Кращі рецепти з соєвим соусом

Соєвий соус – це універсальний продукт, який можна використовувати в будь-якій кухні, при цьому смак страви він зовсім не зіпсує. Існує велика кількість різних рецептів із соєвим соусом – дієтичних і не дуже, для вегетаріанців і для м’ясоїдів. Більшість домогосподарок давно використовують цю китайську приправу, коли страву вийшло не зовсім вдале. Соєвий соус відмінно виправляє ситуацію.

Корисні властивості соєвого соусу

В соєвому соусі міститься величезна кількість амінокислот, мінералів, мікроелементів і вітамінів. Він покращує циркуляцію крові, зміцнює стінки судин і уповільнює розвиток хвороб серця. А антиоксидантів в ньому в 10 разів більше, ніж у червоному вині. Можна сміливо стверджувати, що страви з соєвим соусом здатні уповільнити старіння.

Різновиди соєвого соусу і їх застосування

Є 2 різновиди соєвого соусу. Густим і гострим темним соусом маринують м’ясо або подають до суші. Більш солоний соус застосовують в якості заправки для салатів або підливи для страв з риби або м’яса. Щоб якомога швидше спробувати страву з використанням універсальної китайської приправи, ми вибрали самі смачні та прості рецепти з соєвим соусом в духовці і на плиті, які вам сподобаються.

Топ-5 рецептів з соєвим соусом

 

 

Запечена курка в соєвому соусі – рецепт без солі

Це простий і незвичайний рецепт, який підходить для будь-якого свята. У ньому не використовується сіль і звичні для таких страв приправи.

Час приготування – 60-80 хвилин.

Продукти (на 4-6 порцій):

  • курятина (філе або ніжки) – приблизно 1 кг (4-6 шматочків, залежить від розмірів);

  • лимон (на сік) – 4 шт.;

  • мед – 70 г;

  • соєвий соус (світлий) – 50 мл;

  • імбир мелений – 1 ч. л.;

  • часник – 4-5 зубців.

Дивіться також:  Пиріг з брусницею. Рецепт приготування з фото.

 

Приготування курки в соєвому соусі:

1. Курку вимити. Можна зняти шкірку, без неї блюдо вийде дієтичним.

2. Видавити з лимонів сік і ретельно змастити їм м’ясо. Можна попередньо проколоти шматочки курки зубочисткою, щоб сік просочив м’ясо зсередини.

3. Розтопити на паровій бані мед. Додати соєвий соус, мелений імбир і ретельно розмішати.

4. Укласти шматочки курки в форму для запікання і добре полити кожен приготованим соусом. Після накрити форму кришкою або укутати зверху фольгою.

5. Поставити в розігріту до 150° духовку. Запікати при температурі 150°-180° протягом 30 хвилин.

Японський омлет

Відмінний сніданок. Швидко готується і приємно кушается.

Час приготування – 15 хвилин.

Продукти (на 2 порції):

  • яйця – 3 штуки;

  • соєвий соус (будь-який) – 15 мл;

  • зелень – на ваш розсуд;

  • майонез – за смаком.

 

Приготування японської омлету:

  • 1. Покришити зелень.
  • 2. Яйця, майонез, зелень і соєвий соус збити віночком. Можна досолити за смаком.
  • 3. Розігріти сковорідку для млинців. Якщо є квадратна сковорода, використовуйте її. Рулетики на ній виходять красивіше.
  • 4. Налити на сковороду тонкий шар яєчної суміші. Розподілити по всій площі як млинець, обсмажити і згорнути в рулетик на одну сторону сковорідки.
  • 5. Налити новий шар на місце, що залишилося, підняти готовий рулет, щоб новий блін потрапив і під нього. Знову обсмажити і згорнути всі разом вже в іншу сторону.
  • 6. Продовжувати додавати шари, перекочуючи рулет туди-сюди, поки не скінчиться яєчна суміш.
  • 7. Готовий рулет порізати на шматочки. Можна прикрасити червоною ікрою.

