У кожної господині є список страв, обов’язкових до виконання. Борщ, млинці, котлети, олів’є… Навчилася — можна і заміж виходити, не пропадеш. Але далі списку must have ризикують йти не всі. І часу немає, і бажання. Та й взагалі рідко кого відвідує ідея приготувати, наприклад, домашню ковбасу, сир або йогурт. Простіше купити. А та ж ковбаса в ветчиннице готується легко і на відміну від магазинної, містить тільки ті інгредієнти, які господиня сама вважала корисними.
М’ясні делікатеси готували у всі часи і рецептів ковбас у кожної жінки було безліч. Сьогодні ж цей продукт незаслужено обділений увагою. В ім’я здоров’я і задоволення самих вишуканих смакових пристрастей, пора відновлювати справедливість!
Що таке ветчинница?
На початку статті ненароком була згадана ветчинница. Але що з себе представляє цей «девайс»? Він аж ніяк не є новинкою серед кухонного начиння — для виробництва м’ясних делікатесів ветчинницы використовують давним-давно. Для домашньої експлуатації їх зробили компактними і максимально простими.
Ветчинница являє собою високий стакан з нержавіючої сталі. Знімне дно міцно фіксується в його пазах на вибраній висоті, а кришечка притягається до нього за допомогою зовнішніх пружин. Ветчинница з вмістом опускається у гарячу воду, де нудиться від 30 хвилин до декількох годин, в залежності від інгредієнтів.
Таким чином, продукти, затиснуті дном і кришкою, в процесі варіння постійно піддаються пресуванню. А тому ковбаса виходить соковита, «міцна», не сиплеться і володіє відмінним натуральним смаком.
На російському ринку представлені кілька моделей ветчинниц від різних виробників. Вони трохи відрізняються зовнішнім виглядом і ціною, але, як показує практика, принципової різниці між ними немає. Окремі моделі оснащені додатковими опціями, які полегшують працю господині, але на результаті їх присутність не позначаються. Зазвичай це термометр, що дозволяє визначити, наскільки прогрілося м’ясо всередині. Також можуть відрізнятися замикаючі механізми і якість металу.
Принцип роботи ветчинницы
Ветчинницы виглядають начебто просто, але виконані з міцного матеріалу, який погнути або пошкодити майже неможливо. Деякі господині відзначають, що верхній край може бути досить гострим, а пружини дуже тугими, тому в перші рази будьте обережні — не защемите і не поріжте пальці.
Сам процес приготування простий.
У ветчинницу можна покласти як один вид м’яса, так і декілька — вибирайте комбінації за власним смаком. Як і в магазинну ковбасу, домашню можна додавати перець горошком, оливки, шматочки овочів, сало і субпродукти. Готову страву однозначно буде відрізнятися за смаком від покупної ковбаси. Наші рецептори звикли до харчових добавок, тому натуральне м’ясо при першій пробі може здатися пріснуватим.
Рецепти ковбаси в ветчиннице
Ви можете експериментувати з різними інгредієнтами і результат вас не розчарує. Крім того, до ветчиннице завжди додається книга рецептів, кожен з яких вже не раз перевірено. А ми рекомендуємо приготувати кілька класичних видів ковбас, які припадуть до речі до сніданку або як обідньої перекусу. Таке блюдо можна сміливо подати і до святкового столу — гості будуть приємно здивовані.
Ковбаса Лікарська в ветчиннице
Шматочок улюбленої з дитинства Докторської ковбаси з окрайцем свіжого хліба і склянкою молока — що може бути смачніше? Тому, з неї і почнемо.
Візьміть наступні інгредієнти:
- 1,1—1,3 кг свинини і яловичини (свинини три частини, яловичини — одну);
- яйце;
- дві чайні ложки з гіркою мускатного горіха;
- по столовій ложці цукру і солі;
- 3 ложки сухого молока і жирні вершки.
