Ковбаса в ветчиннице — 6 рецептів

У кожної господині є список страв, обов’язкових до виконання. Борщ, млинці, котлети, олів’є… Навчилася — можна і заміж виходити, не пропадеш. Але далі списку must have ризикують йти не всі. І часу немає, і бажання. Та й взагалі рідко кого відвідує ідея приготувати, наприклад, домашню ковбасу, сир або йогурт. Простіше купити. А та ж ковбаса в ветчиннице готується легко і на відміну від магазинної, містить тільки ті інгредієнти, які господиня сама вважала корисними.

М’ясні делікатеси готували у всі часи і рецептів ковбас у кожної жінки було безліч. Сьогодні ж цей продукт незаслужено обділений увагою. В ім’я здоров’я і задоволення самих вишуканих смакових пристрастей, пора відновлювати справедливість!

Що таке ветчинница?

На початку статті ненароком була згадана ветчинница. Але що з себе представляє цей «девайс»? Він аж ніяк не є новинкою серед кухонного начиння — для виробництва м’ясних делікатесів ветчинницы використовують давним-давно. Для домашньої експлуатації їх зробили компактними і максимально простими.

Ветчинница являє собою високий стакан з нержавіючої сталі. Знімне дно міцно фіксується в його пазах на вибраній висоті, а кришечка притягається до нього за допомогою зовнішніх пружин. Ветчинница з вмістом опускається у гарячу воду, де нудиться від 30 хвилин до декількох годин, в залежності від інгредієнтів.

Таким чином, продукти, затиснуті дном і кришкою, в процесі варіння постійно піддаються пресуванню. А тому ковбаса виходить соковита, «міцна», не сиплеться і володіє відмінним натуральним смаком.

На російському ринку представлені кілька моделей ветчинниц від різних виробників. Вони трохи відрізняються зовнішнім виглядом і ціною, але, як показує практика, принципової різниці між ними немає. Окремі моделі оснащені додатковими опціями, які полегшують працю господині, але на результаті їх присутність не позначаються. Зазвичай це термометр, що дозволяє визначити, наскільки прогрілося м’ясо всередині. Також можуть відрізнятися замикаючі механізми і якість металу.

Загрузка...

Принцип роботи ветчинницы

Ветчинницы виглядають начебто просто, але виконані з міцного матеріалу, який погнути або пошкодити майже неможливо. Деякі господині відзначають, що верхній край може бути досить гострим, а пружини дуже тугими, тому в перші рази будьте обережні — не защемите і не поріжте пальці.

Сам процес приготування простий.

  • Вибрані інгредієнти готують і при необхідності маринують кілька годин.
  • Ветчинница вистилається фольгою, рукавом або пакет для запікання. За відгуками досвідчених господинь, зручніше всього використовувати саме пакет або навіть пару, на випадок, якщо один порветься.
  • Всередину пакета якомога щільніше викладається м’ясна маса зі спеціями і додатковими інгредієнтами, затискається кришкою і фіксується пружинами максимально туго. Якщо скласти м’ясо вільніше, то готовий продукт хоч і буде смачним, але точно не стане тримати форму і розсиплеться.
  • Варять ковбаси у ветчиннице, занурюючи її в звичайну каструлю, аерогриль або скороварку. Можна використовувати навіть духовку… Але ідеально підходить для цієї мети мультиварка — в ній є можливість підтримувати фіксовану температуру. Ветчинницу опускають з холодним м’ясом в холодну воду і нагрівають до 80 ºС. За всіма нормами, тільки при такій температурі варіння ковбаса виходить правильною і корисною і смачною.
  • Після завершення варіння, ветчинницу витягують з гарячої води і відразу ж охолоджують під проточною. Після, остиглу конструкцію відправляють в холодильник не менше ніж на 5-6 годин.
  • Готову ковбасу дістають з ветчинницы, витягують з пакету і ріжуть гострим ножем на порційні шматки. В залежності від інгредієнтів, їх розмірів і щільності утрамбовування, продукт буде різатися або тонкими бутербродними шматочками, або товстими, але смачними скибками.
  • Спробуйте також:  Хамон - 5 рецептів приготування в домашніх умовах

    У ветчинницу можна покласти як один вид м’яса, так і декілька — вибирайте комбінації за власним смаком. Як і в магазинну ковбасу, домашню можна додавати перець горошком, оливки, шматочки овочів, сало і субпродукти. Готову страву однозначно буде відрізнятися за смаком від покупної ковбаси. Наші рецептори звикли до харчових добавок, тому натуральне м’ясо при першій пробі може здатися пріснуватим.