Корейська картопля

Дуже смачний спосіб приготувати картоплю. Таке блюдо подається окремо або як гарнір.

Час приготування – 15-20 хвилин (+ півгодини в холодильнику).

Дивіться також:  Карась запечений в духовці. Рецепт з фото.

Продукти (на 2-3 порції):

  • картопля – 0,5 кг;

  • перець червоний (мелений) – 0,5 ч. л.;

  • перець чорний (мелений) – 0,25 ч. л.;

  • мускатний горіх – 0,5 ч. л.;

  • масло (рослинне) – 50 мл;

  • соєвий соус – 50 мл;

  • часник – 2 зубці.

 

Приготування корейської картоплі:

  • 1. Очистити і помити картоплю. Тонко порізати смужками (якщо є шинкування, використовувати її).
  • 2. Промити картоплю 2-3 рази.
  • 3. Засипати картоплю в киплячу воду. Після повторного закипання і варити одну хвилину.
  • 4. Перекласти в друшляк і знову промити чистою холодною водою.
  • 5. Пересипати в миску або тарілку, додати всі види перцю і мускатний горіх. Все розмішати і викласти гіркою. Можна досолити за смаком.
  • 6. Почистити часник. Видавити Через чеснокодавку його на гірку.
  • 7. Нагріти масло, вилити на часник. Зверху полити соєвим соусом і знову розмішати.
  • 8. Готову картоплю потримати в холодильнику хоча б на півгодини.

Куряче філе з родзинками і корицею

Ця ніжна курочка з оригінальним солодкуватим присмаком стане відмінним вечерею. Подавати її можна з рисом або картопляним пюре.

Час приготування – 50 хвилин.

Продукти (на 4 порції):

  • філе курки – 2 шт.;

  • соєвий соус – 5 ст. л.;

  • мелена кориця – 1 ч. л.;

  • рослинна олія – 2 ст. л.;

  • ізюм – 100 г;

  • цукор – 1 ч. л.

 

Приготування курячого філе з родзинками:

  • 1. Родзинки розмочити в окропі.
  • 2. Філе порізати на маленькі шматочки, покласти в глибоку миску і полити соєвим соусом. Додати цукор. Маринувати 30 хвилин.
  • 3. Обсмажити курку на сковороді. Посипати корицею, додати 4 столові ложки води, перемішати і накрити кришкою. Тримати все це на маленькому вогні 8 хвилин.
  • 4. Додати в сковороду заздалегідь віджатий родзинки, перемішати і залишити ще на 5 хвилин. Все готово.
Дивіться також:  Страви з кабачків – смачні рецепти

Дієтичні рибні котлети

Це дуже смачні і швидкі дієтичне котлетки, запечені в духовці. Подаються вони легкі з овочевим салатом.

Час приготування – 50-60 хвилин.

Продукти (на 4 порції):

  • філе білої риби – 400 г;

  • морква – 60 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • соєвий соус – 3 ст. л.;

  • •зелений лук – за смаком;

  • сіль, перець.

 

Приготування дієтичних рибних котлет:

  • 1. Рибне філе, очищений цибулю і моркву прокрутити через м’ясорубку.
  • 2. Дрібно нарізану зелену цибулю додати в фарш. Влити соєвий соус, додати сіль і перець за смаком, перемішати.
  • 3. Застелити пергаментом форму для випікання.
  • 4. Мокрими руками скачати фарш кульками і розкласти у форми.
  • 5. Відправити в нагріту до 200ᵒ духовку на 40 хвилин.

На замітку

Важливо! Ніколи не беріть соус на розлив. Він повинен бути в закупореній скляній тарі, а до складу повинні входити тільки соєві боби, пшениця, цукор, сіль і оцет. Оригінальний соєвий соус відмінно зберігається без консервантів.