Вже остигнула ковбасу можете обваляти в улюблених спеціях і подавати до столу з зеленню, свіжим хлібом і овочами.
Ковбаса Любительська в ветчиннице
Чоловікам більше подобається ковбаса Любительська — це факт. Порадуйте їх натуральним продуктом.
Для приготування знадобиться:
- приблизно 600 грамів яловичини і 800 свинини;
- свинячий шпик;
- сіль, перець і цукор, як у попередньому рецепті.
Заздалегідь підготуйте свинячий шпик: поріжте його в тій кількості, яке вважаєте достатнім. Шматочки не робіть великими. З м’ясом поступите так само, як у попередньому рецепті.
Готова Аматорська вас здивує в першу чергу кольором. Де ж приємний рожевий відтінок? Так ось, знайомтесь — саме так виглядає справжня, м’ясна ковбаса. А що вже в неї додають для презентабельного вигляду, напевно, краще не знати.
До речі, домогтися рожевого відтінку можна і вдома, але витративши досить багато часу. Для цього м’ясо попередньо засолите в нитритной солі і залиште дозрівати двоє-троє доби. Потім готуйте описаним способом, але сіль більше не додавайте.
Українська домашня ковбаса
Мова зараз піде не про тих рум’яних колечках, які готують в кишці і обсмажують. Нижче наведено рецепт української ковбаси-шинки з салом.
Отже, інгредієнти:
- 800 грам яловичого філе;
- 150-200 грам свинячого сала,в залежності від уподобань;
- 15 грам сухого желатину;
- ложка соєвого соусу;
- сіль і приправи.
Шматочки такої ковбаси можна перед подачею трохи обсмажують.
Подавати її добре разом з часником, свіжим помидорчиком і чорним хлібом.
Ковбаса варена Естонська
Традиційно естонці готують до свята кров’янку з додаванням перловки або гречки, а також субпродуктів. Але радянський ГОСТ обізвав Естонської варену ковбасу з м’ясного асорті з додаванням шпику, часнику і спецій. Ось її ми і будемо готувати ветчиннице.
Вам знадобиться:
- яловичина, свинина — по 300 грам;
- шпик — півкіло;
- сіль нитритная і звичайна по 30 грам;
- білий і чорний мелені перці;
- сушений і свіжий часник;
- крохмаль — 125 грам.
В оригінальному виконанні м’яса і шпику беруть практично в рівних кількостях, тому можете додати трохи шпику, якщо побажаєте.
Ковбаса в ветчиннице з курки
Варена ковбаса в ветчиннице з курячого філе — відмінний вибір тих, хто стежить за своєю вагою.
Для приготування знадобиться:
- кілограм або трохи більше або філе курячих грудок;
- 2 яйця;
- морква;
- жирні вершки;
- сіль і спеції.
Для більш яскравого смаку можна додати трохи часнику.
Ніжні шматочки відмінно поєднуються з ароматною гірчицею або часниковим соусом.
Ковбаса в ветчиннице з індички
Цінителі індичого м’яса, звичайно, будуть раді можливості приготувати щось нове з улюбленого продукту.
Для основи вам знадобиться:
- кілограм м’яса (у приблизно рівних пропорціях індиче філе і куряче, а також стегно індички);
- півсклянки молока;
- яйце;
- мелена паприка;
- перець, коріандр, сіль.
У запропонований нижче простий рецепт ви за бажанням можете додати оливки, зелений горошок або кукурудзу, зелень і т. д. В загальному, не обмежуйте свою ковбасну фантазію!
Така домашня ковбаса відмінно ріжеться тонкими скибочками — нітрохи не гірше магазинного! Прекрасно підійде на сніданок до яєчні або омлету.
Приготування вареної ковбаси в ветчиннице легко освоїть навіть зовсім юна і недосвідчена господиня. Головна перевага такого продукту в його натуральності. Ще один незаперечний плюс — варіативність. Додавайте до складу будь-які інгредієнти і отримуйте кожен раз новий, неповторний смак!