    Рецепти ковбаси в ветчиннице

    Ви можете експериментувати з різними інгредієнтами і результат вас не розчарує. Крім того, до ветчиннице завжди додається книга рецептів, кожен з яких вже не раз перевірено. А ми рекомендуємо приготувати кілька класичних видів ковбас, які припадуть до речі до сніданку або як обідньої перекусу. Таке блюдо можна сміливо подати і до святкового столу — гості будуть приємно здивовані.

    Ковбаса Лікарська в ветчиннице

    Шматочок улюбленої з дитинства Докторської ковбаси з окрайцем свіжого хліба і склянкою молока — що може бути смачніше? Тому, з неї і почнемо.


    Візьміть наступні інгредієнти:

    • 1,1—1,3 кг свинини і яловичини (свинини три частини, яловичини — одну);
    • яйце;
    • дві чайні ложки з гіркою мускатного горіха;
    • по столовій ложці цукру і солі;
    • 3 ложки сухого молока і жирні вершки.
  • Поріжте м’ясо на невеликі шматочки і пропустити кілька разів через м’ясорубку. Можна подрібнити його і в комбайні. Чим ніжніше і однорідніше вийде м’ясна маса, тим краще.
  • У готовий фарш додати яйце, мускатний горіх, цукор і сіль. Для ніжного вершкового смаку додайте сухе молоко. Вимішуйте фарш, поступово додаючи жирні вершки (скільки візьме).
  • Готову масу щільно укладіть в пакет і зав’язуйте максимально туго. Докторська ковбаса в ветчиннице буде готова через півтора—дві години.
  • Спробуйте також:  Ячна каша: як варити на молоці та воді, користь і шкода

    Вже остигнула ковбасу можете обваляти в улюблених спеціях і подавати до столу з зеленню, свіжим хлібом і овочами.

    Ковбаса Любительська в ветчиннице

    Чоловікам більше подобається ковбаса Любительська — це факт. Порадуйте їх натуральним продуктом.

    Для приготування знадобиться:

    • приблизно 600 грамів яловичини і 800 свинини;
    • свинячий шпик;
    • сіль, перець і цукор, як у попередньому рецепті.

    Заздалегідь підготуйте свинячий шпик: поріжте його в тій кількості, яке вважаєте достатнім. Шматочки не робіть великими. З м’ясом поступите так само, як у попередньому рецепті.

  • Вмішайте у фарш сіль та перець, додайте цукор і мускатний горіх. Можна влити трохи води або вершків. Ретельно перемішайте масу до однорідності.
  • Пора додавати шпик. Робіть це поступово — головне, щоб він розподілився рівномірно. Інакше ковбаса місцями вийде не Аматорської, а дуже навіть Докторської.
  • М’ясо зібраної ветчиннице має нудитися в гарячій воді не менше двох годин.
  • Готова Аматорська вас здивує в першу чергу кольором. Де ж приємний рожевий відтінок? Так ось, знайомтесь — саме так виглядає справжня, м’ясна ковбаса. А що вже в неї додають для презентабельного вигляду, напевно, краще не знати.

    До речі, домогтися рожевого відтінку можна і вдома, але витративши досить багато часу. Для цього м’ясо попередньо засолите в нитритной солі і залиште дозрівати двоє-троє доби. Потім готуйте описаним способом, але сіль більше не додавайте.

    Українська домашня ковбаса

    Мова зараз піде не про тих рум’яних колечках, які готують в кишці і обсмажують. Нижче наведено рецепт української ковбаси-шинки з салом.

    Отже, інгредієнти:

    • 800 грам яловичого філе;
    • 150-200 грам свинячого сала,в залежності від уподобань;
    • 15 грам сухого желатину;
    • ложка соєвого соусу;
    • сіль і приправи.

    Шматочки такої ковбаси можна перед подачею трохи обсмажують.

