води. Усе ретельно замісити. Оболонку підготувати належним чином. У неї заштовхати м’ясо і обв’язати. Варити протягом години на середньому вогні. Після того, як страва остудится, покласти його в холодильник.

    Рецепт приготування з свинини і яловичини

    Якщо свинина занадто жирна, а ви віддаєте перевагу дієтичні продукти, до основного м’яса можна додати нежирну яловичину.

    Набір продуктів:

    • М’ясо свиняче — 1 кг;
    • М’ясо яловиче — 1 кг;
    • Часник три зубчики;
    • Вода;
    • Кишки;
    • Спеції і сіль за смаком.

    Як зробити ковбасу в домашніх умовах:

    Свинину і яловичину порізати на невеликі шматочки. Вимішуємо фарш разом із дрібно порізаним часником, сіллю і спеціями. Якщо м’ясна маса надто густа — наливаємо дві столові ложки води. Після цього займаємося тельбухами. Фарш вміщуємо очищені кишки і запікаємо в духовці.

    Нехай приготування ковбаси відніме у вас час, зате ви не будете сумніватися в її якості, а смак буде саме такою, як ви любите.