  • М’ясо пропустіть через м’ясорубку. Необов’язково подрібнювати його, як у двох попередніх рецептах, достатньо отримати звичайний дрібний фарш.
  • Сало поріжте невеликими шматочками, які буде зручно жувати.
  • Вмішайте сало у фарш, щоб воно рівномірно розподілилося і додайте сухий желатин, соєвий соус, сіль і улюблені спеції.
  • Українська ковбаса-шинка буде готуватися дві години.
  • Подавати її добре разом з часником, свіжим помидорчиком і чорним хлібом.

    Ковбаса варена Естонська

    Традиційно естонці готують до свята кров’янку з додаванням перловки або гречки, а також субпродуктів. Але радянський ГОСТ обізвав Естонської варену ковбасу з м’ясного асорті з додаванням шпику, часнику і спецій. Ось її ми і будемо готувати ветчиннице.

    Вам знадобиться:

    • яловичина, свинина — по 300 грам;
    • шпик — півкіло;
    • сіль нитритная і звичайна по 30 грам;
    • білий і чорний мелені перці;
    • сушений і свіжий часник;
    • крохмаль — 125 грам.
    Спробуйте також:  Картопляна бабка – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

    В оригінальному виконанні м’яса і шпику беруть практично в рівних кількостях, тому можете додати трохи шпику, якщо побажаєте.

  • Приготуйте фарш з м’яса з половиною шпику, пропустивши інгредієнти через дрібне сито м’ясорубки двічі.
  • Другу половину шпику подморозьте, щоб він добре ріжеться, і посеките невеликими шматочками «на ползуба».
  • Змішайте сіль, перець і часник сушений. Введіть суху суміш у фарш, додайте шпик, ретельно вимісіть до однорідності.
  • Розведіть крохмаль в половині літра холодної води. Пропустіть через прес пару зубчиків часнику. Додайте інгредієнти у фарш і приберіть на добу в холодильник.
  • На наступний день заповніть ветчинницу і томіть ковбасу 2-2,5 години.
  • Ковбаса в ветчиннице з курки

    Варена ковбаса в ветчиннице з курячого філе — відмінний вибір тих, хто стежить за своєю вагою.

    Для приготування знадобиться:

    • кілограм або трохи більше або філе курячих грудок;
    • 2 яйця;
    • морква;
    • жирні вершки;
    • сіль і спеції.

    Для більш яскравого смаку можна додати трохи часнику.

  • Приготуйте з курячого м’яса фарш, морква порізати дуже дрібними кубиками.
  • Змішайте всі інгредієнти. Вершків додавайте стільки, щоб фарш не вийшов дуже рідким.
  • Викладіть фарш в ветчинницу і відправляйте варитися. Куряча ковбаса в ветчиннице готується значно швидше свинячий або яловичої — діставати її можна вже через годину.
  • Ніжні шматочки відмінно поєднуються з ароматною гірчицею або часниковим соусом.

    Ковбаса в ветчиннице з індички

    Цінителі індичого м’яса, звичайно, будуть раді можливості приготувати щось нове з улюбленого продукту.


    Для основи вам знадобиться:

    • кілограм м’яса (у приблизно рівних пропорціях індиче філе і куряче, а також стегно індички);
    • півсклянки молока;
    • яйце;
    • мелена паприка;
    • перець, коріандр, сіль.

    У запропонований нижче простий рецепт ви за бажанням можете додати оливки, зелений горошок або кукурудзу, зелень і т. д. В загальному, не обмежуйте свою ковбасну фантазію!

  • Всі зазначені інгредієнти подрібніть в однорідний паштет в блендері. Якщо додаєте якісь свої складові, то краще вмішайте їх в отриману масу цілими.
  • Заповніть ветчинницу і готуйте индюшиную ковбасу приблизно годину.
  • Така домашня ковбаса відмінно ріжеться тонкими скибочками — нітрохи не гірше магазинного! Прекрасно підійде на сніданок до яєчні або омлету.

    Приготування вареної ковбаси в ветчиннице легко освоїть навіть зовсім юна і недосвідчена господиня. Головна перевага такого продукту в його натуральності. Ще один незаперечний плюс — варіативність. Додавайте до складу будь-які інгредієнти і отримуйте кожен раз новий, неповторний смак!

    Загрузка...